[ Dylan Dog @ 26.05.2004. 19:37 ] @
Na dosta mesta sam čitao da cd treba držati na mestu gde nema toplote jer ih ona oštećuje.A svaki put kad izvadim cd iz cd-roma on je vreo , dok kad ga izvadim iz cd playera ili stuba uopšte nije vruć.Zašto se toliko zagreje u računaru i da li mu to skraćuje vek?
[ VRKY @ 26.05.2004. 19:46 ] @
Sumljam da mu to nešto jako šteti.A cd je vruć za to jer kompjuter ima temperaturu pa se cd poprima malo te temperature.(bar ja tako mislim,neka me neko ispravi ako griješim)
[ Dylan Dog @ 26.05.2004. 19:57 ] @
Dobro da zanemarimo da sam pitao zašto se zagreje , jer zaista me zabole za to.Ali da li to škodi cd.Logično bi bilo da da sa obzirom da na svakom mestu gde pišu o pravilnom čuvanju cd , kažu da se mora kloniti od toplote.
[ McKracken @ 26.05.2004. 20:05 ] @
@VRKY: Nisi ni svestan koliko gresis :) toplota<>temperatura

Realno, kada ga drzis u cdromu to spada u ekspoataciju, tako da mu se zivotni vek realno smanjuje. Doduse, nemas mnogo razloga da brines, jer ces ga mnogo pre izgrebati, slomiti ili izgubiti nego sto ce propasti od grejanja u cdrom-u. Sa druge strane, ako ga drzis na nekom mestu koje nije direktno okrenuto suncu ili nekom snaznijem izvoru toplote, znatno ces mu produziti vek.
[ Dylan Dog @ 26.05.2004. 20:25 ] @
Ok.Ali recimo da sam se spremio da sačuvam cd da ga odsluša unuk moga unuka , i koristim ga samo za povremeno slušanje na računaru , ipak će mu ta toplota smetati.Znači bolje je da ga slušam na muzičkom stubu , jer se tu manje greje.Da li sam u pravu ?
[ VRKY @ 26.05.2004. 20:38 ] @
Citat:
McKracken:@VRKY: Nisi ni svestan koliko gresis :) toplota<>temperatura


Ok.Moja pogreška,nisam dobro razumio pitanje.
PoZdRaV
[ Marko_L @ 26.05.2004. 21:44 ] @
Citat:
Ok.Ali recimo da sam se spremio da sačuvam cd da ga odsluša unuk moga unuka , i koristim ga samo za povremeno slušanje na računaru , ipak će mu ta toplota smetati.Znači bolje je da ga slušam na muzičkom stubu , jer se tu manje greje.Da li sam u pravu ?

U tom slučaju ćete i ti i tvoj unuk i unuk tvoga unuka morati da pravite bekap tog diska, tj. ako hoćeš da budeš siguran da će sadržaj diska ostati čitav toliko vremena.Jednostavno ni za jednu marku diska, pod kojim god uslovima da ga čuvaš, preporučenim ili nepreporučenim, dobrim ili lošim, ne možeš biti siguran koliko dugo će taj disk biti upotrebljiv.Evo čisto ilustracije radi, daću ti moj lični primer.Desilo mi se da sam čuvao disk (Verbatimov) u fioci, znači daleko od svetlosti i izvora toplote i da je taj disk posle godinu dana postao nečitljiv (a radio je inače), a isto tako, kontra tome, imam nekoliko diskova (No name) starih više od 5 godina koji su "prošli" sve i svašta (polivanje pivom i sokom, gaženje nogom, padanje sa visine od oko metar i kusur na patos, grebanje čvrstim predmetima...i još štošta) i dan danas su čitljivi 80%-100% (na nekim recimo 17 od 20 pesama radi super a 3 hoće da zasecka, dok neki koji su prošli iste torture rade sa 100% čitljivosti).Znači, šta je poenta, jako je mala šansa sačuvati neki disk u savršenom stanju duži vremenski period.Može da traje 1 godinu, a može i 20.Teoretski, svaki disk koji se pravilno čuva bi trebao da traje najmanje 10-15 godina, ali nažalost u praksi se pokazalo da to ne mora da bude tako i da takvih garancija nema.Znači, nemoj da te zavaraju garancije proizvođača, tipa garancija 100 godina ovo-ono, mislim čak i da izvučeš nov disk od njih, za koji će ti m*j kad su tebi bitni podaci sa diska, a ne sam disk od 30-tak dinara.Uh, al sam se raspisao :) U svakom slučaju, moj savet ti je da ako su ti ti podaci (muzika, programi, filmovi...) izuzetno bitni, jedini siguran način ti je da redovno bekapuješ te podatke na novi disk bar svakih godinu dana, jer mislim da to nije veliki izdatak, pogotovo ako je to što imaš na disku toliko vredno da hoćeš da ostane i unuku tvog unuka.Inače to ti je praunuk, btw :)
[ Imm[]rt4lis @ 27.05.2004. 17:44 ] @
Stvar je relativna and there's nothing you can do about that
[ Buum @ 27.05.2004. 21:58 ] @
Disk se u računaru mnogo više greje jer je tu brzina okretanja CD-a daleko veća nego u muzičkom stubu.

