[ hninel @ 23.04.2004. 14:09 ] @
Imam slijedeci problem: Trebam da napisem template object tj. container koji ce moci da upisuje u fajl, cita iz fajla, trazi i izlistava podatke po imenu, recimo cijeni, godistu i slicno (nije bitno). Recimo da imam dvije klase: Code: class korisnik { string ime; int tip; //.... public: //... razne korisnicke funkcije (login(), predstaviSe()...) }; class stanovnik { string ime, prezime, mjRodj ; // i druge podatke double JMBG; public: //... razne korisnicke funkcije (addData(), predstaviSe()...) }; Potrebno mi je da ove podatke unosim u fajl, citam iz njega, pretrazujem... Kontejner klasu sam otprilike sam zamislio ovako: Code: template <typename elemType, typename findType> class Container { vector <elemType> elementi; public: vector <elemType> elementi readFromFile (string filename); void writeToFile(string filename, vector <elemType> &elementi); void findIn (const vector<elemType> &elementi, findType s); // prikazuje pronadjene elemente //findType je tip odnosno klasni pristupnik (class accessor) odredjenog clana (class member) //... mozda jos neke f-cije koje mi sada ne trebaju }; Rijesio sam pitanje implementacije upisa i citanja iz/u fajl, ali me interesuje kako da postavim ovu pretragu jer nekad ce mi trebati findType da bude string nekad int itd... s to i jeste poenta (bitno). Promisljao sam da sve prvo ucitam u mapu ili multimap-u iz vectora i onda da izvrsim pretragu tako da mi je kljuc findType a vrijednost elemType (kompletan objekat), ali sam nov sa STL-om a i sa generickim programiranjem... Nadam se da sam dovoljno opisao problem. Unaprijed hvala. //-------------------------------------------------- |