[ postmortem @ 28.06.2004. 19:35 ] @
| zapravo, ocekujem da se ova tema obrise u naredna 3-4 dana, tj, posle odgovora na glupo glupo pitanje koje imam.
ne zamerite sto ne citam sve FAQ jer sam stvarno u zurbi, da ne objasnjavam.. nije bitno
imam Red Hat 8, i otvorio sam user account za uzu porodicu.. kako oni treba da se konektuju na internet sa tog naloga, a kako sam ja navikao na kppp, nasetujem ja tamo konekciju ali on trazi root's password svaki put za pokretanje kppp-a.
dakle, moje pitanje je imbecilno prosto ali.. kako da im ja dam taj permission za koriscenje aplikacija poput kppp-a
hvala puno, ustedecete mi mnogo vremena.
|
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 28.06.2004. 20:40 ] @
Jesi probao da vlasnik kpppa ostane root, ali da promenis grupu kojoj pripada..ili da svog korisnika kpppa ubacis u grupu vlasnika kpppa (dialout ili root) i da dozvolis da i članovi grupe pokreću kppp?
[ TiXo @ 28.06.2004. 21:08 ] @
man chmod
/set user ID
tj #chmod 4xxx `which kppp` gde je xxx prethodno stanje, bilo
je o tome na forumu vise puta, onda svako ko moze da pokrene kppp,
koji dobija root ovlascenja (da bi poterao pppd) a svaki user pravi
svoju listu konekcija, username/password parova isl u kppp-u.
T.
[ stale85 @ 28.06.2004. 22:28 ] @
>
Uradi sledece ukucaj sledece u terminalu
chmod u+s /usr/bin/kppp
Ova komanda ti je jednostavnija od TiXo-ve. Ona ce samo korisniku
namestiti suid bit sto znaci da kad god pokreces komandu pokreces je sa
ovlascenjima vlasnika fajla koji izvrsavas koji je u ovom slucaju root.
Nadam se da je problem resen.
[ postmortem @ 01.07.2004. 08:20 ] @
epa ovako
nisam resio problem
@stale85: kada ukucam tvoju komandu, uopste mi vise ne trazi rootov password, niti bilo sta pokrece. prazan klik samo.
@voyager: probao sam, nema vajde
nishta, moracu ja malo ozbiljnije da sednem uz ovaj linux neki put :) nego nemam vreme, pa se izvinjavam svima vama dobrim ljudima na ovim glupim pitanjima :)
[ stale85 @ 02.07.2004. 06:17 ] @
Zaboravio sam da ti kazem da pre toga moras ukucati sledece su - i onda ce ti traziti root lozinku. Obavezno sa crticom, inace to ti je komanda Switch User koja kada joj ne das korisnika menja na root racun.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.