[ pailhead @ 16.06.2004. 15:03 ] @
Evo da nebih pravio flame u temi http://www.elitesecurity.org/tema/53290. Otvorio sam novu temu. Odlucio sam se za ovako epohalan cin, jer me zanima kakvi sve materijali postoje u animaciji, tj kakvi se sve koriste.
Na primer, kakav je to default material i kakvi jos postoje?
[ SpelingMistakes @ 16.06.2004. 15:50 ] @
Spala knjiga na dva slova F1 - Ovo sto sam ti ja ovde postovao si mogao i sam da saznas da si procitao help u Maxu koji vec kazes da koristis nekoliko godina

Objasnjenje materijala

In rendering, a description of what an object looks like when it is rendered. Also known as shader.

Types of materials include: displacement material, surface material, volumetric material, illumination model.

Inace na toj istoj temi ti je objasnjeno sta je default materijal - secam se da si tamo odgovarao kao da znas o cemu se radi - a evo ovde opet postujes slicno pitanje. Sta je falilo onom odgovoru - ili sta mozda fali ovom - Oba su delo Alias-a

[ pailhead @ 17.06.2004. 00:27 ] @
Ne znam engleski, to je falilo.
[ cicaMaca @ 17.06.2004. 02:01 ] @
Koliko ja znam default je stvarno jedna od reci koju ne bi bilo tako lako prevesti na srpski samo jednom recju.
Najrelevantnije objasnjenje sam nasla u jednoj lingvistickoj studiji profesora srpskog jezika Aleksandra Milanovica sa Filoloskog fakulteta: naime, objasnjavajuci razlicite nove anglicizme u nasem jezku dotakao se bas ovog pojma. Kako objasniti izraz po difoltu? Kao nesto sto je takvo samo po sebi i podrazumeva se da je tako u samom pocetku. Ono sto je u najosnovnijoj postavci stvari takvo kakvo je... itd. Na primerime to izgleda ovako: Sunce je po difoltu zuto (moze da bude jarko zuto, rumeno zuto, da bude narandzasto... ali po difoltu je zuto), zimi je po difoltu hladno (ne mora da bude tako, moze da ude skroz drugacije, ali u osnovnoj postavci stvari, tj. pojmova je tako), U mayi je difolt boja viewporta svetlo siva, a vrlo lako se moze promeniti i namestiti da bude koje god boje- i samim tim moze se promeniti difolt vrednost... Tu dolazimo do problema starine, odnosno koji je difolt stariji: u mayinom slucaju onaj koji je prvi tu kada se instalira, ali posle dve godine koriscenja izmenjenog difolta....?!?!?! stha onda.... sve u svemu zakljucak bi bio da je difolt jedan vrlo sirok pojam koji moze na razlicite nacine da se tumaci. Najjednostavnije bi bilo da se definise kao ono sto smo zatekli kada smo otvorili, ukljucili, pogledali, probali... bez ikakvog menjanja. Znaci sto se tice materijala u animaciji to bi bio neutralno sivi lambert shejder (lambert jer on nema nikakvih refleksija, specular boja i sl.)

Pailhead nadam se da sam ti pomogla ovim odgovorom. Pozdrav.
[ SpelingMistakes @ 17.06.2004. 09:34 ] @
http://www.elitesecurity.org/tema/53290/0#344139
U malo kracem obliku to isto mu je objasnjeno na ovoj temi, ali ..............


[ pailhead @ 17.06.2004. 11:34 ] @
Hvala na objasnjenju, ali i dalje je ostalo to pitanje starijeg kao sto sam i mislio.
Ali u temi http://www.elitesecurity.org/tema/53290. SpelingMistakes me je nevidjeno zbunio spominjanjem nekog sivog materijala - "default" mateirala, kako bi svi imali isti material.
S druge strane rekao je da se moze koristiti bilo koji 3d program, a recimo, u nekim verzijama 3d Studio Max, nigde nema tog sivog "default" materiala nego vise razlicitih desaturovanih boja. Sad da bih ucestvovao u takmicenju morao bih da stavim "default" matiral, a sve sto njemu znam je da je siv, nista vise. Takodje, default materiali u 3d studio imaju vec odredjen specularity i glossines.

Mnogo mi je logicnije bilo reci "za vizualizaciju koristiti material boje rgb 100,100,100, idealno difuzan (bez speculara, refleksija, glossinesa)", nego "default" material koji je u svakom programu i svakoj masini razlicit.
[ reject @ 17.06.2004. 12:17 ] @
Pa i nije mnogo razlicit. Ni jedan (osim mozda nekih egzoticnih)
programa nema "default" sa odvaljenim refleksijama i slicno.
Jeste, bolje je dati detaljne specifikacije materijala, ali poenta
je (ako sam shvatio kako treba) da nije fora u materijalu nego
u modelu - pa je ovde 'default' = najobicniji color materijal, bez
bumpa, shinea i ostaloga. Nemojmo cepidlaciti.