[ EONMIND @ 15.06.2004. 00:01 ] @
Da li neko zna pouzdan nacin za odredjivanje snage zvucnika??? Sta najvise utice na snagu zvucnika(precnik kalema, velicina magneta, debljina zice???). |
[ EONMIND @ 15.06.2004. 00:01 ] @
[ NShappy @ 23.06.2004. 09:40 ] @
Koliko ja znam, zvucnici nemau snagu. Podaci o snazi zvucnika koje daju proizvodjaci samo govore na koliko jako pojacalo mozete da ga prikljucite a da ih ne sprzite. Bitan podatak je osetljivost koja govori koliko glasno zvucnici sviraju sa odredjenom snagom. Zvucnici vece osetljivosti sa istom snagom pojacala sviraju glasnije nego oni sa manjom osetljivoscu.
"Snaga" zvucnika, govori koliko jako pojacalo mogu da podnesu. Ozbiljniji proizvodjaci daju preporucenu snagu pojacala za svoje zvucnike a ne njihovu "snagu". Koliko jako pojacalo zvucnici podnose zavisi od mnogo faktora i ne moze se odrediti tek tako. Zavisi od nacina motanja kalema, njegovog hladjenja, materijala membrane zvucnika (postoje zvucnici sa metalnim titanijumskim memebranama koji podnose veoma velike snage), od materijala magneta, koriscenja ferofluida itd. itd. [ Kosta Kojot @ 23.06.2004. 15:26 ] @
Nista ja konkretno nisam znao o zvucnicima dok nisam procito malo po ovom site-u:
http://www.jovovic.com/muzika/index.htm :) [ *Guru* @ 23.06.2004. 17:34 ] @
Malo pojasnjenje :
Zvucnik kao takav je obicna zavojnica kroz koji tece struja. Dakle ima svoj otpor i svoj induktivitet. Dakle snaga ( ne govorimo o muzickoj nego o pravoj snazi ) koja se disipira na elementu je jednaka kvadratu struje koja prolazi kroz njega pomnozena sa ukupnom impedencom ( ovisi o frekvenciji ). Uzima se impedenca jer se treba uzeti u obzir i induktivitet zavojnice ,a ne samo otpor. Dobiveca cifra govori koliko taj zvucnik disipira snage pod tim uslovima ( npr. imas 5 A struje i 8 oma impedence = 200W ,kao sijalica od 200W ). Proizvodjac specificira nominalnu snagu zvucnika tj. onu pod kojom se on nece raspasti i maksimalnu tj onu koju moze izdrzati odredjeno vrijeme ( snaga pika ). Cemu sve to? Prolaskom struje kroz kalem on se jasno zagrije, prema tome postoji granica iznad koje ce zica izgoriti. To ujedno znaci sto bolje hladjenje to veca snaga koju moze disipirat. Dakle , struju sto zvucnik vuce iz pojacala nesmje preci odredjenu granicu koju odredjue proizvodjac. Tu je potrebna jedno pojasnjenje. Muzicka snaga ( ili ako cemo je nazvati glasnoca ) ne ovisi direktno o snazi koju zvucnik disipira nego vise o njegovoj konstrukciji i zato postoji niz parametra a jedan od boljih je vec recena osjetljivost tj. npr. za koliko vata prave snage taj zvucnik uspje ztresti mebramu da mu cujemo odredjenu glasnocu ( koliko je sta glasno se mjeri u db - decibelima ). [ Ve$eli @ 24.06.2004. 14:04 ] @
Citat: Zvucnici vece osetljivosti sa istom snagom pojacala sviraju glasnije nego oni sa manjom osetljivoscu. Koja je mera (jedinica) za osetljivost zvucnika? [ LPFM @ 24.06.2004. 15:09 ] @
[ dlalic @ 24.06.2004. 18:20 ] @
Citat: LPFM: Osetljivost ili efikasnost [dB] mereno na 1 metar udaljenosti sa 1 w snage. Znaci "odvrnes" 1 W, pa na 1m meris koliko se glasno cuje. [ *Guru* @ 26.06.2004. 22:54 ] @
Malo pojasnjenje u vezi decibela. Decibel je logaritamska mjera odnosa dvaju velicina Ulazne i izlazne po formuli 20log( OUT/IN ) ( prirodni logaritam u ovom slucaju dok se u telekomunikacijama koristi 10loge ( OUT/IN )..log u bazi e ). Dakle ako na ulazu sistema imam amplitudu od 1 V i u izlazu isto, imam pojacanje od 20 log( 1 ) sto je 0. Ako imam 10 V onda je pojacanje 20 log 10 sto je 20db. AKo imam 100 V onda je pojacanje 20 log 100 = 40db.Kao sto se vidi pojacanje od 100 puta je 40 db dok od 10 puta je 20 db. Cisto radi inf pojacanje od 1000 puta je samo 60db tek toliko da se ljudi na razbacuju sa decibelima.Ono sto se jos mjeri je ne samo pojacanje nego i odnos signal / sum. Opet po istoj formuli.
