[ krusty @ 26.06.2004. 06:33 ] @
Imam FX5700 VIVO 128 Mb (mislim da je vivo čip Philipsov)
Iz VirtualDub-a 1.3d dobijam oko 16 fps i to se ne menja sa smanjenjem rezolucije capturea. Probano na AMD 1700 XP / 256 Mb / 80 Gb a drugi comp je Celeron 2 GHz / 512 Mb / 80 Gb. CPU usage koji prikazuje VirtualDub je mali. Probao sam capture sa i bez kompresije...skoro isti FPS
384 x 288 u 25 fps nije ništa posebno - zašto dobijam samo 16 fps???
[ simche @ 27.06.2004. 06:03 ] @
VHS ---> RACUNAR

Napomena!!!
***********
Sve napred navedeno se nalazi na forumima cije su adrese spomenute na dnu.Takodje na kraju 'uputstva' se nalaze adrese sa programima koji se ovde spominju.

1.'HVATANJE' VIDEA
Polazimo od toga da je TV ili VIDEO prikljucen na racunar i da je potrebno sada izvrsiti 'hvatanje' videa. Koristimo program VIRTUALDUB. Startujemo program, zatim FILE -> Capture AVI. U Novom prozoru izvrsimo sledeca podesavanja: Audio->Windows mixer. Line in mora biti selektovan (pretpostavljeno je da je zvuk iz VIDEA doveden na Line In ulaz racunara). Zatim Audio-> Volume meter... Klizac Volume pomeriti skoro do kraja u desno (zvuk je obicno vrlo slab na ulazu). Zatim Audio->Compression. Name->CD Quality. Sa ovim je podesen zvuk. Video->Format->Resolution izabrati najvecu npr.720x576 (neke kartice mogu i vise) (odnos je 1,25 naknadnom obradom se vrsi prebacivanje u 4:3). Ukoliko ne mozes da podesis 720x576 onda Video->Set Custom Format-> Use custom size (720x576}. Zatim Video->Source->Select a Video Device (izabrati tvoj Capture device), Select a Video Source (izabrati Video composite ili S-Video u zavisnosti kako je video spojen sa racunarom). Video->Compression izabrati Huffyuv v.2.1.1. (osnovna podesavanja kodeka).

Napomena!!!
***********
'Hvatanje' Video zapisa bez kompresije rezultuje u velikoj velicini izlaznog fajla (1sat ~ 40GB). Huffyuv kodek NEMA gubitke a ima kompresiju ~ 2:1 (1sat ~ 20GB). Primena ostalih kodeka kao sto je DIVX3.11, XVID se NE PREPORUCUJE!! jer zahteva BRZU masinu i daje kao krajni ishod kvalitet koji je losiji od naknadne obrade. Bolje malo duza obrada a kvalitetnija slika.

Video->Capture settings (capture audio: stiklirano, frame rate: 25.0000, lock video stream to audio stiklirano - ova opcija sluzi da ne dodje do desinhronizacije zvuka i slike, ostalo default). Capture->Preferences izabrati tvoj default capture driver.

Sa tasterom F6 zapocinje se snimanje a klikom misem bilo gde zavrsava. U desnom delu VirtualDub programa se prate osnovne informacije o 'hvatanju'. Ukoliko stavka Frames Dropped u Video odseku biva sve veca (1sat~35frejmova)a Average rate pokazuje 24.98 fps i naglo opada znaci da HDD i CPU nisu dovoljnno brzi za hvatanje video. Problem se 'resava' smanjenjem rezolucije sa 720x576 na 640x480 i manje.

2. NAKNADNA OBRADA
Video se nalazi C:\Capture.avi , po defaultu. Otvorimo VIRTUALDUB i File->Open Video file... Ukoliko postoje mesta u filmu koja treba ukloniti kao sto su reklame tada misem kliknemo i drzimo klizac i pomeramo u desno i trazimo mesta gde se ona nalazi. Kada je nadjemo mis otpustimo i pomeramo frejm po frejm dok ne nadjemo pocetak reklame. U zavisnosti od smera kretanja (unazad, unapred) pritiskamo tastere FORWARD by one frame ili BACKWARD by one frame. To su tasteri na dnu ekrana koji izgledaju kao dva trougla u levo i desno okrenuta (5. i 6. taster sa leve strane). Kad smo pronasli pocetni frejm obelezimo ga pritisnuvsi taster MARK IN (12. sa leve strane u obliku polovicne crne strelice u levo). Ponovimo postupak trazeci kraj reklame, krajnjeg frejma i obelezavanje sa MARK OUT polovicnom strelicom u desno (krajni desni taster u nizu). Po zavrsenom obelezavanju pritiskamo taster DELETE na tastaturi. Ukoliko ima vise reklama ponoviti sve.

