[ BlackSnake @ 25.05.2004. 13:00 ] @
Molio bih za pomoć (u C++),

Možda je glupo pitanje, ali kako da uradim sljedeće:
- Da program čeka na unos BROJEVA sa tastature.
- Potom da te brojeve program sukcesivno dodjeljuje članovima REDAKA(REDOVA) prethodno deklarisanog dvodimenzionalnog niza tipa INT.
- Da program opet čeka na unos BROJEVA sa tastature.
- Potom da te brojeve program sukcesivno dodjeljuje članovima KOLONA(STUPACA) prethodno deklarisanog dvodimenzionalnog niza tipa INT.
Znači cilj mi je da korisnik unese prvo redove pa kolone matrice.

Hvala unaprijed

[ alpha @ 28.05.2004. 01:23 ] @
... ovaj... mozda sam ja malo glup, ali... ako se radi o istoj matrici, zar unosom redova (svih) ne uneses i kolone? (i obratno?)
[ BlackSnake @ 28.05.2004. 08:01 ] @
Citat:
alpha:... ovaj... mozda sam ja malo glup, ali... ako se radi o istoj matrici, zar unosom redova (svih) ne uneses i kolone? (i obratno?)

Potpuno si u pravu .. izvini ... ja sam se zeznuo u postavci pitanja. Trebalo je izgledati ovako:

- Da program čeka na unos BROJEVA sa tastature.
- Potom da te brojeve program sukcesivno dodjeljuje članovima RETKA 1
prethodno deklarisanog dvodimenzionalnog niza tipa INT.
- Da program opet čeka na unos BROJEVA sa tastature.
- Potom da te brojeve program sukcesivno dodjeljuje članovima RETKA 2
istog tog niza.
- itd ... do deklarisanog broja redova to jest dok se matrica ne popuni.

[ ***ArChAnGeL*** @ 28.05.2004. 14:05 ] @
Jel pod redom podrazumevas vrste?
[ ***ArChAnGeL*** @ 28.05.2004. 14:25 ] @
Ako su retci vrste cekanje na unos obezbedjujes sa scanf("%c",c);
c je promenjiva tipa char tako dobijas da kada se pritisne ENTER program nastavlja sa radom za c++ iskoristi ekvivalentnu funkciju cin cout iz iostream.h hedera;
Sto se tice postavljanja jedne po jedne vrste ako radis sa dinamickom matricom koju pravis kao **array moras da imas neki kontrolni karakter kojim ce ti korisnik naznaciti kada je uneo vrstu i po upisu svakog elementa treba to da proveravas isto vazi i ako matricu pravis kao staticki niz pokazivaca tj vrste na dinamicke nizove,
ako imas staticku matricu array[nesto][nesto] onda je uslov kada treba da se pojavi scanf("%c",c) jako jednostavan npr i (brojac iz ciklusa upisa) pa imas
i%nesto=0.
Naravno c ti je samo kontrolni karakter koji ti nista neznaci i posto vidim da si bas pocetnik trebaju ti dve for petlje kojima unosis vrstu po vrstu jer je raspored takav da je memorija racunara jednodimenzionalna i matrica je u stvari jedan niz koji u sebi sadrzi sizeof(tip) * n velicina i za int kod Visual Studia 32 bita i podatci se redjaju redom vrsta po vrsta pa imas
for(i=0;i<broj_vrsta;i++)
for(j=0;j<broj_kolona;j++)
kroz matricu prolazis sa *(*(array+i)+j) gde je i broj vrste a j broj kolone;
ubacis samo onaj if odozgo za taj scanf posle svake nove vrste i to je to
Nadam se da si to hteo.
[ BlackSnake @ 31.05.2004. 14:15 ] @
Ok hvala ti,

Pokušaću ovo da prostudiram.
Inače jesam početnik, ali ovo sa dvije for petlje mi je poznato.
Jedino me malo buni ovo kada se čeka na unos podataka.