[ Nabukodonosor @ 27.06.2004. 00:27 ] @
Prvo, zvucnik je pasivan element tako da nema snagu, vec da kazem "trpi" snagu aktivnog elementa, pojacala. A drugo, ne bih se slozio sa onim sto je neko rekao da zvucnici vece osetljivosti se cuju jace sa istim pojacalom. Jednostavno, ako je zvucnik osetljiviji, to samo znaci da je potrebno slabije pojacalo da ga "pokrene".
[ Pro Sound service @ 05.01.2007. 01:14 ] @
Ima mnogo faktora koji uticu na snagu zvucnika. Ako mislis na zvucnike sa kretnim kalemom, moras imati parametre za koje ne verujem da su ti poznati, a to su : jacina magnetnog polja, flux magneta i njegovo prostiranje u odnosu na faznu plocu. Poznate stavke su: debljina zice kojom je namotan coil, nacin na koji je namotan, da li je pol piece u ravni sa faznom plocom ili ne i naravno precnik samog voice coila. Naravno trbalo bi da ti bude poznato da snaga nije ista na svim frekvencijama. Takodje imas i razne standarde za izrazavanje snage,a to su: RMS, AES,IES,IEC...itd. Mislim da bi trebao vise da obratis paznju na decibele, jer je to jedinica za merenje jacine zvuka. Ako je zvucnik efikasan ,on ce napraviti veliku buku sa manjim utroskom el.energije, jer ne zaboravi da je zvucnik sprava koja pretvara el.enegiju u mahanicku. Ako imas nekog drugara na ETF-u , a da moze da ti izvuce iz biblioteke knjigu (koja je doduse cela na engleskom), a zove se "Loud Speakers",iz nje mozes da izvadis kompletan teoretski deo vezan za zvucnike sa kretnim kalemom.
[ guja011 @ 05.01.2007. 01:45 ] @
pro, gde iskopa temu od pre 2,5 godine????
lellleee [ Pro Sound service @ 06.01.2007. 18:21 ] @
Ko zna!!! Mozda nije nasao naj adekvatniji odgovor na tu temu. Veruj da mi na nekim forumima i dan danas ljudi dobre volje daju neke savete, i ako sam davno davno trazio resenja.....
![]() [ siroce @ 02.05.2007. 21:15 ] @
Bas lepo sto neko ipak odgovara na stare teme..
