[ anon315 @ 12.01.2002. 16:25 ] @
Mozda naizgled lici na neki od vec postojecih klasicnih zadataka, ali pokusajte pa cete videti da nije tako, naime:

Kviz koji je napravio Albert Ajnstajn tvrdeci da 98% ljudi nije u stanju da ga resi.

Da li ste medju onih 2% ?

Cinjenice:

1. Imate 5 kuca u 5 razlicitih boja.
2. U svakoj kuci zivi persona druge nacionalnosti.
3. Tih 5 persona pije posebna pica, pusi odredjene cigare i drzi razlicite ljubimce.
4. Niko nema istog ljubimca i ne pusi iste cigare, niti pije isto pice.

Podaci:

1. Britanac zivi u crvenoj kuci.
2. Svedjanin drzi psa.
3. Danac pije caj.
4. Zelena kuca je levo od bele kuce.
5. Vlasnik zelene kuce pije kafu.
6. Persona koja pusi "Pall-Mall" gaji ptice.
7. Vlasnik zute kuce pusi "Dunhil".
8. Covek koji zivi u kuci u centru pije mleko.
9. Norvezanin zivi u prvoj kuci.
10. Covek koji pusi "Blend" zivi pored onog koji drzi macku.
11. Onaj koji drzi konje zivi pored onog koji pusi "Dunhil".
12. Vlasnik koji pusi "Blue Master" pije pivo.
13. Nemac pusi "Prince".
14. Norvezanin zivi pored plave kuce.
15. Covek koji pusi "Blend" ima suseda koji pije vodu.

PITANJE: KO GAJI RIBE ?

HINT: Ja sam ga resio preko matrica, jeste peske i dugo traje, ali to je jedini nacin koji mi je pao na pamet, ovako odokativno nema sane ... Naravno resenje vam necu reci, xeeexxeexxe ...

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 12.01.2002 u 05:39 PM GMT]
[ Ivan Tanasic @ 12.01.2002. 16:43 ] @
Hmmm, ovaj zadatak je bio mali milion puta postavljan (recimo na intelliju). I odgovor nije tezak, i ne bih reko da je samo 2% sposobno da ga resi, jer znam mnoooooge koji su resili.
[ Dragoslav Krunić @ 12.01.2002. 16:48 ] @
Meni je to sve jako cudno. Kakve veze ima ko sta pusi i ostale boje kuca i sranja. Probao sam par puta ranije da ga resim ali mi nista nije imalo smisla u tom zadatku.
[ MoHicAn @ 12.01.2002. 17:04 ] @
Moze opusteno da se resi
ja sam jednom probao
i povezao sam jedno 4 stvari a ostalo mi 2 il tako nesto
i onda sam se smorio i batalio ....
[ Dragoslav Krunić @ 12.01.2002. 17:10 ] @
Ali kakve veze ima ko sta pusi i ko sta pije. Pomaze to da bi se kuce rasporedile ali ostanu jos neke stvari koje se ne mogu povezati. I na osnovu cega ja na kraju zakljucujem ko gaji ribe? ...
[ Nebojsa Milanovic @ 12.01.2002. 17:45 ] @
Zadatak je dobar, meni je trebalo oko 12 minuta da ga rešim.

Postoji jedna zbunjujuća rečenica kojoj kada se odupreš rešenje dolazi samo od sebe.

Tu rečenicu i ceo dokaz objaviću kasnije.
[ MAD-MAX @ 12.01.2002. 19:16 ] @
I ja sam to odavno resio i koristio sam neke tabel(ice)e i odgovor je sam od sebe dosao. Samo nisam siguran da je to Ajnstajn ostavio i, odakle je on znao da samo 2% ljudi moze ovo da resi? Zadatak je vrlo interesantan ali mislim da je to neko drugi smislio ili je to neka nadgradnja nekog Ajnstajnovog zadatka.
[ nervozna @ 12.01.2002. 22:59 ] @
Da,ovaj problem je pominjan u temi o kolicniku inteligencije,ali tamo niko nije dao resenje!
[ Dejo @ 13.01.2002. 11:28 ] @
ZUTA kuca je prva, u njoj zivi Norvezanin, pije vodu, pusi dunhil i drzi macku.

