[ impaque @ 07.07.2004. 01:14 ] @
?!

http://slate.msn.com/id/2103152/
[ Nabukodonosor @ 07.07.2004. 01:25 ] @
Da, veoma interesantan tekst. Ali pitam se za koga autor navija.
[ degojs @ 07.07.2004. 01:33 ] @
Koga je briga za koga navija? Firefox postoji i na Windows-u i jednostavno je bolji browser od IE, ne samo po pitanju sigurnosti.

Tako se to radi - kvalitetom, a ne praznim pričama.
[ srki @ 07.07.2004. 03:57 ] @
Da. Zaista nije tesko priznati da je nesto bolje ako je i zaista bolje jer normalno da nije sve sto MS izbaci najbolje na svetu. Ja inace koristim Operu. Linux jos ima nekih boljki sto sputava desktop korisnike, ima nekih prednosti i to je to...Sveukupan licni utisak je da kaska za windowsom i da ima perspektivu. Inace ja i navijam da linuxa ima sto vise. To znaci da i MS mora vise da se trudi a i cena njihovih proizvoda ce da pada....Naravno uvek mi je zadovoljstvo da provociram i pljucnem po linuksu kada se raspravljam sa fanaticima za koje je MS veliko zlo a Windows im prijavljuje BSOD svakih 5 minuta a svake godine pricaju kako ce linuks za manje od godinu dana pretici windows po konfornosti :-)
[ Slobodan Milivojevic @ 07.07.2004. 08:20 ] @
Ja licno koristim linux, mada imam dosta iskustva i sa windows-ima. problem je sto m$ svoje proizvode suvise retko izbacuje na trziste. Setite se samo kolko je mozilla uznapredovala. M$ je do sad trebao da izbaci ie 8, a ne jos da vuce 6ticu.
[ bojan_bozovic @ 19.07.2004. 00:59 ] @
IE? Kad mu ubace tabove, možda ga pogledam.
[ noviKorisnik @ 19.07.2004. 07:05 ] @
Maxthon - The Way We Surf The World (nekada MyIE2 - i tabova i još štogod)

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 08.10.2004. u 20:57 GMT+1]
[ axez @ 19.07.2004. 09:58 ] @
Ma zaj?bi ti to kad moras da dovlacis tonu novog softvera da bi default softver imao bar priblizne karakteristike kao sto ima Mozilla,Lindza..itd...:)

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 08.10.2004. u 20:58 GMT+1]
[ noviKorisnik @ 19.07.2004. 10:53 ] @
Svaki SW ima osnovu i gomilu svega i svačega za šta se jaše po netu. Na Win već imaš IE, ako hoćeš bolji možeš - hajde na net - da ga presvučeš ovim Maxthonom ili zameniš Firefoxom... Ako odabereš FF a želiš da koristiš "mouse gestures" - hajde na net i svlači ehtenziju - a onaj drugi to ima ugrađeno... Sve to funckckcioniše na isti način i vamte i tamte, šta ti se više dopada ili šta nekom silom prilika mora da se koristi - to je pitanje izbora.
[ DDMM @ 06.10.2004. 17:21 ] @
Ima li negde ozbiljan test browsera.
Neka malo veca uporedna tabela.
To je mnogo merodavnije nego da neko kaze kako je njegow browser veci.

Licno koristim Maxthon.

[ S_Kid @ 07.10.2004. 22:49 ] @
Posle Maxthon-a ne vracam se ni na jedan drugi browser i nije mi jasno kako sam uopste uspevao da surfam sa Operama, Netscapeovima i koje cime!
Axez oladi malo, probaj pa rasudi sam.
[ BytEfLUSh @ 07.10.2004. 22:56 ] @
Ehm... Bilo šta bazirano na IE nije vredno ni pogleda.
[ degojs @ 08.10.2004. 07:21 ] @
Citat:
axez:
Ma zaj?bi ti to kad moras da dovlacis tonu novog softvera da bi default softver imao bar priblizne karakteristike kao sto ima Mozilla,Lindza..itd...:)

O dovlačenju nekoliko CD-ova za Linux ili o skidanju nove verzije Firefox-a svako malo ni reči, a?

Firefox je bar meni, bolji browser od IE, ali to što ti pričaš i nije baš argument. Ima toliko drugih stvari.

[Ovu poruku je menjao dinke dana 08.10.2004. u 10:44 GMT+1]
[ dinke @ 08.10.2004. 09:49 ] @
Kakav Linux kakvi CD-ovi ? Firefox za Windows je 4.5MB.

P.S. Ovde se raspravlja o IE i Firefox-u. Obrisao par postova koji su pokrenuli Linux vs. Windows temu.
[ degojs @ 08.10.2004. 09:55 ] @
Pa ne znam dinke, pitaj axeza čemu uvek mora da laprda o Linuxu kad ovde o njemu nije ni reč.
[ Slobodan Milivojevic @ 08.10.2004. 19:45 ] @
Danas sam se u skoli iznervirao zato sto onaj IE nema ni tabove, i skinuo firefox, a ljudi su se cudili sta li je to

Jer je zaboga Internet Explorer, a u Mozilla firefox nigde nema reci internet.
Zalosno, al istinito.

Kolko bi ljudi vise preslo na firefox, ili uopste gecko browsere, da ljudi znaju sta je to. A ovako se jos uvek zbog takvih ljudi sajtovi prilagodjavaju za IE, a ne standardima.
[ Dragi Tata @ 08.10.2004. 20:12 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic: Kolko bi ljudi vise preslo na firefox, ili uopste gecko browsere, da ljudi znaju sta je to.

To je zatvoren krug. Ja sam pre par meseci prešao sa IE-a na NN (kući), ali sam se nedavno vratio na IE kad sam instalirao SP2. NN je prespor za moj ukus, a i neki sajtovi na koje volim da idem (npr Code Project) mnogo bolje rade sa IE-om. Znam, znam, nije kriv gecko, kriv je CP, ali iskreno baš me briga ko je kriv.

Što se tabova tiče, mogu samo da kažem "pih". Ni pod NN-om ih nisam koristio.
[ dinke @ 08.10.2004. 21:32 ] @
Citat:
Dragi Tata: NN je prespor za moj ukus

Pa možda prilikom prvog startovanja odmah nakon boot-a. FF 1.0 pr koji koristim se startuje potpuno isto brzo kao i IE. Da ne pominjem da novi tab (ctrl - t) otvara još brže nego što tebi treba da startuješ novu instancu IE-a. Ok, znam da ctrl - n kod IE-a otvara novi prozor ali na osnovu ovoga što si rekao sumnjam da to previše koristiš.

Citat:
Dragi Tata: Što se tabova tiče, mogu samo da kažem "pih". Ni pod NN-om ih nisam koristio.

Ma daj Nemanja. Što bi Ameri rekli, tabbed brosing je "the best thing after sliced bread" :) Podsećaš me na našeg zemljaka Boox-a koji je u stanju da otvori 30-tak instanci IE-a pa pola sata traži onaj "pravi" na task baru kada hoće nešto da mi pokaže :) Navikli ljudi da budu mazohisti pa to ti je.
[ popeye @ 09.10.2004. 00:38 ] @
Citat:
Dragi Tata: Što se tabova tiče, mogu samo da kažem "pih". Ni pod NN-om ih nisam koristio.

Podsećanje na to kako mi je bilo bez istih je dovoljno da se naježim. Svaka tebi čast, ali ja više bez tabova ne mogu, kao i bez točkića na mišu.
[ Dragi Tata @ 09.10.2004. 01:03 ] @
Citat:
dinke
Pa možda prilikom prvog startovanja odmah nakon boot-a. FF 1.0 pr koji koristim se startuje potpuno isto brzo kao i IE.

Jok vala posle rebutovanja nego prilikom svakog startovanja. Može biti da je FF nešto bolji u tom pogledu, ali ne verujem. Moj kolega koji ga koristi kaže da je i on isto tako spor.

Citat:
popeye: Podsećanje na to kako mi je bilo bez istih je dovoljno da se naježim. Svaka tebi čast, ali ja više bez tabova ne mogu, kao i bez točkića na mišu.

Ja mogu i bez tabova i bez točkića, a miš inače koristim samo zbog interneta - inače sve radim sa tastature.

Da ne bude zabune, ne mislim ja da je IE neki mnogo kvalitetan proizvod (neki put crkne kad sam na Hotmailu!!!!) ali ni taj vaš mnogohvaljeni gecko nije ništa posebno.
[ popeye @ 09.10.2004. 01:22 ] @
Citat:
Dragi Tata: Ja mogu i bez tabova i bez točkića, a miš inače koristim samo zbog interneta - inače sve radim sa tastature.

U tom slučaju mi grafičko okruženje nije potrebno, links vrlo dobro obavlja posao u tekstualnom režimu, a ima podršku za okvire (frejmove) i javascript.
[ Dragi Tata @ 09.10.2004. 01:57 ] @
Links? Evo bas se javljam sa njega. Moj prvi browser je u stvari bio lynx na HP-UX-u. Iskreno, nije sasvim dovoljan :) Kad sam rekao da koristim tastaturu, nisam rekao da koristim samo konzolu. I u GUI programima je cesto brze raditi uz pomoc tastature.
[ degojs @ 09.10.2004. 03:51 ] @
I ja sam počeo više da koristim IE od SP2, potpuno iste stvari kao i Nemanja, međutim ipak mi je Firefox mnogo bolji. Jeste sporiji prilikom (svakog) pokretanja i to ume da nervira. No, šta da se radi.

Samo sam se nasmejao kada sam primetio da npr. ActiveWin.com uspeva ponekad da mi otvori pop-up u IE iako ne bi trebao :) To se sa Firefox ne dešava.

Ako ću duže da surfujem onda koristim Firefox, ali ako ću samo nešto da pogledam pa zatvorim browser onda IE. To se u praksi svede na mnogo češće korišćenje IE, osim kad se baš spremim i odem da čitam novine :)
[ dinke @ 09.10.2004. 08:37 ] @
Baš čudno, ja ovde imam SP2 isto, i Firefox 1.0 PR se otvara potpuno istom brzinom (0.5 sec) kao i IE. Koje verzije vi to koristite pa je kod vas tako sporo ?
[ Ilija Studen @ 09.10.2004. 09:31 ] @
Nema ništa gore nego osporavati nečiji izbor (zato retko posećujem Advocacy forum). Ono što se može je da se iznesu koliko toliko objektivni argumenti. Ajd sad.

Mozilla vs. IE:

Mozilla - višeplatformska, IE puca (osim ako ne uzmete u obzir Mac varijantu koja je po mnogo čemu različita od Windows verzije)

Mozilla - skriptabilno i skinabilno okruženje (ako mi sad neko spomene MyIE2 pucaću, jer je ovde reč o JSu, CSSu i XULu, a ne gomilici upakovanih bitmapa), IE puca

Mozilla - dobra podrška za standarde, ovde IE puca kao tikva. Ovo mnogi mogu osporavati kao manje ili više bitno, ali je meni već dozlogrdilo da svoje stilove i markup hackujem kako bi sve to lepo radilo u IEu

- Stabilnost u radu, imao sam velikih problema sa IEom (5.5 i 6) ranije baš po ovom pitanju

- Brži (i znatno kvalitetniji) rendering sistem

- Sigurnost, činjenicu da je Zilla sigurnija od IEa Mozilla tim koristi da bi proguraio Firefox u firme i među "obične smrtnike". SP2 priča: loš proizvod je loš proizvod, bez obzira koliko ga ti krpio...
[ dinke @ 09.10.2004. 09:49 ] @
Evo, napravio sam screen capture čisto da vidite koliko brzo se to kod mene startuje.

[ Gojko Vujovic @ 09.10.2004. 10:09 ] @
Rar!?
[ Palma @ 09.10.2004. 10:26 ] @
Pa kanda se na tom snimku IE brže startuje, ali dobro...
I ja tvrdim da je Firefox browser bolji, sekunda-dve zaostatka i nije tako strašna.

P.S.
Baš sam sad probao kod mene i IE i Firefox 0.9.3 se startuju podjednako brzo. Mozilla se startuje sporije, ali ako uključim da se startuje zajedno sa Windozom brzina nije problem.
[ Palma @ 09.10.2004. 10:31 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: Rar!?

Pa šta se čudiš, poznato je da je RAR komprezija bolja od ZIP-a. Yes da je mnogo sporije zapakovati nešto u WinRAR-u, ali ako to nešto ide na net nema bolje kompresije od RAR-a. Doduše, WinAce isto tako dobro kompresuje, ali nekako mi je nesiguran pošto mi puklo par arhiva i od tad ga ne koristim. Ispade da je jedina prednost koju WinZip ima brzina i ništa više. (i to što svi po default-u instaliraju WinZip)...
[ bOkIcA @ 09.10.2004. 10:43 ] @
FF stalno koristim ali ne mogu da kazem da je idealan, u toku rada uspori a nema razloga s obirom na racunar na kome se vrti.

Instaliran je na vise sporijih racunara na kojima je totalno neupotrebljiv, treba mu vise minuta da se podigne (lici na blokiranje ali nije), dok nova Mozilla opet radi normalno na istim masinama.
(isto mi se desavalo i sa nekim ranijim nightbuild mozillama)

U Bugzilli ima ovakvih stvari:
- very slow startup since 0.9.2
- startup is very-very slow
.
.
.

FF definitivno ima problem, nesto su zbrzali, i nadam se da ce ga popraviti.
[ Sundance @ 09.10.2004. 20:27 ] @
Citat:
Palma:...ali ako to nešto ide na net nema bolje kompresije od RAR-a.

Ima, i zove se 7zip i bolji je od RAR-a u prosjeku oko 10%. pod LGPL je i dostupan na linuxu kao p7zip.

A i ova usporedba nije posve tocna jer dijelovi IE se usko integriraju sa windozima, tako da bi trebao dodati jos par sekundi koje si izgubio pri bootu.
[ Dragi Tata @ 09.10.2004. 21:04 ] @
Citat:
Ilija Studen
Mozilla - dobra podrška za standarde, ovde IE puca kao tikva. Ovo mnogi mogu osporavati kao manje ili više bitno, ali je meni već dozlogrdilo da svoje stilove i markup hackujem kako bi sv to lepo radilo u IEu

Sa stanovišta Web developera, u pravu si. Međutim, ja nisam Web developer i W3C standardi me ne zanimaju ni najmanje.

Citat:
Ilija Studen:
- Stabilnost u radu, imao sam velikih problema sa IEom (5.5 i 6) ranije baš po ovom pitanju

Ovde si u pravu. I meni je IE povremeno pucao, pa sam najviše zbog toga i prešao na NN.

Citat:
Ilija Studen:
- Brži (i znatno kvalitetniji) rendering sistem

Nisam primetio ni jedno ni drugo.

Citat:
Ilija Studen:
- Sigurnost, činjenicu da je Zilla sigurnija od IEa Mozilla tim koristi da bi proguraio Firefox u firme i među "obične smrtnike". SP2 priča: loš proizvod je loš proizvod, bez obzira koliko ga ti krpio...

IE je bušan tu nema rasprave, ali koliko vidim i Mozilla nije puno bolja po tom pitanju.
[ Ilija Studen @ 09.10.2004. 21:38 ] @
Kada sam rekao brži rendering sistem mislio sam na brže iscrtavanje same stranice (tu smo se valjda razumeli). Jedan od konkretnih primera: da bi IE prikazao tabelu on uvek čeka kraj tabale. Gecko renderuje tabelu kako učitava ćelije. Layout većine današnjih stranica na webu je baziran na tabelama, tj. IE pri rendanju čeka skoro ceo kostur. Mozilla će ga rendadi kako ga učitava tako da ćeš često imati upotrebljive informacije i pre nego što browser dođe do </table> taga. Samo primer :)

Što se kvaliteta same rendaljke tiče to može biti diskutabilno. Gecko ima par prilično uočljivih bugova, ali su oni prava mizerija naspram IEovih (sigurnosne rupe, box model, odsustvo podrške za hover i srodne pseudoklase...).

Ono što stvarno očekujem da bude rešeno što pre je malo traljava podrška za ActiveX kod zille. Ceo browser se prilično uspori ovde. Neki pluginovi ga čak učine neupotrebljivim na par sekundi (Acrobat Reader 6 na primer). Ne samo tag u kome se učitava AX, već kompletan browser...

Ne znam šta si čitao o Mozilli i sigurnosti. Odakle ti zaključak koji izneo malopre?

Ja sam ipak zastupnik one teorije da je najbolji odbrambeni sistem sam korisnik. Ali kada browser omogućava da se rade razne radnje bez znanja korisnika to već nije dobro (klasika za IE). Tu ti čak ni višegodišnje iskustvo sa netom ne može pomoći jer često stranice i usluge koje se inače čine potpuno sigurno podmeću kojekakve gluposi (dobar primer: CWS).

Mozilla će te uvek pitati šta da radi. To što je neko nekad lupio kvačicu na Don't ask me again! ne čini sam browser nesigurnim :)

I naravno, bugovi se ispravljaju jako brzo... I nema patcheva od par stotina kilobajta, pa do par MBa. Za najskoriji bug je bilo potrebno skinuti ekstenziju (XPI arhivu) koja ne važe više od 10 - 20kb.

Za kraj: IE je mator. Mnogo toga se promenilo za prethodne 3, 4 godine.
[ dinke @ 09.10.2004. 22:39 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: Rar!?

(offtopic odgovor na offtpic pitanje)
Da, RAR! Čisto poređenja radi, nekompresovan AVI fajl od 9.68MB, RAR je smanjio na manje od 100kb! WinZip sa default metodom kompresije ga je spustio na 1.5MB. E sad, možda si ti očekivao neki tar.bz2 ali j*ga, bio sam u Windozeu :)
[ degojs @ 09.10.2004. 22:57 ] @
Citat:
I nema patcheva od par stotina kilobajta, pa do par MBa. Za najskoriji bug je bilo potrebno skinuti ekstenziju (XPI arhivu) koja ne važe više od 10 - 20kb.

Ali zato ima nova verzija svaklih par nedelja, zar ne? Generalno gledano, open source aplikacije izbacuju nove verzije u takvom ritmu da nije ni čudo što skoro da i nema zakrpa. Odoh i ja da upravo skinem Firefox 1.0PR :)

Citat:
Ne znam šta si čitao o Mozilli i sigurnosti.

E ne znam za Tatu, ali ja sam pratio malo situaciju i jeste, u poslednjih par meseci imali su dosta propusta, čak mi se čini da jedino mala raširenost Firefox u odnosu na IE obezbeđuje utisak bolje sigurnosti.
Evo pogledaj sam ovde: http://secunia.com/product/3256/?period=2004#advisories (pa nije da baš nema?)

Meni mnogo više znače dobar pop-up blocker, download manager, tabbed browsing i ostale sitnice.
[ Dragi Tata @ 10.10.2004. 02:59 ] @
Ne želim da ulazim u previše tehničku raspravu oko browsera, jer kao što rekoh nisam web developer i sve to me ne zanima previše. Uglavnom, moji razlozi za povratak na IE su:

1. Brzina startovanja (nikakvu razliku u brzini renderovanja nisam primetio)
2. Code Project radi dobro sa IE-om a sa gecko browserima mu nedostaju neke opcije.

[ tdjokic @ 10.10.2004. 03:34 ] @
Posto ne mogu da koristim IE, iz jasnih razloga, koristio sam Mozillu. Tu mi je smetalo sto je sve vise, manje fiksno, ne moze nista u meniju da se Customise.

Sad koristim Firefox i meni sam podesio po svojoj zelji. U medjuvremenu su me dobri ljudi sa ES-a naucili kako da promenim i velicinu fontova u meniju i sve je super.

Da li u IE ima autoscrolling? Imam misa sa dva dugmeta i kad pritisnem istovremeno na oba, na ekranu se pojavi krug sa strelicama, koji radi kao tockic na misevima koji ga imaju. Ne koristim ga bas cesto, ali mi nekad bas dobro dodje, da ne vucem misa do onih "lajsni" desno i / ili dole.
[ degojs @ 10.10.2004. 17:28 ] @
U stvari, bilo bi interesantnije da se javi neko ko koristi ona proširenja za IE (MyIE2, Avant, itd) što donose tabbed browsing i ostalo pa da se onda uporedi sa Firefox.
[ Palma @ 10.10.2004. 18:49 ] @
Evo ja već nekoliko dana koristim Maxthon i moram priznati da uopšte nije loš. Napisaću detaljan review večeras i poređenje sa Firefox-om, ali prvo da rešim jedan gadan problem. Elem, ili sam popio neku gadnu virusčinu koju Kaspersky ne detektuje ili se nešto pokarabatilo - konekcija na POP3 server koja standardno ide preko porta 110 se nekako prebacuje na port 1110 koji je, razume se, blokiran u firewall-u... I tako, dok to ne rešim, nema od pisanija ništa, al' se nadam da ću uskoro da skapiram šta je, pošto me strašno nervira.
[ BytEfLUSh @ 10.10.2004. 19:00 ] @
Pa eto, to ti je zato što koristiš IE... Mislim, "Maxthon"... Svejedno...
[ Slobodan Milivojevic @ 10.10.2004. 19:42 ] @
Moja iskustva sa FF i IE na baš slabim mašinama,

Trenutno koristim FF na celeronu 433MHz 96MB ram, na kome trči linux (slack 10) sa podignutim KDE-om. Jeste da je malo sporiji pri startovanju (nekih 5-10 sec), ali nakon toga radi sasvim kulturno, skroz zadovoljavajuće za moje potrebe.

Što se IE-a tiče, pod win98 radi prilično brzo, ali to je win98, star 6 godina, bla bla bla, a ne sistem koji je izasao pre par meseci. Igrao sam se sa winxp, i odmah sam ga sklonio sa masine, posle sam probao malo win2k, i on je manje-vise radio lepo, mada se nesto bunio sa kontrolerom za HDD pa se sve kocilo cesto. IE se za nijansu brže pokretao, ali ni na ff se nisam žalio.

Imam na mreži i AMD K6 233MHz 64MB ram, na kome trenutno trči win NT4 sp6, jer ćalcu trebaju neke aplikacije pod win-om, pa eto. Ima i IE6 i FF 0.91. IE se pokreće brže, i mem usage se za nijansu manje poveća nego sa ff. Recimo da sa IE + sistem zauzmu nekih 35MB, a FF oko 40MB. Kasnije u radu i ff i ie rade zadovoljavajuće brzo.

Treća mašina (najbolja od mojih), Duron 700MHz 512MB ram, bla bla bla, na kojoj naravo trči slek 10, FF radi baš brzo, pokreće se za manje od 3-4 sec, kasnije radi neverovatno brzo, i renderovanje i otvaranje novih prozora-tabova....

Plus što sam navikao na dodatke (pluginove) kao što su ADBlock i slično, bez kiojih ne bi mogao da zamislim krstarenje net-om. Da ne pominjem već ugrađeni popup blocker, i još koje čega.

Kad bi sad još počeo o standardima to bi bilo previše, ostaviću to za kasnije.
[ Gojko Vujovic @ 10.10.2004. 19:48 ] @
Citat:
dinke: (offtopic odgovor na offtpic pitanje)
E sad, možda si ti očekivao neki tar.bz2 ali j*ga, bio sam u Windozeu :)

Pa ovaj... kako da ti objasnim:

Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\WINDOWS>bzip2 --version
bzip2, a block-sorting file compressor. Version 1.0.2, 30-Dec-2001.

Copyright (C) 1996-2002 by Julian Seward.

This program is free software; you can redistribute it and/or modify
it under the terms set out in the LICENSE file, which is included
in the bzip2-1.0 source distribution.

This program is distributed in the hope that it will be useful,
but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the
LICENSE file for more details.

bzip2: I won't write compressed data to a terminal.
bzip2: For help, type: `bzip2 --help'.

