[ vik @ 07.07.2004. 11:40 ] @
Pozdrav svima!

Ne vidim da iko ovde pise o programu Rhino 3D, koji kako vidim uzima veliki deo trzista (bar ovde u Norveskoj). Ja po malo experimentisem i stvarno je ok. Da li se neko tu bavi istim programom? Mozda neki korisni linkovi i razmene tips-ova?
[ abc @ 07.07.2004. 15:31 ] @
RHINO je po meni jedan od najisplativijih i najlaksih programa za ucenje i koriscenje, za sve one koji imaju nameru da se bave industrijskim dizajnom sa cestom primenom NURBS krivih. Jos ako si iskusan u koriscenju AutoCAD-a brzina kojom se savladava RHINO je fascinantna. S' obzirom na relativno mali broj poslova koji se pojavljuju kod nas na temu SURFACE modelinga ovaj programcic moze biti jako isplativ kao zamena za skupe MCAD pakete.
U jednom proslogodisnjem broju DIGITALA su dali neke korisne linkove na temu tutorijala za RHINO pa ako su jos aktivni mogu dobro da ti posluze (i meni su bili od izuzetne koristi jer u svakom zanatu tips&tricks-a nikad dosta):

http://www.3drender.com/rhino/bikehtml/index.htm
http://membres.lycos.fr/mgibeault/tut/tutb/english/tutbe1.html
http://www.ifrance.com/LMD/html/audittUS.html
http://members.shaw.ca/axeman/rhinoindex.html
http://www.geocities.com/SiliconValley/Horizon/4419/cardemo.html
http://www.ifrance.com/LMD/html/jante.html
http://membres.lycos.fr/mgibeault/tut/tutm/english/tutme1.html
http://www.suurland.com/gallery_stills_newbeetle_a-and-r.htm
http://web.ukonline.co.uk/nich...es/joystick/1024html/step1.htm
[ vik @ 08.07.2004. 15:28 ] @
Hvala na linkovima. Probacu neke od tutoriala.

U pravu si to za AutoCAD, slazem se da pomaze da se Rhino lakse usvoji.

Ja sam inace u projektovanju brodova. Cini mi se da je definisanje forme broda ipak malo prekomplikovano za Rhino. Obicno se sama forma (linije trupa) uvoze u .iges formatu iz nekog od jacih i za to specijalizovanih programa, a onda se na to vrsi nadogradnja i modelovanje paluba, opreme i sl. Moze da da jako fine rezultate u ranoj fazi projektovanja za potrebe vizualizacije.

Da li neko tu koristi Rhino za poterbe brodogradnje?

Pozdrav svima!

[ pz4 @ 11.07.2004. 09:01 ] @
Ja koristim rino u brodogradnji, doduse periferno. Ako hoces javi se na [email protected] da malo izmenjamo iskustva. Pozdrav
[ SpelingMistakes @ 11.07.2004. 09:33 ] @
Mene interesuje koji programi se ovde koriste za mdf (mehaniku fluida). Znaci treba mi preporuka za program za izradu hull-a Kanije cu u ProE-u da zavrsim sve

Cuo sam da je MIT napravio sjajan priogramcic za to (kako se zove). Trebam da napravim poprecne preseke korita i da ih onda ubacim u ProE radi daljeg rada na koritu, palubi i unuttrasnjosti.

unapred zahvalan na preporukama
[ pz4 @ 11.07.2004. 17:44 ] @
Toplo preporucujem Maxsurf.
[ b_udder @ 05.08.2004. 09:53 ] @
Da li ste chuli da SplutterFish razvija Brazil za Rhinocerosa? Vishe o tome mozhete saznati na: http://www.rhino3d.com/brazil/brazil-pr1.pdf

P.S.Da li to znachi da McNeel odbacuje flamingo ili cje se razvijati istovremeno?

Pozdrav.