[ Not now, John! @ 01.07.2004. 18:37 ] @
Pomozite mi da ustanovim kvar. Nakon što sam riješio problem UTF-8 na Linuxu postavljanjem LANG varijable na en_US.utf8, problem je ostao u samo dvije aplikacije: EasyTAG 0.31 i XMMS 1.2.10. EasyTAG uopšte neće dobro da prikaže sadržaj ID3 polja MP3 pjesama. XMMS na glavnom prozoru i playlisti dobro prikazuje, ali ne prikazuje na File Info prozoru. Pomislio sam da je problem u id3 libraries, jer sam našao na Net-u da ova 3.8.3 verzija ima problem, ali sam ustanovio da XMMS ne koristi ove biblioteke, kao i to da u konzoli ID3 biblioteke dobro ispisuju UTF-8 slova. Cijeli Internet sam prevrnuo, ali nisam našao nikakvo rješenje. Kada LANG varijablu postavim na sr_YU.utf8, onda ovaj problem nestaje, ali se pojavljuje drugi. Mnoge aplikacije koje koje imaju NLS podršku postaju "prevedene", što ja ne želim. U XMMS-u meni postaje nečitljiv. Problem sa XMMS-om sam privremeno riješio tako što sam koristio --disable-nls, pri konfigurisanju. Mislim da problem nije u ovim aplikacijama, kao ni u id3 bibliotekama, već možda u gettext, ili gtk bibliotekama. Ima li neko kakav dobar prijedlog što se ovoga tiče? Unaprijed hvala. |