Citat:
superbaka: niste me shvatili, stanje se vratilo na nesto normalniju vrednost kada sam ubio wmplayer.exe, a na sasvim normalno kada sam restartovao komp... mene samo zanima kako je WMP mogao da nabije ovoliki ram, i kako je task manager mogao da pokaze ovoliku zauzetost rama kad ja toliko nemam instalirano...
Upravljanje memorijom je jedna od 4 slozenih aktivnostima kojima upravlja jezgro ili kernel operativnog sistema. Najprostije da shvatis vezano za tvoj problem je da OS koristi RAM memoriju (fizicka memorija koja je zabodena u plocu) u kombinaciji sa VIRTUELNOM koja je u stvari jedan fajl pagefile.sys (windows) ili swap particija (linux).
Pretpostavimo da si upalio racunar i deo OSa se ucitao u RAM i ostalo je jos nesto prostora u RAMu. Palis jos 2 programa koja popunjavaju ostatak RAMa i sada palis 3. program. Posto je RAM pun, OS prebacuje nepotrebne (odnosno u tom trenutku manje potrebne) podatke u virtuelnu memoriju, oslobadjajuci RAM za 3. program koji si pokrenuo.
Razlozi zasto je tebi zagusio memoriju mogu da budu razni. Lose napisan kod programa, pa ne oslobadja memoriju od objekta kada nisu vise potrebni, losi podaci sa kojima program radi, hardware, neke greske u samom OSu itd.
Ako kazes da je posle kad si ubio WMP oslobodio memoriju, znaci da je on nesto zakucao. Mozda fajl koji si pustao, mozda treba reinstalirati WMP ili je nesto trece.
Ili nemoj vise koristiti WMP :)))