C:\WINDOWS>
[ BytEfLUSh @ 10.10.2004. 20:16 ] @
Pa IE-u treba čitav minut da se podigne... To je ono kad piše "Loading Windows XP" (ili 98/Me/2000/XP/wtf)...
[ Palma @ 10.10.2004. 20:35 ] @
Pa ovako, prvo što me opasno nervira kod Maxthona je način na koji skladišti stranice. Elem, zbog toga sam prošle godine batalio IE, pa rekoh da su to ovde sredili, al' ne lezi vraže... Kad recimo otvorim Elite Security i hoću da sačuvam stranicu, to čuvanje potraje pa jedno tridesetak sekundi, jer pretpostavljam da ponovo učitava sa servera te iste fajlove koje treba da sačuva. I kada tako sačuvanu stranicu otvorim, prvo se pojavi Pop-up prozorče koje kaže:

Citat:
d is not a registered protocol

Treba li da spominjem da Firefox stranicu sačuva istog momenta kada stisnem Save? I da, ne izbacuje mi onu poruku gore....

To be continued...
[ cicika @ 10.10.2004. 20:47 ] @
Firefox sačuva stranicu "na klik" (trenutno), i recimo još jedna stvar koja je bolja nego u IE je pristup cache-u (molim za ispravku u termonologiji, mada baš na to mislim). U Firefox-u kad pritisnete Back, tamo ste odmah a IE često odugovlači ili otvara stranicu ponovo (veličina cache-a je podešena na istu vrednost i u IE i u FF).
[ Palma @ 10.10.2004. 21:00 ] @
Sitnice život znače, konačno da može da se koristi ono poznato CTRL + S, a ne da klikćem na File -> Save As... Uostalom evo slika pa presudite sami IE vs Maxthon:

[ BytEfLUSh @ 10.10.2004. 21:07 ] @
IE=Maxthon, ko ih je ikada poredio......

A što se ctrl+s tiče, to imaš i u Firefox-u...
[ Palma @ 10.10.2004. 21:09 ] @
Eh da, nikad mi nije bilo jasno zašto ovo Save ne radi

@BytEfLUSh:

Znam za tu prečicu, to me je, između ostalog, i nateralo da još prošle godine batalim IE i pređem na Mozillu, a kasnije na Firefox... Sada i IE to ima

[Ovu poruku je menjao Palma dana 10.10.2004. u 22:15 GMT+1]
[ vladab @ 10.10.2004. 21:12 ] @
Ala je ovo sareno (ono sto je Palma okacio)!
Imam ja jedno pitanje, kada vec toliko hvalite mozillu i ff. Ja koristim operu i pod win-om i pod linuxom, Problem mi je kada hocu da proverim stanje na racunu na kartici (delta maestro), odem na njihov sajt i tamo mi, na zalost, pomaze samo IE. Pokusao sam da se logujem pomocu mozille, ali ona forma za prijavu na sistem ne reaguje. Ajde kada sam pod win-om, ali pod linuxom...
[ Gojko Vujovic @ 10.10.2004. 21:18 ] @
To zahvali dobrim webmasterima.
[ custominstall @ 10.10.2004. 21:23 ] @
Prvo, da ne bude zabune, sve što pišem je moje lično mišljenje (i samo to), ne mislim da su ljudi koji koriste IE zabludele ovčice koje ne znaju šta su prave stvari.
Int. Explorer je ubedljivo najgori browser kada su u pitanju stabilnost i bezbednost. Za ovo mi ne trebaju nikakve statistike ni ankete, dobro sam upoznao njegove 'čari', kao i većina ovde uostalom.
IE startuje brže od bilo kojeg drugog browsera. To mi nije toliko važno, Opera startuje najsporije (ima opravdanje), ali je odlična.
Firefox i Mozilla su ubedljivo najsporiji u regovanju na komande. Sa IE školjkama sve 'leti', dok se Firefox ponaša kao da je pripit. Spor, spor, spor (isto i Mozilla). Ovako je na svim mašinama na kojima sam ga instalirao i/ili koristio, tako da je to opšti utisak. Takođe, najviše opterećuju procesor dok učitavaju strane. Ovo govorim na osnovu poređenja sa MyIE2, ali i Operom, neko ko ih nije koristio verovatno ne zna o čemu pričam. Opera najmanje opterećuje CPU.
Mozilla je Netscape (naravno Netscape je danas ustvari Mozilla), ali zna se ko je kome tata, kao što se zna i ko je uvek pravio najbolji browser. Znam da ima onih koji tvrde da Mozilla nije NC (ili da FF nije Mozilla), pa i nije, kao što ni MyIE2 nije IE :))
Firefox je IMHO Mozilla Lite, ali mnogo fleksibilniji za prilagođavanje i rad sa ekstenzijama; ima jasniji i pregledniji UI, bolji je za početnika od Mozille, mada pomalo spartanski opremljen, za sve živo mu trebaju dodatne ekstenzije (da, axez :) .
Primetio sam da mnogi promoteri govore o FF kao da je sa njim izmišljen i tabbed browsing. Ništa, samo ga uporedite sa Operom, ne sa matorim proizvodom zvani Int. Explorer.
Adblock je najbolji i najefikasniji dodatak za filtriranje koji sam imao prilike da koristim, prava milina (ne govorim ovde o programima poput Proxomitrona ili Naviscope - seća li se neko Naviscope-a?). Još jedan dodatak koji olakšava život je Tabbrowser Extensions (hvala -zombiju- na savetu).
Kad koristim MyIE2, uključen je filter za reklame (i drugog nepoželjnog sadržaja), blokiranje popup-ova, isljučen ActiveX, Video, Sounds, Java Applets (po potrebi), flash animacija i nikakvih problema sa spyware ili dialerima nisam imao u poslednjih godinu i po dana. Takođe podržava ogroman broj pluginova (svi su veličine 20,30 KB), dodatnih sidebar-ova (uff, izluđuju me ove kombinacije stranih reči i padeža), a zgodan mi je i zbog automatske integracije programa poput DL managera, InternetSammlera, Copernic-a itd., čuvanja celih stranica u MHT fajlu ...
Toliko od mene.

P.S. celeron 1.7 , 512 MB RAM , koristim Mozillu 1.7.2(browser only) i MyIE 0.9.26
BytEfLUSh, malo manje ostrašćenosti ne bi škodilo, ti si ionako srećni korisnik Linuxa (i kao što rekoh, FF vs. Opera ;))
[ Palma @ 10.10.2004. 21:24 ] @
A evo kako da Linux-ovce nateramo da se vrate na Windozu... Prijatno me je iznenadila mogućnost promene skina, pa još kad sam video onaj lepi Noia skin, podsetilo me na moje letošnje avanture sa Lindžom

[ BytEfLUSh @ 10.10.2004. 21:30 ] @
U pravu si, vratiću se u Windows samo zbog mogućnosti postavljanja skinova na IE (Maxthon). Ni Firefox ni Opera nemaju tu mogućnost.

:)
[ dinke @ 10.10.2004. 21:46 ] @
@Gojko (vezano za bzip2)
Nisam imao pojma da postoji pod Winom. Anyway, kompresovao sam onaj foo.avi sa bz2 (na Linuxu) i ~512k je, još uvek dosta daleko od rara-a :)

@vladab
Nije ni čudo što ne radi kad je pisan u vbscriptu! Strašno. Da ne pominjem da su prilikom switcha na taj novi sistem svi useri čiji su passwordi duži od n karaktera (n<10, moj je recimo bio više od 20) prestali da rade. Ljubazna gospođica na phone supportu me je ubeđivala u sve i svašta dok nisam pročitao sam kod strane i shvatio da su stavili maxlength na <10 (vidim da je sada 18 verovatno su to promenili nakon toga). Inače koristio sam pass veći od 20 karaktera jer su mi prilikom otvaranja tog Web naloga rekli da ne mogu da koristim pass sa manje od 20 karaktera.

Anyway, ja za proveru stanja svog deviznog računa koristim stari sistem koji im je još uvek dostupan na https://onlineinfo.deltabanka.co.yu

Kao Web programer, moram da dodam da je prosto neverovatno kako menadžment naših velikih IT firmi tretira non IE usere. Konkretno, nedavno sam imao iskustvo da sarađujem sa jednim našim velikim distributerom kompjuterske opreme. Na moju konstataciju da je njihov Web interfejs IE only dobio sam odgovor od gen. menadžera firme da na osnovu njegovog ličnog iskustva "samo kreteni ne koriste IE".
[ Palma @ 10.10.2004. 21:55 ] @
Poboljšan je rad sa Favourites-ima...

[ Palma @ 10.10.2004. 22:03 ] @
Ima dosta opcija za podešavanje...

[ Palma @ 10.10.2004. 22:27 ] @
Ovo je i pre bilo moguće srediti kroz Internet Options, al' sad je izbačeno u prvi plan, pa će mnogo više ljudi znati za ovu mogućnost

[ Palma @ 10.10.2004. 22:45 ] @
Sve u svemu, Maxthon je dobar browser. Uprkos činjenici da se oslanja na IE, Maxthon je mnogo više od običnog Internet Explorera, kome daje već četiri godine čekane opcije i poboljšanja... Naravno, koristim ga samo par dana tako da nisam uspeo da uočim još prednosti, opcija i mana (doduše, nisam se previše ni trudio).

Još uvek koristim Firefox i nemam nameru da ga menjam, osim kod sajtova kod koji su pisani za IE... Firefox ima više extenzija, nije toliko natrpan kao Maxthon, brže čuva stranice, brži rendering, kompatibilnost, najbolji password manager na svetu...

Za one koji ostaju verni Exploreru, kao i one koji su mu se vratili (Dragi Tata) Maxthon je pun pogodak, softver koji ćete sa zadovoljstvom istraživati i upoređivati sa originalnim IE-om i koji će, nadam se biti sve bolji i bolji... A sve to u 4 megabajta...

Toliko od mene, a više možete saznati ako posetite stranicu:
http://www.maxthon.com/en/

Direktan download:
http://dl.downloadhosting.com/download/myie2/mcombo.exe
[ degojs @ 11.10.2004. 00:49 ] @
Citat:
dinke:
Nije ni čudo što ne radi kad je pisan u vbscriptu! Strašno.

Da li bi mogao da pojasniš? Konkretno?

@Palma:
ee, super da si malo pokazao ovaj Maxthon. Nisam baš znao da ima toliko raznih opcija a da se i dalje brzo podiže kao IE. Mislim da ću još malo više da "odmaram" Firefox.

Imam samo jedno pitanje - otkud kod tebe 4 MB za isti? Kod mene je download (sa download.com) težak manje od 2 MB?

//update:
OK, ima lite verzija (1.5 MB) koju sam ja instalirao i ova druga (4.x MB) koju ti očigledno imaš.
[ degojs @ 11.10.2004. 02:45 ] @
Citat:
byteflush:
Pa IE-u treba čitav minut da se podigne... To je ono kad piše "Loading Windows XP" (ili 98/Me/2000/XP/wtf)...
...
IE=Maxthon, ko ih je ikada poredio......

Ej bre, ajd nemoj da si više dosadan sa dosadnim komentarima, već su ti i drugi ljudi pokušali skrenuti pažnju, al' izgleda tebi ne vredi pričati?

Eto baš takva sitnica kao Ctrl+S ili skinovi pokazuje da nije Maxthon = IE. Čemu bi uopšte postojao Maxthon ako bi bilo sve isto kao IE, itd, itd.

Daj oladi malo i pusti čoveka da kaže šta je primetio kao bolje ili lošije u odnosu na IE, Firefox i slično.
[ BytEfLUSh @ 11.10.2004. 03:34 ] @
Heh, pazi, sve što sam rekao stoji... To dal je to tebi dosadno ili ne me uopšte ne zanima.

Da IE-u treba više da se podigne niko nije negirao. U čemu je problem?

A za Maxthon=IE, to nije u potpunosti tačno, u pravu si. Maxthon=IE+Šminka. Eto, zadovoljan?

Inače, nije naveo ništa po čemu je Maxthon bolji u odnosu na Firefox, a nije baš mnogo teško biti bolji od IE-a. Sem toga, tema je Firefox i IE. Maxthon nikako nije Firefox, pa stoga jedino može da bude IE ili neki dodatak za njega.

A inače, kome ja zabranjujem da ovde ostavlja svoje utiske? Ako nisi primetio, ovo je DISKUSIONI forum. Ko želi čist monolog, neka lepo otvori notepad.exe i tamo te niko neće sprečavati da pišeš šta hoćeš do mile volje (ili do sledećeg restarta... uhm... crash-a...).
[ degojs @ 11.10.2004. 03:42 ] @
Citat:
A za Maxthon=IE, to nije u potpunosti tačno, u pravu si. Maxthon=IE+Šminka. Eto, zadovoljan?

Zadovoljan. Mogao si ovo i sam da skontaš, pre nego što si odlučio da pišeš, zar ne?

Poruku počinješ sa "sve što sam rekao stoji" a onda nastavljaš sa "to nije u potpunosti tačno, u pravu si". Smešno malo zar ne?

Dalje, ta šminka na IE je sve ono što je, npr. meni, i trebalo. Brže podizanje imam sa IE, sad ovako imam još i tabbed browsing i ostale sitnice i to je to.

Citat:
Da IE-u treba više da se podigne niko nije negirao. U čemu je problem?

Ne znam, evo Tata kaže, a i kod mene je tako, da IE-u treba manje da se podigne.

[ BytEfLUSh @ 11.10.2004. 04:41 ] @
Citat:
Poruku počinješ sa "sve što sam rekao stoji" a onda nastavljaš sa "to nije u potpunosti tačno, u pravu si". Smešno malo zar ne?

Zar je šminka toliko bitna?? I dalje mislim da je IE=Maxthon. Šminka može da se zanemari. Kome to treba, može lepo da ozme Operu i nakači joj neki fancy skin.
Ili da nastavi da koristi IE i dobije fancy dialer.
Zapravo, jeste smešno, mada verovatno ne mislimo na istu stvar.

Što se Tate tiče, da li je Tata računao i vreme startup-a Windows-a? A ti?
[ degojs @ 11.10.2004. 04:46 ] @
Zanimljivo, kada pričamo o Firefox, svi se slažu da su tabbed browsing, pop-up blocker i slično izuzetno dobra stvar i prednost u odnosu na IE. Kada je reč o Maxthonu, ti to isto nazivaš šminkom "koja može da se zanemari". Pa sad, šta znam, ali onda ispade da je sve šminka - šta će nam bilo šta osim golog prozora i mesta gde bi ukucali adresu sajta/stranice? Ne trebaju nam ni "Back", "Refresh" i slično..

Drugo, ne znam za Tatu, ali ja nisam računao vreme podizanja Windows-a. Zašto bih ga računao, pa ne podiže se Windows svaki put kada pokrenem IE (ili Maxthon)? Pa mislim.. ozbiljno si pitao?

Da primetim da je sa tobom nemoguće pričati. Evo šta si rekao:
1. Maxthon = IE
2. Maxthon nije IE
3. Maxthon = IE

Ajd ti prvo odluči šta ćeš da pričaš, pa ćemo dalje.

[ vladab @ 11.10.2004. 06:04 ] @
Stvarno mi se ne svidja IE, ali cinjenica je da se bez njega ne moze. :O(
Citat:
dinke: ...da na osnovu njegovog ličnog iskustva "samo kreteni ne koriste IE".
A imao sam i ja slicna iskustva sa jednim likom koji je web dizajner... Kao java, java, ali nikako bez IE..
[ dinke @ 11.10.2004. 10:50 ] @
Citat:
degojs: Da li bi mogao da pojasniš? Konkretno?

vbscript je tehnologija koja je podržana samo u IE-u. Idi na https://online.deltabanka.co.yu/Retail/default.aspx (sa ff-om), videćeš kako to radi, a moći ćeš i da vidiš kompletan source sa njim. Čak i JS je veliki kompabiity issue, nikada ne znaš gde će ispasti problem i ako želiš da imaš što veću kompatibilnost trebalo bi izbegavati sve osim čistog (X)HTML-a koji zadovoljava w3c standarde. I umesto da su oni to napravili u xhtml-u da ja čak i sa svojim smart phone-om mogu da vidim stranu, oni prave IE only rešenje. Eto zašto sam rekao da je to strašno.
Inače i sam MS na njihovom sajtu koristi JavaScript a ne vbscript. Što bi rekli ameri, ne treba biti veći katolik od pape :)

Btw, ti stalno pominješ spor startup kod ff-a. Meni i Palmi je startup približno iste brzine. Probaj poslednju verziju koja očigledno nema taj problem. I da se razumemo, firefox je još uvek u razvojnoj fazi, normalno je da izbacuju nove verzije non stop, naš problem je što nemamo stpljenja da sačekamo neki final release (na stranu što je i kao takav 10 puta bolji od IE-a).

Inače meni kao developeru najviše smetaju IE bugovi koje običan korisnik ne može da vidi. Još uvek mi je u sećanju problem koji sam imao sa komunikacijom php <--> flash (xml) preko https -a što kod IE-a nije htelo da radi. Suggested solution (by ms) - "Do not use download over https". Naravno rešili smo to sa slanjem gomile trash headera koji nekako nateraju IE da radi sa tim. Slična glupost zadesila je moje kolege pre par dana kada su pokušali da stave transparentni png na stranu. O podršci IE-a za css neću ni da trošim reči. Tu je jedino gori NN 4.xx . Kada će MS da ubaci neku inovaciju tipa XUL u IE ? Probajte iz nekog gecko browera ovo recimo.

[ Dragi Tata @ 11.10.2004. 13:14 ] @
Citat:
dinke: Inače meni kao developeru najviše smetaju IE bugovi koje običan korisnik ne može da vidi.

Mislim da je u ovome suština. Ko god se bavi web developmentom, IE ga iznervira nekompatibilnošću sa W3C standardima. Međutim, zašto bi to mene koji nisam web developer interesovalo. Činjenica je da se najviše sajtova vidi dobro sa IE-om i to je jedini standard koji me interesuje kao korisnika. Da li recimo tebi smeta što je Linux pravljen u nestandardom C-u?
[ dinke @ 11.10.2004. 13:43 ] @
Kao korisniku apsolutno ne. Kao programeru koji se svojevremeno na faksu bakćao sa v ipc - da.

No, imaš ti i kao korisnik mnogo razloga da brineš zbog IE-a. Razni spyware-ovi, virusi i sl ... svašta može da te snađe. SP2 je možda neke od tih rupa zakrpio, vreme će pokazati kako. Moje lično mišljenje je da će ljudi koji žive od tih spy/add proizvoda naći neke nove mogućnosti za distribuciju istih.
[ Dragi Tata @ 11.10.2004. 13:48 ] @
Citat:
dinke: No, imaš ti i kao korisnik mnogo razloga da brineš zbog IE-a. Razni spyware-ovi, virusi i sl ...

Sa njima nikad nisam imao problema, hvala na brizi. Kao što rekoh, kod IE-a me nervira nestabilnost. Ume da se "zakuca" iz čista mira - doduše ne baš često u poslednje vreme.
[ Dragi Tata @ 11.10.2004. 13:56 ] @
Citat:
dinke: Kao korisniku apsolutno ne. Kao programeru koji se svojevremeno na faksu bakćao sa v ipc - da.

OT: Čekaj, ovo mi nije jasno. Mislio sam da koriste gcc ekstenzije samo u kernelu, a ne u interfejsu (system calls). To onda nije u skladu sa POSIX-om. Ili si hakerisao kernel?
[ dinke @ 11.10.2004. 15:30 ] @
OT: Ma nisam hakerisao kernel, daleko od toga (lol). Radio sam par
seminarskih iz konkurentnog programiranja u C-u jos na faksu (na rhl-u)
pa sam se setio da sam imao neke probleme, ali davno je to bilo (pre
vise od 5 godina) pa se vise i ne secam detalja. Verovatno je uzrok bila
navucenost na Borlandov Turbo C(++) koji je imao nesto drugaciju
sintaksu pa se gcc cesto neocekivano bunio prilikom kompajliranja.
[ popeye @ 11.10.2004. 17:34 ] @
Ako se ne varam, mislim da Nemanja aludira na gcc proširenja, koja su razlog što drugi prevodioci nemogu prevesti Linux jezgro. Intel je u icc zbog toga uvrstio većinu tih, gcc specifičnih, proširenja.
[ Dragi Tata @ 11.10.2004. 17:39 ] @
Popaj je u pravu. Mislim na ove stvari:

http://www.ugcs.caltech.edu/info/gcc/gcc_5.html
[ BytEfLUSh @ 11.10.2004. 17:39 ] @
Ehehe... Degojs, stvarno si ostao bez argumenata pa si počeo da pišeš skroz nepovezano.....

Citat:
Zanimljivo, kada pričamo o Firefox, svi se slažu da su tabbed browsing, pop-up blocker i slično izuzetno dobra stvar i prednost u odnosu na IE. Kada je reč o Maxthonu, ti to isto nazivaš šminkom "koja može da se zanemari". Pa sad, šta znam, ali onda ispade da je sve šminka - šta će nam bilo šta osim golog prozora i mesta gde bi ukucali adresu sajta/stranice? Ne trebaju nam ni "Back", "Refresh" i slično..

Kad sam ja rekao da je to glavna prednost Firefox-a? Gluposti. Glavna prednost FF-a je sigurnost i mnogo bolji rendering nego onaj kod IE-a. Dve veoma bitne stvari. Naravno, tu su i ekstenzije i pop-up blocker, koje takođe smatram bitnom prednošću (mada sam načuo da MS pokušava da ugradi popup blocker u IE). Tabovi? Korisno. Skinovi i slične gluposti su čista šminka namenjena krajnim korisnicima koji nemaju pojma šta je to HTML.

Citat:
Drugo, ne znam za Tatu, ali ja nisam računao vreme podizanja Windows-a. Zašto bih ga računao, pa ne podiže se Windows svaki put kada pokrenem IE (ili Maxthon)? Pa mislim.. ozbiljno si pitao?

Gluposti. IE se podiže svaki put kad podižeš Windows.

Citat:
Da primetim da je sa tobom nemoguće pričati.

Naravno da je nemoguće kad želiš da ispadneš pametan iako nisi u pravu.

Citat:
Evo šta si rekao:
1. Maxthon = IE
2. Maxthon nije IE
3. Maxthon = IE

Gluposti. Pročitaj moju prošlu poruku.

Koliko god da sam aktivan u raznim diskusijama na netu, ovakve "argumente" poput tvojih nikad nisam video. I smešno i tužno.
[ Slobodan Milivojevic @ 11.10.2004. 17:56 ] @
Ma IE je mator, i ne podržava standarde, kraj priče.

Sad je druga stvar što je on najzastupljeniji među običnim smtnicima, pa je zbog toga nekim ljudima on standard, ali kad već postoji w3c i kad je to standard, može se od strane web designer/developer-a pokrenuti akcija poštovanja standarda, i da to izgleda čitljivo u IE, ali mnogo bolje sa boljom podrškom za CSS, kako bi se smanjila sama veličina stranica, i nebi bilo budženja sa tabelama, i kojekakvim čudesima.

Recimo može da piše best viewed with .... get .... (firefox ili neki normalan browser).

Drugo, to što FF ima možda sporiji startup od IE-a je možda i zato što je cross platform aplikacija, tako da sve ide preko GTK interfejsa, koji mora prvo da se učita, tu je i XUL engine za sam UI, i još koje čega, tako da tu ne bi pravio velika poređenja.
[ Dragi Tata @ 11.10.2004. 18:11 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic: Ma IE je mator, i ne podržava standarde, kraj priče.

IE ispravno prikazuje najveći broj stranica, a za W3C standarde me briga kao i za lanjski sneg. Kraj priče.
[ popeye @ 11.10.2004. 18:16 ] @
Citat:
Dragi Tata: IE ispravno prikazuje najveći broj stranica

Potpuno se slažem. Godinama posećujem neke sajtove, ali sve dok ih nisam posetio putem IE nisam ni znao koliko prozora sa reklamama otvaraju.
[ Dragi Tata @ 11.10.2004. 18:25 ] @
Citat:
popeye: dok ih nisam posetio putem IE nisam ni znao koliko prozora sa reklamama otvaraju.

Hehehe, tu si u pravu. Instaliraj SP2 i nećeš imati takvih problema.
[ Slobodan Milivojevic @ 11.10.2004. 18:52 ] @
Citat:
Dragi Tata: ... Instaliraj SP2 ...