Mene zanima koja je razlika (za usi) izmedju ova dva zvucnika (oba su istih dimenzija - 165mm precnik) 75W max, 86dB 90W max, 91db Ovaj drugi je skuplji skoro duplo :) Mozda je pitanje smesno ali, da li bi se mozda bolje cula 4 ona od 86dB ili 2 od 91dB? [ odma @ 04.05.2007. 21:16 ] @
Prvo treba da razdvojis 2 stvari, a to su kvaliteta zvuka i jacina. Megafoni imaju veliku iskoristivost kao i sistemi sa hornama cak preko 110 dB, ali to ne znaci kvalitetu. Inace, vecinom (mada ne znaci da je pravilo) bolje zvue manje efikasni zvucnici. Sam podatak o osjetljivosti zvucnika ti jedino znaci da ces dobiti vise buke za istu snagu pojacala.
Medjutim, tecnicki podaci zvucnika su jedno, ali slusni test je ono pravo. Ako se tebi svidjaju po zvuku jedni zvucnici, kupuj ih. Recimo, Quad I elektrostatici imaju veoma losu frekventnu karakteristiku i dosta opterecuju pojacalo, ali zvuce fenomenalno. Ne treba se previse obazirati na tehnicke podatke, bitno je da ti za navednu impedansu zvucnici imaju vise snage od pojacala, (mada ne treba pojacati pojacalo do DASKE, jer upada u kliping, ali to je za drugu temu). [ johnny_hush @ 05.05.2007. 01:42 ] @
Inace kada se biraju zvucnici za pojacala po pravilu treba uzeti nekoliko puta jace zvucnike od pojacala.
Isto tako normalno da ne treba odvrtati nikad do kraja, da ne ulazim u detalje ali znajte poznati studiji imaju pojacala oko 40kW u sali velicine dve ucionice. Normalno da ih nikad ne odvrcu vec je upravo zbog toga uzeta veca snaga da bi radili sa delom svog kapaciteta... [ siroce @ 05.05.2007. 04:55 ] @
Zanima me jos i koliko materijal membrane utice na zvuk. Skuplji zvucnici imaju polipropilensku membranu, a jeftiniji papirnu. Skuplji takodje imaju gumeno vesanje a jeftiniji sundjerasto. Ok mi je to da su plastika i guma izdrzljivije, ali kako to utice na zvuk. Papir mi zvuci mnogo lepse... Verovatno gresim...
[ odma @ 05.05.2007. 14:05 ] @
Membrana ne smije da se uvija. Ako se uvija onda to proizvodi harmonike, tj. dodatni zvuk koji nije snimljen i mora biti lagana da bi mogla sto brze da se krece. Prema tome, polopropilenska membrana je bolja.
[ nikolica_84 @ 13.05.2007. 16:17 ] @
da ne otvaram novu temu postavicu ovde. Imam u kolima neki cd/radio player i ima izlaz 4*40W. Sto znaci da mogu da stavim 4 zvucnika od po 40W, e sad mene zanima kojih zvucnika. Recimo da stavim napred dva visokotonca od po npr. 20W a pozadi dvosistemce od po 60W, da li je ovo moguce? Znaci malo sam MNOGO laik za ovo. Zanima me kako uopste dvosistemci ili trosistemci razdvajaju signale? Molim vas za strpljenje pri objasnjavanju...
[ siroce @ 13.05.2007. 21:16 ] @
Mislim da odgovore mozes da pronadjes na drugim starim temama.. "Use the Search, Luke..."
[ robert63 @ 14.05.2007. 00:33 ] @
A zar ne bi snaga zvucnika mogla da se izmeri ovako:
U zvucno izolovanoj sobi ( znaci brdo sundjera po zidu ,nalik na drzac za jaja) se postavi zvucna kutija na 1 metar od " referentnog " mikrofona. Generator funkcija ( sa bar 3 oblika ) pusti se na " odlicno" pojacalo pa na zvucnik. Mikrofon se veze na ulaz " cevnog " pojacavaca pa njegov izlaz na Tektronix osciloskop. E sad pocinje " lozenje " zvucnika sa generatora. Sve vreme je infra crveni merac temperature uperen u kalotu i kontrolise se temperatura namotaja,ili bar blizu. ------Kad temperatura namotaja ode na 70-80 stepeni C ili kada oblik signala na osciloskopu "pocinje" da ne lici na oblik sa generatora onda se sa Watmetra pojacavaca ocita snaga I eto,nista lakse,, ![]() ![]() ![]() [ Pioneer cdj 200 @ 19.09.2009. 17:41 ] @
Da se nadovezem na ovu temu... Posjedujem 4 komada zvucnika Pioneer TS-1346 i na svakom pise nominalne snage 25 W... Jel to znaci da on zapravo moze najvise izdrzat na pojacalu od 25 W prave snage? Zvucnik je 13 cm... Po meni ne izdrzi toliko nema sanse, a gledajte po kojoj logici!
