[ MAD-MAX @ 06.01.2002. 23:17 ] @
Posto planiram da krenem sa PHP-om i MySQL-om poceo sam da trazim tut-ove i knjige ali sam na srpskom nasao samo za PHP (knjige mislim). Sto se MySQL-a tice pogledao sam u LinuxJournal-u (pretplacen sam i imam vec 5 brojeva) ali sam tamo nalazio clanke samo za PostgreSQL. Zanima me jel PostgreSQL bolji od MySQL-a i zasto i jel i on takodje besplatan?
I naravno, kazite mi gde da nadjem dobre tut-ove za MySQL.
[ Gojko Vujovic @ 07.01.2002. 00:34 ] @
Poređenje MySQL baze i PostgreSQL-a neminovno dovode do svađa, jer obe baze imaju svoje adute i pobornike, i različite mane i slabosti, te je bolje ne odgovarati na ovakva pitanja. Jednostavno, zavole ljudi određenu bazu i samo nju potenciraju. Nekima MySQL nije dovoljno moćan, nekima je PostgreSQL spor,.. totalno nebitno, svaki ima upotrebnu vrednost i svoju primenu i korisnike. Obe baze su besplatne, da.

www.mysql.com/doc/ je obično dovoljno mesto za početak.
[ tarantula @ 07.01.2002. 08:39 ] @
pozdrav,
jel bi mogao da post-ujes URL sa knjigama o PHP-u na srpskom ???
Sto se tice razlike izmedju mysql-a i postgresql-a ne znam jer nisam probao postgre... Mislim da imash na blacksun.box.sk/books.html dobrih knjiga o mysql (nisam siguran). Imash jednu dobru knjigu na www.devshed.com.
Pozdrav.
[ dwarf @ 07.01.2002. 09:39 ] @
Uh, vec osecam miris paljevine... :)))

Sala mala, inace je PostgreSQL dosta mocnija baza, u smislu da podrzava transakcije, triggere, view-ove (poglede, kako ih zovu) i tome slicno. Ima i par dobrih caka kako radi zakljucavanje tabela, ali o tome ne bih sada.

S druge strane, MySQL ima brzinu i ima uzasnu lakocu koriscenja. Takodje je dosta bolje uradjen API za rad sa njim iz PHP-a. Ako se malko i pomucis, mozes da isntaliras InnoDB tabele koje imaju cak i FK-ove.

Iskreno, moj predlog ti je da krenes sa MySQL-om ako hoces samo da se bavis webom. Ali ako hoces bas da naucis baze podataka, koji su svet za sebe, onda lepo uzmi PostgreSQL. Eto... :)))
[ Dragi Tata @ 07.01.2002. 20:35 ] @
MySQL i nije bas besplatan. To jest, moze da bude, al' ne mora da znaci. Pogledaj njihova nova licencna pravila na njihovom sajtu.
[ Riste Pejov @ 08.01.2002. 15:05 ] @
Za web servere, MySQL je 100% besplatan

http://www.mysql.com/support/arrangements/example/website.html
[ stinger @ 09.01.2002. 08:44 ] @
Sto se dokumentacije tice pogledaj na http://onlinedocs.drenik.net/ a sto se tice samih paketa i oni imaju prilicno kvalitetnu dokumentaciju na samim sajtovima tako da ukoliko znas engleski verujem da ces lako da se snadjes.. :)
[ Dragoslav Krunić @ 09.01.2002. 11:18 ] @
Samo bih želeo, što se dokumentacije baza podataka tiče, da kažem nešto. Dokumentacija PostgreSQL baze je izvanredno napisana - lepo oraganizovana, razumljivo napisana i pregledna. Za razliku od nje, MySQL dokumentacija je, po mom mišljenju, jako loše napisana i organizovana. Preuzmite i jednu i drugu pa prosudite sami. To je od mene što se dokumentacije tiče...
[ dwarf @ 09.01.2002. 21:30 ] @
I second that notion... :))