[ arnoldc @ 28.05.2004. 08:26 ] @
Imam jednu ideju koju nikako ne mogu privesti u praksi. Dosta smo razmišljali o tome i već sam se raspitivao na više foruma, ali mi dosad niko nije znao pomoći... Znači problem je sledeći:
hteo bih, da npr. slovima "a" MySQL odredi više "značenja". Npr. "ključ", "miš", "so"... itd. I onda da pošaljem query tipa "...WHERE ... LIKE '%aba%' ".
Tu se javlja problem. Kako da objasnim MySQL-u da potrazi i reci '%soba%', '%sobso%', '%abmiš%', '%ključbso%' itd. itd. itd... Znači, da pregleda sve ove reči bez toga da mu ja napišem sve moguće kombinacije u query-ju. Obratite pažnju da ne tražim posebno reči "so", "miš", "ključ", već SAMO kao kombinaciju tipa "%aba%"!
Fulltext "... WHERE ... AGAINST ..." isključite na početku, pošto ne valja nikako za ovo.
Imate li ideje?
[ noviKorisnik @ 28.05.2004. 09:02 ] @
Čini mi se da sam konačno shvatio šta želiš da kažeš. Probaću da preformulišem da vidiš da li sam dobro razumeo, da neko drugi (možda) brže skonta šta se traži, a i da sam vidim znam li lek...

%aba%, gde a pripada skupu {"a", "ključ", "miš", "so"}, dok je b ipak samo b.

Znači, kako da se izbegne korišćenje 16 šema (.. x LIKE '%aba%' OR x LIKE '%aba%' ... OR x LIKE '%aba%')?
[ noviKorisnik @ 28.05.2004. 10:01 ] @
http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/Regexp.html

... WHERE polje REGEXP '(a|ključ|miš|so)b(a|ključ|miš|so)'
[ arnoldc @ 28.05.2004. 10:36 ] @
Da, to je to! Svaka čast!!! :)))

Pregledao sam manual barem 15x zbog ovoga ali mi je REGEXP izbegao pažnju, ili nisam skontao da je to ono što tražim. Hvala, mnogo si mi pomogao!