Kako bi pojacalo neku snagu dalo van, on toliko mora i povuc od napajanja + gubitci! Ja sam spojio ta 4 zvucnika na autoradio Kenwood i napajao ga sa ATX napajanjem... Stavio sam i ampermetar izmedu... Slusao sam kazetu i navinuo glasnocu... Kad su zvucnici polako poceli "stekati", autoradio je vuklo nesto vise od 2 A sto znaci da na otprilike 12 V je to 25 W snage sto vuce autoradio... U savrsenim uvijetima, (racunajuci da sam slusao kazetu), nek je otislo nekih 15 - 20 W (vjerojatno i manje) na pojacalo, to dijelimo sa 4 (jer je 4 zvucnika), znaci na svaki je pojacalo trenutno davalo nekih 3 - 5 W a oni su polako bili na maksimumu.. [ JECHAM @ 19.09.2009. 19:04 ] @
To sto ti je pokazivao ampermetar nije prava strja koju vuce pojacalo.
Zavisno od kondezatora na napajanju u pojacalu ono vuce impulsnu struju(slicnu kao sto je na izlazu zvucnika) a to ti ne moze pokazati tvoj instrument. On pokazuje neku srednju vrednost. [ Pioneer cdj 200 @ 22.08.2010. 11:27 ] @
Ja se nadovezujem u ovu staru temu jer me nešto zanima... Dal postoji ikakva mjerna jedinica koja će opisati koliko glasno zvučnik može svirati?
Ja mislim da ne postoji jer snaga to svakako nije. Recimo da imamo dva ista zvučnika i da ih opteretimo istom snagom, a jedan je u kutiji a drugi nije. Naravno da će ovaj u kutiji sa istom snagom puno jače svirati tako da snaga otpada... Po meni i osjetljivost otpada jer osjetljivost je, kako je netko prethodno rekao, razina buke koju će zvučnik opterećen sa 1W snage stvoriti na udaljenosti od 1m. E sada, zvučnik od 5W i zvučnik od 30W mogu sa 1 W na jedan metar napraviti istu buku al jedan ide do 5W dok drugi ide do 30W i opet ne sviraju jednako glasno kad su do daske odšrafljeni. Zato se većina zvučnika, bez obzira na veličinu i snagu, uglavnom kreću oko 90-ak dB osjetljivosti. A da ne govorim da jedan zvučnik može imati manju osjetljivost od drugog no to ne znači da će svirati tiše. Možda taj s manjom osjetljivošću podnosi puno veće snage i opet svira glasnije od ovog prvog. Znaći, dali je uho jedini mjerni instrument koji može ocjeniti koliko glasno svira zvučnik odšrafljen do granice njegove izdržljivosti? I da, pod koliko glasno ne mislim samo na to koliko buke proizvodi već i kakav je bas. Što je veći bas i slično, po meni, glasnije je. Jer, kao što rekoh, ako imamo 2 ista zvučnika, jedan u kutiji jedan van kutije, imaju istu osjetljivost, istu snagu podnose (istom snagom su opterećeni) itd. Možda će oboje radit istu buku al ovaj u kutiji će imati puniji zvuk, dublji bas i ja to osobno smatram glasnije od onog van kutije. [ siroce @ 22.08.2010. 12:35 ] @
Zasto ne bi modao dB da bude merilo? Samo treba izmeriti nivo buke na na primer udaljenosti od 1m, pri maximalnoj snazi, a da se pritom ne prelazi odredjeni propisani stepen distorzije. To je onda to..
