[ Minister[TCA] @ 19.05.2004. 20:17 ] @
Znam da je ovo pocetniko pitanje za vecinu ovde prisutnih... spreman sam da prihvatim sve kritike na racun mog neiskustva. Svako mora negde da pocne.

Hteo bih da postavim IRC script koji moze da se koristi umesto mIRC-a. Script sam pronasao, i server sam uspeo da pronadjem, uploadovao sam sve u CGI-BIN folder (server podrzava pozivanje perl scriptova), sad mi samo jos treba pomoc kako da pokrenem taj Script. Trazio sam svuda po forumu, svuda se spominje neki CHMOD, ali mi nije jasno kako to da uradim, i sta osim toga treba da bi se pokrenuo skript. Skinuo sam i ActivePerl i PerlExpress (poslednje verzije). Ukoliko neko moze da mi da par pocetnickih saveta bio bih mu vrlo zahvalan. Mislim da sam video da EliteSecurity ima svoj chat koji radi na vrlo slican (ako ne i isti nacin), pa ako se to lakse postavlja i to dolazi u obzir. Ukoliko treba da dam bilo kakve informacije, samo pitajte.
[ Free_Sex @ 20.05.2004. 00:24 ] @
E dakle najlakse ti je da to radis sa win komanderom (windows commander).
Podesis ftp parametre i konektujes se. Daka uploadujes skriptu u tekxtualnom modu ! Dole u editbox-u odmah iznad dugmica copy, move ...etc upises :

chmod 755 imeskipte [i enter naravno onda]

Trebalo bi da ti se otvori novi prozor gde pisu neki brojevi i sve u svemu treba da pise succeded.

E sad kad kliknes ok tebi ce i dalje da pise 644 da je setovan fajl ali to nema veze ..

Ostaje ti jos jedna stvar. A to je da podesis putanju do perl-a. To ti je onaj prvi red :

#!usr/bin/perl je u vecini slucajeva.

Ako ti se bude zalio za nesto u vezi headera (nesto headers pise u error logu) to znaci da ili ti ta putanja ne valja. Ili si to editovao sa notepadom na windowsu pa uploadovao na unix/linux .....

Skini zato : http://welcome.to/metapad/

I u opcijama podesi da je format fajla UNIX. Naravno opet ces morati da uploadujes skriptu ..

E i to bi trebalo da je to ;)

johndoeyu[na]yahoo.com pa pisi ako bas nece da radi ;)
[ Minister[TCA] @ 21.05.2004. 10:30 ] @
Sve sam postavio kao sto si rekao, i uspeo sam da pozovem skript. Sad imam drugi problem sto nakon unosa UserName-a i kliknem Login, dobijem praznu stranicu :(. Ali to je verovatno greska do skripta. Pokusacu da vidim da li su svi parametri podeseni.

Hvala puno!

Ukoliko neko ima dobar i jednostavan CGI skript za pristup IRC serverima, bio bih mu vrlo zahvalan da mi kaze gde mogu da ga pronadjem.
[ Free_Sex @ 02.06.2004. 23:30 ] @
E ovu sam poruku vec pisao ali se ES server nesto zabagovao.
Sad je opet pisem jer je net opet crkao pa mogu samo lokalnim adresama
da pristupim.

Dakle sta treba da stavis na pocetak skripte :

#!usr/bin/perl
> ili nesto slicno zavisi kako ti ide putanja do perla na serveru

use CGI::Carp qw{fatalsToBrowser};

> i onda ostatak skripte.

Ovo use CGI::Carp .... ce da ti ispise greske koje sprecavaju skriptu da radi (error, die, warn ...etc) u prozor browsera. Pa ti mozda to pomogne.

E sad sta jos moze biti problem. Recimo na veratovim serverima ti je zabranjeno (onemoguceno) da ostvaris konekciju sa racunarom van veratove mreze. Ili ti u prevodu ne mozes da se konektujes ni na IRC server. Mozda je to slucaj sa tvojim serverom (a mozda je bas na verat-u) ?
[ Minister[TCA] @ 06.06.2004. 19:29 ] @
Server nije na Verat-u, ali problem je bio do servera. Cim sam skript postavio na drugi server prilazio je sa nekih IP adresa, a sa nekih ne. Uspeo sam i to da sredim i sad sve odlicno radi, svaki dan se bar po neko povezuje sa njim. HVALA PUNO na pomoci, mislim da ne bih uspeo sam da dodjem do ovog (bar ne za ovo vreme :P). Mislim da cu uskoro poceti malo ozbiljnije da se bavim Perl-om (cim zavrsim prijemni za fakultet ).