Citat:
overburn:Hm, pa barem Mdk jos odavno ima "supermount" koji nas postedjuje te muke mount/unmount-ovanja cd-ova...
U svakom slucaju, ukoliko ti "supermount" ne radi kako treba, proveri da li u fajlu /etc/fstab imas ovakvu liniju koja se tice cdrom-a:
none /mnt/cdrom supermount dev=/dev/hdc,fs=udf:iso9660,ro,--,iocharset=iso8859-15 0 0
Ukoliko ti linija nije ovakva edituj je na ovaj nacin i uzivaces u blagodetima "windowsolikog" pristupanja cd-u ...
Takodje, koliko me pamcenje sluzi, i u Mandrake Control Centre-u bi pod sekcijom "mount points" za cd-romove trebao da postoji checkbox za aktiviranje i disaktiviranje supermount-a.
Bas taj supermount je ponekad problem da se koretno mountuju CD-ovi, a simtomi su ISTI kao sto je
wid opisao. Ponekad se desava i da na primer korisnik hoce da izbaci CD, pritisne dugme na cd-romu, on ga izbaci i odma ubaci, tako da korisnik mora bukvalno da drzi rukama cd tray kako bi mogao da izvadi CD. Problem je u tome sto supermount nesto "utripuje" i jednostavno neda da se cd umountuje kako treba.
Da sam na tvom mestu
wid ja bih se otarasio te zajebancije i stavio bih klasiku za fstab, nesto slicno ovome (ovako je kod mene na mojoj makini I, u pitanju je Slackware 9.1, dok sam nesto slicno stavio i na makinu II gde mi je SuSE 9.1):
Code:
/dev/hda6 swap swap defaults 0 0
/dev/hda5 / ext3 defaults 1 1
/dev/hde1 /mnt/120GB ext3 defaults,users 1 2
/dev/hdg1 /mnt/120GB-1 ext3 defaults,users 1 2
/dev/hda1 /mnt/win_c vfat defaults 1 0
/dev/hda7 /mnt/win_d vfat defaults,users 1 0
/dev/hda8 /mnt/win_e vfat defaults 1 0
/dev/sda1 /mnt/usb auto defaults,exec,noauto 0 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom auto noauto,owner,ro 0 0
/dev/cdrom1 /mnt/cdrom1 iso9660 noauto,owner,ro 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
Ovako ces nauciti i nesto korisno sto ce ti biti i potrebno kad budes seo za bilo koji drugi linux, a taj linux nece biti Mandrake 10 i nece imati supermount na sebi ... pa ce biti ceskanje po glavi kako sta gde kud ...
Evo i jos primera za mountovanje diskova ili cd-romova bez upotrebe fstab-a..:
Code:
primer1: mount -t vfat /dev/hda1 /mnt/win_c
primer1a: mount -t ext3 /dev/hde1 /mnt/120GB
primer2: mount -t iso9660 /dev/cdrom /mnt/cdrom
primer3: smbmount //192.168.0.5/share /mnt/network - o username=Administrator
prvi i prvi pod a su ti primeri za mountovanje u prvom slucaju fat32 particije (windows paricija), u drugom slucaju ext3 particije (linux particija)
drugi primer ti je mountovanje cd-rom-a, a treci primer ti je mountovanje share-ovanog direktorijuma pod windows-om, uz pomoc samba mount -a (smbmount) uz slanje korisnickom imena (nakon toga ce te pitati i za password tog korisnika)
Q: Sta u prevedenom znacenju znace gornje komande?
A: uzmimo primer1 za objasnjenje:
mount -t vfat /dev/hda1 /mnt/win_c
"montiraj mi pod fajl sistemom fat32 (vfat) particiju 1 diska 1 u direktorijum /mnt/win_c"
-t vfat => daje informaciju o fajl sistemu paricije koji hocemo da mountujemo tj dali je to FAT32, ETX3, RaiserFS, NTFS. I to moze da bude na primer
vfat, etx3, ntfs ...
/dev/hda1 => u pitanju je hard disk i to primary master, prva particija, primarna (od 1 do 4 su primarne, od 5 pa nadalje logicke)
Primeri obelezavanja diskova:
hda - primary master
hdb - primary slave
hdc - secondary master
hdd - secondary slave
hde - primary master ATA RAID (u pitanju je dodatni kontroler)
hdf - primary master ATA RAID (u pitanju je dodatni kontroler)
/mnt/win_c => direktorijum pod kojim ce mo da prikljucimo zeljenu particiju sistemu, ovaj direktorijum mora fizicki da postoji. Tipicno se particije, cd-romovi, mrezni diskovi montiraju u poddirektorijume direktorijuma /mnt.
Pozeljno je pogledati - prelistati sledecu literaturu:
-
Introduction to Linux - A Hands on Guide http://www.tldp.org/LDP/intro-linux/intro-linux.pdf [1.1MB]
-
Linux Filesystem Hierarchy http://www.tldp.org/LDP/Linux-...Linux-Filesystem-Hierarchy.pdf [217k]
-
The Linux System Administrators' Guide http://www.tldp.org/LDP/sag/sag.pdf [326k]
ove kao i ostale GUIDE-ve mozes naci na
http://www.tldp.org/guides.html
Preporuka je da GUIDE-ve koristis kao prirucnike iz kojih ces vaditi odgovore kada negde u koriscenju linux-a zaglavis .. znaci nemoras cak ni sve da procitas, samo da otprilike znas gde ti se sta nalazi, i da po potrebi citas odredjene delove koji su ti vazni za resavanje problema.
...