[ antix @ 08.06.2004. 15:24 ] @
imam polja u tabeli groups: group_name group_id parent_id group_path group_name je ime grupe group_id je jedinstveni id grupe parent_id je id roditeljske grupe group_path su id-ovi svih roditeljskih grupa, tj ako je grupa dublje u hijerahiji onda nanižemo sve parent_id-ove rastavljene zarezom ako je grupa na vrhu hijerarhije tada joj je parent_id jednak 0 i group_path je prazan string (tj varchar). Više grupa može da bude na vrhu hijerarhije (tj. bez roditeljske grupe) i svaka grupa može da ima proizvoljan broj podređenih podgrupa. primjer: Code: group_name group_id parent_id group_path ------------------------------------------------------------------------------- Matematika 1 0 "" Biologija 2 0 "" Analiza 3 1 1, Algebra 4 1 1, Komplexna analiza 5 3 1,3, Linearna algebra 6 4 1,4, Vektorski prostori 7 6 1,4,6, ------------------------------------------------------------------------------ treba mi upit (ako je moguć) koji će da mi vrati sve nazive grupa u ''pravilnom'' rasporedu tj. da naniže ime grupe pa imena svih njenih podgrupa (i tako rekurzivno). Znači za ovaj gore navedeni primjer trebalo bi da vrati nešto ovako: Biologija Matematika Analiza Komplexna analiza Algebra Linearna algebra Vektorski prostori znači bitno je samo da podgrupe idu odmah iza svojih roditeljskih grupa i tako rekurzivno do kraja. Radim sa MSSQL ali može i u nekom drugom dijalektu SQL-a Hvala svima unaprijed za sve ideje.... |