PLAVA kuca je druga, u njoj zivi Danac, pije caj, pusi blend i drzi koje.

CRVENA kuca je u treca, u njoj zivi Britanac, pije mleko, pusi pal-mal i drzi ptice.

ZELENA kuca je cetvrta, u njoj zivi Nemac, pije kafu, pusi prince i drzi RIBE.

BELA je peta kuca, u njoj zivi Svedjanin, pije pivo, pusi blue-master i drzi psa.

Dakle, jedino resenje je da Nemac drzi ribe.

[ bug killer @ 13.01.2002. 13:31 ] @
Norvezanin gaji ribice
[ Jovan Marjanovic @ 13.01.2002. 16:33 ] @
Moram da se slozim sa dejom, da nemac gaji ribice.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.01.2002. 17:11 ] @
Naravno da je Nemac u pitanju.

Problem pravi rečenica da je zelena kuća levo od bele sto te navodi da je staviš na levo (prvo) mesto, a ustvari zelena je pretposlednja a bela poslednja (desna). Da bi bilo sve korektno u podacima trebalo je samo reći da su susedne kao što je u ostalim podacima rečeno. Čim njih dve postaviš gde treba, rešenje dolazi u par sekundi.

[ random @ 14.01.2002. 23:33 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Zadatak je dobar, meni je trebalo oko 12 minuta da ga rešim.

Sa ili bez papira i olovke?
[ Seamisai @ 14.01.2002. 23:55 ] @
E napokon i ja da se ulogujem ovde. Sve vreme mi je prijavljivao da mi je los User ii Pass, a ono User polje je Case sensitive, a ja pisao mala slova. Sto se tice ovog zadatka, bas je lep. Uspeo sam da ga uradim, ali mi je trebalo Bogami 40-45 minuta. Slazem se sa prethodnicima i i ja kazem da Nemac gaji ribe.
[ Nebojsa Milanovic @ 14.01.2002. 23:59 ] @
Sa papirom i olovkom, bez toga verujem da bi mi trebalo najmanje pola sata.

[ Dejo @ 15.01.2002. 10:25 ] @
Ja sam koristio parcice papira na kojima sam napisao boje kuca, nacionalnosti, zivotinje, cigarete i pice.
Izgleda previse prosto, ali ako poznate parametre prvo spojite i sa njima kombinujete iskreno receno ne treba vam vise od 10 minuta.

Pozdrav.

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 17.11.2004. u 14:21 GMT+1]
[ kajla @ 23.01.2002. 14:03 ] @
Ma zadaak se ladno reši metodom grafova.

poz.
[ Boris @ 25.03.2002. 10:24 ] @
NEmac gaji ribe.Trebalo mi je 15-ak minuta. Sa tabelama sam radio. E da i mozda u Ajnstajnovo vreme je moglo da resi ovaj zadatak samo 2% populacije. Sad moze bar 10-15% ako ne i vise.
[ MrYoo @ 29.03.2002. 12:59 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Sa papirom i olovkom, bez toga verujem da bi mi trebalo najmanje pola sata.

vidim jako si skroman

dedfinitivno nemac gaji ribe

ali po meni recenica koja pravi problem je ona koja povezuje macku vodu i blend
jer sam ja pomislio prvo da jedan sused ima macku a drugi pije vodu
[ ventura @ 29.03.2002. 22:43 ] @
To je odavno bilo.. na nekom domacem sajtu sa to resavao pre jedno 2-3 godine...

znam da mi je trebalo 8min.. naravno sa papirom i olovkom.. neverujem da bi resio to bez papira....

