[ Genie @ 07.05.2004. 21:44 ] @
Necete mi verovati ali nasao sam CD koji moze da "ubije" LG 52X CD-ROM. Dakle, posedovao sam pomenuti model koji je dugo lepo radio, nabavio sam instalacioni disk za Mandrake 9.2 (mada sa pijace) ubacio ga i pokrenuo sistem sa njega. Pojavio se pozdravni ekran, stisnuo sam Next nekoliko puta i presao prvih nekoliko podesavanja i onda je sve odjednom stalo. Sta cu, resetovao sam ga, pokrenuo se bios, napisalo se Detecting IDE Drives... i posle jedno 20s izbacio je da nije detektovao ni CD-ROM ni Hard disk, samo pise None i posle toga mi je trazio sistemsku disketu. Probam jos nekoliko puta, nista ne reaguje, cak ne mogu ni da izvadim disk koji sam ubacio. "Gotovo, pregore", pomislim ja, izvadim ga, razvalim da bih izvukao CD, skoknem, kupim drugi LG 52X CD-ROM, ubacim, ponovo se pokrene instalacija i na istom mestu stane. Ja opet resetujem, opet on nista ne detektuje i opet ne mogu da izvadim CD. Prebacio sam ga kod druga i kad smo ga prikljucili i pokrenuli sve isto; i kod njega ne detektuje nista dok je CD-ROM prikljucen. Oba CD-ROMa su radila dok nisam pokrenuo pomenutu instalaciju. Pa sta vi sad mislite, jeste li ikad culi za slican problem? Sta mislite da li bi mi LG platio koju hiljadu za ovaj disk :)?
[ McKracken @ 07.05.2004. 21:47 ] @
Otkrio si toplu vodu. Pretrazi forum :) pa ces primetiti neke zanimljive poruke.

http://www.mandrakelinux.com/en/lgerrata.php3
[ SoulFly @ 08.05.2004. 10:35 ] @
Uuuu daj donesi kod mene taj disk pa cemo narezati i imati vishe takvih diskova i u LG-u ce nam onda vishe platiti
[ bobale @ 08.05.2004. 12:10 ] @
Hehehe! Pa daj taj disk da narezemo! Ha ha ha! Bice svasta
[ kUdtiHaEX @ 08.05.2004. 12:21 ] @
Nista novo, mada mi nije jasno kako su smeli sebi tako nesto da dozvole (mislim na odgovorne u kompaniji Mandrake).
[ Safet BeriĊĦa @ 08.05.2004. 13:41 ] @
Citat:
http://www.mandrakelinux.com/en/lgerrata.php3:
This is because some LG CD-ROM drives are not compliant with the ATAPI specification. The specification does not require an implementation of the FLUSH_CACHE command in the driver, and returning an error (or doing nothing) would have been the correct behaviour for the drive. Likewise, reusing a command is against the specification and LG has reused the FLUSH_CACHE command to modify the firmware of the drive, but they are unwilling to disclose exactly what the command does.


Po ovome ne ispada da je kriv Mandrake nego LG.
[ Genie @ 08.05.2004. 14:05 ] @
Opet imam problem!?Skinuo sam sa LG-vog sajta firmware 1.02. Posto mi je disk ostao zaglavljen u CD-ROM-u postupio sam po upustvu sa sajta:Ugasio comp. izvadio dzamper i premestio ga po upustvu-Sada sam CD-ROM povezao samo na IDE kabl upalio komp. i pokrenuo ga u safe modu sa ms-DOS-om, drzao pritisnuto dugme za otvaranje CD-a i u tom trenutku ukljucio ga na napajanje, upalila se led dioda i tako sijala.Iz DOS-a sam pokrenuo firmware koji sam predhodno raspakovao.Ugasio komp. vratio dzamper na prvobitan polozaj i kada sam ponovo pokrenuo komp. nista se nije popravilo-DISK je i dalje ostao zaglavljen,a CD-ROM nije davao znake zivota!? Gde sam pogresio? Moze li neko da mi pomogne?
[ NLO @ 08.05.2004. 14:47 ] @
mozesh da izvadish disk tako shto cesh cackalicu (ili bolje deblju iglu) da gurnesh u rupicu na masci drajva (ne u onu rupu za slushke :) ) i iskocice ti tray.. slobodno ga povuci i izvuci disk.. a za popravljanje flash-a imash negde lepo uputstvo kako se to radi.. google..