p.s. zaboravih da kazem - sve ovo na odredjenoj frekvenciji. [ Pioneer cdj 200 @ 22.08.2010. 13:07 ] @
Pa nisam ja izbacio dB kao mjeru već samo osjetljivost zvučnika. Mislio sam na mjere koje pišu na zvučniku kad se kupuje.
Budući da nisam nikad mjerio dB i te stvari, ako zvučniku nabiješ bas za npr 5x više, dal će skočit i decibeli ili će razina buke uvijek ostat ista? Ako dva zvučnika izdrže istu glasnoću samo što je jedan puno slabijeg basa, dal je ovaj drugi onda glasniji? [ nkrgovic @ 22.08.2010. 14:16 ] @
Mera za galsnocu je decibel. Na skoro svakom zvucniku pise osetljivost (xdb/2.83V/1m) i pise koliku snagu trpi. Na 8Om-a je 2.83V = 1W, pa dalje imas 3dB za svako dupliranje snage.
Sad, frekventni opseg nema bas veze samo sa zvucnikom, vec i sa sobom. Imas room response, tako da frekventni opseg zavisi od toga gde kutiju slusas. Da, ne mozes da "nabijes bas", a da glasnoca ostane ista. Ako dodas nesto, zvuk je, po pravilu, glasniji. Mada, vecina zvucnika svira sta svira ne mozes tek tako "dodati" bas. Kutija svira kako svira. [ Pioneer cdj 200 @ 22.08.2010. 14:20 ] @
Citat: nkrgovic Da, ne mozes da "nabijes bas", a da glasnoca ostane ista. Ako dodas nesto, zvuk je, po pravilu, glasniji. Mada, vecina zvucnika svira sta svira ne mozes tek tako "dodati" bas. Kutija svira kako svira. Uvijek možeš dodat, zavisi o pojačalu i ostalome. Ja imam equilaizere u samom playeru na kompu, ton kontrole na autoradiju i na kraju samo equilaizere na pojačalu. Mogu na tri mjesta namještat i dodavat/oduzimat kako mi odgovara. Al si uvijek namjestim i pustim samo na najjednostavnijem mjestu (autoradio) da si namještam ovisno o pjesmi. Nemaju sve pjesme isti bas pa tamo di je slabiji, ja odvrnem bas i kad dođe sljedeća pjesma, ako zvučnik krći i rikava, smanjim bas itd. Točnije, na svakoj pjesmi si namještam bas onoliko koliko kutija može. Kutija ima svoj maksimum al ne uvijek isti bas. Ovisi o samoj pjesmi, pojačalu, pretpojačalu, izvoru zvuka itd. [ nkrgovic @ 22.08.2010. 14:30 ] @
Ekvilizacija nije bas dodavanje.... To je neko umetanje filtera u put signala, plus potencijalno utice i na rad pojacala....