Ali u principu je prosto... boje kuca se rasporede odma na pocetku, nema nicega sto 'protiv tezi' jednostavno ides od recenice do recenice i slazes u tabelu...
[ weB_KiLeR @ 07.04.2002. 16:06 ] @
Ja sam takodje resavao ovako nesto na jednom domacem sajtu...
I iz glave sam smislio da je nemac i stvarno jeste ne znam dali je to bila slucajnost ili nesto drugo ali resio sam ga za 40sec...
Ko neveruje nemora ali ipak je tu mozda vise bilo srece :)
[ Floyd @ 07.04.2002. 16:49 ] @
Da kileru, secam se, ja sam ti dao adresu gde je taj zadatak i tamo je bilo resenje i ti si rekao da si resio (posle 30 sekundi). Kad sam rekao da si imao srece i da si pogodio onda si pricao kako je to logicno i kako nisi pogodio nego ti to znas..
I sad ti meni reci da ne lazes!
[ MAD-MAX @ 07.04.2002. 22:48 ] @
HAhaHhaHhaHhAhhAhA

Pa dobro Kileru ako ne lazes svaka ti cast ali moras da priznas da i ti bas ne verujes u to ? :) Salim se bre.

A inace meni je taj zadatak cale doneo na papiru sa posla (bez resenja) i resio sam ga za oko 15-18 min sa papirom i olovkom ali kad sam posle citao bilo mi je cak i malo logicno da je Nemac. Za Nemca je samo dato da pusi Prince. Ali to tek kad sam ga resio.
[ weB_KiLeR @ 09.04.2002. 02:12 ] @
Citat:
Floyd:
Da kileru, secam se, ja sam ti dao adresu gde je taj zadatak i tamo je bilo resenje i ti si rekao da si resio (posle 30 sekundi). Kad sam rekao da si imao srece i da si pogodio onda si pricao kako je to logicno i kako nisi pogodio nego ti to znas..
I sad ti meni reci da ne lazes!

Kad sam ti rekao resenje ti mi nisi verovao i govorio si da lazem :)
Nije ni vazno glupo je raspravljati se da li je tacno ili ne ni ne zanima me ja znam za sebe da sam resio to...
[ Milos Milunov @ 09.04.2002. 14:02 ] @
Eh da nema ovog KiLeRa ljudi na ovom forumu se nebi nikada smejali! :) - Naucno dokazana cinjenica by: ME! :) LOL tctc BROOKA!
[ dexx @ 24.04.2002. 03:50 ] @
Ako se dobro postavi skoro svako ga moze resiti, ja sam ga resio u CorelDraw-u pomocu grafickih elemenata (znate ono, mape uma... itd.) za nekih 15-ak min. Imate attach ako hocete pogledati.

ah, da... Nemac drzi ribe.

P.S.
Odlican forum, pozdrav svima.
[ ||NeX|| @ 17.06.2002. 12:43 ] @
Evo sad radio, trebalo mi je 13min., a moglo je i nakon 2min. Cim vidis da Nemac nema zivotinje lahko je...
[ StratOS @ 18.06.2002. 07:30 ] @
evo i malo istog na taj primjer, pa riješite i ovo ...
Well this had to turn up somewhere, so here it is. Please be aware, I have changed it around because the answer was to easy to find on the web before.

The Riddle
There are 5 houses in five different colours.

In each house lives a person with a different nationality.

These five owners drink a certain type of beverage, eat a different food and keep a certain pet.

No owners have the same pet, eat the same food or drink the same beverage.

The Clues
the Brit eats KFC
the Kiwi drinks DB Export
the Aussie lives in the Grey house
the Red house is on the immediate left of the Brown house
the person who eats Burger King rears birds
the man who eats Burger Fuel lives next to the one who drinks Stella
the man living in the center house drinks VB
the man who eats Burger Fuel lives next to the one who keeps cats
the German lives in the first house
the man who keeps horses lives next to the man who eats McDonalds
the American keeps dogs as pets
the owner who eats Wendys drinks Heineken
the Red house's owner drinks Lion Red
the owner of the Green house eats McDonalds
the German lives next to the Yellow house

The question
Who owns the fish?
Nationality, House, Beer, Food ?????

treba opet samo malo pogledati, sve je na istoj fori :)
[ pixelmania @ 16.07.2002. 18:23 ] @
evo i mene malo da komentarishem...

