[ mrki @ 01.07.2004. 14:14 ] @
Znaci da prilikom podizanja sistema ne startuje X odnosno meni za unos korisnika i lozinke. Ko koristi SUSE verovatno zna o cemu pricam. Razlog: hocu da startujem X iz konzole, dakle
$startx
Jos jedna stvar me interesuje, kad pokrenem X na ovaj nacin dali mogu da izaberem okruzenje u kojem bih da radim, recimo: GNOME, KDE...Znace treba mi neka konfiguraciona datoteka ili pak sintaksa komande.
Cela stvar me zanima jer mi KDE pravi probleme, odjednom je prestao da radi. Shell mi radi besprekorno i mogu da koristim yast2 iz shell-a, instalirao sam i GNOME pa da vidim dali ce on da radi. Dakle kako: startx sa GNOME okruzenjem iz shell-a.
[ d3wil @ 01.07.2004. 14:25 ] @
pa ako cesh da ti se automatski startuje 'to za login' :) samo treba da postavish run level 4.
njega cesh staviti tako shto cesh u /etc/inittab staviti umjesto id:3:initdefault: id:4:initdefault:

tamo cesh moci da odabersh koji cesh WM, ali ako ocesh ruchno onda za gnome kucaj
gnome-session , za kde startkde
[ Jbyn4e @ 01.07.2004. 14:34 ] @
Nije bas tako kod suse-a....
Nemoj da koristis init 4 vec init 3
/etc/inittab edituj. Pise sve lepo:
Citat:

# The default runlevel is defined here
id:5:initdefault:
# runlevel 0 is System halt (Do not use this for initdefault!)
# runlevel 1 is Single user mode
# runlevel 2 is Local multiuser without remote network (e.g. NFS)
# runlevel 3 is Full multiuser with network
# runlevel 4 is Not used
# runlevel 5 is Full multiuser with network and xdm
# runlevel 6 is System reboot (Do not use this for initdefault!)
# Note: Do not use tty7 in runlevel 3, this virtual line
# is occupied by the programm xdm.

Inace mozes da startujes valjda gnome ako napises startx gnome (nisam siguran, ali sad cu da proverim :), samo moram da izadjem iz X-a..)
[ random @ 02.07.2004. 02:33 ] @
Može, tačnije startx gnome-session (ili startx startkde ili...). Ako se ništa ne navede izvršava se ~/.xinitrc skript ako postoji, ili globalni xinitrc.
[ d3wil @ 02.07.2004. 13:10 ] @
kako sam se is3povo... ja mislio kako da ukljuchi X :P :P....... run level 3....
[ mrki @ 04.07.2004. 12:19 ] @
Dobro ali koji link da izbacim odnosno koja skripta pokrece X?

Citat:
Jbyn4e: Nije bas tako kod suse-a....
Nemoj da koristis init 4 vec init 3
/etc/inittab edituj. Pise sve lepo:

Inace mozes da startujes valjda gnome ako napises startx gnome (nisam siguran, ali sad cu da proverim , samo moram da izadjem iz X-a..)

A kako izlazis iz X-a, odnosno kako ga iskljucujes? Skript? Koji?
[ Miroslav Strugarevic @ 04.07.2004. 12:37 ] @
Moras da rebootujes sistem ako hoces da udjes u zeljeni init level..

Mada......

Koliko vidim niko ne pominje telinit 3

Probaj sa tim, pomocu telinita ces bez reboot-ovanja da udjes u zeljeni init level, zavisno koji navedes, gore zadebljano je komanda za prelazak u 3 level ;)..

Telinit se koristi ako zelis trenutno da izmenis nesto, a moras da ugasis X, kao sto su Nvidia drajveri...
[ Bojan Kopanja @ 04.07.2004. 15:07 ] @
telinit ce mu resiti problem samo trenutno... Stalno resenje je rucna izmena
datoteke /etc/inittab. U njoj treba naci odmah pri vrhu liniju koja kaze u
kojem runlevelu da se podize sistem i samo 5 ( ili koji je vec broj ) treba
zameniti sa 3.

Srecan rad :)!
[ Jbyn4e @ 05.07.2004. 11:31 ] @
Citat:

# The default runlevel is defined here
id:5:initdefault:

Koji deo ti ovde nije jasan? Promeni ovo u:
id:3:initdefault:
i nece ti se podici X-i pri reboot-u.
Drugo, mozes da odes u drugi tty (znaci dok imas X-se mozes da se prebacis u drugi ekran u kom nemas X-e) pritiskom na CRTL, ALT i neki od F1 do F6, tamo se ulogujes kao root i kad dobijes prompt kucas
init 3
i vise ti nisu podignuti X-i (ali samo u toj "sesiji", ako nisi izmenio inittab onda ce se posle reboot-a podici X. Onda kucaj startx gnome ili kako vec i to bi trebalo da ti otvori gnome. Za XFCE nece moci startx xfce vec mora startxfce (on ima svoj pocetni sript) a za WindowMaker moras prvo da pokrenes windowmaker, pa kad on zavrsi moze startx windowmaker da ga pokrene (probano na Suse 9.0)
Ima li jos sta nejasno?