KHM, dakle ko je reko da svi ljudi IE koriste na winXP-u, recimo šta da radi neko ko ima kupljen winNT4 ili 2k, i nema para za bacanje?
[ BytEfLUSh @ 11.10.2004. 18:56 ] @
Brže je skinut Firefox nego SP2...
[ Dragi Tata @ 11.10.2004. 19:06 ] @
Jbg, onda skinite Google-ov toolbar - tamo ima popup blocker.

I stvarno ne znam šta hoćete da dokažete. Da IE ne valja? Slažem se. Puca, otvara pop-upove, svaki čas rupa u sigurnosti... ne valja. Samo, problem je što mi tako loš još uvek bolje vrši posao nego NN iz razloga koje sam već dva puta pomenuo.

Ne znam što ste samo zapenili za te standarde, jer ako ćete da budete dosledni onda kažite da ni Linux ne valja jer nije iskodiran u standardnom C- u.

[ Palma @ 11.10.2004. 19:15 ] @
Ma Linux-ovcima nikako ne možeš da ugodiš... Ne valja kad se ne slažeš sa njima a ne valja im ni kad se slažeš sa njima. Evo, i ja kažem da je IE loš. I šta sad još oćete, da počnemo da pišeme M$, Windblows, M$ sucks i ostale budalaštine?
Stvarno neki put ne vredi sa vama.
[ degojs @ 11.10.2004. 19:19 ] @
Citat:
Gluposti. IE se podiže svaki put kad podižeš Windows.

Gluposti, jer Windows se ne podiže svaki put kad se podiže IE, tako da ne znam šta si hteo da kažeš sa onim da li ste računali vreme podizanja Windowsa. Naravno da nismo.
Zapetljao si se. Windows se podigne kad se upali kompjuter i to je to. IE je postao deo Windowsa i to treba da prihvatite momci. A bukvalno su i naterali Microsoft da utera IE u Windows onim suđenjem. Ne znam šta se sad žale ljudi.
Na kraju šta to mene briga? Činjenica je da kad kliknem ikonu IE, podigne se dosta brže nego Firefox. Kraj priče.

Citat:
prednost FF-a je sigurnost i mnogo bolji rendering nego onaj kod IE-a. Dve veoma bitne stvari.

Sigurnost? Nisam ubeđen. Dao sam link vezano za sigurnost Mozille/Firefox, ali niko ništa nije komentarisao :) Ali zato svi znaju propuste u IE :)

Rendering? Ni to ne znam šta da kažem. Na šta tačno misliš? Većina sajtova je rađena tako da izgleda super u IE jer je IE de facto standard. Firefox ovde može da bude samo gubitnik u očima korisnika. Sve dok je IE na preko 90% računara i dok sajtovi imaju preko 90% posetilaca koji koriste IE --- IE je standard, sviđalo se to nekom ili ne.

Citat:
Drugo, to što FF ima možda sporiji startup od IE-a je možda i zato što je cross platform aplikacija, tako da sve ide preko GTK interfejsa, koji mora prvo da se učita

Ma to objašnjenje korisnike interesuje isto kao i priča o standardima.

@dinke: slažem se, mislio sam da pričas o server side strani. Zaista smešno da se koristi vbscript na klijentu umesto JavaScripta.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 11.10.2004. u 20:23 GMT+1]
[ dinke @ 11.10.2004. 19:22 ] @
@Dragi Tata
Koliko vidim ti sve vreme pričaš o Netscapeu a rasprava se vodi o Firefox-u. A da instaliraš i ti firefox pa da nam kažeš da li ti je

1) Spor
2) Code Project ne radi kako treba

Firefox je do te mere prilagođen Windows korisnicima da je čak i veličina fonta prilagođena IE-u (ko koristi ff na Linuxu zna o čemu pričam).

Citat:
Dragi Tata: Hehehe, tu si u pravu. Instaliraj SP2 i nećeš imati takvih problema.

Zavisi od korisnika. Ja moju ženu nisam mogao ni pod tačkom razno da nateram da koristi Firefox sve dok nisam instalirao sp2. Odjednom sva ta nova ograničenja koja je IE uveo (nemogućnost otvaranja swf fajlova na localnom compu, razna upozorenja i sl) su je navela da koristi Firefox (iako sam joj ja u međuvremenu pomogao da to sve poisključuje, IE je više ne interesuje). Koliko ljudi toliko ćudi.
[ dinke @ 11.10.2004. 19:43 ] @
Citat:
degojs: Većina sajtova je rađena tako da izgleda super u IE jer je IE de facto standard.

Na žalost :(

Citat:
degojs: Sve dok je IE na preko 90% računara i dok sajtovi imaju preko 90% posetilaca koji koriste IE --- IE je standard, sviđalo se to nekom ili ne.

Ne znam da li IE još uvek drži famoznih 90%. najnovija statistika sa w3schools kaže:

Code:

2004       IE 6       IE 5       O 7       Moz       NN 3       NN 4       NN 7
October    69.8%      6.0%       2.3%      17.0%     0.2%       0.2%       1.3%

Izvor: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

Slazem se, w3schools je sajt za profesionalce, i podaci trebaju biti uzeti sa određenom dozom rezerve, ali rast je rast. Od 8% pocetkom ove godine, Mozilla je dosla na 17%.
[ degojs @ 11.10.2004. 19:47 ] @
Pa da.. već sam ti ukazao na to zašto w3schools nije dobar sajt za to - njega posećuju profesionalci, oni koji se bave webom i verovatno imaju više browsera.

Po meni najbolji uvid u stvari je davao Google.
[ Dragi Tata @ 11.10.2004. 19:47 ] @
Citat:
dinke: @Dragi Tata
Koliko vidim ti sve vreme pričaš o Netscapeu a rasprava se vodi o Firefox-u. A da instaliraš i ti firefox pa da nam kažeš da li ti je

1) Spor
2) Code Project ne radi kako treba

Nemam kad da isprobavam browsere, posebno ako nova verzija izlazi na svakih pola sata. Uglavnom, kolega koji koristi FF mi je potvrdio 1), a mnoge primedbe, kao što je ova: http://www.codeproject.com/scr...32&forumid=1645#xx943432xx ukazuju na 2)
[ degojs @ 11.10.2004. 19:57 ] @
Citat:
dinke:
Na žalost :(

Slažem se, bilo bi lepo da IE podržava te standarde isto kao i Firefox.

Zanimljivo, IE je svojevremeno, koliko sam upoznat, bolje podržavao standarde od Navigatora ali svejedno niko na to nije obraćao previše pažnju niti su ljudi menjali browser zbog toga - NN je dugo držao primat. "Prelazak" se desio kada je IE postao deo Windowsa.

Ako je suditi po tome, ne vidim da će u slučaju FF i IE biti drugačije - nema šanse da korisnici menjaju browser čisto zbog standarda, to im je zadnja stvar. Rekao bih da su sigurnost i stvari kao tabbed browsing, popup blocker, itd, mnogo bitnije.

[ Gojko Vujovic @ 11.10.2004. 20:06 ] @
Hoces da kazes da windows korisnicima sustina nije bitna?
[ Dragi Tata @ 11.10.2004. 20:11 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: sustina

Ovo je već malo zadiranje u filozofiju, zar ne? Šta je suština? Kod browsera mi je suština ono što je nabrojao degojs, a ne W3C standardi.
[ degojs @ 11.10.2004. 20:13 ] @
Gle Gojko, prvo da vidimo šta je to suština? Standard ili de facto standard?

Da li je korisniku suština da njegov browser poštuje standarde za koje pojma nema šta su ili je korisniku suština da sajtovi koje posećuje budu prikazani 100% kako treba?

To ti je stvar kao sa MS Office formatom: može OpenOffice da bude dosta dobar, može da bude besplatan ali ako ne čita i piše MS Office formate 100%, teško će da zaživi.

Ili kao nekad sa DOS-om: "DOS ain't ready till Lotus runs on it."

Having said that, ja ne primećujem neke veće probleme sa Firefox. Tu i tamo se desi da nešto bude pobrkano, ali stvarno nije strašno i dešava se zaista sve manje i manje. Recimo, sa verzijom 0.6 (ili 0.8, ne sećam se više) nisam mogao skoro nikako da koristim MSDN, a negde od 0.9 radi sasvim OK.

[ popeye @ 11.10.2004. 23:37 ] @
Citat:
Dragi Tata: primedbe, kao što je ova: http://www.codeproject.com/scr...32&forumid=1645#xx943432xx ukazuju na 2)

Kod mene CodeProject izgleda isto u oba čitača. Mada, kako nemam nalog, možda registrovani korisnici imaju dugmiće o kojima se priča.
[ Dragi Tata @ 12.10.2004. 02:13 ] @
Citat:
degojs: Postoji toliko dobrih argumenata zašto je Firefox bolji browser od IE (čak i sa proširenjima tipa Maxthon) ali vi jednostavno ne umete ni da ih pobrojite. Pa mogu ja da to uradim ako baš hoćete :)

Nabroj, 'leba ti. Stvarno bih voleo da se otarasim IE-a, ali mi ne ide nikako.
[ degojs @ 12.10.2004. 02:26 ] @
Citat:
Dragi Tata:
Nabroj, 'leba ti. Stvarno bih voleo da se otarasim IE-a, ali mi ne ide nikako.

1. Tabbed browsing. Tebi možda ne znači toliko, ali većina ljudi se slaže da je to jako korisna stvar. To što ih ti ne nalaziš za jako korisne je druga priča, u manjini si. Dalje, Maxthon i slični dodaci donose poboljšanje što se toga tiče, ali opet tu i tamo jednostavno ne otvore stranicu na novoj kartici. To se sa Firefox meni nije još desilo.

2. Pop up blocker. I Google Toolbar i IE koji dolazi uz SP2 će ipak tu i tamo da propuste neki pop up. Sa Firefox nisam video niti jedan sajt koji uspeva da ih progura. Neću ni da pominjem kako je ljudima koji nemaju Windows XP (i SP2).

3. Uvećanje teksta. Ovo je smejurija se IE. Jednostavno na pola sajtova ne radi. Dosta ljudi koje znam, izuzetno se iznervira kad posete neki sajt na kom je tekst jako sitan. Ne znam koja je to blesava moda, ali takvih sajtova ima dosta. Sa Firefox (Operu da i ne pominjem) ovo je problem koji se rešava jednostavnom gesturom miša.

4. Stabilnost (jeste, stvari su bolje u poslednje vreme sa IE, ali prednost je na strani Firefox)

5. Sigurnost --- IE jeste češće meta napada i samim tim Firefox jeste "sigurniji". Dokle god odnos zastupljenosti IE-Firefox bude kakav jeste, biće bezbednije koristiti Firefox. Ne mislim da je FF apsolutno sigurniji, ali ipak manje su meta napada pa onda, fakat je, jeste bolje koristiti Firefox. Opet, neću ni da pominjem ljude koji nemaju Windows XP (i SP2). Doduše, tebi to (sigurnost generalno) verovatno nije problem.

6. Cicika je lepo primetila još jednu stvar: keširanje. Tebi i meni koji smo na DSL-cable to nema ulogu, ali većini ljudi to pretpostavljam, dosta znači.

7. Download manager. Opet, tebi i meni ne znači, ali modem korisnicima znači sigurno.

I na kraju što se prikaza stranica tiče, i ja bih voleo da vidim tu stranicu koju Firefox ne prikazuje dobro. Kako rekoh, negde od verzije 0.9 meni sve stranice prikazuje OK. Čak je i Hotmail proradio super, a bio je tvrd orah što se tiče rada sa istim :)

Da se razumemo, ja ne mogu sad da se setim iz glave neke stranice, ali ima ih koje malo pobrkano izgledaju. Samim tim što ne mogu da se setim ni koje su stranice u pitanju dovoljno govori koliko je to bitno. Pre je bilo mnogo lošije, ali sada je već situacija takva da to i nije mnogo vredno pominjati osim kad neko uzme da gura standarde kao neki argument.

E sad, što se baš tebe tiče, ima manje razloga za prelazak:
1. Sigurnost, stabilnost, pop-up blocker: imaš SP2 na XP pa samim tim sve ovo i nije neki problem. Dalje, pretpostavljam da posećuješ sajtove gde baš i nema problema sa virusima tako da opet to umanjuje prednosti Firefox.
2. Keširanje, d/l menadžer: imaš DSL pa ti ni to ne znači
3. Tabbed browsing: sam si rekao da ti ne znači mnogo

Za tebe stvarno ostaje malo toga što Firefox nudi, a smetaće ti sporije podizanje od IE i nova verzija svako malo. Doduše, kako mi se čini, kad dođu do tih 1.0, možda bi mogli i da uspore ritam, nadam se bar.
A ako i ne uspore ritam, mislim da će moći da se preskoči poneka verzija. Ipak mi je to preskakanje verzija jednostavnije rešenje --- uporedi to sa stagnacijom u koju je zapao IE (ako ne računamo one dodatke tipa Maxthon).

[Ovu poruku je menjao degojs dana 12.10.2004. u 12:02 GMT+1]
[ popeye @ 12.10.2004. 02:28 ] @
Nisi naveo ništa što neko od Linux korisnika nije rekao.
[ degojs @ 12.10.2004. 02:32 ] @
Ne znam šta da ti kažem --- neko od vas reče da je to sve "šminka", baš je Linux korisnik bio u pitanju (byteflush).

Ovo moje nabrajanje je vezano za 2 stvari:
1) tvoju priču o monopolima, koja veze nema sa tim gore (a da tu još dodam i priču o standardima i slične budaleštine koje veze nemaju sa običnim korisnicima)
2) odgovor Nemanji

E da, prednost IE je što se brže podiže. I to znači dosta. Sve u svemu, mislim da je Firefox pobednik i to lagano. I to sam rekao odavno.
[ popeye @ 12.10.2004. 02:37 ] @
Ja na ovoj temi (osim peckanja za popup-e) nisam ni govorio o tome da li je bolji IE ili FF. Nadovezao sam se na problem ubacivanja programa u Windows, da bi ti završio pričom kako moji argumenti ne stoje ili su loši. Dobro, pobij ih.
[ BytEfLUSh @ 12.10.2004. 02:42 ] @
Hmm to sve da je šminka? Kad sam ja to rekao?

Što se monopola tiče, nemam ništa protiv toga da MS ubacuje svoj browser, player, firewall, ... u Windows, ali kad napravi toliko tesnu integraciju sa sistemom tako da se ništa od toga ne može deinstalirati, tu već nastaje problem.

Svejedno, do sada sam jako retko viđao da neko koristi WMP za audio fajlove, pa me to mnogo ne zanima. Takođe, ja ne napadam sve MS-ove proizvode, već jedino taj njihov browser koji je stvarno za plakati.

Primeri:

Windows vs. Linux - smešno poređenje - naravno da se ne može rešiti koji je bolji kad je to stvar čisto ukusa i potreba (govorim uglavnom o desktop sistemima)
WMP vs. (štagod) - za mene je Winamp jedino rešenje za audio, MV2 za filmove, a WMP za clip-ove (to je kad sam u Windows-u)
Firewall ne koristim, mada mi se sviđa onaj XP-ov, ne smara mnogo.

I, eto, da se vratimo na Firefox vs IE... Za sve ovo ostalo valjda imaju zasebne teme....
[ degojs @ 12.10.2004. 02:46 ] @
@byteflush:
Citat:
byteflush:

Evo tu si rekao. Baš Maxthon donosi poboljšanja tipa: tabbed browsing, popup blocker, uvećanje teksta i tako dalje, itd.

Daj, već sam ti rekao - odluči se šta ćeš da pričaš:
1. Maxton = IE
2. Maxton nije IE
3. Maxton = IE
4. To je šminka
5. Nisam rekao da je to šminka

[ popeye @ 12.10.2004. 02:53 ] @
"oće li biti tog predavanja u kom ćeš mi pokazati da grešim ili da idem na spavanje? Hehe, izgleda da Linux advocacy na uporednom testu uopšte nije loš...
[ Ilija Studen @ 12.10.2004. 03:46 ] @
CodeProject? Izgleda odvratno i u IE i u Firefox. Mislim na dizajn :p JBG, profesionalna deformacija :D

Ne vidim nikakve preterane razlike, osim onog hovera u navigaciji koji radi u IE a ne u Firefoxu. JBG, kad je ljudima lakse da pisu JS funkciju za onMouseOver TD-a nego da stave:

Code:
td:hover { background: #fff; }

- ne radi u IE jer nema podrsku za :hover pseudoklasu osim za A

ili:

Code:
a.nav { display: block; } a.nav:hover { background: #fff; }

- sto ce raditi i u IE.

Velika zavera

Jedna od teorija je da Microsoft lošim (u tom smo se valjda već svi složili) browser ne guši samo tržište web browsera, već i jedno jako mlado tržište koje tek treba da zaživi. Ako zaživi, a Microsoft se ne uključi odmah u igru biće čupavo po njega.

Naime, reč je o web aplikacijama koje se vrte na ultra jakim računarima i opslužuju ogroman broj korisnika. Pristup je preko neta, kroz interfejs browsera. Link ka jednoj takvoj je već postovan ovde, drugi je GMail (s tim da je GMail trenutno najbolji dostupan primer jedne takve aplikacije). Fazon je u tome što je ovo tržište jako teško kontrolisati, još teže preuzeti. Korisnik nije obavezan da koristi specifičan OS da bi koristio usluge sistema, monopol na polju OSa se malo teže može iskoristiti za postizanje povlašćenog položaja na tom tržištu i tako dalje. Druga stvar je što je za ovakav način funkcionisanja dovoljan relativno slab računar. Naravno, niko neće napraviti web baziranu Mayu, ali zašto ne napraviti web baziran Word? Ili CRM? Ili Project Manager?

Na tom tržištu je jaka konkurencija jer čak i male kompanije mogu da ponude izuzetno kvalitetne usluge po povoljnim uslovima.

I jedna stvar koja stvarno brine Microsoft, bar po ovom pitanju je Google. Gde ide Google? Ka onome što je Microsoft bullshitom od browsera hteo da spreči, ili bar sebi osigura sigurniji start ako takvo tržište zaživi...

JBG, Microsoft igra prljavo. Zato su i ono što jesu...

Već sam negde rekao da će to biti jedan veoma zanimljiv rat.
[ degojs @ 12.10.2004. 03:53 ] @
@Ilija:
MS se već užurbano sprema da uđe na velika vrata na to tržište: Longhorn i XAML. I opet, ako uspeju da naprave da na Longhorn pređe dovoljan broj korisnika imaće prednost u odnosu na konkurenciju. Ne sumnjam da će im to poći za rukom, pogotovo nakon što su objavili da će neke stvari iz Longhorna biti backport-ovane i na XP i Win2003. Koliko sam negde čitao Amazon.com već radi drugu verziju sajta koja će da koristi te tehnologije.

Ono što ljudi ne razumeju jeste jednostavno - kompatibilnost. Da bi imao uspešan OS ti moraš da ponudiš kompatibilnost sa postojećim proizvodima, a to su u ovom slučaju Windows aplikacije. Isto kao što je MS ponudio kompatibilnost sa DOS-om u Windowsu.

Stoga, ne znam zašto neka veća kompanija (IBM, Novell..) ne otkupi onaj Crossover Office i zatim ga pusti kao GPL. Verujem da bi to dosta pomoglo prelazak sa Windowsa na Linux. Stisle se p**** :)
[ dinke @ 12.10.2004. 08:51 ] @
Dobro ljudi jel spavate vi ikada :) ?

Pobrisao sam deo totalno offtopic diskusije (koju sam sam očigledno sam i započeo). Ajde da nastavimo kontruktivno, dakle Firefox i IE.

Hvala na razumevanju.
[ Dragi Tata @ 12.10.2004. 13:09 ] @
@ Ilija Studen.

Code Project izgleda sasvim pristojno, a svakako bolje nego npr: http://area51.cryostudio.net/

Uostalom, nisam se žalio na izgled, već na funkcionalnost foruma. Neke funkcije nedostaju ako se ne koristi IE.
[ popeye @ 12.10.2004. 13:35 ] @
Pitah i ranije, ali ostade bez odgovora: U čemu je razlika? Kao gost je ne primećujem i da li se možda vidi tek kada se uloguješ?
[ Dragi Tata @ 12.10.2004. 13:44 ] @
Probaj da odgovoriš na neku poruku u forumima u kojima je to dozvoljeno za anonimne posetioce, pa ćeš da vidiš razliku u opcijama. Meni najviše smeta nedostatak jednog simpatičnog skripta koji kad god uneseš neku web adresu automatski kreira link, link sa novim prozorom, i postavi caret tačno tamo gde treba da upišeš tekst.
[ dinke @ 12.10.2004. 14:00 ] @
Jel ovo znači da si ipak instalirao firefox ili i dalje ne želiš da se bakćeš sa browserima :) ?

Vezano za spor startup gecko based browsera, kod ff-a to definitivno više nije slučaj. IE je još uvek za nijansu brži (što možeš videti na onom mom avi-u) ali ne verujem da taj delić sekunde može da smeta.

[ dinke @ 12.10.2004. 14:17 ] @
Samo jedan mali komentar na listu firefox prednosti koju je degojs naveo ovde

1) Tabbed browsing.
Samo još da navedem da postoje i dodatne ekstenzije za tabed browsing. Ja recimo toliko mrzim otvaranje novog prozora da sam instalirao "Single Window" ekstenziju koja uvek likove sa target="_blank" atributom otvara u novom tabu. Dakle, ono što korisnici Opere odavno imaju, sada imaš i sa firefoxom.

3) Uvećanje teksta.
Još samo da dodam da kod ff-a tekst uvećavaš / smanjuješ sa ctrl + / ctrl - . Ultrakorisna stvar.

7) Download manager.
Mislim da je ovo još uvek problematičan deo ff-a. Kad god sam radio neki veći download bilo je problema. Recimo pre neki dan sam skidao novi jdk 1.5 i negde na pola download je stao i tu se zakucao bez mogućnosti da se nastavi osim da počneš ispočetka. Desilo mi se više puta, a video sam da postoje bugovi u bugzilli.

I moji favoriti

- Firefox Update (počev od 1.0)
Kad god se pojavi neki nov update dobiješ malu crvenu strelicu u gornjem desnom uglu browsera. Jednim klikom updatuješ sigurnosne propuste (pa čak i sam browser) ili instaliraš novije verzije extenzija.
- Ekstenzije
Ne treba mnogo pričati. Za sve što je ljudima palo na pamet da može da bude korisno napravljene su third party extenzije. Takođe možeš skidati nove teme ako ti se ne sviđa look browsera. Listu ekstenzija i tema imaš ovde
[ Dragi Tata @ 12.10.2004. 14:28 ] @
Citat:
dinke: Jel ovo znači da si ipak instalirao firefox ili i dalje ne želiš da se bakćeš sa browserima :) ?

Nope. Moje iskustvo je sa NN-om, a članovi Code Projecta koji koriste FF (ima ih dosta) se non stop žale na istu stvar.
[ tdjokic @ 12.10.2004. 14:29 ] @
Svojevremeno je nas Linux-OVCE u jednoj temi neko (mislim da je bio degojs) nazvao "parazitima" - koristimo nesto sto nismo platili. A sta su onda MS-OVCi koji plate debele pare jednome, a posle dzabe koriste programe koje je napravio neko drugi? To je deo odgovora na pitanje sta se koji djavo Linux-OVCE mesaju u diskusiju IE vs. FF.

Ja sam se do sada umesao vrlo malo, naglasivsi da nemam prilike da koristim IE, cak sam nesto malo i konkretno pitao, pa me niko nije udostojio odgovora, ali nema veze. E, sada ja kazem: kome je UOPSTE ova tema namenjena? Ispada da je za MS-ovce potpuno prirodno da koriste svaki raspolozivi besplatan program, a kad se pojavi i besplatan OS, onda su oni koji ga koriste zanesenjaci i paraziti? Znam da mnogi medju vama cesto kazu da apriori ne preferiraju ni jedan OS, vazno je da je kvalitetan i obavlja ono cemu je namenjen i to vam racunam kao "olaksavajucu okolnost" :-) ali mislim da je ipak preostra reakcija izbacivati OVCE iz diskusije. Normalno je da se Linux-ovci umesaju u diskusiju u kojoj je 50% teme sastavljeno od besplatnog softvera!
[ degojs @ 12.10.2004. 15:01 ] @
Citat:
dinke:
3) Uvećanje teksta.
Još samo da dodam da kod ff-a tekst uvećavaš / smanjuješ sa ctrl + / ctrl - . Ultrakorisna stvar.

