[ neuromancer @ 25.04.2004. 18:42 ] @
Ja koristim Windows od kad postoji, ali se u poslednje vreme nosim mislju da predjem na Mac, ne u potpunosti ali kao neki eksperiment, paralelno.

E sad, najvise me zanima kakvi razvojni alati postoje za programiranje na Mac-u, koliko je to rasireno kod nas i ima li slicnosti sa win programiranjem.

Dalje, zanima me za sta je bolji Mac, a u cemu prednjaci PC. Pomozite mi da se odlucim.

poz
[ madamov @ 25.04.2004. 20:06 ] @
Citat:
neuromancer:E sad, najvise me zanima kakvi razvojni alati postoje za programiranje na Mac-u, koliko je to rasireno kod nas i ima li slicnosti sa win programiranjem.

Bez preterivanja se može reći da sve što imaš za Linux imaš i za Mac, tu najpre mislim na opensource bateriju Apache-PHP-MySQL. Na Macu se najčešće koristi Developer Tools koji dobiješ uz operativni sistem, odnosno kojeg možeš besplatno svući sa Appleovog sajta.

Od komercijalnih alata najpopularniji je CodeWarrior (www.metrowerks.com), za Basic se ljudi kunu u RealBASIC za koji kažu da je dosta sličan Visual Basicu. Za baze podataka, kako na Macu, tako i na Windowsu toplo preporučujem 4D.

Citat:
Dalje, zanima me za sta je bolji Mac, a u cemu prednjaci PC. Pomozite mi da se odlucim.

Uh, teško za odgovoriti bez da tema skrene u advocacy.
[ caboom @ 25.04.2004. 23:08 ] @
ja bih ipak preporucio xcode okruzenje i objc/cocoa-u za razvoj os/x aplikacija (tj. project builder ako nisi srecni vlasnik panther-a). pre svega, xcode je dzabe za razliku od code warriror-a koji prilicno neprijatno mnogo kosta i nisam siguran koliko je pogodan za razvoj ne-carbon aplikacija (btw. da li neko ima iskustva sa objc+cocoa razvojem u code warrior-u posto sam radoznao koliko je upotrebljiv?).
u principu se aplikacije pisu prilicno brzo kada udjes u sto sa samim cocoa framework-om i objective c-om i donekle cudnom sintaksom (u sustini u pitanju je standardni C99 + objektni "wrapper" iznad njega) i jedina neprijatna stvar je sto je dokumentacija ponekada stura i sto je baza koda relativno mala za neke delove framework-a. iz licnog iskustva mogu da ti kazem da je razvoj prilicno prijatan posle 2-3 meseca akomodacije. posto je madamov vec pomenuo realbasic ja bih jos samo pomenuo javu, posto je moguce razvijati cocoa aplikacije i u javi.
licno nisam neki ljubitelj carbon framework-a, pogotovo sto je literatura relativno losa i zastarela i vecina literature na koju naletis ce uglavnom pokrivati stare mac os-ove, ali ne i promene u carbon framework-u koje su dosle sa os/x-om (recimo to je slucaj sa "carbon programming" od bricknell-a) i moraces cesto da poredis ono sto citas sa apple-ovom dokumentacijom. dakle, ako je u pitanju razvoj cocoa aplikacija, a nisi gadljiv na trece slovo abecede, preporucujem objective c i cocoa framework ukoliko nemas potrebe da se "spustas" (ne u negativnoj konotaciji) u carbon, a od literature bih jedino preporucio "cocoa programming" od anguish-a i starih NeXT vukova. svakako bih ti preporucio da __nikako__ i __nista__ ne uzimas od o'reilly-a na tu tematiku, o'reilly je poceo da objavljuje svakakvo djubre i prepeve dokumentacije u poslednje vreme.
sto se tice razvoja kod nas, znam samo jednu firmu koja radi/je_radila razvoj os/x aplikacija i to jedino iz razloga sto sam radio u njoj.
[ madamov @ 26.04.2004. 00:17 ] @
Citat:
caboom:sto se tice razvoja kod nas, znam samo jednu firmu koja radi/je_radila razvoj os/x aplikacija i to jedino iz razloga sto sam radio u njoj.

A o kojoj je firmi reč?
[ caboom @ 26.04.2004. 00:21 ] @
odgovor ipak na private :)
[ neuromancer @ 26.04.2004. 01:43 ] @
Hvala vam na iscrpnim odgovorima, i ovo me je jos vise ubedilo da malo ozbiljnije razmislim o prelasku na Mac, ili bar da se upoznam sa istim. S obzirom na finansije to kod mene nece ici tako brzo ( ne znam zasto ali mi se PC cini jeftinijim, ali kad sakupim sve pare koje sam dao u proteklih godinu dana na taj jedan PC mogao bih da priustim sebi dobar Mac. Valjda sto kupujem po jednu komponentu u razmacima pa mi se cini pogodnijim....ma ne'am pojma).

uglavnom, sada je 3 AM i vise ne vidim sta pisem,
hvala na odgovorima pa se vidimo kroz nadam se manje vremena sa konkretnim pitanjima oko programiranja

pozdrav