[ NenadS @ 27.01.2002. 16:33 ] @
Treba mi scripta koje ce automatski da zapakuje odredjene fajlovei direktorijume sa servera i da ih smesti u jedan .tar fajl. Da li tako nesto postoji ??? |
[ NenadS @ 27.01.2002. 16:33 ] @
[ MoHicAn @ 02.03.2002. 00:58 ] @
Za to ti uopste ne treba perl skripta. To mozes da uradis u najobicnijoj shell skripti, bash na primer. Naravno ako znas to rucno da uradis.
cat > skripta.sh Code: #!/bin/bash tar -c /putanja/do/dir-a/ili/fajla/koji/oces/da/kompresujes > fajl_u_koji_oces_dakompresujes tar -c /isti/djavo > takodje # ovde mozes dodati i na primer da ti salje to na mail !!! # i to je to ! Sad samo dodas liniju u crontab da ti startuje ovu skriptu na odredjeno vreme i resen problem. [ MoHicAn @ 02.03.2002. 01:45 ] @
Tu mozes posle i za gzip ime_fajla da kompresujes tar fajlove
[ NenadS @ 24.03.2002. 13:18 ] @
A sta ako hocu ceo dir da zapakujem ? Sta onda ?
Ako mozete da napisete neku perl scriptu posto ne znam da radim u shell-u ili mi objasnite kako to da izvedem. Znaci trebam da zapakujem ceo dir i da ga negde smestim (na serveru u drugi dir). Hitno !!! [ MoHicAn @ 24.03.2002. 18:17 ] @
Sta si ti debil ?
tar -c /putanja/ime_dir-a !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [ MoHicAn @ 24.03.2002. 18:22 ] @
Mislim nije mi jasno sto se pravis pametan lepo ti pise gore u onom mom prvom postu
tar -c /putanja/do/DIREKTORIUMA > ime_zapakovanog_fajla.tar Kako si me smorio to je nehumano! [ Gojko Vujovic @ 24.03.2002. 18:42 ] @
Mohikanac, bez nervoze
![]() Čoveku si samo trebao da naglasiš da te tar komande treba da izvrši preko system() funkcije ili korišćenjem obrnutih singlequote-ova: Code: $rezultat = `komanda parametri...`; Za više detalja o tar komandi, pročitaj man tar! [ Dragoslav Krunić @ 24.03.2002. 19:01 ] @
I ja mislim da je za njega bolja shell skripta nego bilo sta drugo napisano u Perlu osim ako ne zeli neke ekstra perverzije ili si. Samo uradi kako MoHicAn savetuje.
[ NenadS @ 24.03.2002. 23:29 ] @
Citat: MoHicAn: Sta si ti debil ? tar -c /putanja/ime_dir-a !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ma nisam, ali sa smoren , pa nisam ni video sta si napisao :) Pogledao sam sve i bas je ono sto mi treba, ali jebiga ja ne znam to da iskoristim... Gde da ukucam tu komadu? Koristim Win Commander kao ftp ??? kad ukucam u commnad line ovo recimo tar Code: tar -c /homepages/30/d34098201/htdocs/org_dir/aaa > proba.tar Pise da nerazme komandu... Ajd napisi lepo kako sve to ide, posto nisam uspeo da se snadjem, a treba mi to hitno !!! [ nemesis @ 25.03.2002. 02:26 ] @
Citat: MoHicAn: Sta si ti debil ? tar -c /putanja/ime_dir-a !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! shta bre odma sikcesh .. ne zna chovek :) [ nemesis @ 25.03.2002. 02:33 ] @
Citat: NenadS: Ajd napisi lepo kako sve to ide, posto nisam uspeo da se snadjem, a treba mi to hitno !!! elem... a kako ti pristupash tome ? [ alex @ 25.03.2002. 11:14 ] @
# tar cf imearhive.tar /putanja/do/direktorijuma/sa/fajlovima
Nije potrebna I/O redirekcija. Mozda nije lose i da se ta tar arhiva i gzip-uje - u tom slucaju koristi i svic z: # tar czf imearhive.tar.gz /putanja/do/direktorijuma/sa/fajlovima/ Poz, alex. P.S - Sto komplikujete ovako jednostavnu situaciju sa perl skriptom? [ Dragoslav Krunić @ 25.03.2002. 12:02 ] @
Citat: alex: P.S - Sto komplikujete ovako jednostavnu situaciju sa perl skriptom? Pa to Nenad komolikuje. Svi mu predlazemo jednostavno resenje a on zapeo za perl skript. Elem, tu komandu ne mozes izvrsiti preko ftp-a vec se moras na neki drugi nacin povezati na taj server - telnetom, preko SSH,... i kucati u terminalu zaljenu komandu. Mozes staviti i u cron pa da ti se izvrsava periodicno u zeljenim intervalima. Ti sedis kod kuce i ne razmisljas o backupu a server radi to u pozadini i izvestava te mailom. Divota ![]() [ MoHicAn @ 25.03.2002. 15:01 ] @
Posto cenim da nemas pristup preko telnet/ssh-a preporucujem ti da napravis ovakvu skriptu
#!/bin/sh tar czf /neko/mesto/ime_fajla.tar.gz /putanja/do/dira/za/backupovanje i onda daj administratoru da ti stavi tu skriptu negde na sistem. Moze u tvoj private direktorijum i pitaj ga da ti doda u cron da se dize na primer svako jutro u 5 il tako nesto i eto ti ga backup. Eventualno mozes da dodas gore u skriptu neke variacije sa rcp ili scp komandom da ti kopira taj backup na neki drugi server al to bi mozda napravilo previse protoka ali je zato najsigurnije. [ MoHicAn @ 25.03.2002. 15:05 ] @
BTW izvinjavam se na nagloj reakciji.
PS: Poceo sam da citam perl sada. Kad mi prodju ispiti verovatno cu imati vise vremena da zavrsim knjigu pa cu napisati i neku obimniju skriptu i za sebe pa cu ti dati ako ti jos bude trebala ali za ovo sto si ti trazio ne treba ti nista bolje od shell skripte. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|