Meni je to podešeno na gesturu mišem tako da ne moram ni da pomeram ruku sa miša :) I jeste, stvar je fenomenalna. To i tabovi i meni mnogo više i ne treba (popup blocker se podrazumeva :)

Citat:
7) Download manager.
Mislim da je ovo još uvek problematičan deo ff-a.

Ne znam šta da kažem: ja sam skinuo verovatno nekoliko gigabajta koristeći Firefox i svaki put je bilo OK.

[ Ilija Studen @ 13.10.2004. 11:16 ] @
Par dobrih stvari koje Firefox čine odličnim programom koji mnogo olakšava surf:

- CTRL + WheelUp/Down - zoom in, zoom out (ima i IE, valjda)
- WheelClick na link - otvara ga u novom tabu
- WheelClick na tab - zatvara tab
- WheelClick na bookmarks folder - otvara sve bookmarke u tabovima
- FindAsYouType - najbrža pretraga, samo linkovi ili kompletna stranica
- JS Console - korisna stvar, ako ste web developer
- "Inteligentan" address bar - nije prosoto sortiranje, već prvo nudi najčešće korišćene stvari
- Feed autodescover - ako koristite agregatore za praćenje sajtova

Za ovo vam ne trebaju nikakve ekstenzije. Postoje mnoge ekstenzije koje ove mogućnosti znatno proširuju.

To su stvari koje mi trenutno padaju na pamet. Ima ih mnogo više, ali ih ili ne koristim ili sam ih zaboravio. :)
[ popeye @ 13.10.2004. 14:27 ] @
Odličan spisak "sitnica koje život znače".
[ degojs @ 13.10.2004. 17:31 ] @
E, evo nešto za Nemanju:

IE View
Every once in a while you'll come across a page that just doesn't work in Firefox. Thankfully this isn't too often but it happens for pages that need ActiveX. For these times you'll need IE View. This puts an item in the 'right click' menu on a web page to open that same page right in IE. Saves a lot of cut/paste operatons.

http://texturizer.net/firefox/extensions/#ieview
[ Dragi Tata @ 13.10.2004. 18:41 ] @
E to, kolega Gojseviću, to!

Vidim ja da jedino od windblowzera ima vajde ;)

Prvom prilikom kad budem dokon (approx za jedno 20 godina kako stvari stoje) isprobaću FF.
[ dinke @ 13.10.2004. 19:29 ] @
Citat:
Dragi Tata: E to, kolega Gojseviću, to!

Vidim ja da jedino od windblowzera ima vajde ;)

Ma daj Nemanja, da si samo pogledao link sa ekstenzijama koji sam dao gore video bi IE View koji se nalazi na drugom mestu "most popular" ekstenzija.
[ degojs @ 13.10.2004. 19:39 ] @
Gle dinke što je ljubomoran :)

Dobra stvar ovde je što se IE pokreće brzo pa tako ova kombinacija radi super.
[ Dragi Tata @ 13.10.2004. 19:46 ] @
Citat:
dinke: Ma daj Nemanja, da si samo pogledao link sa ekstenzijama koji sam dao gore video bi IE View koji se nalazi na drugom mestu "most popular" ekstenzija.

Dobro, izvinjavam se. I od Dinketa ima vajde :)
[ Palma @ 13.10.2004. 21:10 ] @
K'o od lanjskog snega

Šalim se, naravno, jedan od retkih koji me nije pljuvao na onoj temi o Mandraku.

Dakle, zaključili smo da je Firefox bolji browser. E sad, da li je moguće da MS nekako finansira razvoj Maxthon-a ili planira da ih kasnije otkupi? To se valjda ne bi kosilo sa zakonom, ne? Ipak, nisu ni oni veverice, pa da ne vide šta to konkurentski browser-i imaju a IE nema, dosta nade polažem u IE 7 koji će biti sastavni deo Longhorn-a. Mada, ko zna... možda ga izbace i pre, pošto ne verujem da će čekati sredinu / kraj 2006. da izbace novu verziju Explorera.
[ degojs @ 14.10.2004. 08:07 ] @
Palma, evo i za tebe nešto iz Alan Ford-a: "Učini me vidovitim pa ću te obogatiti."
[ Ilija Studen @ 14.10.2004. 08:38 ] @
IE7. Šta misliš koliko će biti dug period prihvatanja tog browsera? Da li si spreman da bez Longhorna skineš 50MB i instaliraš? Ili bi otišao i skinuo fajl manji od 5MB koji ima više korisnih stvari nego IE7?

Zdrav razum kaže ovo drugo, neinformisanost i inertnos kaže da će većina ipak izabrati ovo prvo.

Sećam se da smo pre nekog vremena diskutovali o tome kada će novi IE. Računica je ispala da će biti masovno u upotrebi tek za najmanje 2.5 godine (analiza usvajanja IEa 6, razne web statistike, MS najave...). A u tom periodu od nečeg mora da se živi :) Pravljenje loših sajtova prepuštam amaterima, a da bih pravio dobre treba mi dobar browser što IE trenutno nije (a i neće biti u skorije vreme)...

Uostalom, već sam se toliko navikao na njegove bugove da mi više i ne smetaju ili znam workaround. Ali, opet, ispravljanje jednog buga iskorišćavanje drugog je daleko od onoga kako bi trebalo da se nešto radi.
[ Gojko Vujovic @ 14.10.2004. 08:46 ] @
Vi koji nabrajate 'sitnice' u firefoxu sigurno niste detaljnije pogledali operu. :(
[ dinke @ 14.10.2004. 09:30 ] @
Negative. Ja imam Operu instaliranu već godinama, mnogo pre nego što je ff (ili mozilla) postao popularan. Sjajan browser, ali ne i besplatan (cijena $39). U poređenju sa featurima koje ima firefox ta cena nema opravdanje, te stoga ja koristim Firefox.
[ Gojko Vujovic @ 14.10.2004. 09:34 ] @
Kako zatvaras neaktivan tab jednim klikom u FF?
Kako otvaras prazan tab jednim klikom u FF?
Kako gledas sadrzaj dva tab-a splitovano horizontalno ili vertikalno u istom prozoru u FF?
Kako jednim klikom otvaras url koji ti je u klipbordu u novom tabu?

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 14.10.2004. u 10:48 GMT+1]
[ dinke @ 14.10.2004. 09:42 ] @
Gojko, ja u ff za otvaranje novog taba koristim tastaturu (ctrl - t). U Operi to radim sa Ctrl - n.

Za zatvaranje klikćem na krstić gore desno u oba browsera (iako znam da takođe može sa tastature da se odradi). Inače ja sam od onih koji pretežno koristi tastaturu.

Citat:
Kako gledas sadrzaj dva tab-a splitovano horizontalno ili vertikalno u istom prozoru u FF?

Nikako.

Citat:

Kako jednim klikom otvaras url koji ti je u klipbordu u novom tabu?

Ja to radim sa ctrl - t, ctrl - v.
[ Gojko Vujovic @ 14.10.2004. 10:09 ] @
Dinke nisam pitao kako ti koristis svoj browser tastaturom u 4 klika, nego kako ja, potencijalni korisnik, da radim brzo i efikasno (propustas rec 'jedan klik'). :)
[ dinke @ 14.10.2004. 10:34 ] @
Ma radi kako ti odgovara, tvoja stvar :)

Već sam rekao da je Opera sjajan browser. Ne sumnjam da ima stvari koje nemaju drugi browseri, kao što mu i nedostaju stvari koje postoje u drugim browserima. Imajući sve to u vidu moj izbor bio je firefox, tim pre što je free i open source.

Inače po mom skromnom mišljenju budućnost Opere je u uređajima tipa smart phone, palm itd . (doduše, ja na mom phonu koristim Doris Browser jer Opera pojede svu memoriju dok si rekao keks :).
[ degojs @ 14.10.2004. 13:44 ] @
Citat:
Gojko
1. Kako zatvaras neaktivan tab jednim klikom u FF?
2. Kako otvaras prazan tab jednim klikom u FF?
3. Kako gledas sadrzaj dva tab-a splitovano horizontalno ili vertikalno u istom prozoru u FF?
4. Kako jednim klikom otvaras url koji ti je u klipbordu u novom tabu?

1. Kliknem srednjim dugmetom na tab
2. Kliknem na ikonu Open a New Tab u toolbaru
3. i 4. Potrebu za takvim stvarima nemam često pa mi nije ni bitno da li su na raspolaganju ili da su "na jedan klik" (ovo prvo nisam siguran da bi mi ikad i zatrebalo, a ovo drugo kad zatreba neću da crknem od malo tastature: klik na New Tab i onda ctrl-v).

Nego, kako ti plaćaš Operu? Sa jednim ili više klikova?
[ BytEfLUSh @ 14.10.2004. 14:53 ] @
Hmm... Opera nije loš browser, ali ima par nedostataka:

1. Nije besplatna
2. Mnogi sajtovi se nepravilno prikazuju (npr. www.sbb.co.yu i www.ptt.yu)
3. Suviše često zna da pukne
4. Nakon dužeg korišćenja se MNOGO sporo startuje
[ dinke @ 14.10.2004. 15:20 ] @
Citat:
BytEfLUSh:
2. Mnogi sajtovi se nepravilno prikazuju (npr. www.sbb.co.yu i www.ptt.yu)

To svakako nije nedostatak Opere već gospode koji su odradili pomenute sajtove.
[ Dragi Tata @ 14.10.2004. 15:29 ] @
Citat:
dinke: To svakako nije nedostatak Opere...

Možda nije nedostatak Opere, ali jeste problem Opere. Ako se sajt A koji želiš da obilaziš ne vidi dobro na browseru B šta ćeš da uradiš?

1) Da odeš kod webmastera sajta A i primoraš ga svim raspoloživim sredstvima da popravi sajt da se vidi na browseru B.

2) Da zameniš browser B browserom C kojim se sajt A dobro vidi.
[ dinke @ 14.10.2004. 15:50 ] @
Pazi, do neke tamo 199x-te godine, sajtovi su se pravili tako da se lepo vide u oba browsera (ie i nn). Tada je to još uvek imalo smisla jer je važeći standard bio HTML 3 a kompanije koje prave gorepomenute browsere su ne čekajući novi standard izbacile čitav niz novina kako bi privukle developere sa novim mogućnostima.
HTML 4 standard je praktično priznao većinu tih izmena i uveo gomilu novih, koje kompanije koje prave gorepomenute browsere manje više poštuju (čak su i učestvovali u stvaranju istih).

E sad, ako neko u 21 veku pravi sajt na način koji se to radilo u prošlom, to ne može da bude problem browsera koji takav sajt ne prikazuje dobro već samo Webmastera i kompanije koja ga plaća. Sajt koji poštuje standarde u 99% slučajeva radiće dobro na svim browserima. Progledaj recimo Booxov sajt koji je kodirala moja malenkost pre par godina, i videćeš da je valid 4.01 (link dole desno). Takav sajt radiće u svim browserima koji poštuju standard. Za one koji ga ne poštuju to nije moj problem, osim ako nije slučaj sa "defacto standardom" (trenutno ie) kada je potrebno raditi neki workaround da bi se sajt dobro video kod velike većine korisnika.
[ degojs @ 14.10.2004. 16:04 ] @
Kako ova priča rešava problem?

(Šta bi sa onim: "DOS ain't ready till Lotus runs on it." ?)
[ Dragi Tata @ 14.10.2004. 16:24 ] @
Upravo tako kao što kaže degojs. Dakle, ti si u pravu, ti sajtovi sigurno nisu urađeni u skladu sa standardom, ali se (pretpostavljam) vide u IE-u a ne u Operi. Šta će korisnik Opere da radi ako želi da vidi taj sajt kako treba?
[ Dragi Tata @ 14.10.2004. 16:27 ] @
Da poteram vodu na svoju vodenicu. Zamisli da ja iskodiram C++ program sa Comeau 4.3.3 kompajlerom - jedinim koji 100% podržava ISO standard za C++ jezik i kad takav program odbije da se kompajlira na mnogo popularnijim kompajlerima kao što je VC++ ili GCC ja kažem: to nije moj problem - obratite se Microsoftu i FSF-u.
[ degojs @ 14.10.2004. 16:39 ] @
Da ne pominjemo ljude (ogromna većina) koji pojma nemaju šta je to HTML i razne verzije istog (niti je potrebno da znaju). Oni jednostavno vide da neki sajt ne radi u Operi a radi u drugim browserima. Nije teško pogoditi šta će se desiti u tom slučaju.
[ Gojko Vujovic @ 14.10.2004. 16:42 ] @
Hint: zatvore prozor sa tim sajtom, posto vlasniku ocigledno nije bitno da ima sto vecu publiku.
[ degojs @ 14.10.2004. 16:47 ] @
Pretpostavka je da korisnik želi da pristupi sajtu ili da, čak, ima potrebu.

Hint: koliko vidim ptt.co.yu pruža uslugu pristupa interneta pa recimo korisnik hoće da proveri preostalo uplaćeno vreme, cenovnik, email i mnogo toga.
[ BytEfLUSh @ 14.10.2004. 16:49 ] @
Citat:
Dragi Tata: Upravo tako kao što kaže degojs. Dakle, ti si u pravu, ti sajtovi sigurno nisu urađeni u skladu sa standardom, ali se (pretpostavljam) vide u IE-u a ne u Operi. Šta će korisnik Opere da radi ako želi da vidi taj sajt kako treba?

Lepo ugasim Operu i pokrenem Firefox :)
[ dinke @ 14.10.2004. 16:50 ] @
Citat:
Dragi Tata: Da poteram vodu na svoju vodenicu. Zamisli da ja iskodiram C++ program sa Comeau 4.3.3 kompajlerom - jedinim koji 100% podržava ISO standard za C++ jezik i kad takav program odbije da se kompajlira na mnogo popularnijim kompajlerima kao što je VC++ ili GCC ja kažem: to nije moj problem - obratite se Microsoftu i FSF-u.

Hehe, očigledno da se nismo razumeli. Ja sam rekao da je bitno da se poštuje standard (w3c) ali i defacto standard (ie). Prevedeno na jezik programera, praviš C++ kod po ISO-u, a ako se ukaže potreba za time (kod neće da se kompajlira na vc++) praviš workaround kako bi radio na vc++. OT, možda još bolja analogija može da se izvede sa Javom. Ako razvijaš neku Java aplikaciju sa VJ++ teško ćeš dobiti "write once run everywhere". :)

Citat:
degojs: Da ne pominjemo ljude (ogromna većina) koji pojma nemaju šta je to HTML i razne verzije istog (niti je potrebno da znaju). Oni jednostavno vide da neki sajt ne radi u Operi a radi u drugim browserima. Nije teško pogoditi šta će se desiti u tom slučaju.

Zvaće sbb i žaliće im se kako im ne radi sajt kako treba ;)
[ degojs @ 14.10.2004. 17:06 ] @
Možda bi i zvali kad bi mogli telefon da pročitaju na stranici :)
[ Gojko Vujovic @ 14.10.2004. 19:31 ] @
3305252
[ Ilija Studen @ 14.10.2004. 21:15 ] @
Kad praviš stranicu prvo:
1. napraviš da radi u FF (najbolje poštuje W3C standarde)
2. validiraš kod (XHTML + CSS)
3. proveriš ga u operi
4. popiješ kafu i kreneš da ga hackuješ za IE

Inače, samo hackovanje za IE i nije teško kad se navikneš. IE lepo konta markup, tu nije problem. Problem je sa CSSom (koji mnogo koristim) i JSom (koji koristim samo kad treba).

Što se samog CSSa tiče ima jedan zgodan hack koji ti omogućava da napišeš definicije koje će videti samo IE (tu pišeš budalaštine :) ) i definicije koje će videti svi ostali browseri. Taj hack prolazi validaciju i prilično je jednostavan.
[ joejoe @ 15.10.2004. 14:47 ] @
Citat:
Ilija Studen: Što se samog CSSa tiče ima jedan zgodan hack...

Tantek Celik? http://www.glish.com/css/7.asp
[ bojan_bozovic @ 03.11.2004. 13:46 ] @
@degojs

radice da 100% sajt, ali bez ie: probajte molim vas da hostujete transparentne png ove za IE... :) Da, nece da ih prikaze dobro, dakle ja za moj sajt moram da koristim gif koji ima 1 bit za transparentnost, a ne 8 .... Iako taj PNG postoji kao format od 1996 (sic!)
Od IE bi moglo da se napravi nesto dobro, ali kako to da MS dopusta da im trece firme krpe browser??? :)

Ja koristim Konqueror (like Gecko :) - ako sajt ne prikaze dobro (neki opskurni javascript meni, shockwave uz wmode="transparent" ili zbog koje druge gluposti) idem na drugi sajt da uzmem informacije. I tacka.

@webmasters

ne gajite iluziju da korisnici bas umiru od zelje da vide vas sajt - ma sta bilo na njemu - ako to ne radi sa ie ili nn ili operom ili konquerorom, mislim da ce korisnike da zaboli ono... :) otici ce na drugi url
[ degojs @ 03.11.2004. 16:31 ] @
Citat:
Od IE bi moglo da se napravi nesto dobro, ali kako to da MS dopusta da im trece firme krpe browser??? :)

Ljudima nikad ugoditi: ako sam MS odluči da opet krene sa razvojem IE onda će opet da kukaju o monopolu i slično..

Citat:
ako sajt ne prikaze dobro ... idem na drugi sajt da uzmem informacije. I tacka.
..
otici ce na drugi url

A šta da radi čovek kada npr. a) sajt njegove banke neće da se prikaže ispravno pa ne može da plaća račune i slično, b) kada sajt na kom može da vidi tv program za satelitsku ne radi ispravno pa ne može da koristi pretragu/filtriranje, a u pitanju je npr. 800 kanala.

Pričaš svašta, kao i obično.
[ dinke @ 03.11.2004. 16:59 ] @
Citat:
degojs: A šta da radi čovek kada npr. a) sajt njegove banke neće da se prikaže ispravno pa ne može da plaća račune i slično
Promeni banku! Iskustvo mog kolege iz USA / FL koji nije mogao da učita sajt banke iz svog browsera (jer koristi samo BSD). Čak sam i pomogao čoveku da mu sajt proradi (preporučio mu da proba firefox user agent switcher), gde se ispostavilo da sajt NE ISPORUČUJE stranu browserima koji nisu IE. Nakon što je to uvideo čovek je jednostavno promenio banku.

Praviti sajt koji radi samo na IE-u je isto kao i recimo praviti TV kanal koji radi samo na Philips televizorima.
[ Dragi Tata @ 03.11.2004. 17:09 ] @
Citat:
dinke: Nakon što je to uvideo čovek je jednostavno promenio banku.

Pa ako koristi isključivo BSD to je logično. Ali za nekog ko ima i Windows na mašini (kao naši Linuxovci, hehehe) to baš i nije logično. Dok sam živeo u Kaliforniji koristio sam usluge Wells Fargo banke čiji sajt podržava samo IE i NN za Win i Mac. Banka je ubedljivo najrasprostranjenija u južnoj Kaliforniji, ima poslovnicu na svakom ćošku a o ATM-ovima da i ne govorimo. Da su rekli da ne podržavaju IE (hehehehe) ja bih instalirao neki browser koji podržavaju, makar ga koristio isključivo za on-line banking a ne bih menjao banku.
[ Palma @ 03.11.2004. 18:11 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Ja koristim Konqueror (like Gecko

‘De baš Konqueror, kad već imaš Firefox koji je sto puta bolji.

Citat:
bojan_bozovic:
idem na drugi sajt da uzmem informacije. I tacka.

Ma jeste, svi sajtovi imaju potpuno iste informacije, k’o da ja sad mogu da biram na koji ću sajt da odem. Mogu čak da odem i na sajt druge banke, iako nemam otvoren račun tamo...

Citat:
bojan_bozovic:
ne gajite iluziju da korisnici bas umiru od zelje da vide vas sajt - ma sta bilo na njemu - ako to ne radi sa ie ili nn ili operom ili konquerorom, mislim da ce korisnike da zaboli ono... otici ce na drugi url

E ovo je zajebalo i Maxima i celu diviziju

Elem, često posećujem jedan sajt sa koga skidam razne PDF fajlove koji su mi potrebni i skoro svaki dan se pojavi po neki novi fajlić koji mi treba. Sajt je na kineskom i veoma je teško doći do informacija na njemu, ali jbg, to ima samo na tom sajtu i na još nekoliko, ali se na ostalim sajtovima plaća. Takođe, Search skripta radi samo u Internet Explorer-u, a ona je od presudne važnosti, budući da ne znam kineski. I šta, ja treba sad da batalim taj sajt samo zato što ne radi u Firefox-u i da odem na neki drugi i da papreno platim za te PDF-ove?

Jednostavno previđaš činjenicu da nekih informacija nema na drugim sajtovima ili ih ima, ali ih je veoma teško naći. Isto tako, meni ne pada na pamet da menjam banku samo zato što je stranica pravljena za IE. Ako je meni stalo do neke informacije promeniću i 100 browser-a da bih došao do nje.
[ BytEfLUSh @ 03.11.2004. 18:26 ] @
Baš čudno... Ja nemam IE i nijednom mi nije ustrebao.... A na internetu sam ceo dan i noć...
[ dinke @ 03.11.2004. 19:38 ] @
Citat:
Palma:
Elem, često posećujem jedan sajt sa koga skidam razne PDF fajlove koji su mi potrebni i skoro svaki dan se pojavi po neki novi fajlić koji mi treba. Sajt je na kineskom i veoma je teško doći do informacija na njemu, ...

Hint - koristi babel.altavista.com. Uneseš url i on ti ceo sajt prevede sa kineskog (ili bilo kog drugog dostupnog jezika) na engleski recimo, zatim surfuješ bez problema u odvojenom frejmu.

Citat:
Palma:
Isto tako, meni ne pada na pamet da menjam banku samo zato što je stranica pravljena za IE. Ako je meni stalo do neke informacije promeniću i 100 browser-a da bih došao do nje.

Zavisi od namene sajta. OK je to za sajt nekih kineskih amatera koji te opslužuju korisnim informacijama ali profesionalni sajt kome ti možda još i plaćaš za usluge mora da zadovolji korisnika inače će ga izgubiti. Već sam pričao na ovu temu pa ne bih da se ponavljam. Sajt banke recimo, preko koje ti radiš novčane transakcije, ne samo da mora da radi u svim mogućim browserima, već treba i da podržava i druge servise (wap, sms ...).
[ bojan_bozovic @ 03.11.2004. 22:01 ] @
@degojs, palma

sta bre vi skidate s tih kineskih sajtova, warez? :)

konqueror ili firefox - stvar ukusa. zato sto imam apache u lokalu konqi je bolji za mene - u jednom tabu imam fajlove, a u drugom http://127.0.0.1/

praviti sajt samo za IE je IMBECILNO i ako banka sebi dozvoli da to uradi sa svojim sajtom, svakako cu je promeniti, to mi mnogo kaze i o banci i njenim webmasterima i o komercijali i o menadzmentu.
Nije da sada pricam svasta, zar ne? Koliko poverenja uliva banka koja ne napravi jedan normalan sajt? Ako njima puca ona rabota zato sto ja nemam IE, moje je pravo da im ne budem komitent. Jer ja ne koristim ie... i gootvo! (prodajemo rezervne delove, ali samo za opel...) Ili jednostavnije receno: neadekvatna usluga...

