[ headstrong @ 06.07.2004. 09:09 ] @
| Imam jedno pitanje za iskusne projektante baza podataka.
Da li je bolje kreirati više tabela koje imaju zajednička polja (npr. preko "template" TableDef-a) i na svaku od ovih tabela postaviti relacije "jedan prema jedan" iz tabele koja sadrži npr. podatke o artiklima. Možda je ipak bolje kreirati samo jednu tabelu sa, na osnovu prethodnog primera, relacijom iz tabele artikala "jedan prema više" a celine odvajati na osnovu npr. polja MagacinID. Ovo me jako zanima i što se tiče performansi poprilično napunjene baze. Lično mi deluje da je drugo rešenje bolje, ali sam "taze" u ovoj oblasti pa molim za savet. |
[ _owl_ @ 06.07.2004. 11:38 ] @
A sta tebi uopste treba??
Kakav je to "template" TableDef?? O cemu ti to.
Jedino sto sam razumeo je da ti imas problem, koji bi mozda mogao i sam da resis ako bi procito neke tekstove koji objasnjavaju sta je normalizacija, a usput daju i neke primere (tako pravac google ili sta vec i citaj sve sto ti dodje pred monitor/pod oci)
[ mika @ 08.07.2004. 12:20 ] @
Lepo ti rekao čovek. Ako baš hoćeš da ti pomognemo u konkretnom slučaju, daj (makar šturu) specifikaciju baze, sa poljima, tabelama, pa da vidimo šta može.
Recimo, možeš da odeš na
www.databasejournal.com i tu potraži uputstva o normalizaciji baze. Vrlo korisno.
[ NetworkAdmin @ 27.07.2004. 15:56 ] @
pa ako neces imati pola terabajta informacija ne brini o performansama
[ SmilieBG @ 10.08.2004. 20:19 ] @
bogami, vidjao sam lose projektovane baze koje su teske svega nekoliko giga, i koje su bile ocaaaajnoooo spore :( Znaci da su neki, cak i cesce korisceni upiti trljali i do 7-8 sekundi :( generalna greska je bila lose osmisljena tabela za logovanje akcija korisnika, koja je za 1 mesec nabila pola giga... I MySQL se bogami muci i dan danas da otrlja sve to (mashina nije problem 4 PIII procesora, sa +/- 95% idle proc. time).
Poz,
Sale
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.