[ pctel @ 11.08.2026. 10:05 ] @
|
| Par puta godišnje kad idem na odmor treba mi VPN sa adresom iz Srbije, jer ova CRM platforma na kojoj radim je restriktivna po pitanju dozvoljenih lokacija. Znači, može da bude besplatno ili da se plaća, ali da ne bude da moram da plaćam 12 meseci godišnje neku dkupu cenu da bih 2x godišnje koristio. Sad bih to prvi put koristio, nemam nikakvog iskustva, na sta da obratim paznju ili konkretno sta da instaliram i koliko će to da košta. |
[ ademare @ 11.08.2026. 11:27 ] @
Ne verujem da postoji ista besplatno.
Sto se tice godina obavezivanja, to postoji ali ne moras da uzmes paket na 2 godine.
Mozes da uzmes paket na 1 mesec.
Ispod toga ne verujem da postoji, sto se tice vremena.
Cena racunaj oko 15 Eur za mesec. One povoljne cene se reklamiraju ako uzmes ugovor na dosta dug vremenski period. Kratkorocno je naravno skuplje.
[ p2699520 @ 11.08.2026. 11:34 ] @
Probaj Browsec $6.99/month
[ vinted @ 11.08.2026. 12:01 ] @
Mullvad VPN. Ima servere u Srbiji. Cena je 5€ mesečno, bez obzira na saobraćaj. Koristio sam ga par puta (ne za Srbiju) i nisam imao primedbi.
[ ademare @ 11.08.2026. 13:13 ] @
Eto taj Mullvad VPN je najjeftiniji.
Uzmi to i uzivaj. 5 Eur nije mnogo.
[ mjanjic @ 11.08.2026. 15:00 ] @
Ako se pristupa preko browser-a, probaj TOR, samo ne znam da li ima opciju da se podesi Srbija kao izlazna tačka, a takođe postoje servisi koji ne rade preko njega, pa treba prvo istestirati.
Takođe, kod nekih browser-a imaš ugrađen VPN, ne znam šta i kako, tj. da li možeš da biraš državu i da li mora da se plati, ali za tih "par puta" moguće je da ima besplatno. Ne treba ti onaj VPN koji reklamiraju kao "zaštitu od hakera" ;)
[ Shadowed @ 11.08.2026. 16:12 ] @
Ili ostavis ukljucen kompjuter kod kuce sa pokrenutim AnyDesk ili TeamViewer pa se zakacis na njega i radis "od kuce".
[ Living Light @ 11.08.2026. 16:24 ] @
i nestane struje na 2 sekunde, WIN se sruši,
a pctel u Japanu 😉
na poslovnom razgovoru,
o isporuci milion Technics A-Class pojačavača, na kučnu adresu. 🤔
[ p2699520 @ 11.08.2026. 16:57 ] @
Citat: mjanjic:
Ako se pristupa preko browser-a, probaj TOR, samo ne znam da li ima opciju da se podesi Srbija kao izlazna tačka, a takođe postoje servisi koji ne rade preko njega, pa treba prvo istestirati.
Takođe, kod nekih browser-a imaš ugrađen VPN, ne znam šta i kako, tj. da li možeš da biraš državu i da li mora da se plati, ali za tih "par puta" moguće je da ima besplatno. Ne treba ti onaj VPN koji reklamiraju kao "zaštitu od hakera" ;)
Prvo pročitaj šta mu treba pa ga onda savetuje. U free verzijama nema opciju biranja zemalja. Da bi izabrao Srbiju, treba mu platni.
Pošto bez VPNa iz Rusije ne mogu ni na ovaj forum, probao sam ih mnogo. Besplatni uglavnom Koče i u izboru daju do tri zemlje od kojih je jedna u najvećem broju Holandija onda Poljska i Rumunija. Nikada nisam naleteo na Srbiju a probao sam gomilu besplatnih.
[ pctel @ 11.08.2026. 23:52 ] @
Citat: ademare:
Mozes da uzmes paket na 1 mesec.
Ispod toga ne verujem da postoji, sto se tice vremena.
Cena racunaj oko 15 Eur za mesec. One povoljne cene se reklamiraju ako uzmes ugovor na dosta dug vremenski period. Kratkorocno je naravno skuplje.