U svakom slucaju: Ako hoces da meris glasnocu - meris je u decibleima. Ako koristis ekvilajzer mozes da meris bez njih ili sa njima u uvek istom polozaju. Fabrika uvek meri bez, jer ne zna sta ti radis... :). [ siroce @ 22.08.2010. 15:56 ] @
Da ne mesamo babe i zabe, propisana osetljivost je izmerena bez ikakve kutije i na mestu gde nema nikakve rezonancije (na primer soba u kojoj nema odjeka), na 1m od zvucnika, pustajuci 2.83V (ako je zvucnik 8Ohm to je onda 1W, ako je 4Ohm to je 2W). U zvucnik prilikom merenja se ne pusta muzika, vec samo odredjena frekvencija (ekvilajzer kod muzickih uredjaja moze samo da smanji ili poveca amplitudu talasa odredjene frekvencije, a ne moze da je poveca preko maximuma pod uslovom da ne pravi distorziju). E sad, po pravilu se za svako dupliranje snage jacina "buke" koju zvucnik proizvodi povecava za 3dB. Da li se ovo u praksi sa zvucnicima stvarno desava - u to nikad nisam verovato, tako da bih voleo da na specifikacijama zvucnika pise na primer na 1W zvucnik daje 93dB pri distorziji od 0,1% na frekvenciji 50Hz, na 300W na primer 110dB sa distorzijom od 0,1% isto na 50Hz(brojke sam lupio). Tako na pojacalima za kola pise da daju na primer 300W na 14,4V sa distorzijom od 10% i kontinualnim sinusnim signalom na 50Hz, ili 90W na 12V sa distorzijom od 0,01%.
Iako cifre ne lazu, mogu da zavaraju :) [ nkrgovic @ 22.08.2010. 18:42 ] @
Citat: siroce: Da ne mesamo babe i zabe, propisana osetljivost je izmerena bez ikakve kutije i na mestu gde nema nikakve rezonancije (na primer soba u kojoj nema odjeka), na 1m od zvucnika, pustajuci 2.83V (ako je zvucnik 8Ohm to je onda 1W, ako je 4Ohm to je 2W). Kako to mislis bez kutije? Naravno da, ako se meri zvucnik a ne drajver, da se meri u kutiji - pa zvucnik je kutija. Citat: E sad, po pravilu se za svako dupliranje snage jacina "buke" koju zvucnik proizvodi povecava za 3dB. Da li se ovo u praksi sa zvucnicima stvarno desava - u to nikad nisam verovato, tako da bih voleo da na specifikacijama zvucnika pise na primer na 1W zvucnik daje 93dB pri distorziji od 0,1% na frekvenciji 50Hz, na 300W na primer 110dB sa distorzijom od 0,1% isto na 50Hz(brojke sam lupio). Tako na pojacalima za kola pise da daju na primer 300W na 14,4V sa distorzijom od 10% i kontinualnim sinusnim signalom na 50Hz, ili 90W na 12V sa distorzijom od 0,01%. Ne znam sta pise na tvom auto pojacalu, niti koliko je ono linearno ali to nije poenta. Sasvim sigurno ima vecu distorziju na 300W nego na 90W (btw - sa distorzijom 10% nema sta da slusas). Fora je da vecina ljudi pojacalo koristi u linearnom rezimu, veca snaga jest neophodna, ali ne zbog glasnoce slusanja - niko ne slusa kucne zvucnike sa pojacalom na vise od, ajde, 5W - osim ako nema bas odgromnu sobu ili bas neefikasne zvucnike. Preko toga je glasnoca za nesto drugo - ne za kucno slusanje. A to da kad se snaga duplira zvucnik daje 3dB glasniji zvuk nema veze sa time u sta ti verujes. Tako je definisan decibel, tako radi zvucnik i mozes ti da "ne verujes" kako hoces. To to znaci i to tako radi, sve dok je zvucnik linearan. Izuzimajuci slucajeve kad zvucnik "ne postiza", tj. neke granicne uslove u kojima je problem do ekskurzije same membrane, jer je ogranicava vesanje, ili magnetni sistem ili sta vec - duplo veca snaga daje 3dB glasniji zvuk - jer to to znaci. Lepota prirodnih nauka je da sve bas briga u sta ti verujes. :) Probaj da "ne verujes" u gravitaciju - neces poleteti. A ne moras da verujes. :D [ siroce @ 22.08.2010. 19:11 ] @
Sorry ako sam pomesao drajver i celu kutiju, mislio sam da je pitanje bilo vezano za drajver.. A sto se tice "neverice", zanimalo me kako sve to funkcionise u praksi, to jest koliko se kod drajvera linearno povecava jacina zvuka, ipak tu ima puno promenjivih kao sto je suspenzija. Da li ce svaki drajver koji ima na primer 90dB na 1W da daje isto dB na 100W? Ako to nije linearno (a pretpostavljam da nije) onda sam broj dB na 1W ne znaci puno... Ako neko ima neki link sa realnim testovima, to bih bas voleo da vidim.
