[ Vuk Mandušić @ 11.05.2004. 11:20 ] @
Nameravam da nastavim studije na nekom od univerziteta u zemljama Nemačkog govornog područja. Ono što mene interesuje da li među vama ima nekog ko je ili na poslediplomskim ili na doktorskim studijima na bilo kom univerzitetu u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj. Imam gomilu informacija vezano za to kako se može tamo otići, ali nemam ničije iskustvo u tom pogledu. Zato bih da razmenim nekoliko mailova s nekim ko je tamo i ko je ovo prošao. Struka koja je meni od interesa je Energetska elektronika, Elektromotorni pogoni i regulacija, Planiranje Exploatacija i Upravnjanje EESp - rečju bilo koji profil elektroinženjera elektroenergetike.
Eto tolilko i hvala unapred.
[ cvijic_ltd @ 11.05.2004. 14:08 ] @
Poseti sajt www.nasi-u-d.org/sadrzaj/doktorat.html
Autor je devojka koja je diplomirala na ETF u BGD-u. I sada je na doktorskim studijama na RTW Aachen.
[ Vuk Mandušić @ 12.05.2004. 06:30 ] @
Hvala ti prijatelju! Korisno je znati nekoga ko ima sopstveno iskustvo u ovakvim stvarima.
[ Mihailo Kolundzija @ 12.05.2004. 09:25 ] @
Citat:

... u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj. Imam gomilu informacija vezano za to kako se može tamo otići, ali nemam ničije iskustvo u tom pogledu.


Neki bi mozda zeleli da cuju i od onih koji nemaju iskustvo (a imaju informacije), pa bih te molio da nesto od svog nagomilanog znanja podelis i sa nama.

Tema sa slicnim sadrzajem se ovde (http://www.elitesecurity.org/tema/43569) pojavila pre izvesnog vremena, ali dolaskom kraja drugog polugodista i povecanom aktivnoscu nasih maturanata brzo biva potisnuta ka dnu.
[ Vuk Mandušić @ 13.05.2004. 08:25 ] @
Evo da kažem nekoliko stvari vezano za to kako otići i nastaviti studije u Nemačkoj. U Austriji je veoma slično.
Pre svega da napomenem da se sve u nastavku prvenstveno odnosi na ta studije elektrotehnike. Važi i za ostale inženjerske struke sigurno, a verovatno je slično i u ostalim branšama.
Dakle, stvar ide ovako. Prvo se preko interneta sakupe sve informacije o tome na kom Uniju šta postoji. Zatim se napiše CV i pismo o namerama i pošalje šefovima katedri na odgovarajućim odsecima na kojima se traži mentor. Stvar dalje ide tako što potencijalni mentor proceni koliko zadovoljavate zahteve koje on od vas traži. Ako zadovoljavate - poziva vas na intervju da se malo bolje upoznate. Veoma je čest slučaj da vas budući mentor pozove telefonom da se malo ispričate i da na taj način čovek stekne uvid u vaše znanje jezika. Znanje nemačkog se, naravno, nigde (ili ajd da se ipak ogradim - skoro nigde) ne traži po definiciji tj. ukoliko ga ne znate to nije diskvalifikaciona osobina - može s engleskim. Savet je da, ako ste ozbiljni, ipak znate nemački jer je to velika prednost, a i govori o vašoj ozbiljnosti što oni izuzetno cene.
Recimo da ste prošli te, nazovi testove. Sada treba naći stipendiju. Tu sada stupaju na scenu oni i vi zusammen. Pazite ovako, kad govorimo o doktorskim studijima - govorimo o radu na projektima. Mentor vas zapravo prima na projekat. E sada on naravno baš i ne bi da vas plaća iz sopstvenog džepa, ako ne mora. A i ne mora jer oni već pune kasu DAAD-a koja i služi za to da se studenti magistranti i doktoranti odatle i plaćaju. Na to vas oni upućuju i to je vaš sledeći korak - kako dobiti stipendiju daad-a ili neke druge fondacije (a u Nemačkoj ih ima veoma puno).
Ovo je posebna problematika i sve piše na www.daad.de tako da ja o tome ovde neću pisati. Jedino što imam potrebu da kažem je sledeće: To da li ćete dobiti stipendiju daad-a ili ne zavisi najviše (ajd da dam neki broj - recimo 90%) od pisma u kojem vas vaš budući mentor poziva da tamo odete. Što on to pismo više nakiti i kaže kako ste baš vi čovek za taj posao i da baš, baš vas želi - to ćete je pre dobiti. Ali ne mojte da vas ovo zabrinjava - jer i oni to znaju pa ako im zaista trebate - nakiti će Švaba to pismo kako dolikuje i koliko je potrebno da se sipendije i dobije.....to je i njegov interes.
Kad dobijete stipendiju stvar je jasna - Beograd, ambasada nemačke, viza....ovo ide kao po loju, kad dobijete tu poziv mentora i stipendiju. Čak ide bez problema kad imate samo poziv mentora, a ne i stipendiju (...ili još ne).
....eto to je to.

Za Austriju je potpuno ista varijanta ali ima još nekih dodatnih olakšica za ljude odavde, ali o tome je bilo dosta reči na nekim ranijim forumuma, pa ih malo treba potražiti. Tu ne bih imao mnogo toga ni da dodam. Moje prvenstveno područje interesovanja je Nemačka pa ako ima još nekih konkretnih pitanja....

Toliko.
Pozdrav!
[ nedostizni @ 31.01.2011. 18:40 ] @
Mozda zvuci previse glupo, ali u cemu je razlika izmedju postdiplomskih i doktorskih studija ?
Hvala.
[ Boris_ZR @ 21.04.2012. 18:25 ] @
Postdiplomske valjda mogu da budu i master studije, ne samo doktorske?
Ispravite ako grešim.