Mislim da bi mi to bilo prihvatljivo. Bolje 15 evra 2x godisnje, nego 5 evra 12x godisnje.
Pretpostavljam da bih taj mullvad morao placati 12 meseci godisnje?
[ pctel @ 12.08.2026. 00:06 ] @
Citat: Shadowed:
Ili ostavis ukljucen kompjuter kod kuce sa pokrenutim AnyDesk ili TeamViewer pa se zakacis na njega i radis "od kuce".
Davnih godina sam radio IT podrsku i mucno je to mnogo bilo. Mislim prihvatljivo kad treba da se odradi par nekih podesavanja, ali sad kad ovo radim pregledam hiljade ekrana podataka na sat.
Pretpostavljam da bi mnogo bolje od toga bilo da kod kuce podignem VPN server, ali ako vec ljudi to nude gotovo i verovatno radi brze i kvalitetnije odradjeno, onda...
Nekako sam u fazonu ako milion puta imaš po jednu suvišnu stotinku cekanja onda izgubiš neke dane života bezveze plus se nerviraš.
[ ademare @ 12.08.2026. 01:12 ] @
Citat: pctel:
Mislim da bi mi to bilo prihvatljivo. Bolje 15 evra 2x godisnje, nego 5 evra 12x godisnje.
Pretpostavljam da bih taj mullvad morao placati 12 meseci godisnje?
Ne moze i on jednom mesecno.
https://mullvad.net/en/pricing
Zanimljivo je da je cena uvek 5 Eur. I ako hoces 1 mesec. I ako hoces 1 godinu onda je 12X5 itd.
To je neki Svedski biznis plan ?
[ Predrag Supurovic @ 14.08.2026. 15:38 ] @
Citat: pctel:
Pretpostavljam da bi mnogo bolje od toga bilo da kod kuce podignem VPN server, ali ako vec ljudi to nude gotovo i verovatno radi brze i kvalitetnije odradjeno, onda...
Ako imaš mogućnost da podigneš sosptveni VPN server to ti je najbolje rešenje. Ne samo zbog cene nego i inače.
Na Mikrotiku očas posla namestiš OpenVPN.
[ bachi @ 14.08.2026. 16:43 ] @
Preporučujem Wireguard.
[ Predrag Supurovic @ 14.08.2026. 17:46 ] @
Wireguard isto radi posao ali je komplikovan.
[ bachi @ 14.08.2026. 18:46 ] @
Ma to ti se čini, jer više iskustva imaš sa OpenVPN, nego sa WG.
Kroz početničke oči, ebačina sa PKI infrastrukturom, pa config fajlovima za server i za klikent, dh.pem, kreiranje ta fajla je daleko komplikovanije od uspostavljanja WG između dva peera.
Mada je OpenVPN daleko fleksibilniji, wg kao protokol je daleko brži, što znači na jeftinijim Mikrotik ruterima.
Lično za firme WG koristim za site to site vpn, a OpenVPN za udaljene pojedinačne korisnike.
Na prastarim RB2011 uređajima koji su single core 600MHz, opušteno izvlačim skoro 50Mb preko Wireguarda.
OpenVPN max 20.
Na Cudy ruterima koji su 3000 do 3500 din, OpenWRT, Wireguard tuče preko 200Mb/s.
[ pctel @ 27.08.2026. 12:41 ] @
Ako se neko od vas dvojice slucajno bavi prodajom tih uredjaja nek baci ponudu. Naknadno cu da proverim da li imam javnu dinamicku IP adresu ili sam iza CGNAT, pretpostavljam da je to bitno i napisite ako treba jos nesto od informacija. Brzine koje bih voleo su 20-50 mbps ako moze, ako ne onda bih istrpeo i 10-20.
Ili ako nemate na prodaju onda slobodno pustite neki link sa temu sta bi bilo dobro da uzmem.
[ pctel @ 27.08.2026. 23:33 ] @
Proverio sam, internet mi je iza CGNAT. ChatGPT kaze bolje da instaliram Tailscale na stari laprop nego da kupim Mikrotik pa da ne znam hocu li moci da podesim. Slazete li se sa njim?
Copyright (C) 2001-2026 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|