Sto se opaske za windows tice - ne surfujem sa njim - niti ga koristim - sem za igre, ponekad. tu je ie da prikaze moj sajt kada ga promenim i prekopiram na fat32 particiju - i toliko o win... Pa moj sajt koristi php i mysql dali sam lud pored slackware da budzim cygwin apache php i mysqld na windows :)
[ Palma @ 04.11.2004. 06:19 ] @
Ma jok, probao sam ja to već i neće nikako da prevede.
[ Palma @ 04.11.2004. 06:20 ] @
I da, ne moram ja da idem na babel.altavista.com ili na tako neki sajt. Sve ja to već imam u Maxthon-u.

[ degojs @ 04.11.2004. 07:59 ] @
Citat:
praviti sajt samo za IE je IMBECILNO i ako banka sebi dozvoli da to uradi sa svojim sajtom, svakako cu je promeniti, to mi mnogo kaze i o banci i njenim webmasterima i o komercijali i o menadzmentu.
Nije da sada pricam svasta, zar ne? Koliko poverenja uliva banka koja ne napravi jedan normalan sajt? Ako njima puca ona rabota zato sto ja nemam IE, moje je pravo da im ne budem komitent.

Ti jednostavno ne znaš šta prićaš - pa neću ja sa bankom da teram inat jer i moja banka ima ATM na svakom ćošku, kako je Tata već napisao za svoju.

Stvar je jednostavna: na Windowsu i u ovom slučaju postoji izbor (IE, Firefox) a kod vas ne. Ništa novo. Ostaje vam da se i dalje žalite kako svet nije urađen vama po meri.
[ dinke @ 04.11.2004. 08:10 ] @
Citat:
degojs: Ostaje vam da se i dalje žalite kako svet nije urađen vama po meri.

"Postoje dve grupe ljudi. Oni koji pokušavaju da se prilagode svetu i oni koji pokušavaju da svet prilagode sebi. Napredak sveta zavisi od ovih drugih".
[ bojan_bozovic @ 04.11.2004. 08:14 ] @
Ne zalim se ja degojs, ja sazaljevam. Imam sam sajt i ja sam web designer.
I ovde imam izbor na Linuxu (opera?) koji ne moram da placam Bilu i Balmeru.
Da ljudi koriste normalan browser a ne ie ne bih imao ni windows na masini - za sve sto radim linux je ok.
Ne kukam (otkud ti ideja da kukam?) nije mi zao sto 99% ljudi koristi win+ie (mogu da koriste i spekija, bole me ona rabota :D)
Je li degojs, molim te, bar isprobaj php perl i mysql skriptu na tvom windowsu koji toliko hvalis bez cygwina.... Malo je windows skucen za mene :D
[ degojs @ 04.11.2004. 08:18 ] @
"Dozvoli svetu da te promeni... i ti ćeš promeniti svet."

Live long and prosper, dinke :)
[ Ilija Studen @ 04.11.2004. 10:35 ] @
Glupo je od banke da očekuje da će neko instalirati komercijalni software (OS + browser) samo da bi posećivao njihov sajt. Windows nije džabe, Mac takođe.

Odeš do banke, požališ se i zamoliš ih da problem reše. Ako ne reše... JBG. za šalter po informacije koje su ti potrebne. U interesu je banke da njene mušterije budu zadovoljno pa bi uz dovoljan broj "pritužbi" sigurno našli način da reše problem koji ih muči.

Naravno, kod nas ovo ne pali jer niko ne pada na šemu: da bih koristio Windows moram da ga platim (više od cene praznog diska).
[ Dragi Tata @ 21.12.2004. 15:32 ] @
Da malo rasplamsamo diskusiju:

How Can I Trust Firefox?
[ dinke @ 21.12.2004. 16:31 ] @
njah ... ko gubi ima pravo da se ljuti :)

http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
[ FormatC @ 15.01.2005. 01:33 ] @
Šta sad samo 4% koristi mozilla suite? Stvarno svi prešli na FF?
[ degojs @ 15.01.2005. 01:39 ] @
Koliko vidim, većina je na IE..
[ BytEfLUSh @ 15.01.2005. 01:54 ] @
Proći će i ova mračna vremena, FF v1.0 je tek izašao i ubrzo će preuzeti tržište... Očekujmo mnogo pozitivnih promena u narednih par godina....
[ Dragi Tata @ 15.01.2005. 02:30 ] @
Citat:
BytEfLUSh: Proći će i ova mračna vremena, FF v1.0 je tek izašao

I onda će sve biti super: nema cunamija, zemljotresa, side, droge, ratova...

FF je samo web browser - nije loš, ali nije ni nešto posebno. Šta zapravo možeš da očekuješ od web browsera?
[ zi:: @ 15.01.2005. 07:29 ] @
Na Browsers statistics se lepo vidi trend opadanja koristenja IE-a.

@Dragi Tata:
Da parafraziram:
Yugo je auto - nije los, ali nije nesto posebno. Sta zapravo mozes da ocekujes od auta? Lepo te doveze do drugog mesta, uostalom, kada pogledas ulice, svi voze Yugo, sigurno zato sto je dobar! A jedva koji Jaguar ...

Ok, malo se salim. srecom, Firefox je besplatan, pa svako moze da ga priusti. Meni je recimo poboljsao kvalitetu surfovanja nevidjeno. Toliko dobrih ekstenzija, odlicno organizovanje bookmarka, Live bookmarks, RSS feeds ... Mislim da svako ko surfuje vise od pet minuta dnevno treba da koristi firefox, razlika u kvaliteti je velika ...

A tek razvoj, koristio sam prije 0.9 verziju, 1.0 vec ima mnogo novih dobrih caka.

Glavna stvar je u tome da IE jos vise od godinu dana nece izdati browser, i to firefox mora da iskoristi. U Microsoftu su prvo rekli da nisu probali Firefox, kasnije su rekli da jesu, ali da nije bas nesto :)

To me podseca kada je izasao Mac OS X 10.3, Microsoft ga je uporedjivao sa Longhornom (koij izlazi 2006, ako izadje), i rekli su da je Longhorn mnogo bolji :) A Mac OS X 10.4 ce izaci za par meseci :)

[ godza @ 15.01.2005. 07:35 ] @
Slazem se sa mojim prethodnikom. Ko jos nije probao FF ne zna sta propusta.

Koristim ga od verzije 0.7. Strasno mi je ulepsao i ubrzao surf. Kolega Ilija Studen me je konstantno nagovarao da pocnem da ga koristim, ali ja sam i dalje koristio IE. Kad sam presao na FF nisam mogao da verujem koliko surf moze da bude udoban.

Meni su najznacajnije sledece stavke kod FF-a:
- tabbed browsing
- midle click u kombinaciji sa prethodnom stavkom
- gecko engine
- ekstenzije

- pipelining posto sam na broadbend konekciji.
[ weB_KiLeR @ 15.01.2005. 11:56 ] @
Po meni svako treba da koristi ono sto mu se svidja, iako neki sajt ja ne mogu da otvorim u firefox-u koristicu IE, uopste mi nije problem ;)
Mislim ne kapiram vasu raspravu, ja koristim FF zato sto je po meni to sad najbolji browser, mozilla je spora i sporo se "dize" dok se meni FF otvara slicnom brzinom kao i IE, a i FF mnogo ekonomicnije ucitava stranice i ima tabbed browsing sto je korisno.

offtopic: Pogledajte onu statistiku operativnih sistema izgleda da je linux nadmasio Mac idemooo ;)))
[ zi:: @ 15.01.2005. 13:15 ] @
Pazi, nije tu stvar u nekom sektaškom pristupu obožavanja browsera, nego o golim činjenicama.

Kada sam pre par godina video koliko je IE bolji nego netscape, (radi se o 1998. godini, ili 1999, davno je bilo), prelazio sam na Windows samo da njega koristim, i iskreno sam se divio. Brzina, nove mogućnosti, makar ne poštujući standarde (može im se).

Retko se javljam na advocacy forum, ali nekada se ne može izdržati.

Nije mi jasno zašto neki jednostavno ne priznaju golu činjenicu:
jeste, firefox je bolji i moderniji browser nego IE!
Jeste, razvija se svaki dan, u odnosu na mazanje očiju da će sa longhornom izaći nešto bolje.

Ako ne možete razlikovati šta je bolje, onda bolje ćutite.

Sigurno neko ne razlikuje Yugo od Jaguara, kola su kola, pa opet ne priča kako su kola kola, da nisu nešto posebno.

QED
[ Dragi Tata @ 15.01.2005. 16:35 ] @
Pa sa moje tačke gledišta, Yugo je bolji auto nego Jaguar: jeftiniji, manje troši benzina, jeftinije osiguranje, niko ne želi da ga ukrade... Šta će mi Jaguar? Šta će mi FF?
[ Palma @ 15.01.2005. 20:12 ] @
Jao Tata, kako možeš bre da kažeš tako nešto? Pre bih izabrao neki Golf 2, eventualno 3, kakav crni Yugo???
[ dinke @ 16.01.2005. 00:08 ] @
Mislim da poređenje IE-a i FF-a sa automobilskom industrijom nema mnogo smisla. Firefox je u svakom pogledu bolji browser od IE-a, ne znam više šta da nabrajam a da se ne ponavljam. Evo recimo ovaj midle button click (klik sa scrol dugmetom na mišu) koji otvara stranu u novom tabu je dovoljan razlog da pređeš na ff, da ne pominjem ostalo :)

@Dragi Tata
Ti reče nešto tipa, pa šta to je samo browser. Well, IE je "samo browser" koji je glavna sistemska komponenta windowsa, koji je do skoro bilo praktično nemoguće deinstalirati. Čak i sada ako to uradiš gubiš deo funkcionalnosti operativnog sistema (ne može se raditi win update sa drugim browserima). Slična priča bila je i sa Messengerom. Samo chat klijent, jel tako. Priča je tu ipak mnogo dublja. :)
[ Sundance @ 16.01.2005. 20:38 ] @
Citat:
godza: Meni su najznacajnije sledece stavke kod FF-a:
- tabbed browsing
- midle click u kombinaciji sa prethodnom stavkom
- gecko engine
- ekstenzije
- pipelining posto sam na broadbend konekciji

Daj probaj već jednom taj Maxthon.

Imate IE, imate besplatne dodatke za njega, ko blesavi ćete mjesecima gledati te extenzije za FF, a tlaka vam je instalirati jednu jedinu čupavu ljusku za IE koja ima sve to integrirano.

Stvarno ne kužim taj linux mentalitet.

FF se ovdje više potencira zbog religijskih uvjerenja supremacije linuxa nad windozima, nego neke neš-ti-kakve kvalitete.

Ako imaš proc na 2-3 GHz, neće ti gecko bogznašto brže renderirati. Ako si preko dial-up, ionako stranice učitavaš "u pozadini" kroz tabove tako da ni to ne osjetiš. Ionako moraš imati instaliran neki AntiSpyware ako si na windozima, ovaj MS-ov besplatni ima realtime monitore ze više od 50 različitih klasa postavki (uključujući ActiveX objekte, BHO, IE toolbare i sl. gamad koja se potencijalno može zakačit za IE). AV ionako gotovo svi na win imaju (bar neki besplatni).

U čemu je problem sa tim Maxhtonom?
[ Milos Stojanovic @ 16.01.2005. 21:14 ] @
Citat:
Sundance: Stvarno ne kužim taj linux mentalitet

FF se ovdje više potencira zbog religijskih uvjerenja supremacije linuxa nad windozima, nego neke neš-ti-kakve kvalitete.

Kakve veze sada ima Linux mentalitet sa bilo čime!? Ljudi, stvarno idete u fanatično obožavanje pojedine branše proizvoda toliko da vas to zaslepi pa ni ne vidite kada je proizvod koji ne pripada tom taboru dobar.

Citat:
Sundance: U čemu je problem sa tim Maxhtonom?

Pa izgleda da ga samo ti koristiš....

Pratite statistiku, pa se vidimo na istom threadu za godinu dana ;)
[ Ilija Studen @ 16.01.2005. 22:03 ] @
Citat:
U čemu je problem sa tim Maxhtonom?

Zato što je Firefox cool ;)

Za razliku od bilo koje IE ljuske koje su sve manje više... Iste.

PS: Kad već moram nešto da downloadujem, biram da skinem bolji browser.

PPS: Ovo nije kontraargument i ne treba ga kao takvog gledati. Samo sam hteo da kažem nešto što već nije bilo rečeno, a što je istina :)
[ Sundance @ 16.01.2005. 22:18 ] @
Citat:
Ilija Studen: Zato što je Firefox cool ;)

Maxthon je više kewl. Probaj ga bez predrasuda and thou shalt see the truth :)

Citat:
Za razliku od bilo koje IE ljuske koje su sve manje više... Iste.

I ovo bi trebao da bude kontraargument? :)

Citat:
PS: Kad već moram nešto da downloadujem, biram da skinem bolji browser.

Ergo, biram Maxthon

Još jednom, koja je fora sa tim FF? Imate neku extenzijičicu bez koje vam je surfanje jednostavno nemoguće na nekom drugom browseru? Ili ste jednostavno pomodni? :)

FF je IMHO puno buke nizašto.
[ degojs @ 16.01.2005. 23:12 ] @
Pa da.. ja sam pre probao taj Maxthon i jednostavno zaboravio na isti, valjda sam podlegao Firefox buci :)

U stvari, evo sad gledam, pa ovo je baš super. Što je najbitnije, 100% je kompatibilno sa IE tako da mi svaku stranicu prikaže kako treba. I brže se podiže od Firefox. I ima mogućnost da ga ostaviš u systray kao i mouse gestures. Nikakve ekstenzije ne moram da skidam..

Dobar.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 17.01.2005. u 00:29 GMT+1]
[ degojs @ 16.01.2005. 23:26 ] @
Auuuu... Sundance, svaka čast.

Pa ovo ima milion podešavanja odmah po difoltu na raspolaganju. Pazi kad može da se podešava i min i max širina tabova..

K***c dobar, odličan!
[ BytEfLUSh @ 16.01.2005. 23:37 ] @
Hmm evo baš sam instalirao taj Maxthon da ga malko isprobam.
Ne sviđa mi se.

Bez obzira da li uključim Gecko engine ili ne, renderovaće stranicu poput IE-a...
PNG fajlovi ni u Maxthon-u nisu podržani (tj. transparencija u PNG fajlovima).
Zašto tabele ne prikazuje dok ih ne učita do kraja?

To su zamerke koje sam našao nakon 5 minuta korišćenja...
[ degojs @ 16.01.2005. 23:42 ] @
Čuj.. ja to renderovanje kao IE vidim kao prednost ne kao manu.

Citat:
PNG fajlovi..

Ništa mi to ne znači..

Citat:
Zašto tabele ne prikazuje dok ih ne učita do kraja?

..kao ni ovo.

Mnogo mi je bitnije da se brzo podiže i da stranice prikazuje kao IE - to mi je baš bitno.
[ BytEfLUSh @ 16.01.2005. 23:46 ] @
OK, meni to puno znači... Bitnije mi je da mi browser stranice prikazuje kako treba (kao i da je brz u renderovanju istih) nego to da li mu treba koju sekundu manje/više za podizanje.

Takođe, nisam našao mogućnost da importujem Bookmarks iz FF-a u Maxthon...

No, dobro, svako neka koristi šta mu više odgovara...
[ degojs @ 16.01.2005. 23:53 ] @
Citat:
Bitnije mi je da mi browser stranice prikazuje kako treba

Pa upravo zato i dajem prednost Maxthonu.

Citat:
(kao i da je brz u renderovanju istih)

Nisam primetio neku razliku, možda što sam na brzoj konekciji. Opet, ono gore bi mi bilo bitnije čak i da je malo sporije.

I čini mi se da ima jedno milion više opcija nego Firefox. Ne moram da jurim i gledam extenzije..
[ Milos Stojanovic @ 17.01.2005. 00:18 ] @
Citat:
Citat:
Bitnije mi je da mi browser stranice prikazuje kako treba
Pa upravo zato i dajem prednost Maxthonu.

:)
Ovo je dobro. IE prikazuje stranice kako treba :) Zanimljivo.
[ degojs @ 17.01.2005. 00:21 ] @
Većina sajtova je optimizovana za IE zbog njegove ogromne zastupljenosti na tržištu. Kad se to promeni, onda ćemo da pričamo o tamo nekim levim standardima. Još nisam naišao na sajt koji ne izgleda OK u IE, a sa Firefox to nije slučaj. Nije mene briga kao korisnika šta i kako..

Nego, ovaj Maxthon ima i zoom in/out stranice sve sa slikama. Odmah po difoltu.. auuu... Pa ovo je stvarno odličan browser.
[ Reljam @ 17.01.2005. 00:31 ] @
Ljudi, probajte maxthon, mnogo dobro radi - tabbed browsing, gestures, adblock, dzabe je, a renda pomocu IEa, tako da svi sajtovi rade. Takodje, posto je baziran na IEu, podrzava i Microsoft fingerprint reader.

http://www.maxthon.com/en/

Ideja IEa do sada nije bila da bude browser koji ce da zameni sve browsere, nego da bude rendering engine koji ce third party-ji da koriste u svojim browserima.
[ Dragi Tata @ 17.01.2005. 00:37 ] @
Ma sve je to lepo, ali mator sam ja da se igram sa browserima. IE6 lepo vrši posao, brzo se startuje, prikazuje sve moguće stranice (osim popajevog sajta), ima i pop-up blocker (SP-2), šta mi više treba?
[ Reljam @ 17.01.2005. 00:39 ] @
U sustini i ne treba ti mnogo vise. Meni tabbed browsing odgovara ako otvaram mnogo prozora, i to je sve sto trazim od browsera. Eh da, i ad blocking.

Zato i volim maxthon - IE rendering engine sa boljim shellom.
[ dinke @ 17.01.2005. 01:03 ] @
Citat:
degojs: Većina sajtova je optimizovana za IE zbog njegove ogromne zastupljenosti na tržištu. Kad se to promeni, onda ćemo da pričamo o tamo nekim levim standardima.

Uf, bez uvrede ali ... lupio si i ostao živ. Nisu to neki tamo levi standardi već standardi koje propisuje w3c komitet i u čijem kreiranju učestvuju i ljudi iz MS-a (između ostalog).

Idi malo na www.w3c.org pa se informiši. Mogu da se kladim da si kao developer neke od tih standarda već koristio (posebno ove xml related).
[ degojs @ 17.01.2005. 01:15 ] @
Ma zaboli ljude uvo za standarde i za to ko ih propisuje i kreira.

Mene lično interesuje koji browser mi prikazuje više stranica bez problema. Znaš i sam kako tu stvari stoje.

Informiši se ti šta je ljudima bitnije - da vide stranice OK ili da browser poštuje neke najnovije standarde i šta ja znam sve ne. Koga je uopšte briga za to? Ma nisu ni čuli za te priče..

Šta meni vredi poštovanje standarda ako sajt koji često posećujem nije prikazan ispravno. Ma mogu da se slikam sa tom pričom o standardima.

Kad bude više stranica ispravno u Firefox nego u IE, možemo da pričamo o tome.

Za korisnika je imperativ da stranice budu prikazane OK, a ne da mu browser poštuje tamo neke leve standarde.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 17.01.2005. u 02:21 GMT+1]
[ Sundance @ 17.01.2005. 01:16 ] @
Citat:
Reljam:Ideja IEa do sada nije bila da bude browser koji ce da zameni sve browsere, nego da bude rendering engine koji ce third party-ji da koriste u svojim browserima.

Točno tako! Da bi se sad recimo dodali tabovi u IE razbilo bi se jako mnogo stvari, pogotovo što se tiče kompatibilnosti unazad. Takav veliki arhitekturalni pomak će se ostaviti za novi IE na Longhornu (koji je sam po sebi kvantni skok na prošle generacije win) tako da redizajnirani browser neće nitko osjetiti kao nešto novo jer će sve biti novo!

IE je jednostavno vanilija na koju se nakrcaju jagode i šlag :)

Citat:
trooper: :)
Ovo je dobro. IE prikazuje stranice kako treba :) Zanimljivo.

A koja to stranica od životne važnosti nije IE friendly?
[ dinke @ 17.01.2005. 01:32 ] @
@degojs
Meni firefox otvara gotovo sve sajtove koje posećujem. Onih par koji ne mogu su razvijani MS-ovim alatima koji kao takvi proizvode kod koji je apsolutno nekompatibilan sa bilo čime što bi moglo da radi na ostalim browserima. Recimo delta banka online je primer jednog takvog sajta (kao developer iskreno, naježim se kad bacim pogled na source). I još najleše od svega moraš da staviš sajt na trusted listu i uključiš sve activeX kontrole da ti krljaju po tvom hdd-u. Online transakcije preko takvog sajta ? Thanks but ... not thanks. Da ne bude da pljujem po delta banci, slično je i sa sajtovima nekih drugih ovdašnjih banaka.

Boli uvo obične korisnike, slažem se. Ali obični korisnici takođe instaliraju spyware-ove, otvaraju razne "love letter-e" i sl.

[ degojs @ 17.01.2005. 01:41 ] @
Gledaj dinke,
i meni Firefox otvara GOTOVO sve sajtove. Ali ne sve, a jedan od njih je MSDN. Naime, ja dosta vremena provodim na MSDN-u i Firefox jednostavno ne prikazuje stranice OK. Najčešći je problem što onaj deo na za navigaciju biblioteke uopšte ne prikaže.

Šta ja da radim, do sad sam koristio View IE, ali sad više neću. Zašto bih? Maxthon mi nudi sve što mi treba.

Što se spyware tiče, neće on baš sam od sebe da se instalira. Moraš ti lepo da potvrdiš download i pokretanje programa i slično tome. Dalje, stavi se lepo neki antyspyware i nek ide život dalje. Stvar je dakle, da su problemi vrlo rešivi, često besplatno.

[ FormatC @ 17.01.2005. 01:53 ] @
Ni meni IE nikada nije trebao. Gde su ti sajtovi za koje on treba?
[ Sundance @ 17.01.2005. 02:08 ] @
Citat:
FormatC: Ni meni IE nikada nije trebao. Gde su ti sajtovi za koje on treba?

Još jednom postavljam protupitanje, gdje su sajtovi za koje FF treba?
[ Sundance @ 17.01.2005. 02:12 ] @
Citat:
dinke:Boli uvo obične korisnike, slažem se. Ali obični korisnici takođe instaliraju spyware-ove, otvaraju razne "love letter-e" i sl.

Takvim korisnicima mogu pomoći samo bolje sigurnosne prakse i mehanizmi zaštite, a ne prelazak na drugi browser. Ne vjeruješ valjda da se ćeš se sa FF riješiti spywarea??

Možda može proći kao sigurnosna preporuka zasad, ali vidjet ćemo još. Rapidno se mladom FF povećava popularnost, sve je bliži trenutak kad ni on neće biti tako čist od bugova kao danas.
[ Nemanja Dubravac @ 17.01.2005. 02:23 ] @
Citat:
Sundance: Još jednom postavljam protupitanje, gdje su sajtovi za koje FF treba?

oni sajtovi koji hoće da koriste XUL, PNG transparency, position:fixed, > child selector, :hover na svim elementima, min-height...

Citat:
Sundance: Rapidno se mladom FF povećava popularnost, sve je bliži trenutak kad ni on neće biti tako čist od bugova kao danas.

..ali je ispravka grešaka i dodavanje opcija brže

[Ovu poruku je menjao Nemanja Dubravac dana 17.01.2005. u 03:25 GMT+1]
[ FormatC @ 17.01.2005. 02:24 ] @
FF je open-source, svako ko zna može da uoči bug i da ga javi a da ne čekaš da ti to urade u MS-u.
[ Dragi Tata @ 17.01.2005. 03:03 ] @
Citat:
FormatC: FF je open-source, svako ko zna može da uoči bug i da ga javi a da ne čekaš da ti to urade u MS-u.

Da, milijarde os programera-gurua koji provode noći izučavajući tuđ kod.
[ Sundance @ 17.01.2005. 03:05 ] @
Citat:
Nemanja Dubravac: oni sajtovi koji hoće da koriste XUL, PNG transparency, position:fixed, > child selector, :hover na svim elementima, min-height...

A koji su to sajtovi konkretno?

URL=?