Video->Filters->Add.. Ucitavamo filtre i to sledecim redom:
NULL TRANSFORM (uklanja crne trake oko slike) (podesava se kasnije)
DEINTERLACE (uklanja problem PAL, NTSC i dr. prenosa slike) (opcija blend fields together)
TEMPORAL CLEANER (uklanja sumove - cisti sliku ) ( opcija default + enable luminance locking mode)
SMART RESIZE (vrsi promenu velicina slike) (podesiti sledecim redom: Aspect ration adjust: 16/15 (SAMO AKO JE odnos 'uhvacene' slike 1,25 (720x576)), fit width: 640, size calculator: enable, Filter mode: precise bilinear)

Sada podesavamo NULL TRANSFORM Filtar. Video->Filters levim klik na filter zatim Configure. Podesavamo granicne ivice dok ne uklonimo crne trake. Ok. Pogledamo u prozoru Filters da li je odnos 640x480 kod filtra SMART resize, ako nije vec npr.640x486 onda se vracamo na null transform i podesavamo vertikalne granice za onoliko pixela koliko je visak (pr.6). Nema veze sto 'secemo' i sliku jer obicno se taj deo nije ni video na TV-u. Ukoliko je sve uredu (smart resize filter 'kaze' : 640x480 640x480 smart resize (1.1)(Precise bilinear)) sve je uredu i idemo dalje.

LOGO 1.3BETA4 (OPCIONO KORISCENJE)(postavljanje svog logo-a ili uklanjanje postojeceg na slici)(Efekti fade-in/fade-out, postavljanje na odredjenom mestu, animirani logoi, vise puta koriscenje istog filtra i druge zanimljive stvari)
SUBTITLER (OPCIONO KORISCENJE)(postavljanje prevoda u filmu, natpisa, pokretnih bannera, odjavnih ekrana i ostalih efekata sa titlom - .SSA tekstualni fajl se koristi. Ime programa za obradu ovih fajlova dat je na kraju 'uputstva')

Video->Compression i izaberi kodek sa kojim ces vrsiti kompresiju (xvid-besplatni,divx3.11-besplatni). Zatim Audio->Full Procesing Mode, Audio->Volume->adjust volume of audio channels-> obicno oko 200%. Audio->Compression->Mpeg layer-3-> od 40-64KB nije potrebna veca vrednost ako je ulaz mono signal.

Ako je sve namesteno onda File->Save avi i odmori nekoliko sati dok on 'krklja' malo.

Napomena!!!
***********
Da bi video posle naknadne obrade imao odlican kvalitet potrebno je hvatanje izvrsiti u najvecoj mogucoj rezoluciji. Kvalitet opada smanjenjem rezolucije.

Sledi spisak sajteva sa programima i forumima:

VIRTUALDUB--> http://www.virtualdub.org/
HUFFYUV v2.1.1--> http://www.divx-digest.com/software/huffyuv.html
DIVX CODEC--> http://www.divx-digest.com/software/divxcodec.html
http://www.divx.com/
XVID CODEC--> http://www.divx-digest.com/software/xvid.html
http://www.xvid.org/
FILTRI--> http://www.videoxone.de/vdfilters/cgi-bin/filterlist.pl
FORUM--> http://virtualdub.everwicked.com/index.php
http://forum.digital-digest.com/
http://forums.divx.com/
SUB2SSA-->http://www.geocities.com/agrgic.geo/arminio.htm
SUBTITLE TOOL--> http://www.tomzavodny.cz
UPUTSTVA--> http://www.divx-digest.com/articles/index_english.html#capture
http://www.divx-digest.com/articles/cutavi.html
http://www.divx-digest.com/articles/joinavi.html
http://nickyguides.digital-digest.com/
[ krusty @ 27.06.2004. 19:16 ] @
Hvala na detaljnom odgovoru... slično sam i ja podesio ali...
Problem je što je VIVO za NTSC. Koliki god framerate da podesim, dobijam manje. Ako stavim 25 dobijam ~16.6 a na 30 dobijam ~25.

Da li se flashovanjem BIOS-a može VIVO nabudžiti na PAL ili je to ograničenje čipa?

Stavio sam CyberLink Power Director 2.5 (koji inače ne radi ni na jednoj mašini - probao sam i patch) i PowerDVD player i oni su izgleda izmenili WDM capture driver ili A/V crossbar i mogao sam da radim capture iz VirtualDuba 1.5 sa 25 fps... ali pojavio se neki tradicionalni problem sa drajverom tj. DVD zaštitom od kopiranja (tako kažu na stranim forumima) - bela široka horizontalna traka preko slike koja se pali i gasi naizmenično u trajanju od po par sekundi. Kažu da je problem u novijim verzijama WDM-a pa sam stavio neki stari preporučeni 1.08 i sad je sve po starom.

TV out mi dozvoljava samo da monitor promenim u TV, pošto TV ne prepoznaje i nema opcije clone, dual... a TV je multisistem (PAL/NTSC/SECAM).

Koliko para toliko i muzike - za 15 Eura razlike za VIVO dobija se lakrdija
[ simche @ 28.06.2004. 04:41 ] @
Ako sam dobro razumeo tebi je namesteno za NTSC sistem?

Virtualdub nema mogucnost promene PAL/NTSC sistema. Kod mene mi cak prikazuje gresku da neko drugi upotrebljava capture driver kada podignem sistem i VD. Problem resavam na taj nacin sto startujem program koji dolazi uz graficku INTERVIDEO WIN PRODUCER namestim ulaz podesim PAL SISTEM ugasim program i zatim podignem VIRTUALDUB i radim sve normalno. Imajuci u vidu da ti capture avi pravi PROBLEM probaj sa drugim programom za 'hvatanje' kao sto je VIRTUAL VCR koji je namenjen za NVIDIA graficke i ima dosta detaljnih podesavanja koja su korisna samom korisniku programa.

http://virtualvcr.sourceforge.net/

I jedno pitanje: koji PROCESOR imas?

SVENAJBOLJE
SIMCHE