[Ovu poruku je menjao siroce dana 22.08.2010. u 20:22 GMT+1] [ Pioneer cdj 200 @ 22.08.2010. 20:00 ] @
Citat: niko ne slusa kucne zvucnike sa pojacalom na vise od, ajde, 5W - osim ako nema bas odgromnu sobu ili bas neefikasne zvucnike. Preko toga je glasnoca za nesto drugo - ne za kucno slusanje. Ja slušam :) Ja slušam toliko glasno da mi trese stol, kasnije me boli i glava ponekad a kutije od 40-ak W su na izmaku snaga. Soba je 14 kvadrata al zvučnici su mi tek pola metra do metar od glave (na stolu na kojem radim). Tu su još dva manja Pioneer zvučnika koje također tlačim do daske. [ nkrgovic @ 22.08.2010. 21:59 ] @
Ja ne znam koliko ti glasno slusas, ali dva zvucnika, osetljivosti 90dB svaki, na metar od tvoje glave, ce na 5W dati nekih 100dB! To ti je glasno kao u nekom mestu gde ljudi izlaze uz glasnu muziku glasno, poredjenja su sa pneumatskim cekicem na gradilistu glasno...
Moguce je naravno da ti slusas i glasnije. Ali ovo dobijes sa 5W ako drzis kutije tako blizu. :) [ Aleksandar Đokić @ 22.08.2010. 23:12 ] @
u teoriji, a u praksi vecina nas drzi kutije na 1-2m od glave, ja npr imam 4x50w rms, 93db spl, jbl satelite, i jos jednu 3-sistemsku kutiju u kojoj rade 8inc 80w bas, 91db spl, i 40w, 90db spl, srednjetonac, sva 4 satelita vezana su mi na jedan kanal, po dva u seriju pa po dva reda paralelno, a ova kutija na drugi kanal, imam stereo eq u winamp-u kao dsp kojim skinem bas satelitima, i skinem visoki i delimicno srednji kutiji, sve je to vezano na marantz 2x60w rms preko lexicon omega zvucne kartice koja daje i vise nego dovoljno jak izlaz, vrlo cesto odvrnem marantz na 3/4 snage, lexicon mi uvek stoji na malo vise od pola, i u winamp-u i u windows mixeru skoro do kraja, po teoriji to bi to odavno trebalo da mi probije usi ali eto u praksi i dalje prilicno dobro cujem :), zakljucak iznesite sami
[ Pioneer cdj 200 @ 23.08.2010. 16:06 ] @
Neznam po decibelima koliko je glasno, al znam da slušam glasno koliko kutije mogu. I zvučnici su mi nabijeni na uši više manje.
[ nkrgovic @ 23.08.2010. 18:05 ] @
@guslac: To sto ti dobijes kad vezes ceti kompleksna otpora, tj. impedanse u tu redno-paralelnu vezu na jedan kanal, a drugi opteretis asimetricno nekom vec kutijom je meni previse za proracun, a pojacalu verovatno mrak... To mnogo kutija sasvim sigurno ne radi sve, stavise neke su filter za neke druge, pojacalo se muci i daje los signal i jedino sto je sigurno je da imas los zvuk. Koliko je glasan nema veze ni sa cim, tj. izracunati to je nocna mora.