PNG transparency -> pffff, koji će mi to qrac?

XUL? Baš sam se danas cijelo popodne igrao sa Avalon CTP. XAML ima da ga poždere.

Citat:
..ali je ispravka grešaka i dodavanje opcija brže

Koliko brže? Par dana? Ta to vrijeme se ne stigne ni namnožiti malware koji iskorištava te bugove. Ako su predugi tih prokletih, vama linux zealotima "užasno dugih x dana" koji su potrebni MS-u da napravi stabilan patch, uvijek imaš bar jedan workaround, bilo to postavljanje kill bita na defektni ActiveX objekt, gašenje skriptanja uopće, gomilu posla odrade i AV koji detektiraju i tonu najpopularnijih takvih exploita i trojanaca koji ih iskorištavaju kroz http filter module.

Citat:
FormatC: FF je open-source, svako ko zna može da uoči bug

Znaš kako se traže bugovi u open source softveru? Grep-aš izvorni kod za lošim programerskim praksama i brutforsaš u nadi da ćeš upiknuti preljev.

A na win? Backreverse-a se iz MS-ovih patcheva preko bindiff i sl. alata + IDA +SoftICE + metasploit. Blaster/Sasser i sl. crvi su iskorištavali propust za koji je MS već bio izdao zakrpu. Računalna nepismenost korisnika je očito puno veći problem nego brzina izdavanja patcheva. Samo što neki to ne razumiju.

Citat:
i da ga javi a da ne čekaš da ti to urade u MS-u.

Reci mi, koliko si ti i koje bugove u open source programima prijavio?
[ Sundance @ 17.01.2005. 03:51 ] @
Da stvarno. I meni je više dosadilo ponavljati da bug nije ispravljen izdavanjem patcha, već kad svaki ranjivi korisnik primjeni isti na svaku ranjivu mašinu.

Ali to je već kvantna fizika.¸

.
[ degojs @ 17.01.2005. 08:32 ] @
Da, da..

Šta kaže onaj --- "kako će mi SP2 ili firewall pomoći?" :)

A ovaj drugi, kao kaže -- "problem kokoška ili jaje" :)) !!!!!!!!!!!!! hahaha Kokoška ili jaje.. hahaha
Kako da instalira čovek SP2 na XP kad ne sme da se poveže na internet zbog blastera? :) Kaže, nema firewall na "Win XP < SP2" :))

Danko, može li kod vas da se kladi on-line?

Ja bi na kokošku, a možda i jaje ;))))
[ Nemanja Dubravac @ 17.01.2005. 09:28 ] @
Citat:
Sundance: A koji su to sajtovi konkretno?
URL=?

http://www.petitiononline.com/msiepng/petition.html
a koji je tebi qrac?? to što ti ne znaš čemu koristi ne znači da drugom to nije potrebno
naravno da se takvi sajtovi još ne prave (ili se prave sa gomilom zaobilaznih fixes za IE) jer IE korisnika još uvek ima više (ali procentualno sve manje)

btw.. nisam linux zealot, ne sviđa mi se linux jer nije za mene kao korisnika, ali firefox je za mene sigurno bolji od explorera
[ dinke @ 17.01.2005. 09:49 ] @
@Sundance
Evo recimo jedan sa xul-om:
http://www.faser.net/mab/remote.cfm

Naravno, svaki css only sajt i sl. Recimo ovaj, www.cafeid.com mora da se hakuje da bi radio sa IE-om. Voleo bi da pitaš mog kolegu koji je na tome radio kako je to išlo.
E sad, obzirom na trenutni marketshare, niko normalan ne pravi sajt koji ne radi na IE-u. Ali stanje se menja obzirom da se broj korisnika ff-a povećava iz meseca u mesec. Globalno broj koji ja dajem na w3cschools nije realan (jer w3cschools koriste uglavnom techy people kao i es recimo) ali trend je svakako realan.

I još jedna stvar iz ličnog iskustva. Kada je IE pobeđivao NN svojevremeno, IE je uvek podržavao sve nove tehnologije, dok je tada sa NN-om bilo užasnih problema. Sada imamo sličnu situaciju u ratu FF vs. IE jedino su se uloge obrnule.
[ Milos Stojanovic @ 17.01.2005. 11:59 ] @
Citat:
degojsMa zaboli ljude uvo za standarde i za to ko ih propisuje i kreira.

To je taj stav koji će daleko da nas odvede. Šta bi bilo kada se niko ne bi pridržavao standarda? Čemu onda uopšte služi standardizacija nečega?

BTW, ja do sada nisam naišao ni na jedan sajt koji FF prikazuje loše, osim MSDNa, a ni to ne bih primetio da mi niste rekli da obratim pažnju.

Citat:
Sundance: Reci mi, koliko si ti i koje bugove u open source programima prijavio?

Ja uvek prijavim, kada sam već na netu i kada naleti neki bug (mada ne mogu da kažem da se to često dešavalo, možda 2-3 puta), i pošaljem ceo memory dump. Što pitaš?

Citat:
Sundance:PNG transparency -> pffff, koji će mi to qrac?

Ma da, živeo GIF, a?
[ Slobodan Milivojevic @ 17.01.2005. 18:25 ] @
Što se tiče mene, firefox je u svakom, ali svakom pogledu boli od IE, a to mogu i da dokazem u par primera:

Lično ja sam još odavno pošeo da koristim mozilla-u od verzije 1.0, kasnije sam skinuo firebird 0.6.x (tako se tad zvao firefox) i to probao i koristio na winNT4 na slaboj masini, i bio savršeno zadovoljan. Na boljim sam idalje koristio mozilla suite.

Negde oko verzije 0.8 sam skinuo firefox i poceo aktivno da ga koristim, i naravo idalje koristim forefox (trenutno u verziji 1.0). Čisto da znate kolko imam iskustva sa mozilla/firefox-ima.

Sad primeri:

Kod mene lično, pošto koristim linux kao OS, nikad nisam imao problema sa virusima, spyware-om i ostalim čudesima.... Kao browser kad sam poceo da koristim linux koristio sam konqueror iz kde-a 2.x, i kasnije preso na mozilla-u. Naviko se na tabbed browsing, postovanje standarda i sve sto gecko i mozilla suite donose. Sad ne znam ko bi mogo da me odvoji od mozilla/firefox browsera.

Imam sestru koja ima neki komp celeron 266MHz 64MB ram, win98, navikla i nece da menja, a i ne treba joj.

Ja sam taj komp x^y puta reinstalirao i sta već ne....

Na kraju kad je izasao firefox 1.0 odlučio sam da instaliram to na njenu masinu, i objasnim joj kako se koristi, ona je to prihvatila, i evo od tad joj komp radi sasvim dobro.

Što se standarda tiče, to je posbna priča. Odgovorno tvrdim da je IE s***** od renderer-a za html. NE prikazuje ništa kako treba, samo kad se setim kolko sam hackova na kodu mog sajta www.zurka.info radio da bi to radilo u IE, meni prosto dođe da zaplačem. I, da zbog tog ludog IE-a sajt mi nije HTML 4.01 validan! Blago rečeno UŽAS!

Treća je priča što mi IE u winxp sp1 kad naiđe na content type application/xml+xhtml ponudi da to snimim, umesto da ljucki otvori sajt.... NEBULOZA!

Izem ti ja taj browser! Ako se to što je IE može nazvati browser-om. Pre ću da koristim links nego IE!
[ degojs @ 17.01.2005. 19:08 ] @
Citat:
To je taj stav koji će daleko da nas odvede. Šta bi bilo kada se niko ne bi pridržavao standarda? Čemu onda uopšte služi standardizacija nečega?

Nemam pojma šta su to ti neki levi standardi, ne razumem se ja u to. w3w ili kako već rekoste, nisam nikad čuo za njih. Znam za CNN i FBI, ali ovo.. pojma nemam o čemu pričaš. Firefox ne prikazuje MSDN dobro, a Maxthon da. Ja znam šta ću ja da koristim pošto MSDN obavezno posećujem, čak možda i najviše od svih sajtova. Naravno, pored ES :)

Svi ostali sajtovi koje posećujem super izgledaju u Maxthonu.

A i što jes, jes, brže se podiže od FF i ima milion opcija. Ne moram da jurim extenzije.

Pa što bi ja onda koristio Firefox, kad je ovaj sada jasno bolji?
[ Reljam @ 17.01.2005. 19:17 ] @
Degojs, MSDN lepo izgleda i u maxthonu posto je maxthon u stvari IE sa boljim shellom. Koliko sam shvatio zvanicnu pricu, ideja sa IE-jem da bude core oko koga ce drugi praviti browsere koji bi bili komercijalni ili dzabe dodaci. API za to se nalazi na http://msdn.microsoft.com/libr...er/prog_browser_node_entry.asp
[ degojs @ 17.01.2005. 19:33 ] @
Pa.. da, to i kažem :)

Sad imam IE kompatibilnost, a imam i tabove i milion drugih opcija. Nemam ja tu šta da se mislim.. Maxthon radi super.
[ Sundance @ 17.01.2005. 19:45 ] @
Evo jedan multivektorski rafal za početak večeri :)

Šta misliš da nekoga u Redmondu zaboli za peticiju prljavih linux hipija?

Citat:
a koji je tebi qrac?? to što ti ne znaš čemu koristi ne znači da drugom to nije potrebno

Čovječe, ne znam kako bih mogao upaliti komp bez tog PNG transparency. Stvarno "jebe kevu" kako bi vi rekli, taj superkewl feature browsera.

Potrebne su na win tona stvari sad, a koje MS ne može napraviti jer mora održavati kompatibilnost unazad. Mislim da se PNG transparency nalazi na 31337. mjestu :)

Citat:
naravno da se takvi sajtovi još ne prave jer IE korisnika još uvek ima više (ali procentualno sve manje)

Procentualno će IE uvijek biti dominantan browser, krećala se ta brojka oko 90% ili oko 50%. Čak i u najgorem slučaju, ne znam tko bi bio lud praviti sajt koji se dobro ne prikazuje u defaultnom browseru na windozima.

Citat:
....ne sviđa mi se linux jer nije za mene kao korisnika, ali firefox je za mene sigurno bolji od explorera

Meni je Maxthon sigurno bolji od FF. Kao korisniku, naravno. Ne kao web developeru.

Citat:
dinke: Evo recimo jedan sa xul-om:
http://www.faser.net/mab/remote.cfm

Moje pitanje o sajtovima je prije svega bilo retoričko, jer je činjenica da sajtovi koji se loše prikazuju u IE nemaju baš (poslovno) inteligentne webmastere iza sebe.

A što se tiče URL-a, moj komentar je samo :)))) Mislio sam da ćeš naći barem jedan news portal, jedan dating servis, banku, popularan pretraživač, a kad ono neka bezvezna XUL web aplikacija.

Citat:
Recimo ovaj, www.cafeid.com mora da se hakuje da bi radio sa IE-om. Voleo bi da pitaš mog kolegu koji je na tome radio kako je to išlo.

U jbte, je li trebao pokrećati kernel debugger?

Citat:
Ali stanje se menja obzirom da se broj korisnika ff-a povećava iz meseca u mesec.

A kad će to po tebi ljudi prestati praviti IE-only sajtove?

Citat:
Globalno broj koji ja dajem na w3cschools nije realan, ali trend je svakako realan.

Popularnost FF je više stvar marketinga, a manje nekih revolucionarnih ideja u surfanju. Ta masa koja čini trend bi sutra koristila google browser da izađe puno prije nego GG samo zato je je google 100 puta zvučnije ime i simbol kvalitete.

Citat:
Kada je IE pobeđivao NN svojevremeno, IE je uvek podržavao sve nove tehnologije, dok je tada sa NN-om bilo užasnih problema. Sada imamo sličnu situaciju u ratu FF vs. IE jedino su se uloge obrnule.

Dakle još jedna "we shall prevail" prognoza :) We shall see :))

Citat:
trooper: To je taj stav koji će daleko da nas odvede. Šta bi bilo kada se niko ne bi pridržavao standarda? Čemu onda uopšte služi standardizacija nečega?

Standard je tu za web developere ne za surfere. Daj prestani već jednom sa spominjanjem tih standarda kad 90% ljudi ne zna ni šta znači "http://"

Citat:
BTW, ja do sada nisam naišao ni na jedan sajt koji FF prikazuje loše, osim MSDNa, a ni to ne bih primetio da mi niste rekli da obratim pažnju.

Ima jedan dirty hack kako FF natjerati da pravilno prikazuje MSDN, negdje sam ga ne nečijem blogu vidio.

Između ostaloga i to je još jedan trend -> premjesti opterećenje hakiranja dobrog prikazivanja sajtova sa developera na korisnika :)

S druge strane, meni svi sajtovi manje-više super rade sa Maxthon. Za XUL me briga koliko je crno pod noktom.

Citat:
Ja uvek prijavim...Što pitaš?

Nisam pitao tebe.

Citat:
Ma da, živeo GIF, a?

Ne, smrt PNG-u.

Citat:
Slobodan Milivojevic: Kod mene lično, pošto koristim linux kao OS

Here it comes... :)

Citat:
nikad nisam imao problema sa virusima, spyware-om i ostalim čudesima....

Ni ja na win nikad nisam imao problema sa virusima, spyware reguralno skeniram koliko koji programčić sa sobom donese + realtime zaštita, a za ostala čudesa, koja ostala čudesa? Bugovi? Šta ih vi na linuxu nemate? :)

Citat:
Kao browser kad sam poceo da koristim linux koristio sam konqueror iz kde-a 2.x, i kasnije preso na mozilla-u. Naviko se na ...postovanje standarda i sve sto gecko i mozilla suite donose.

Navikao si se pri surfanju na poštovanje standarda? Elaboriraj.

Citat:
Sad ne znam ko bi mogo da me odvoji od mozilla/firefox browsera.

Možda Maxthon? Probaj pod Crossover-om, meni je baš fino bio radio.

Citat:
Ja sam taj komp x^y puta reinstalirao i sta već ne....

Na kraju kad je izasao firefox 1.0 odlučio sam da instaliram to na njenu masinu, i objasnim joj kako se koristi, ona je to prihvatila, i evo od tad joj komp radi sasvim dobro.

Podsjećaš me na one plaćene komentare ljudi koji se vrte na Tele Shop-u. "Probao sam fajrfoks, i sad mogu reći da osim što bolje surfam, osjećam se puno zdravije, i čak me djevojke više pozdravljaju".

Ajd navedi, jedan po jedan, koje je to probleme FF riješio koje Maxthon nije mogao, a tiču se dobrog rada kompa (ne surfanja!)?

Citat:
Što se standarda tiče, to je posbna priča. Odgovorno tvrdim da je IE s***** od renderer-a za html.

Profesionalni argumet, nema šta :)

Citat:
NE prikazuje ništa kako treba

Vjerovao ili ne, ja ovo tipkam iz Maxthona! Dakle to ništa su svi sajtovi kojima ti surfaš ili šta? Evo odmah vidimo da je [es] bar jedna iznimka.

Citat:
, samo kad se setim kolko sam hackova na kodu mog sajta www.zurka.info radio da bi to radilo u IE, meni prosto dođe da zaplačem. I, da zbog tog ludog IE-a sajt mi nije HTML 4.01 validan! Blago rečeno UŽAS!

A kakve to ima veze sa odabirom browsera za surfanje tvoje sestre? Da može lakše posjetiti tvoju stranicu? :)

Citat:
Izem ti ja taj browser! Ako se to što je IE može nazvati browser-om. Pre ću da koristim links nego IE!

Ima li links podršku za PNG transparency? :)
[ Ilija Studen @ 17.01.2005. 20:55 ] @
Citat:
Čak i u najgorem slučaju, ne znam tko bi bio lud praviti sajt koji se dobro ne prikazuje u defaultnom browseru na windozima.

Postoji jedna razlika:
- prikazivati se dobro
- prikazivati se onako kako je webmaster zamislio

Svi sajtovi koje napravim će raditi dobro u IE, ali samo toliko. Napredan layout i slične stvari su ostavljene za browsere koji podržavaju standarde.

Podrška za IE po svaku cenu? Ne, ako to podrazumeva da cena sajta drastično skače.

Citat:
Meni je Maxthon sigurno bolji od FF. Kao korisniku, naravno. Ne kao web developeru.

Meni kao developeru je u cilju da ljudi koriste browsere koji prate standarde jer to čini moj posao lakšim (ovako je NEPOTREBNO teži). Zato ću uvek i svugde glasati za browser koji ispunjava taj uslov.

A taj browser trenutno nije IE. IE je zastarelo smeće, kao što je NN svojevremeno bio...

Citat:
Ima jedan dirty hack kako FF natjerati da pravilno prikazuje MSDN, negdje sam ga ne nečijem blogu vidio.

http://simon.incutio.com/archive/2005/01/08/greasemonkey
[ Slobodan Milivojevic @ 17.01.2005. 20:59 ] @
@ Sundance

što si mi pa ti sad nadrkan???

Citat:
Here it comes...

Ja samo kažem da koristim linux kao OS na svojoj mašini, i ništa više, ne vidim šta tu ima loše?

Citat:
Ni ja na win nikad nisam imao problema sa virusima, spyware reguralno skeniram koliko koji programčić sa sobom donese + realtime zaštita, a za ostala čudesa, koja ostala čudesa? Bugovi? Šta ih vi na linuxu nemate?

Meni na linux-u ne treba trošenje resursa računara na AV/spzremoval software, a bagova sve manje i manje, u zadnjh 2-3 meseca ni na jedan nisam naišo.

Citat:
Navikao si se pri surfanju na poštovanje standarda? Elaboriraj.

Da elabriram? Zašto bi to radio? Naviko sam da mi svaki sajt koji je napisan u skladu sa standardima lepo radi, kao što je i normalno, složićeš se?

Citat:
Možda Maxthon? Probaj pod Crossover-om, meni je baš fino bio radio.

A, jok, nikako, da ponovo budžim stranice koje ja koristim za svoju ličnu upotrebu i koje koristi određen krug ljudi sa normalnim browser-ima, ne pada mi napamet!

Citat:
Podsjećaš me na one plaćene komentare ljudi koji se vrte na Tele Shop-u. "Probao sam fajrfoks, i sad mogu reći da osim što bolje surfam, osjećam se puno zdravije, i čak me djevojke više pozdravljaju".

Mogu reći da mnogo bolje surfujem, osećam se zdravije, i čak me devojke više vole

Citat:
Ajd navedi, jedan po jedan, koje je to probleme FF riješio koje Maxthon nije mogao, a tiču se dobrog rada kompa (ne surfanja!)?

To što sam se rešio svakakvih programčića koji uleću tu i tamo. Mislim da je dovoljno.
A za surfovanje, pa... mnogo toga... recimo prvo bi spomenuo adblock http://adblock.moydev.org/ da ne moram da gledam brdo reklama koje mi se učitavaju na raynim sajtovima, i samim tim ubrzam i povećam kvalitet surfovanja web-om.

Citat:
Profesionalni argumet, nema šta

Nego kako, nego profesionalni. IE je s*****, zato što samo s***** od koda može da izrendira kako treba!

Citat:
Vjerovao ili ne, ja ovo tipkam iz Maxthona! Dakle to ništa su svi sajtovi kojima ti surfaš ili šta? Evo odmah vidimo da je [es] bar jedna iznimka.

To je iz prostog razloga što su ljudi bili dobri, pa vršili hackove po kodu kako bi ih tvoj web čitač uspeo razumeti, jer je polu nepismen. Za njega su standardi kineski jezik!

Citat:
A kakve to ima veze sa odabirom browsera za surfanje tvoje sestre? Da može lakše posjetiti tvoju stranicu?

Ne kontam kakve bi ovo veze trebalo da ima sa web čitačem moje sestre??? De objasni.

Ja samo kažem da sam se ubio od prepravljanja koda, koji je inače bio validan po svim standardima, i lepo izgledao u mozilli, operi i konqueror-u (KHTML renderer), jedino u je**nom IE-u je sadržaj išao gde ne treba. A pošto sam svestan činjenice da je tematika sajta takva da mogu očekivati posete polu-pismenih web čitača, morao sam da utrošim svoje vreme kako bi ubedio IE da prikaže to kako treba.

Citat:
Ima li links podršku za PNG transparency?

Ne, jasno je i zašto, zato što radi u tekstualnom modu, al bar ću moći da pročitam sadržaj neke XHTML stranice, za razliku od IE-a, a spomenuo sam već što.
[ dinke @ 17.01.2005. 21:08 ] @
Citat:
degojs: Nemam pojma šta su to ti neki levi standardi, ne razumem se ja u to. w3w ili kako već rekoste, nisam nikad čuo za njih. Znam za CNN i FBI, ali ovo.. pojma nemam o čemu pričaš.

Bez komentara :))
[ Milos Stojanovic @ 17.01.2005. 21:39 ] @
Citat:
Sundance: Ajd navedi, jedan po jedan, koje je to probleme FF riješio koje Maxthon nije mogao, a tiču se dobrog rada kompa (ne surfanja!)?

Verovatno je mislio na to da sa FFom na Win98 njegova sestra može sebi da priušti da ode na više od 3 sajta a da ne dobije odmah 4 "besplatna" toolbara sa integrisanim spyware + trojan abilities. Unsecure... totalno.

Citat:

"Just a bunch of hippies living in denial" - Eric Cartman, Southpark :)
[ Nemanja Dubravac @ 17.01.2005. 21:48 ] @
Citat:

Citat:
Ne, smrt PNG-u.

ovde je izreceno toliko gluposti od strane Sundance-a, da ja ne želim da se spuštam na taj nivo da nastavim raspravu sa njim..
pozdrav!
[ Sundance @ 17.01.2005. 22:18 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic: Ja samo kažem da koristim linux kao OS na svojoj mašini, i ništa više, ne vidim šta tu ima loše?

Smiješno mi čuti kako se linux spominje u istom paragrafu sa riječi standard. Samo to :) I što već vidim početak još jednog svetog rata :)

Citat:
Meni na linux-u ne treba trošenje resursa računara na AV/spy* removal software

Meni je ovih 512 MB RAM-a (koji je danas praktički minimum koji dođe uz prosječan PC srednje klase) i više nego dovoljno. MS AntiSpyware zauzima 10MB sa uključenom realtime zaštitom, AV (Dr. Web) sa uključenim on-access skenerom < 10MB. 20MB memorije jest mala cijena sigurnosti, uz neusporedivo veći komfor koji win pružaju.

Na linuxu uvijek imam osjećaj, čak i kad u KDE uključim i transparentnost i sve detalje, da mi potencijali stoje neiskorišteni.

Citat:
a bagova sve manje i manje, u zadnjh 2-3 meseca ni na jedan nisam naišo.

Možda nisi tražio na pravom mjestu. Samo ovaj mjesec imaš dva kritična u samom kernelu, onaj sys_uselib() o kome smo već raspravljali i ovaj.

Da te sad poćnem ispitvati koje sve aplikacije koristiš...pa da se u dotičnim nađe nijedan bug unazad 2-3 mjeseca..ma odmah bi sutra mkfs /dev/hda1 -t ext3 :)

Nemoj pričati nebuloze.

Citat:
Da elabriram? Zašto bi to radio?

Ne razumijem kako ti je kao surferu smetala činjenica što posjećuješ sajt koji nije "po standardima". Meni je obično važno što ima na njemu i kako izgleda dok surfam, zaboli me đon za HTML kod ispod.

Citat:
Naviko sam da mi svaki sajt koji je napisan u skladu sa standardima lepo radi, kao što je i normalno, složićeš se?

Ja sam navikao da svaki sajt lijepo radi u Maxthonu. I bar 99.9% njih jeste.

Citat:
To što sam se rešio svakakvih programčića koji uleću tu i tamo. Mislim da je dovoljno.

Ahaaaa, tako reci. Dakle NISI ZNAO kako osigurati IE. Za početak si mogao instalirati Maxthon, ugasiti ActiveX i neku realtime zaštitu od spywarea staviti + AV i nijedan ti programčić ne bi "uletio".