ja sam reshio za 20min pomocu tablica i malkice logike... mislim da je ono o 2%laz, jer sam i ja chuo od zaista netalentovanih ljudi da su ga reshili... ma nije tezhak... a samim tim se postavlja pitanje - otkud to da je to Einstein dao taj zadatak? Ja mislim da ga je postavio neko kome je bas bilo dosadno...
[ StratOS @ 16.07.2002. 21:30 ] @
Dosadno ili ne, moj brat se sa njim mučio dugo vremena.
[ pixelmania @ 16.07.2002. 21:51 ] @
a u sustini to i nije test inteligencije jer ipak pomalo zavisi od inteligencije i ideje, dovitljivosti resavaoca. naime, treba se setiti da se zadatak moze resiti samo upotrebom pojedinih metoda (tablica, grafovi, itd.) a ne samo obicnim razmisljanjem...
[ Milosch:) @ 16.01.2003. 19:06 ] @
Pa meni je prvo upalo u oci to sto Nemac ne drzi niakkavu zivotinjuali moram priznati rjesavao sam ga dvocifren broj minutaali nisam stigao do onih 30,a i nije nek test inteligencije treba samo malo vise glčedanja,vjerujem da vise od 2% ljudi moze rjesiti test
[ Leftist @ 16.04.2004. 00:22 ] @
Poenta svakog meni znanog testa inteligencije (a vovo sa kategorizaciom od 2% - IQ >148 pretenduje da bude) je u vremenu, odnosno mogu da prihvatim to samo ako je zadato vreme resavanja. ja sam resio za desetak minuta, zajedno sa crtanjem tablice i zapisivanjem svih nacionalnosti boja itd...
[ Nedeljko @ 16.04.2004. 02:11 ] @
Ja se ipak slažem sa procenom od 2% s tim što najveći broj ljudi spada u tih 2%, a da vrlo mali broj ljudi spada u onih 98% !

:-)))))))
[ lucky @ 17.04.2004. 21:29 ] @
... ili je baš ovde registrovan deo od ta 2% populacije!?
[ totovic @ 17.11.2004. 09:16 ] @
Za nemca se sve uklapa, ali se uklapa i za Norvezanina:

1, zelena, Norvezanin, kafa, Blend, ribe
2, plava, Nemac, voda, Prince, macka
3, zuta, Svedjanin, mleko, Dunhill, pas
4, crvena, Britanac, pivo, BluMaster, konji
5, bela, Danac, caj, PallMall, ptice

Proverite, pa cete se uveriti da je i ovo tacno.
[ Bojan Basic @ 17.11.2004. 13:32 ] @
Grešiš, ne valja ti pravilo 4. Da si malo bolje obratio pažnju primetio bi da je Nebojša to već objasnio.
[ Dakla @ 18.11.2004. 17:05 ] @
Totovic ima pravo ne pise kako su kuce poredane mozda je jedna u sredini mozda su u krug pa je ovoj zelenoj opet leva desno tj zelena levo od bele,ma sve u svemu istina je u tezi onih 2% pola vas ga nije niti bi ga rijesilo da prethodno nije znalo resenje,i da zadatak nije lagan.
[ Dakla @ 18.11.2004. 17:09 ] @
a bojan bajsic nest prica a ak se vec slozio s nebojsom,i prica da ovom gore nevalja pravilo 4 pa zar nije uocljivije da mu zelena kuca nije prije bijele,a tako treba biti u tvojoj shemi jer si ti vjerovatno mislis da su poredane jedna do druge u kolonu......joj decki decki..ti pricas uo pravilu 4 umjesto da odma uocis zelenu i bijelu kucu,vjerovatno si ga i ti rijesio kao i drugi....
[ Bojan Basic @ 18.11.2004. 17:20 ] @
Ja bih voleo da nešto kažem ali jednostavno nauči da se izražavaš, 15 puta sam pročitao ove tvoje poruke i ni reč nisam shvatio. Šta ti zapravo govoriš?
[ Dakla @ 18.11.2004. 17:41 ] @
bojane jesi tu??
[ malada @ 18.11.2004. 17:54 ] @
Samo jedna mala ispravka Ajnstajn je rekao da 2% ljudi moze da rijesi ovaj zadatak za odredjen vremenski period mislim da je u pitanju 10 ili 12 minuta nisam siguran.
[ gilespy @ 26.11.2004. 01:15 ] @
On Thu, 18 Nov 2004 18:05:24 CET, Dakla wrote:

Citat:

Totovic ima pravo ne pise kako su kuce poredane mozda je jedna u sredini mozda su u krug pa je ovoj zelenoj opet leva desno tj zelena levo od bele,ma sve u svemu istina je u tezi onih 2% pola vas ga nije niti bi ga rijesilo da prethodno nije znalo resenje,i da zadatak nije lagan.

