[ Billy_boy @ 01.05.2004. 09:33 ] @
Znam da ima puno tema o bad sectorima, ali meni ne treba neko rijesenje već ma zanima sljedeće:

Imao sam problem s hard diskom (simptomi kao kod Bed sectora) koji je PowerMax uspiješno riješio tijekom advanced testa. Inače sam imao pristup podatcima i prije i poslje rijesavanja problema, ali ni prije ni poslje nisam mogao reparticionirati disk. Fdisk je prikazivao samo 1. particiju, a Pmagic error 120 i grešku na 63 sektoru (preklapanje logičke i extended particije). Zbog toga sam prebacio podatke na drugi hard i napravio full low level format.

Sad system bootam s drugog diska, ali me zanima kako mogu provjeriti je li bio BS, je li problem sofwareski ili je površina harda oštećena i je li problem riješen ili je samo BS izoliran. Kojim programom?

P.S. Hard je maxtor na 7200 RPM, 80 GB, 8MB, AM na levelu najmanje buke, kupljen u Listopadu 2003. i spojen na ATA 66.
[ BeastMaster @ 01.05.2004. 10:22 ] @
Particioniši disk i pusti surface sacan da odradi posao.
[ Billy_boy @ 01.05.2004. 22:25 ] @
Odradio scandisk i sve čisto. Sad me zanima zbog čega je nastala greška i mogu li sad vjerovati disku ili postoji opasnost da se problem javi ponovno (dovoljno velika opasnost da ne stavljam važne podatke na taj disk).

Da još objasnim kako je tekao nastanak problema:
Komp je bio upaljen, ali "idle". IrDa je bio disable-ovan u windowsima i ja sam isključio vanjski modul (ručni rad - kači se preko izvedenog vanjskog priključka na matičnu). Komp je mirovao jedno 20 min prije toga i bar 15 poslije i ne znam što je bilo u tom periodu, ali nakon toga sam primjetio da je zaleđen. Nakon restarta nije mogao naći neke fileove za boot i javljao je razne errore pri pokušaju boota. Scan disk nije mogao ispraviti greške i tražio da skeniram i windowsa. Kad sam dignuo windowse s drugog diska imao sam pristup podatcima, ali su pojedini fileovi nestali (npr: show desktop iz launcha). Iz dosa sam mogao pristupiti jedino primarnoj particiji (a još su tu bile i logičke i linux particije). Format iz windowsa je brisao podatke ali ne i problem. Je li moguće da je problem uzrokovan IrDa priključkom?

P.S. Može li biti da je problem u napajanju (JNC 300W)

P.S.S. Temperatura maxtora bez hlađenja 30 stupnjeva, a s 2 ventilatora na 12V je 18 celzijusa. Kad se javio problem ventilatori su bili spojeni u seriju (svaki po 6V) a temperatura je bila oko 25 (nisam siguran - koji stupanj gore - dolje). Ventilatori su spojeni u grani u kojoj je maxtoj (napajanje - > konektor ventilatora - > maxtor) Je li to moglo uzrokovati problem?
[ kUdtiHaEX @ 02.05.2004. 08:56 ] @
Pusti SPINRITE full test da zaista proveri disk. Moze to potrajati i dan-dva, zavisi od kapaciteta diska, ali sta je vaznije od bezbednosti podataka na disku?

Nisu svi BS-ovi cisto ostecenje ploca...postoje i tzv. softverski BS-ovi, koji se pojace tek tako bez razloga. Primer je moj MAXTOR koji je imao BS-ove, jer je particija bila losa, pa sam pobrisao sve particije i izvrsio ponovno particionisanje diska, i sada radi odlicno.
[ Billy_boy @ 02.05.2004. 09:14 ] @
Pa i predpostvio sam da se radi o soft bed sectorima jer je poslije low level fomata bilo sve u redu (Ma bilo je i poslije advanced testa u PowerMaxu, ali je bila oštečena i tabela particija). Scan disk mi je trajao 14 sati pa me zanima koliko je neophodan taj test, odnosno što on točno traži što ću nakon njega znati a što ne.