S druge strane, tko kaže da si siguran 100% sa FF? Recimo ako imaš bugoviti JVM, neki maliciozni applet (recimo Java.Binny) ti može droppati trojana na disk dok kažeš keks! Na Virii forumu je jedan dečko napravio crva koji baš to koristi, i guess what, širio se poput vjetra!

Citat:
A za surfovanje, pa... mnogo toga... recimo prvo bi spomenuo adblock http://adblock.moydev.org/ da ne moram da gledam brdo reklama koje mi se učitavaju na raynim sajtovima, i samim tim ubrzam i povećam kvalitet surfovanja web-om.

Daj instaliraj taj Maxthon konačno. Obrati pažnju na Ad hunter. Ja se ne sjećam kad sam zadnji put vidio reklamu na nekom sajtu. S druge strane, u onoj AdBlock extenziji za FF sam morao ručno dodavati maske za filtre.

Citat:
Nego kako, nego profesionalni. IE je s*****, zato što samo s***** od koda može da izrendira kako treba!

Puno mi tlaka od vas web developera. Osobno, nikad nisam dizajnirao web stranice, znam nešto XML-a i ASP.NET, ne zanima me PHP, XHTML, XUL, ti glupi W3C standardi, ne zanima me Dreamweaver i ostali point'n'click alati u kojima se sajtovi inače slažu. To mi je nekako intelektualno ne-napet posao. Onaj tko nije krvario nad svakom linijom koda nema šta da mi se žali da mu je tlaka pisati skripte u alatima koji samo što sami ne puštaju vodu na WC-u. You be lame!

Citat:
To je iz prostog razloga što su ljudi bili dobri, pa vršili hackove po kodu kako bi ih tvoj web čitač uspeo razumeti, jer je polu nepismen. Za njega su standardi kineski jezik!

Stani, ali kako to mene kao surfera tangira pri odabiru browsera? Je li se sajt dobro prikazuje - jest? Šta me briga za hakove koje je dizajner morao raditi?

Citat:
Ne kontam kakve bi ovo veze trebalo da ima sa web čitačem moje sestre??? De objasni.

Spomenuo si kao probleme sa IE-om, tvoju sis koja želi ostati na win98, i završio lamentirajući kako IE nema dobar rendering engine. To nije argument za odabir browsera sa njenog stajališta.

Citat:
Ne, jasno je i zašto, zato što radi u tekstualnom modu, al bar ću moći da pročitam sadržaj neke XHTML stranice, za razliku od IE-a, a spomenuo sam već što.

Dakle, PNG i nije tako važan. Drago mi je što konačno priznaješ.

Citat:
Ilija Studen:Svi sajtovi koje napravim će raditi dobro u IE, ali samo toliko.

Dakle, raditi će u IE. Zaboli me đon kad ga posjetim šta si sve radio da dobro proradi.

Citat:
Meni kao developeru je u cilju da ljudi koriste browsere koji prate standarde jer to čini moj posao lakšim (ovako je NEPOTREBNO teži). Zato ću uvek i svugde glasati za browser koji ispunjava taj uslov.

A vidiš, meni kao običnom korisniku je potpuno svejedno što ti standardi znače. Ja ću glasati za browser sa više opcija i boljom kastomizacijom - glasat ću za Maxthon.

A eto malo i dirty hackova za FF. Ali zašto se mučit? :)

[Ovu poruku je menjao Sundance dana 17.01.2005. u 23:27 GMT+1]
[ Sundance @ 17.01.2005. 22:24 ] @
Citat:
Nemanja Dubravac: ovde je izreceno toliko gluposti od strane Sundance-a, da ja ne želim da se spuštam na taj nivo da nastavim raspravu sa njim..
pozdrav!

Adieu ;)

Što se tiče peticije kladim se da ju je potpisao svaki linux zealot čisto principijelno, čak i ako ga ne zanima web programiranje, zato sam to i spomenuo.

Što se tiče Smrt PNG-u nemoj si takve stvari uzimati odviše k srcu.

Citat:
trooper: Verovatno je mislio na to da sa FFom na Win98 njegova sestra može sebi da priušti da ode na više od 3 sajta a da ne dobije odmah 4 "besplatna" toolbara sa integrisanim spyware + trojan abilities. Unsecure... totalno.

Ne možeš od OS-a starog 7 god očekivati sigurnost pri surfanju ako se ne potrudiš malo stegnuti istu. To što on ne zna kako jest više njegov problem, a manje IE-a.
[ noviKorisnik @ 17.01.2005. 22:31 ] @
(btw. - evo pola godine kako sam ostavio u ovoj temi link za taj Maxton, vidi koliku sada buku diže - narastao mali... :-P

[edit by dinke]Uklonjen nepotreban citat.

[Ovu poruku je menjao dinke dana 18.01.2005. u 02:03 GMT+1]

[edit by noviKorisnik]Citat nije bio nepotreban već ilustrativan. Ova napomena što nije izbrisana jeste usputna, ali neću da brišem sada poruku već da pojasnim ilustraciju koju više ne vidite.

- Kako citirate poruke na [es] koje već sadrže višestruke citate, ukoliko koristite IE, Maxthon, whatever? Zasuči rukave, pa udri copy-paste, jel'... izgleda da je džaba uvedena mogućnost citiranja poslednjih poruka jednostavnim klikom na neki link kada to ne radi baš za kilometarske postove začinjene gomilom citata, poput ovih što je postavio raspoloženi Sundance.

Ako koristite FF, instalirate ekstenziju i možete da citirate bilo koju poruku (bez ograničenja dakle na poslednjih 10 poruka) i to u celosti ukoliko postoji potreba (i citat u citatu, zašto da ne? ;-)

[Ovu poruku je menjao noviKorisnik dana 18.01.2005. u 02:35 GMT+1]
[ Dragi Tata @ 17.01.2005. 23:12 ] @
A pazi recimo ovaj sajt:

http://www.itranslator.com/

Probaj nešto što nije IE i zapazićeš porukicu ispisanu crvenim slovima kako je samo IE podržan. Uzgred, pošto radim za kompaniju koja je razvila ovaj servis za prevođenje, dobro poznajem ljude koji su pravili front-end; izvanredno kompetentni tipovi: čovek koji je pisao kod je Dr informatike sa moskovskog univerziteta, a i web designer je školovan i iskusan čovek a ne samouki napaljeni klinac. Jednostavno, kad je sastavljan budžet za projekat, menadžeri su zaključili da se ne isplati raditi QA i podržavati ništa osim IE-a i dali im zadatak da za svaki drugi browser ispišu gorepomenutu poruku. Poslednjih par meseci je stiglo nekoliko e-mailova tehničkoj podršci sa zahtevom da se podrži FF, ali dobili su učtiv odgovor da tako nešto nije u planu.
[ godza @ 18.01.2005. 00:11 ] @
Probao sam i maxton i MyIE i Neoplanet u svoje vreme pre firefoxa. Nije vredno spomena. Toliko su mi bili bljak da sam morao da se vratim na IE.

Postoji extenzija sa FF koja omogucava integraciju BabelFish-a u FF :p

Vi sto tvrdite da nije vazno da se sajtovi prave po standardima, trebali bi da se malkice uplasite kad skontate koliko brzo se firefox (browser koji prikazuje stranice u skladu sa w3 standardima). Sta cete raditi kad firefox dodje do maketshare-a od 40-50% ha? Verujte mi, da imam kintu, kupio bi akcije mozilla fondacije (ako uopste postoje %))

Ne znaci vam nista sto ne renda dobre PNG fajlove? hmmmm. mislim da gresite. PNG fajlovi su na dobrom putu, da zamene GIF format, ako vec i nisu. Naime poseduju jednu prelepu mogusnost, a to je semi-transparentnost, a to znaci da jedan pixel moze imati odredjeni stepen transparencije za razliku od GIF-a koji kaze da neki transparentnost nekog pixela moze biti ili 1 ili 0. Velika, ali mnogo velika mana IE-a, a takodje i svih "browsera" sa IE engine-om je nemogucnost pravilnog rendanja PNG-ova.

Citat:
I čini mi se da ima jedno milion više opcija nego Firefox. Ne moram da jurim i gledam extenzije..
upravo u tome i jeste draz. Meni ne treba milion opcija. Cak naprotiv smeta mi. Kad mi nesto zatreba ja ubacim extenziju i gotovo. Niko mi ne forsira sta cu da dobijem sa browserom, ja to sam odredjujem.

Citat:
Još nisam naišao na sajt koji ne izgleda OK u IE, a sa Firefox to nije slučaj
ja jesam. Svaki koji pravim. A pravim ih po XHTML 1.1 strict standardu.

Citat:
Za korisnika je imperativ da stranice budu prikazane OK, a ne da mu browser poštuje tamo neke leve standarde.
Standardi su napravljeni da bi u nekoj meri zastitili korisnike (ovo se odnosi i na web i na sve ostale standarde). Ti standardi uopste neki LEVI. Sva hrana koju jedes i sva odeca koju nosis, automobil koji vozis, moraju da postuju neke standarde. To je poenta. Korisnik dolazi da nadje informacije na stranici, a ne da vidi kako stranica izgleda (cast izuzetcima). Aj probaj da napravis neki rss ili xml dokument koji nije pravilno formatiran, pa ga kasnije isparsiraj. Ne moze. Naravno, i treba da ne moze, da ne bi dozvolili rasulo i nevalidne kodove. XTML je XML. Mora da bude validan...

Citat:
Ideja IEa do sada nije bila da bude browser koji ce da zameni sve browsere, nego da bude rendering engine koji ce third party-ji da koriste u svojim browserima.
Boooooooooooom, koja odvaljotka. Odkud ti ta ideja??? kad se pojavio prvi shell za IE? Koliko je to od nastanka IE-a?

Citat:
Ali obični korisnici takođe instaliraju spyware-ove, otvaraju razne "love letter-e" i sl.
Poenta je da ne moraju da instaliraju spyware jer za to nema potrebe. 9 meseci na racunaru koristim FF i nisam nakacio niti jedan faking spyware. Dodje moj cimer, sat vremena sa IE-om sa popup blockerom (sp2) i zarazi mi komp sa oko 15 razlicitih spy programa, koje ne mogu da ocistim ni sa spyBot-om ni sa adaware-om, niti sa novim Microsoft Spyware alatom, ne znam kako se tacno zove. Instalrati FF znaci spreciti spyware koji dolazi preko neta. Oni koji instaliraju programe sa spyware-om (divx, kazaa ....), ne moze ff spreciti :)))

Citat:
Da, milijarde os programera-gurua koji provode noći izučavajući tuđ kod.
Pa nema ih bas milijarde, ali ima ih makar hilljade. Jesi li cuo za http://www.bugzilla.org/

Citat:
Drugar lupio si glupost, ni sam ne znas koliku....

[ Ilija Studen @ 18.01.2005. 00:11 ] @
Ne vidim zašto su menadžeri doneli takvu odluku.

Možda neinformisanost, možda inertnost, možda glupost? Nije moje da pretpostavljam i gatam, samo hoću da kažem da je odluka nepromišljena.

PS: Sundance, ja tebe razumem kao korisnika (toliko si tvrdoglav da to istakneš da to postaje malo smešno, ali samo malo ;) ), ali razumi ti da sam davno izgubio bilo kakve reči hvale za IE. Kad skontaš koliko te sputava ne možeš da ga braniš. Možeš samo da nagovaraš druge da se reše jada i bede :)

IE je loš browser. Bajat proizvod kome je istekao rok trajanja. Ja više ne znam šta da kažem...
[ Dragi Tata @ 18.01.2005. 00:19 ] @
Citat:
Ilija Studen: Ne vidim zašto su menadžeri doneli takvu odluku.

Možda neinformisanost, možda inertnost, možda glupost? Nije moje da pretpostavljam i gatam, samo hoću da kažem da je odluka nepromišljena.

Da, ti si pametan a oni su glupi. Neverovatno koliko arogancije čovek može ovde da sretne.

Gde je onaj mali što je tvrdio da je pametniji od Ken Thompsona?
[ Dragi Tata @ 18.01.2005. 00:21 ] @
Citat:
godza: Pa nema ih bas milijarde, ali ima ih makar hilljade.

Ma kako da ne. Milijarde, prijatelju, milijarde...
[ godza @ 18.01.2005. 00:31 ] @
Sarkastican si, bez osnove. Moja izjava je imala osnovu. http://www.bugzilla.org/ je nepobitni dokaz moje izjave, to sto si se ti nasao zatecen, i sto ne znas da odgovoris protivodgovorom, ne treba da ti daje za pravo da budes sarkastican.
[ Ilija Studen @ 18.01.2005. 00:37 ] @
Pa, nisam tvrdio da sam pametiniji od bilo koga samo kažem da je odluka nepromišljena. Kao da je nuklearna fizika napraviti kod koji se pravilno izvršava u više browsera. Ne, oni su rekli da to radi samo u Internet Exploreru i kraj. Job well done. Smešno.

Radim cross browser sajtove. Zato sam rekao da u spomenutom primeru nisam video razloga zašto je on samo IE kompatibilan. Zato što je neko bio lenj ili zato što ne zna kako da neke stvari uradi? To je po meni prilično patetično opravdanje. Staneš iza brojki i statistika i ti si stručnjak o kome će neki lik pričati na forumu kao o dobrom primeru. Daj...

Opet ponavljam: ne želim da se svađam i ne napadam nikog. Ako ste stekli takav utisak stekli ste pogrešan utisak.

PS: Ili zato što je hteo da prikaže process bar u popup prozoru??? Da izgleda profesionalnije.
[ Milos Stojanovic @ 18.01.2005. 00:52 ] @
Odavno nisam skenirao komp AdAwareom (još odkad sam instalirao FF 1.0 final), pa reko danas ajde da probam. Updatujem program i definicije i pustim ga da odradi full scan, i jadan ne nađe ništa (a cracks.am i slični sajtovi su mi često odredište, da ne bude zabune). Onda sam odlučio da ga deinstaliram, šta će mi.... baš me interesuju iskustva ljudi koji koriste IE.

A one priče o ideju IEa kao core-a na koji će da se kače shellovi, koja je navodno odavno aktuelna ostavite za neku drugu priliku.
[ dinke @ 18.01.2005. 01:08 ] @
@Dragi Tata
Moja kompanija je pre jedno pola godine odlučila da i dalje podržava flash 5 u svom proizvodu iako Macromedia tvrdi da manje od 5% ljudi i dalje koristi flash5. No svejedno, njima je i tih 5% usera bilo izuzetno važno i nisu želeli da ih ostave na cedilu. Ti likovi što ih ti pominješ nemaju mnogo veze sa ekonomijom očigledno. Tim pre što pravljenje sajta koji radi u svim browserima nije nikakav rocket science da se razumemo :).
[ Dragi Tata @ 18.01.2005. 01:11 ] @
Citat:
Ilija Studen: Pa, nisam tvrdio da sam pametiniji od bilo koga samo kažem da je odluka nepromišljena. Kao da je nuklearna fizika napraviti kod koji se pravilno izvršava u više browsera. Ne, oni su rekli da to radi samo u Internet Exploreru i kraj. Job well done. Smešno.

Pazi ovako. Ja ne znam previše o client-side skriptovima, ali znam ponešto o upravljanju projektima. Uradi prostu matematiku:

1. Podržavamo samo browser A. To znači (uprošćeno):
- troškovi razvoja = 1 x (razvoj za 1 browser)
- troškovi testiranja = 1 x (testiranje za 1 browser)
- troškovi podrške = 1 x (podrška za 1 browser)
2.Podržavamo browsere A, B i C:
- troškovi razvoja = (neka vrednost između 1 i 3) x (razvoj za 1 browser)
- troškovi testiranja = 3 x (testiranje za 1 browser)
- troškovi podrške = (neka vrednost između 1 i 3) x (podrška za 1 browser)

Ako uzmeš u obzir da preko 95% korisnika koji su ranije posećivali sajt koristi browser A, kako opravdati troškove razvoja (makar i male), testiranja (definitivno velike) i podrške (verovatno velike), posebno ako se uzme u obzir da sajt ne generiše nikakvu dobit?

Uzgred, poslednja verzija sajta je u produkciji od 2003, daleko pre nego što je FF stigao do verzije 1.0. Do te verzije, podržani su bili IE i NN, a onda je ukinuta podrška i za NN. Ne zbog nečijeg ćefa, već čiste ekonomije.

[Ovu poruku je menjao Dragi Tata dana 18.01.2005. u 02:15 GMT+1]
[ Dragi Tata @ 18.01.2005. 01:14 ] @
Citat:
dinke: Ti likovi što ih ti pominješ nemaju mnogo veze sa ekonomijom očigledno.

Dinke, nemoj da shvatiš ovo kao lični napad, ali "likovi" imaju mnogo više veze sa ekonomijom ne samo od tebe ili mene ili od bilo kog ES-ovca, nego i od šefa tvoje kompanije.
[ noviKorisnik @ 18.01.2005. 01:19 ] @
Citat:
PS: Ili zato što je hteo da prikaže process bar u popup prozoru??? Da izgleda profesionalnije.

Pokušao sam se malo poigrati.

Skinuo sam i instalirao User Agent Switcher tako da sam sada kao neki IE6.

I - za divno čudo, ne pojavljuje se više kobna poruka "This site only supports Microsoft® Internet Explorer at this time." i Translate gumbić nije onemogućen, tako da - klik - otvara se popup i prikazuje se process bar, uredno.

Puca iza toga, kada traži od browsera da otvori IISReqHandler.dll, što FF baš i neće (a IE se ne buni i to guta bez problema).

...

Nešto se zove IISReqHandler.dll, što liči da je u pitanju hendler za zahtev (e sad sam i ja već pametan), u pitanju je dakle komunikacija klijent-server i postoje klijentski objekti za tu namenu, objekti koje podržavaju savremeni browseri, pa čak i IE. Zbog čega nije korišteno opše rešenje (standardno)? Pamet?
[ Dragi Tata @ 18.01.2005. 01:31 ] @
Citat:
noviKorisnik: Nešto se zove IISReqHandler.dll, što liči da je u pitanju hendler za zahtev (e sad sam i ja već pametan),

IISReqHandler.dll je obična ISAPI ekstenzija i postoje razlozi zašto je izabran baš taj način server-side procesiranja, ali to već nema mnogo veze sa ovom temom.
[ dinke @ 18.01.2005. 01:47 ] @
Citat:
Dragi Tata: Pazi ovako. Ja ne znam previše o client-side skriptovima, ali znam ponešto o upravljanju projektima. Uradi prostu matematiku:

1. Podržavamo samo browser A. To znači (uprošćeno):
- troškovi razvoja = 1 x (razvoj za 1 browser)
- troškovi testiranja = 1 x (testiranje za 1 browser)
- troškovi podrške = 1 x (podrška za 1 browser)
2.Podržavamo browsere A, B i C:
- troškovi razvoja = (neka vrednost između 1 i 3) x (razvoj za 1 browser)
- troškovi testiranja = 3 x (testiranje za 1 browser)
- troškovi podrške = (neka vrednost između 1 i 3) x (podrška za 1 browser)

Tvoje razmisljanje je ok bilo do pre par godina kada su samo postojali NN i IE i bilo je jako tesko napraviti kod koji radi u oba (pre svega u NN-u). Sada je situacija dosta drugacija, i veoma lako se moze napraviti sajt koji podrzava recimo html 4.01 specifikaciju i koji ce garantovano raditi na svim modernim browserima (oh da, cak i na IE-u >=5.0) ukljucujuci cak i mobilne/pda uredjaje. IE jeste problemacitan sa css only sajtovima, transparecy png-ovima i sl. ali nije nesto od cega boli glava, vecina Web dizajnera se jos uvek oslanja na tabele prilikom pozicioniranja. Slicno vazi i za client side scripting ... sto manje istog - manje glavobolje.

Veci je problem sa developerima koji (verovatno iz neznanja) prave probleme recimo koriscenjem vbscripta koji je zasigurno podrzan samo na Windowsu i slicnih gluposti.

I konacno, jedno trezveno pitanje ... da li iko ima neke realne statisticke podatke o markeshare-u browsera ovde ? Sta se desilo sa statitikom na google ?
[ Ilija Studen @ 18.01.2005. 01:59 ] @
Udeo varira mnogo > od preko 30% učešća alternativnih browsera do manje od 5% u zavisnosi od ciljne grupe kojoj je sajt namenjen i koja ga posećuje. Generalno sajtovi koje posećuju tehnički upućeniji ljudi imaju daleko veći procenat korišćenja alternativnih browsera od "nardoskih" sajtova (ništa pogrdno, samo nemogu da nađem adekvatniji izraz).

Istina je negde između :)

Čisto da se nadovežem (u globalu smo se razumeli, ali čisto da spomenem):

Citat:
Uzgred, poslednja verzija sajta je u produkciji od 2003, daleko pre nego što je FF stigao do verzije 1.0. Do te verzije, podržani su bili IE i NN, a onda je ukinuta podrška i za NN. Ne zbog nečijeg ćefa, već čiste ekonomije.

Onda si uzeo loš primer. Mnogo štošta se promenilo od 2003. Veliko je pitanje da li bi i sada doneli istu odluku kada se kaže da je IE (napokon!) pao ispod 90%.
[ Dragi Tata @ 18.01.2005. 02:12 ] @
@dinke: Ne sumnjam da si u pravu, ali ti se uporno držiš samo troškova razvoja. Kad se vrši testiranje, ceo test plan mora da se ponovi za svaki podržani browser. Zamisli jako ograničen budžet i zamisli menadžera koji gleda koju stavku da precrta da bi se uklopio u budžet. Zar je tako teško shvatiti da će čovek da se odrekne manje od 5% korisnika i da radije obavi kompletno testiranje za onih 95+%?

@Ilija Studen: Moji šefovi su koristili statistike posećenosti našeg sajta (ranijih verzija). U tom trenutku su posete sa svih browsera zajedno osim IE-a bile u rangu statističke greške. Danas je možda situacija drugačija, ali nova verzija sajta nije u planu.
[ dinke @ 18.01.2005. 02:18 ] @
Btw, evo jako lepog review-a Firefox-a na cnet-ovom (download.com) sajtu

http://reviews.cnet.com/Mozill...9241_7-31117280-2.html?tag=top

Citat:
Mozilla Firefox 1.0 is the dream Internet browser you've been looking for. Featuring a host of small technical improvements, including tabbed browsing, built-in and customizable search bars, and a built-in RSS reader, Mozilla's Firefox browser is the one that should finally put a dent in Microsoft Internet Explorer's unrivaled market dominance. While its lack of ActiveX support might prevent some sites from working properly, after more than three weeks of use in our tests, Firefox 1.0 remained fast and stable and displayed an impressive range of cutting-edge browsing options. We were able to view every Web site just fine, thank you. If you're fed up with the latest Internet Explorer security patch issued from Microsoft or with the latest virus to capitalize on some flaw in IE, you should switch to Firefox--now.

Pogledajte gornji link za vise informacija. Inace, user rating ff-a tamo je je 95%
[ Apatrid @ 18.01.2005. 07:36 ] @
Citat:
dinke: I konacno, jedno trezveno pitanje ... da li iko ima neke realne statisticke podatke o markeshare-u browsera ovde ? Sta se desilo sa statitikom na google ?

E vidiš, to što si poslije priče o "realnim statističkim podacima" odmah pitao što je sa Google statistikama lako bi mogao da bude razlog zašto ih više nema (ili zašto ih ja ne mogu naći).

Google je razgranao biznis, ta kompanija je definitivno pravi rudnik veoma vrijednih statističkih podataka o Web-u generalno (ono što se traži je i ono što ljudi koriste), a bez sumnje znaju mnogo i o navikama korisnika iz proizvoljno uskog topolškog (u smislu internet adresa) uzorka. Sva je prilika da je AdSense samo početak, da će ta kompanija značajno proširiti svoj biznis nudeći usluge bazirane na tom super-znanju o navikama korisnika računara i obilju statističkih podataka nad kojima bi kojekome potekle bale na usta, US government included (vjerovatno su poodavno pretplaćeni na taj servis).