@Pioneer: Blago tebi. A sto onda uopte bilo sta pitas? :D Sta hoces - jos glasnije? Uzmi razglas i bice najglasnije moguce. Ponovo - gasnoca se meri u decibelima - tvoje "najglasnije" ne znaci nista. Najglasnije je samo do limita jedne pojedine komponente (pojacala, njegovog napajanja, izlaznih tranzistora - ili zvucnika). @siroce: Koliko ja kapiram da je drajver usao u nelinearnu zonu distorzije bi bile katastrofalne, tj. to bi zvucalo kao kanta. Ako sam u pravu, onda ti to prosto znaci da, ako zvucnik radi lepo do npr. 120W, onda ti se svakim dupliranjem snage glasnoca pojacava za 3dB - sve dok ne dodjes do granice "krestanja", a u svakom slucaju sve vreme dok je zvucnik u specifikaciji. Naravno, ulazenje u pricu sta se desava kad na frekvenciji X zvucna kutija, zbog specificnosti skretnice i drajvera "zavrne" impedansnu krivu, pa pojacalo vise ne vidi npr. 8 Om-a, vec 3.6 Om-a, uz faznu pomeraj 30 stepeni su druga prica - doduse ne zbog drajvera, vec zbog toga sto tu pojacalo ne zna ni samo sta ce od muke :). [ Pioneer cdj 200 @ 24.08.2010. 11:58 ] @
Pitam jer me zanima... Tako učim. Imam još puno za učiti... Pošto nisam jedan od onih koji čitaju knjige i slično, uvijek učim ili eksperimentiranjem (točnije, 'prženjem' svakojakih kompomenata - na greškama se uči) ili znatiželjom pa postavljam tisuće pitanja po raznim forumima... A uostalom, pitam jer sam znatiželjan.
Glasnije od ovog bi mi uši 'spržilo' al uvijek sam 'gladan basa' tj. ako idem na veće kutije, to bi bilo samo da mogu odvrnut bas još više. Al imam sub pa mi ne treba... Samo se raspitujem jer sam znatiželjan. [ nkrgovic @ 24.08.2010. 12:47 ] @
Citat: Pioneer cdj 200: Pitam jer me zanima... Tako učim. Imam još puno za učiti... Pošto nisam jedan od onih koji čitaju knjige i slično, uvijek učim ili eksperimentiranjem (točnije, 'prženjem' svakojakih kompomenata - na greškama se uči) ili znatiželjom pa postavljam tisuće pitanja po raznim forumima... Znaci, ti bi da naucis tako sto neko drugi zna, pa ti objasnjava, jer "nisi od onih koji citaju knjige"? :D Moraces da pocnes da citas. To sto si nesto probao i stekao neki subjektivan osecaj je samo to - subjektivan osecaj. Bez pravog znanja, sa time ne mozes nista. Mozes da predvidis ponasanje istog toga, ali bez razumevanja kako to radi, tu je kraj tvome znanju. Forum moze da posluzi da ti neko nesto pojasni, ali ne i da te neko necemu nauci. Ili idi u skolu/upisi kurs, ili citaj knjige o elektronici i akustici pa ces nesto i nauciti. [ Pioneer cdj 200 @ 24.08.2010. 21:50 ] @
Nemam ništa knjiga a jedino što čitam su forumi i Borina amaterska svaštara... Planiram upisat i fakultet elektrotehnike i računalstva gdje ima cijeli jedan kat zgrade posvećen elektro akustici al nećemo sad o tome, nije vezano za temu... Ugl. čitam samo kad mi netko da dobar tekst ili kad me nešto stvarno zanima... Al da bi me nešto zainteresiralo, moram na to naići. Ne volim čitat sve i ispočetka...
[ nkrgovic @ 24.08.2010. 21:56 ] @
Borina svastara je fantastican sajt, ali ja mislim da bi ipak mogao malo da uzmes neke osnove elektrotehnike i elektroniku, bar za pocetak. Ne moze sve empirijski.
Mozda cika Bora moze da preporuci nesto za pocetak od literature? Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|