Ja se malo kasno ubacujem, ali me interesuje kako glasi zadatak, pa da

vidim nisam li mozda u onih 2%:-)
[ veljovic @ 27.11.2004. 22:34 ] @

u 90% ljudi koji kazu "ma ja da sam hteo ja sam mogao da zavrsim 3 fakulteta"
stoji istina da su jedva zavrsili i osnovnu skolu.

zato nemojte pisati sve i svasta o tome kako ste i za kolio resili ovaj zadatak.

siguran sam da ima onih koji su to resili brzo ali ima i onih koji su za to izvrsili konsultacije sa puno prijatelja pa zajednicki dosli do resenja pa sada izmisljaju rupu na saksiji. ako su uopste ikada i dosli do resenja ...

[ Sizif @ 17.05.2005. 16:02 ] @
Da, ako se stavka da je zelena levo od bele shvati da zelena moze biti BILO gde levo od bele, onda se moze dokazati i da Danac cuva ribe kako je meni ispalo.
[ PropelerZviz @ 26.09.2006. 17:16 ] @
Da, da, slikovno se to uradi brzo!
Samo cuo sam ja da je to zadatak za Matricu, jos ranije. Eh ti nadobudni matematicari......al dobro, zanimljiva mozgalica.
Kao fol malo ljudi zna matematiku preko osnovne skole. 2%, pa mozda u Albertovo vreme.
-------------
Uzgred, Sizife, pobrkao si loncice. Drzi se ti kamena ...

Ali je najinteresantniji Nebojsa Milanovic koji je resio to za 12 min...ali ga je zbunila stavka sa zelenom kucom.
Kako moze neko tako da lupi, a da je "kao" pametan.
Bez ikakve kombinatorike, prva postavka je iskljucivo na 1.Norvezanin, 2.plava kuca, 3.mleko, 4. zelena kuca, kafa, 5. bela kuca.

[Ovu poruku je menjao PropelerZviz dana 26.09.2006. u 18:40 GMT+1]
[ Dahaka @ 07.05.2007. 16:37 ] @
{
Ja sam taj zadatak odradio za 15 min;
Sa olovkom i papirom;
Vazi li se to?;
}
[ Igor_AMD @ 11.05.2007. 19:24 ] @
Pa evo kada vas ima toliko koji ste to rijesili i to u tako malenom vremenskom intervalu neka ovdje to malo pojasni koje su fore tu.
Ako hoce,ali ja mislim da prvo ako zna neko
[ Aleksandar Đokić @ 05.06.2007. 18:25 ] @
Igore, pravi odgovor je: Otkud Ajnshtajnu tada Dunhill i Pall-Mall itd.

daj nemoj da ste smesni, ko zna ciji je ovo zadatak

[Ovu poruku je menjao guslac dana 06.06.2007. u 00:38 GMT+1]
[ Dahaka @ 05.06.2007. 18:55 ] @
Pa Ja sam ga rijesio na foru, tj. slagao sam sve redom i na kraju se sportovi i ljubimci sami uklapaju i td.
Lako je.
[ arben ljajic @ 19.08.2007. 20:45 ] @
taj sa mzadatak resio za 15 minuta onako odokativno.i nista nije tezak.samo se povezu dve recenice i sve dolazi samo od sebe
[ Nedeljko @ 22.08.2007. 10:04 ] @
Citat:
guslac: Igore, pravi odgovor je: Otkud Ajnshtajnu tada Dunhill i Pall-Mall itd.

daj nemoj da ste smesni, ko zna ciji je ovo zadatak.

Umesto cigareta, u originalnoj postavci je moglo da bude nešto drugo. Na kraju krajeva, i tada se pušilo. Najmanji je problem promeniti marke, a da se suštinski ništa ne promeni.
[ Dahaka @ 22.08.2007. 10:25 ] @
Pa koliko sam ocekivao od tog zadatka i nema logike a mozda i ima.
Ko zna dje je prava istina?
[ faeton @ 27.09.2007. 00:35 ] @
Ovaj zadatak sam rješavao još prije 5, 6 godina i nije ga teško rješiti ako si strpljiv.
Rješenje je Njemac.