Jer, za razliku od Windows vs. Linux vječitih prepucavanja kojima ova diskusija (i ne samo ona) dao Bog obiluje, kad dođe do korišćenja pretraživača stranica... ne bih rekao da tu dileme velike ima.

Da ih dovedem u vezu sa MS, pošto su na IE, gle čuda, forsirali svoje pretraživače, Google je izbacio ne baš neuspješan toolbar. Zbog uspjeha na tom polju, interesovanja koje je izazvao Gmail (koji se, opet gle čuda, baš lijepo indeksira i pretražuje, samo pitanje je da li samo korisnici te funkcije koriste) je nedavno u kanadskoj štampi osvanula špekulacija o tome da bi mogli da se upuste u pravljenje svog browsera. Priča je bila tanka (zato i rekoh "špekulacija"), ja baš i nijesam siguran što bi novo imali da ponude (sem nekih "ponudićemo vam kvalitetan sadržaj jer jako mnogo znamo o vama" šema) ili dobiju na tom polju, ali ne sumnjam da mogu i umiju da naprave i takvu diverziju.

Što se pak zastupljenosti FF vs. IE tiče, zasad su tu samo brojevi skinutih kopija FF. Svi korisnici koji ga skinu nijesu neminovno i oni koji će nastaviti da ga koriste (i obratno, neki koji će ga koristiti će ga dobiti iz druge ruke), ali ako se stranice u budućnosti budu pisale da podržavaju bilo što što nije IE, to "nešto drugo" u ovom trenutku se odaziva na "Firefox".
[ jablan @ 18.01.2005. 08:05 ] @
Citat:
Dragi Tata: Ne sumnjam da si u pravu, ali ti se uporno držiš samo troškova razvoja. Kad se vrši testiranje, ceo test plan mora da se ponovi za svaki podržani browser. Zamisli jako ograničen budžet i zamisli menadžera koji gleda koju stavku da precrta da bi se uklopio u budžet. Zar je tako teško shvatiti da će čovek da se odrekne manje od 5% korisnika i da radije obavi kompletno testiranje za onih 95+%?

Hmm ček malo DT, treba odvojiti testiranje same aplikacije od testiranja dizajna. Ako praviš aplikaciju koja nema potrebe za nekim browser-specific naprednim trikovima, nema ni potrebe da je testiraš triput. Right?

A što se tiče procene, ne znam baš kakvi su tvoji menadžeri, ali za svoje sigurno mogu da kažem da, iako ovi bolje barataju ekonomijom, mi developeri sigurno imamo bolju procenu šta će se od softvera koristiti za godinu, dve, pet.
[ degojs @ 18.01.2005. 08:50 ] @
Citat:
Odavno nisam skenirao komp AdAwareom (još odkad sam instalirao FF 1.0 final), pa reko danas ajde da probam. Updatujem program i definicije i pustim ga da odradi full scan, i jadan ne nađe ništa (a cracks.am i slični sajtovi su mi često odredište, da ne bude zabune). Onda sam odlučio da ga deinstaliram, šta će mi.... baš me interesuju iskustva ljudi koji koriste IE.

Dakle, opet priča o spyware.

Ja sam već pre predložio da napravimo test i javio sam se kao dobrovoljac. Ništa, niko se nije javio, pa sam evo sam uradio sad test.

Apdejtovao sam AdAware i Microsoft Antispyware Beta-1.
I jedan i drugi su pregledali sistem, sve je čisto. Ugasim oba programa, uključujući i real-time zaštitu koju nudi MS Antispyware.
Isključim antivirus (mada.. ovo i nisam trebao da radim, pošto ne vidim da bi bilo ko to radio, ali ajde, pošto ima ljudi koji nemaju AV).

Odem na Astalavista.box.sk, upišem Parition Magic i on izbaci gomilu linkova.
Lepo sam posećivao sajtove, kliktao na linkove na njima i slično. Naravno kad kliknem na neki link sa crackom, IE mi lepo ponudi OPEN ili SAVE fajla.

Onda odem na Google (Images), upišem sex i opet ajmo redom..

Zatvorim IE i ponovo pokrenem skeniranje sa AdAware i MS Antispyware.

Osim nekoliko problematičnih kukija, ništa nisu našli. Kukije nisam bio ni zabranio u IE.

U čemu je problem dakle?

(Sistem je XP sa SP2 i Automatic Updates mi je uključen, kao i firewall.)

Spyware se instalira tako što ljudi skidaju i instaliraju programe i razne dodatke (toolbarovi i slično) koji sadrže spyware (Kazaa, eDonkey, Download Accelerator..) itd. Ne vidim kako je IE kriv za to, da ne treba možda da te sprečava da skineš neki program a zatim ga pokreneš? Svašta. Niti vidim da će BILO KOJI browser tu nekom da pomogne.

[ degojs @ 18.01.2005. 10:15 ] @
Citat:
dinke:
Citat:
degojs: Nemam pojma šta su to ti neki levi standardi, ne razumem se ja u to. w3w ili kako već rekoste, nisam nikad čuo za njih. Znam za CNN i FBI, ali ovo.. pojma nemam o čemu pričaš.

Bez komentara :))

Evo ti još jedan primer.

Šta ti znaš o standardima vezano za.. parket? Rezanu građu? Brodski pod?

(Možda ti lično i znaš nešto o tome, ali koliko ljudi koji kupuju isto, zna nešto od toga?)

Moj ćale to zna u pola noći da ga probudiš. Ali za ove standarde o kojim ti pričaš, ne mari ni koliko za suvu šljivu. Zašto bi? Ti znaš standarde vezano za ono čim se on bavi? I kad kupuješ parket, tražićeš da ti prodavac objašnjava to? Pa ni oni (trgovci) često nemaju mnogo pojma.

Ma daj.. šta smarate sa tom pričom, kad je totalno nebitna za korisnike, a ni ne interesuje ih. To treba tebe da interesuje, ali korisnika ne.

[ Dragi Tata @ 18.01.2005. 13:24 ] @
Citat:
jablan: Hmm ček malo DT, treba odvojiti testiranje same aplikacije od testiranja dizajna. Ako praviš aplikaciju koja nema potrebe za nekim browser-specific naprednim trikovima, nema ni potrebe da je testiraš triput. Right?

Wrong. Sve se testira za svaku podržanu platformu. I ja sam se u početku smejao toj praksi, ali sam se više puta uverio da su u pravu.

Citat:
jablan:
A što se tiče procene, ne znam baš kakvi su tvoji menadžeri, ali za svoje sigurno mogu da kažem da, iako ovi bolje barataju ekonomijom, mi developeri sigurno imamo bolju procenu šta će se od softvera koristiti za godinu, dve, pet.

Ko je 2003 mogao da predvidi da će FF da bude popularan za 3-4 godine, kad FF tada nije ni postojao?
[ degojs @ 18.01.2005. 14:58 ] @
Nego.. dinke, ti se nešto žališ kako je IE deo Windowsa i slično tome. Evo nešto gledam GNOME 2.9/2.10 pa čitam:

Citat:
GNOME Applications
Yelp
Yelp is the help browser for GNOME, and in the last 6 months has been rocketed out of the dark ages and uses the Gecko rendering engine as well as having useful features like bookmarks. In addition to Docbook, Yelp can now support HTML help, as well as man pages and GNU Info (if you activate them at compile time).

Hm, nisam siguran da dobro razumem, da li je ovo slično kao što Windows Help koristi IE?
[ Nemanja Dubravac @ 18.01.2005. 15:36 ] @
Citat:
degojs: Nego.. dinke, ti se nešto žališ kako je IE deo Windowsa i slično tome. Evo nešto gledam GNOME 2.9/2.10 pa čitam...
kakve ovo veze ima sa firefoxom?
[ Slobodan Milivojevic @ 18.01.2005. 15:57 ] @
Help system GNOME-ta koristi gecko, ali to je ne zaboravite, samo jedan od programa u okviru paketa, a to ne znaci da je sam gecko a pogotovo FF ugradjen u osnovu. Gnome ce i bez toga da radi.

A kamo u win-u nesto da radi bez IE????

Mislim, stvarno je poredjenje trulo!

Dajte bre neki ljucki argument!

BTW. Firefox je tolko beznacajan da ni google nije mogao da napravi pocetnu stranu namenjenu iskljucivio njemu????? Surta malo! http://www.google.com/firefox

Apropo standarda oni omogucavaju na prvom mestu brzi surf, jer se ne koriste heavi HTML kodovi, nego sve ide u CSS, koji se samo jednom ucita, i plus mozete na brzinu da promenite dizajn. A za glupi, idiotski, i ne znam sta jos IE, moraju da se koriste shugave tabele za template, i ako one za to nisu namenjene. Ako ima tabela na stranici, uredu, al ako nema, onda to nije opravdano, kad postoje 1000000000000x elegantniji nacini da se tako nesto odradi ljudski.
[ dinke @ 18.01.2005. 16:04 ] @
@degojs
Nikad čuo za yelp, ja sam na kde-u. U kde-u imaš nešto slično i to je konqueror. Može biti browser, file manager i sl, ali tu sličnost sa ie-om prestaje. Btw, konqueror trči na istom engine-u kao i safari.
http://www.konqueror.org/

[Ovu poruku je menjao dinke dana 18.01.2005. u 17:08 GMT+1]
[ jablan @ 18.01.2005. 16:06 ] @
Citat:
Dragi Tata: Ko je 2003 mogao da predvidi da će FF da bude popularan za 3-4 godine, kad FF tada nije ni postojao?

I 2003, kao i sad, pri razvoju veb aplikacije imaš (najmanje) tri mogućnosti: 1) da pišeš za konkretan brauzer i bukvalno od*ebeš one koji koriste nešto drugo, ni ne pokušavajući da mu pošalješ neki HTML, 2) da pišeš za konkretan browser trudeći se, koliko toliko, da ispoštuješ postojeće standarde, vrlo verovatno je da će sadržaj bar biti funkcionalan ako ne estetski savršen i u drugim brauzerima i 3) da pišeš za nekoliko brauzera, uključujući testiranje na svima (ono oko 100% testiranja je vaša politika, ja bih lično radio drugačije ali vaša stvar).

Ubedljivo najgora strategija je ona pod jedan, bila 2003. i ostala i dan danas.
[ dinke @ 18.01.2005. 16:09 ] @
U mojoj kompaniji pise se po standardima i eventualno posle hakuje da bi radilo na IE-u.
[ strba @ 18.01.2005. 16:50 ] @
Bah.

Sta po vama jednom browseru treba podrediti svaku stranu na internetu pa nije nego (da ne ulazim dalje...ono kao ceo svet jednom proizvodu).

Internet explorer mi je bio ok kada sam pocinjao da se bavim html-om, pola stvari nisam znao i ono sto nije radilo kako treba u drugim browserima radilo je u njemu.

To sto dolazi uz windows i to sto u njemu skoro sve iskodirano radi pa samim tim puca na veeeeeeeeeliiiiku populaciju (onih koji imaju windows i onih strucnjaka koji prave "neki" sadrzaj za web i posle kace banere ie only) ljudi je i razlog njegove ogromne popularnosti, a ne kvalitet.

Firefox je fenomenalan browser i morao je da se probija kvalitetom (kod mene je to slucaj tvrdim) i nezamenljiv ljudima koji rade na izradi i razvoju internet stranica.

POzdrav

[Ovu poruku je menjao strba dana 18.01.2005. u 18:29 GMT+1]
[ Sundance @ 18.01.2005. 17:20 ] @
Opet ovi silni web developeri pucaju po argumentu da IE "ne valja" samo zato jer ne podžava njihove opskurne standarde.

Citat:
dinke: ...što pravljenje sajta koji radi u svim browserima nije nikakav rocket science da se razumemo

Citat:
Ilija Studen:Kao da je nuklearna fizika napraviti kod koji se pravilno izvršava u više browsera.

Ovim sve argumente na to da je IE loš browser zato jer odstupa od W3C standarda proglašavam ništavnim. Sa stajališta korisnika, naravno, jer ne znam u kojoj mjeri je odstupanje od podrške više browsera kompleksno, pošto se ne bavim web "programiranjem".
[ Dragi Tata @ 18.01.2005. 17:33 ] @
Kao što sam rekao pre jednom prilikom: smeta li nekom što je Linux pravljen u nestandardnom C-u? Iskreno, mene baš briga. Zašto bi bilo drugačije za web sajtove? Šta mene kao korisnika briga za w3c standarde? Ima sajtova i to korisnih koji se lepo vide sa IE-om, a ne vide sa FF-om, to je sve što me zanima.
[ Slobodan Milivojevic @ 18.01.2005. 17:39 ] @
Kao kad bi najveci svetski proizvodjac guma za automobile pravio elipsaste gume, pa bi onda i Audi i Mercedes i BMW i svi morali da svoje automobile prave da rade i sa elipsastim gumama, sto nije mnogo prakticno, slozices se?

Mislim da ovo dovoljno govori u prilog tome kolko je nas posao tezak bas zbog lenjosti majko$ofta da nesto i uradi, za razliku sto samo broji zelene novcanice i zivi na staru slavu. Zato ce bog da da da te lenjstine propadnu, a da vredni ljudi iz oss zajednice nacine ovaj svet boljim!

Umesto da M$ pljuje i kudi sve sto mu je konkurencija, trebali bi nesto da sednu da napisu. Zive na staru slavu i nista ne rade! Samo su im $$$ u glavi!

Zato sto su lenji i zive na staru slavu, i bas ih boli stojko za sve, zato sam protiv njih, i dabogda crkli! Trutovi ni jedni! Samo ljudima zivot zagorcavaju!
[ dinke @ 18.01.2005. 17:43 ] @
Citat:
Sundance: Ovim sve argumente na to da je IE loš browser zato jer odstupa od W3C standarda proglašavam ništavnim.

Čime definitivno dokazuješ da nemaš pojma o Web programiranju, tako da bi ti bolje bilo da se ne provaljuješ više ovde.

Sajt može da se napravi da radi i na IE-u koristeći standarde koji su se pojavili krajem prošlog veka. U tome je poenta. IE te tera kao developera da koristiš zastarele tehnologije. Ovo je što se tiče Web dizajna, čime se da se razumemo ja ne bavim. O tome kako IE implementira druge stvari (http protokol na primer) bolje i da ne govorim.

Bug: Download doesn't work under https
Solution: Do not use download under https.

etc :)

[Ovu poruku je menjao dinke dana 18.01.2005. u 18:50 GMT+1]
[ Sundance @ 18.01.2005. 17:48 ] @
Citat:
godza: Sta cete raditi kad firefox dodje do maketshare-a od 40-50% ha?

IE će uvijek imati bar 40-50%, pa opet nitko neće biti lud da ne pravi IE-friendly sajtove.

Citat:
Ne znaci vam nista sto ne renda dobre PNG fajlove? hmmmm. mislim da gresite. PNG fajlovi su na dobrom putu, da zamene GIF format, ako vec i nisu.

Jesu li? Koliko dugo postoji PNG i koliko se već raširio ako je tako superioran? Šta mene kao korisnika koji samo radi clickety-click zaboli qrac za to?

Citat:
upravo u tome i jeste draz. Meni ne treba milion opcija. Cak naprotiv smeta mi. Kad mi nesto zatreba ja ubacim extenziju i gotovo

Maxthon ima i combo i lite verziju koja dolazi sa manje opcija predisntaliranih i namijenjena je za starije mašine. Meni combo verzija Maxhtona troši trenutno 5.5 MB. Previše za linux zealote? Apparently so..

Citat:
ja jesam. Svaki koji pravim. A pravim ih po XHTML 1.1 strict standardu.

Ja nisam. Većina kojima surfam. Koristim Maxthon.

Citat:
Boooooooooooom, koja odvaljotka. Odkud ti ta ideja??? kad se pojavio prvi shell za IE? Koliko je to od nastanka IE-a?

To istu "odvaljotku" o tome kako je IE namijenjen samo za primitivne browserske fje te kao jezgra za ljuske i integraciju sa 3rd party programima je "odvalio" i glavni arhitekt IE-a u interview-u koji sam čitao prošle godine. Ne znam točno link ali znam da je to 100% točno. Čemu inače onoliko silna dokumentacija na MSDN-u posvećena tome i toliki broj ljuski? Ali naravno, kao i uvijek, linuxaši uvijek znaju više :)

Citat:
Poenta je da ne moraju da instaliraju spyware jer za to nema potrebe. 9 meseci na racunaru koristim FF i nisam nakacio niti jedan faking spyware. Dodje moj cimer, sat vremena sa IE-om sa popup blockerom (sp2) i zarazi mi komp sa oko 15 razlicitih spy programa, koje ne mogu da ocistim ni sa spyBot-om ni sa adaware-om, niti sa novim Microsoft Spyware alatom, ne znam kako se tacno zove.

Meni je žao što si sigurnosni neznalica kad dođe do konfiguriranja IE-a za sigurno surfanje. Imaš na netu tonu tuorijala, a i jedan friški tekstić na forumu Windows Aplikacije, možda ti pomogne. Onako konfiguriran IE + još koji programčić i siguran si 99.99%. Desetak frendova sam tako instalirao win i vršio podešavanja i svi su sretno surfali mjesecima. Čak i cimer :)

Citat:
Drugar lupio si glupost, ni sam ne znas koliku....

Još jednom pitanje: koji će meni qrac PNG transparency kao običnom korisniku? (uočite podebljani dio :)

Citat:
Onda sam odlučio da ga deinstaliram, šta će mi.... baš me interesuju iskustva ljudi koji koriste IE.

Spyware, što je to? A to su oni programčići se ne mogu instalirati jer im se matični sajtovi nalaze u Restricted zone i jer ih realtime modul blokira. Ahhhh tiiiii.... Što radi taj "spajver" ? :)

Citat:
A one priče o ideju IEa kao core-a na koji će da se kače shellovi, koja je navodno odavno aktuelna ostavite za neku drugu priliku.

Zato i ima na desetine ljuski. Pred kojima FF može samo da puuuže.....

Citat:
Slobodan Milojevic:Help system GNOME-ta koristi gecko, ali to je ne zaboravite, samo jedan od programa u okviru paketa, a to ne znaci da je sam gecko a pogotovo FF ugradjen u osnovu. Gnome ce i bez toga da radi.

A hoće li njegov help? :)

Citat:
A za glupi, idiotski, i ne znam sta jos IE,

Opet masa profesionalnih argumenata :)

Citat:

Umesto da M$ pljuje i kudi sve sto mu je konkurencija, trebali bi nesto da sednu da napisu. Zive na staru slavu i nista ne rade!

Prave Longhorn. To ti je jedan OS koji će dominirati krajem ove dekade :)
[ Sundance @ 18.01.2005. 17:50 ] @
Citat:
dinke: Čime definitivno dokazuješ da nemaš pojma o Web programiranju, tako da bi ti bolje bilo da se ne provaljuješ više ovde.

Pa ni nemam. Ali kakve to veze ima za mene kao korisnika vulgaris kad odabirem browser. Ti ve-ce standardi? :) To nije moj problem, ma koliko se vi pjenili.
[ Aleksandar Trifunović @ 14.07.2008. 00:43 ] @
Mozilla Firefox naravno (moja preporuka).

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Trifunović dana 15.07.2008. u 03:02 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Trifunović dana 15.07.2008. u 03:02 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 14.07.2008. 15:51 ] @
Firefox, i pored toga sto na MySpace-u nece da mi prikaze player za muziku
za koji sam ubacio kod, a IE7 hoce :) - i tako... jos neke stvari nece, recimo
e-banking sa Meridianom...
[ Srđan Pavlović @ 14.07.2008. 15:53 ] @
E, da - jos jedno pitanje - zasto Mikrosoft neveruje Kasperskom? Probam iz IE7 da idem
na onaj njihov FreeScan, kad ono kaze za ActiveX kontrolu - Not Trusted, nece ni da cuje
da je instlira? :) - Heh... Mikrosoft... :)

Dok recimo McAfee-jev ActiveX je trusted i radi online scan... :)
[ almin_karic @ 20.07.2008. 23:52 ] @
Sto se tice Mozilla Firefox imam i nju i Operu i Avant Browser. Mozilla mozda jest bolja od Internet Explorer-a ali ja sad koristim Avant Browser zato jer je optimizovan za sve sto je i Mozilla i Internet Explorer a i svaku stranicu otvori do kraja
[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2008. 07:17 ] @
Citat:

zasto Mikrosoft neveruje Kasperskom? Probam iz IE7 da idem
na onaj njihov FreeScan, kad ono kaze za ActiveX kontrolu - Not Trusted, nece ni da cuje
da je instlira? :) - Heh... Mikrosoft... :)

E svasta, uvek MS kriv ;-)

IE proverava da li ActiveX komponenta ima validan digitalni potpis - a razloge zasto Kaspersky nije potpisao svoje ActiveX kontrole moras ipak potraziti na njihovoj adresi - Microsoft sa tim ipak nema puno veze ;-)
[ bags @ 21.07.2008. 08:23 ] @
Firefox 3 se rusi stalno na netbanking sajtu moje banke. Pokusavaju skoro mesec dana da rese problem ali nikako.

Meni na IE7 nedostaje samo dobar adBlocker (ne svidja mi se kako radi IE7pro) da bi postao default browser.
[ Srđan Pavlović @ 22.07.2008. 08:23 ] @
@Dimkovic - pa Kaspersky je jedan od najboljih sigurnosnih paketa, pa me cudi da iz windowsa, iz IE7, ne
mogu da odem na zvanican sajt Kasperskog i instaliram FreeOnline Scan, ne moze se reci "nije do MS-a",
njihov sistem je bez AV-a rupa (Windows Defenfer: "Uzvicnik - nemate nikakav Anti Virus softver na racunaru!"),
tako da me cudi ova nesaradnja kada se radi o ovako vaznoj stvari za windows.

Citat:
Microsoft's new operating system Vista will not make it more difficult for anti-virus systems to work, Russian computer security group and potential IPO candidate Kaspersky Lab said on Friday, contradicting rivals.

Ne znam gde je zapelo na toj relaciji izmedju njih dva, ali me bas zanima, s obzirom da je KAV jedan
od najboljih igraca tu, a posebno sto kazu da najbolji detection-rate ima bas taj njihov OnlineScan (mislim
nezavisni izvori, ne KAV)
[ Stefan Markic @ 22.07.2008. 16:12 ] @
Naravno da se moze reci da nije do Microsoft-a. Izgleda da nisi razumeo Ivana ili sta vec.
[ Srđan Pavlović @ 22.07.2008. 20:00 ] @
Naravno da sam razumeo Ivana - ali ne bih se kladio u to da "MS sa tim nema puno veze".
[ Stefan Markic @ 22.07.2008. 21:32 ] @
Aman! Nista tu Microsoft ne moze da uradi zato sto Kaspersky nije potpisao svoje ActiveX kontrole, niti ima veze sa Microsoft-om.
[ Srđan Pavlović @ 23.07.2008. 03:53 ] @
Citat:
Aman! Nista tu Microsoft ne moze da uradi zato sto Kaspersky nije potpisao svoje ActiveX kontrole...

Ne bih se slozio sa tobom :) - ako je saradnja dobra, namanji problem je potpisana ActiveX kontrola :)
[ Stefan Markic @ 23.07.2008. 04:12 ] @
Citat:
Kernel-1: ako je saradnja dobra, namanji problem je potpisana ActiveX kontrola

Mogu oni dobro da saradjuju a da Kaspersky i dalje ne potpise svoje ActiveX kontrole. :) Pa je l' sad Microsoft treba da ih moli da bi ih potpisali?! :-) Nema to nikakve veze sa saradnjom. lol
[ Srđan Pavlović @ 23.07.2008. 12:43 ] @
Citat:
Mogu oni dobro da saradjuju a da Kaspersky i dalje ne potpise svoje ActiveX kontrole. :)

Da, ta dobra saradnja urodila je time da ne mozes da instaliras OnlineScan u IE7 :-) Ispustas stalno iz vida
da je saradnja nesto sto je obostrano, na obostranu korist, i ne mozes to posmatrati u tom fazonu - sta briga jednu
stranu sto druga nesto nije uradila :) - mislim mozes ti to tako posmatrati, ali to nije bas tako :)