[ rocky_wrd @ 26.06.2004. 11:53 ] @
| Pokusao sam da postavim windows 2000 server da radi kao router izmedju dve LAN mreze postavio sam drugu karticu na masinu i dao adresu 200.200.200.1 dok je adresa na postojecoj kartici bila 192.168.0.1 Zatim u remote access configuration izabrao enable this computer as a router (LAN) routing only. Na radnoj stanici koja je u mrezi 200.200.200.xxx dodato je da je default gateway 200.200.200.1 medjutim ova radna stanica ne moze da pristupi nijednom racunaru koji je u oblasti 192.168.0.xxx. Usput masina koja bi trebalo da radi kao router je ujedno i kontroler domena ne znam da li to moze da ima smetnje sto mi rutiranje ne radi.
Unapred hvala za savete i pomoc. |
[ djk494 @ 26.06.2004. 23:42 ] @
Sve bi ti trebalo da radi iz prve, vidi da li sa servera vidis obe radne stanice.
P.S. Promeni 200.200.200.0 mrezu u npr. 10.0.0.0.
[ rocky_wrd @ 27.06.2004. 15:19 ] @
Hm pokusacu da probam pa cu javiti sta je bilo
[ AleksandarS @ 28.06.2004. 12:33 ] @
Nemoj tu masinu koristiti kao DC, a kod rutiranja treba da ispostujes tri pravila:
- Moras klijentu sa mreze 1 da kazes koja je masina ruter (gateway)
- Moras klijentu sa mreze 2 da kazes koja je masina ruter (gateway)
- I naravno ruteru moras da kazes kako da rutira saobracaj
Ukoliko u cmd ukucas route print dobices routing tabelu u kojoj mozes videti kako ruter rutira saobracaj...
I to je sve... trebalo bi da radi bez problema pogotovo sto Windowsov RRAS moze da koristi i RIP i OSPF i NAT i kako ti volja vec ;-)
[ rocky_wrd @ 28.06.2004. 16:21 ] @
Probao sam sa zamenom adresa na podrucje 10.0.0.xxx ali ne ide inace masina koja je u ovom slucaju DC a pokusavam da je namestim da bude i ruter vidi radne stanice u razlicitim mreznim podrucijima i moze da im pristupa bez problema.
Da li mogu da promenim status te masine koja je sada DC da ne bude DC ovo sto je predlozio AleksandarS a da nemoram da ponovo instaliram win2000 server.
I stavka tri sta podrazumevas pod stavkom tri da li treba da rucno ukucam nesto tipa route add... u neki fajl ili...?
[ AleksandarS @ 30.06.2004. 07:57 ] @
Mozes da promenis status te masine... Start - Run - dcpromo
A stavka pod tri je vise, kako bih rekao - metodoloska, tj. ona se svakako sama izvrsava ukoliko koristis neki od automatizovanih protokola za rutiranje.
Moraces rucno da unosis pod uslovom da koristis staticko rutiranje, sto bi bilo opravdano samo u slucaju jako malih mreza i malog broja rutera. Znaci komanda route add samo bi u tom slucaju imala smisla.
U svakom slucaju pogledaj routing tabelu i iz nje ces videti da li masina rutira kako treba.
[ bisenic @ 11.01.2007. 12:30 ] @
Da li moze Windows xp profesional ili home edition da rutira saobracaj izmedju dve kartice npr sa wireless kartice na lan karticu?
[ someone_bl @ 11.01.2007. 22:40 ] @
Da li ti treba NAT ili ti treba bas rutiranje ?
XP Professional ima mogucnost kao nekog rutiranja pogledaj ovaj link
http://www.petri.co.il/configuring_routing_in_w2k_pro_xp_pro.htm
izvrstan text
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.