[ bubles121 @ 24.06.2004. 10:23 ] @
S'obzirom da jos uvek nemam nekog iskustva sa ovim programima (malo sam radio sa cubase sx1),interesuje me vase misljenje o prednostima i manama oba programa bar u najkracim crtama.Pozdrav!!
[ vindic8or @ 29.06.2004. 19:53 ] @
cubase sx i nuendo su proizvod iste kompanije (steinberg, tj pinnacle). dok je cubase sx orijentisan na audio/music produkciju, nuendo ima i podrsku za odredjene stvari koje nisu potrebne muzicarima.
u osnovi, nuendo je potpuno zasnovan na cubase sx, tj ima sve sto i aktuelni sx ima + podrsku za 10.2 surrond mixovanje, optimizaciju za mixovanje i sinhronizaciju audio snimaka/midi trackova za video, 192khz in/384khz out snimanje i jos neke stvari koje, pretpostavicu, nisu u fokusu tvojih interesovanja.
znaci ako si u potrazi za audio/MIDI sekvencerom, jer zelis da snimas muziku, cubase sx je ovde tvoj izbor. ukoliko zelis da radis video post-produkciju, uz svu slobodu modernog daw-a, onda cekiraj nuendo. ono sto je cinjenica, je da je nuendo skoro dvostruko skuplji od sx-a. tako da bi i to moglo da ti prelomi odluku ($700 je u pitanju).

cubase sx je u osnovi midi sekvencer/aranzer, sa punom podrskom za audio snimanje i obradu, i virtuelne instrumente (VSTi, DXi) koji se putem MIDI trackova kontrolisu, kao i modularnih efekata (opet pluginovi VST/DX), odlicna mixing i mastering baza, itd. po meni je to najbolji program za ovu namenu. ono sto mu se najcesce zamera (sve sto pisem se odnosi i na nuendo) je sto ima interfejs koji nije pristupacan novom korisniku programa, kao i da ne postuje windows GUI konvencije (sto je i logicno jer vuce korene jos od Atari ST-a, a takodje je sve vreme prisutan i na MAC platformi). ono na sta se najvise zale drugi producenti je da npr, na dohvat ruke imas neke toolove koji im nikada ne trebaju, a da ono sto im treba mora da se juri kroz menije. iz mog iskustva sve sto je potrebno je da se provede neko vreme u citanju dokumentacije o sx-u, i svi ovakvi problemi ce nestati. meni je u principu sada (posto sam prosao svu literaturu) izuzetno jednostavan i logican, a prvi put kada sam ga otvorio i krenuo da samplujem i sekvenciram isto sam bio iz fazona "wtf?".
drugi izbor, ako si u potrazi za svojim sekvencerom, bi mogao da ti bude Logic, koji je noob-u ipak pristupacniji, a i ima neku logiku u interfejsu, koja je muzicarima bliza od sx-ove.
tu su i ostali sekvenceri (Sonar npr), probaj, naci ces ono sto ti odgovara.

ono sto je sigurno je da uglavnom ovi programi svi rade isto, i sa svima mozes da postignes to sto zelis, samo je pitanje na koji nacin ces uspeti to da izvedes, i koji nacin ti se vise svidja.

ako si pocetnik, mozda je najbolje da krenes od orion platinum, fl studio i reason.

btw, kakvu muziku bi zeleo da pravis? to moze da bude kljucno u izboru softvera :)
[ submaster @ 16.05.2007. 21:33 ] @
nikad bolji odgovor...svka cast...
[ acaradio @ 16.05.2007. 23:18 ] @
@ submaster

Pre nego sto odgovoris na neku temu, PROVERI DATUM prethodne poruke !
Mozda nisi primetio, ali upravo si odgovorio na temu koja stoji u paucini od 2004. godine.
Verovatno ne znas (mozda nemas forumskog iskustva), ali to se ne radi.
Vidim da istu gresku ponavljas na jos nekim temama i te poruke cu ti izbrisati.

Dakle, kada god budem video da je bez valjanog razloga neka tema izvucena iz naftalina, taj koji je to uradio ce imati jednu poruku manje.