[ kajla @ 17.05.2004. 13:01 ] @
Da li neko može da mi preporuči neku knjigu gde je dobro objašnjena specijalna teorija relativnosti?

poz.
[ srki @ 17.05.2004. 13:16 ] @
Udzbenik iz fizike za 4. razred gimnazija. Ne znam koliko ti detaljno treba ali u udzbeniku je to jasno objasnjeno (ako u tom smilu mislis kada kazes "dobro").
[ kajla @ 19.05.2004. 18:28 ] @
Znam za tu knjigu ali sam mislio ako neko zna za neku drugu.

poz.
[ kajla @ 21.05.2004. 14:46 ] @
Pošto vidim da niko neodgovara da budem malo precizniji. Treba mi neka knjiga gde je objašnjena specijalna teorija relativnosti, ali što je najbitnije i upotreba kvadrivektora. U gore navedenoj knjizi se samo spominju kvadrivektori ali nije ništa više o njima rečeno. Dosta bi mi značilo kad bi bar negde našao zadatke urađene korišćenjem kvadrivektora.

Uhapred hvala.

poz.
[ mmilan @ 22.05.2004. 10:23 ] @
B. Milic - Kurs klasicne teorijske fizike II (Meksvelova elektrodinamika)
V. Zigman - Specijalna teorija relativnosti - mehanika

a za opstu relativnost, jedino sto mi pada trenutno na pamet je
B. Milic - Matematicke osnove teorijske fizike (ali tamo imas samo o opstem tenzorskom racunu, koji je inace osnova OTR) ako se setim jos nesto napisacu
[ Nemanjich @ 15.01.2009. 23:16 ] @
da ne otvaram drugu temu o istom.
da li neko zna jos neki dobar udzbenik na srpskom o specijalnoj teoriji relativnosti?
koji jos i moze da se nadje da se kupi.
[ Nedeljko @ 16.01.2009. 11:02 ] @
STR bez elektrodinamike nema bas puno smisla, jer treba da postoji bar jedan izvor sile. Naime, "gola" STR je samo jedan fizicki okvir, a elektrodinamika je prava fizicka teorija zasnovana na tom okviru.

STR je vrlo jednostavna teorija i prosto mi je neverovatno koliko ljudi ne uspeva da je shvati. Najkomplikovaniji je elektrodinamicki deo, jer tu imas parcijalne jednacine, a ostali je gimnazijska matematika, tako da ucenje STR zaista ne bi trebalo da bude bauk.
[ Nemanjich @ 16.01.2009. 16:56 ] @
studiram etf, i u sledecem semestru ucim elektrodinamiku u okviru oeta2, a sledece godine imam sam predmet elektrodinamika posle cega sam mislio da objedinim znanje sa str-om,a voleo bih da imam nesto odakle da ucim, jer cini mi se da je nemoguce da sve o str-u mogu da naucim iz udzbenika za 4 razred gimnazije.