[ CoolEd @ 26.04.2004. 02:00 ] @
Dobio sam zadatak da napravim neku vrstu Testa koji radi na sljedeći način: Napravim dvije tabele jedna za pitanja i odgovore a druga za korisnike (koji odgovaraju na ta pitanja ![]() Kada pocne test korisniku se pojavi forma na kojoj se nalaze komponente Memo(U kojoj će se nalaziti pitanje), RadioGroup (Gdje ce biti odgovori) i Button (Next). Klikom na neki od ponuđenih odgovora iz RadioGroup-a i klikom na Button (Next) korisnik odgovara na pitanje i ide na sljedeće. Sljedeće pitanje će se izabrati iz tabele (Randomize) i td sve dok ne dodjemo do desetog pitanja. E STA SAD!!! Moj problem je u tome sto hocu na neki nacin da sabiram tacne odgovore i da broj tacnih odgovora upisem u tabelu "korisnik". Napomena: Za kreiranje baze koristio sam komponentu ClientDataSet (*.cds) U tabeli Pitanja imam polja: Pitanje, Odgovor1,Odgovor2,Odgovor3 i Tacan odgovor(tipa integer); Na next button sam koristio ovaj source code: if RadioGroup1.ItemIndex>=0 then begin if ClientDataSet1TacanOdgovor.AsInteger=RadioGroup1.ItemIndex+1 then //ovo sam stavio samo ko primjer jer ne znam kako da to rijesim da mi se tacni odgovori sabiraju i upisuju u tabelu korisnika Label1.Caption:='Tacno' else Label1.Caption:='Netacno'; end; |