Kako se rješava?

Podaci se redom stavljaju u "glavnu" tablicu a ako neki podatak može ići na više mjesta u tablicu, tada se tablica grana na podslučajeve.
Naravno, ako dođemo do kontradikcije s trenutnim podacima u tablici i podacima koji su nam ostali, podslučaj ne valja te treba razmatrati neki drugi slučaj(tu dolazi do važnosti ona strplijivost).

Uzevši u obzir dugotrajan proces dolaženja do kontradikcije, priložio sam dokument u kojem na zanimljiv i zabavan način (papir, škare, slaganje) rješavam ovaj zadatak. Napominjem da je ovaj način rješavanja analog standarnog rješavanja metodom "napiši pa vidi".

Kako sam ga rješio?

Uočite da je najbitnija susjednost kuća, upravo mi je to zaglavlje glavne tablice, te nas zato zapravo zanima:
-tko živi u i-toj kući
-kakve je boja i-ta kuća
-koji je ljubimac u i-toj kući
-koje se piće pije u i-toj kući
-koje se cigarete puše u i-toj kući

Podatke sam izrazio u podtablice kojima metodom slaganja tražim mjesto u glavnoj tablici.
Zadatak je rješen kad se iskoriste sve podtablice (podaci) i ako nema kontradikcije (preklapanja).

U priloženom dokumentu imate sve što vam treba, te zapravo vidite kako je "tko već" konstruirao zadatak, jednostavno je na čudne oblike izrezao tablicu tako da se sačuva jedinstvenost rješenja, o tome ipak neću pisati.

Uživajte.

link dokumenta:
http://rapidshare.com/files/58497141/zadatak.docx.html
[ petarm @ 27.09.2007. 00:46 ] @
Postoji sad i "igrica" na racunaru sa ovim problemom.
[ negyxo @ 27.09.2007. 08:41 ] @
Mislim da svako ko je radio sa transakcijama ima ocas posla da resi ovaj zadatak. Probao sam ovaj programcic i cini mi se da je teze sa njim resiti nego na papiru.
[ petarm @ 27.09.2007. 09:26 ] @
Mislim da to nije tacno. Mislim da te ovaj programcic navodi i da sa njim mozes resiti brze nego na papiru!
[ chupcko @ 01.10.2007. 10:09 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Zebra_Puzzle
[ a zo zo @ 16.10.2007. 14:07 ] @
Pa, i riba pije vodu
[ tmikule2 @ 22.10.2007. 08:02 ] @
zanima me dali je moze netko ko je resio ovo preko matrica da zakaci resenje, ja sam pokusao matricama, ali uvek zapnem, dok sam crtajuci kuce na papiru resio relativno brzo..
[ openbox @ 24.10.2007. 23:06 ] @
Citat:
Za nemca se sve uklapa, ali se uklapa i za Norvezanina:

1, zelena, Norvezanin, kafa, Blend, ribe
2, plava, Nemac, voda, Prince, macka
3, zuta, Svedjanin, mleko, Dunhill, pas
4, crvena, Britanac, pivo, BluMaster, konji
5, bela, Danac, caj, PallMall, ptice

Proverite, pa cete se uveriti da je i ovo tacno.

Cao svima, ja se SLAZEM i sa ovom varijantom. Jer kada sam resavao, dosao sam do situacije
da ima zapravo cetiri kombinacije za zelenu i belu kucu (ne gledajuci ostale boje):

1.zelena
2.
3.bela
4.
5.

1.zelena
2.
3.
4.bela
5.

1.zelena
2.
3.
4.
5.bela

1.
2.
3.
4.zelena
5.bela

Naravno resio sam sa zadnjom varijantom, ali mi vec tada nije bilo jasno, tj. nije jednoznacno bilo sve definisano. Kasnije sam pogledao postove i video da ima i drugih resenja...
[ pegasus @ 28.10.2007. 20:14 ] @
Ja mislim da je najtačnije rešenje (tj. zamišljeno) da Nemac ima ribice...