Ako ti je baš toliko stalo do tog diska, napravi kopiju na kvalitetnom mediju (recimo model Rhodium od proizvođača Taiyo Yuden) koju nećeš upotrebljavati tj. eksploatisati. Bilo bi dobro da rezervnu kopiju uradiš pomoću nekog kvalitetnijeg pisača (recimo Plextor).
[ Dylan Dog @ 28.05.2004. 08:03 ] @
Zanimljiva stvar koju sam zapazio.Kad pustim cd u sony cd romu na pc u drugoj sobi cd se ne zagreje ni posle 10 min.Kad ga pustim u LG rezaču zagreje se posle par sekundi ista situacija je I sa asusovim dvd playerom sa tim što se tu malo sporije i manje zagreje.I to ne samo da se zagreje cd već se zagreju I cd rom.Ne znam da li postoji neke specifikacija o tome ali sledeći put kad kupujem neki optički uređaj vodiću računa.Verovatno ima veze sa tim kojom brzinom ga vrti , kao što reče Buum.
[ lancia88 @ 28.05.2004. 10:20 ] @
Pozdrav,
sce je lepo odgovorio McKracken te nema potrebe oko toga dalje nastavljati a ostatak je dodao Marko_L tako da je objasnjena i pouzdanost podataka na CD-u. Ja bih jos samo dodao savet za one koji sklapaju konfiguracije jer mi se cini ovo zgodno mesto: CD rom a narocito CDRW (vazi za sve opticke uredjaje) obavezno usrafite svim predvidjenim srafnim mestima jer se toplota prilikom vrtenja medija putem srafova prenosi na kuciste te se tako smanjuje na samom optickom uredjaju. Mnoga novijaq kucista dozvoljavaju srafljenje samo jedne strane uredjaja za sasiju ali i tada postoji mogucnost za 4 srafa pa ne treba biti lenj.
Pozdrav
[ StORM48 @ 30.05.2004. 16:00 ] @
Ja o LG-ju uopšte ne bih trošio reči. Najkraće rečeno, loši (čitaj: KRŠ) čitači/rezači su se pojavili kada je LG počeo da se petlja u optičke uređaje. Loši su postojali i ranije, ali u odnosu na sadašnji LG, ti "loši" su bili šampioni kvaliteta. I da, grejanje JESTE najveći specijalitet ušljivog LG-ja! Najviše zbog katastrofalnog (da ne kažem kataklizmičnog) mehanizma za fiksiranje diska, koji najčešće dozvoljava veliku toleranciju u preciznosti, što opet ima za rezultat disk koji ima ekscentričnu rotaciju. Dalja priča je bezveze, a za rezime ima izrazito povećano trenje, koje ne samo da povećava temperaturu diska (i samim tim njegovo propadanje), već može da rezultuje i nekontrolisanim pucanjem diska (fizičko pucanje, da ne bude zabune) i totalno uništavanje "enterijera" unutar kućišta (nekad i van samog čitača/rezača). To je još jedan (genijalni) specijalitet LG-ja. E sad, ko u ovo ne poveruje, ja mu ne mogu ništa. Ceo ovaj post ima za cilj prenošenje mog ličnog iskustva iz oblasti laboratorijskih testiranja, pa ko hoće nek veruje...

Vezano za temu, toplota šteti diskovima, tačnije organskom layer-u, ali kao što neko reše, stvar je prilično relativna, pošto i različiti primerci iste serije diskova reaguju drukčije - danak masovne proizvodnje.
[ Dylan Dog @ 31.05.2004. 09:24 ] @
Mislim da si suviše nacrnio Lg.Nisu preterano kvalitetni ali su najjeftiniji.Za manje zahtevnog korisnika nije toliko loša opcija.
Inače moj problem sa grejanjem nije bio do rezača već mi se ceo sistem pregrejavao.Ubacio sam još dva kulera i sve je u redu.