[ bakiman @ 12.07.2004. 15:36 ] @
Hocu sve da znam, to je po mom misljenju hardwer koji radi samo pod jednim softwareom i da je extra komplikovano i zastarelo!!!

poz&thanx
[ MacZec @ 12.07.2004. 16:44 ] @
Citat:
hardwer koji radi samo pod jednim softwareom

To je tačno. (Ima i Linuks koji radi na meku - ali zašto bi to koristio, kad je Mac OS X Unix-sistem?)
Citat:
i da je extra komplikovano i zastarelo

To nije tačno. Mac OS X 10.4 je po nekim stvarima i aktuelniji od Windows XP a i lakše u upotrebi. (n.p Bluetooth, TCP/IP,...)
[ bakiman @ 12.07.2004. 19:22 ] @
Znaci ja ako hocu da imam MacOC onda moram da kupim masinu Macintosh???

Pa to je extra glupo!
[ MaRaToNcI @ 12.07.2004. 20:16 ] @
nije glupo, mac se koristi za profesionalnu upotrebu i nema mu ravna, i sto se tice brzine, stabilnosti......jedan mac na 700 mhz radi brze nego pc na 2000 -dolazi pitanje sto, pa zato sto kod pc-a podaci idu u levak(magistrala) a kod mac-a kao kroz sito i da ne nabrajam:)
[ bakiman @ 12.07.2004. 20:44 ] @
Pish...

Mozda, Ne znam, ma dobro proverio sam sta sam hteo, ispostavila se tacnim moja pretpostavka.

Svako uzima ono so mu odgovara :)

A moze li mi ko objasniti iz ceka se sastoji Macintosh???
Kao sto se PC sastoji od maticne, proc., memorije, graficke, zvucne, modema, napajanje, hdd, opticki uredjaji, itd. itd.
[ MrNo @ 12.07.2004. 21:47 ] @
Pa Mac je PC (Personal Computer) tako da se sastoji iz istih komponenti kao i svaki drugi ...
[ NLO @ 12.07.2004. 22:02 ] @
ne bih bash rekao da je mac pc, a da se sastoji iz slicnih/istih komponenti to jeste..
[ Ni ten ichi ryu @ 12.07.2004. 23:26 ] @
Mac jeste pc (personal computer)
[ MacZec @ 13.07.2004. 02:22 ] @
Ja sam od Windows na Mac... i garant neću natrag.
[ juzznjak @ 13.07.2004. 08:07 ] @
Citat:
....to je po mom misljenju hardwer koji radi samo pod jednim softwareom i da je extra komplikovano i zastarelo!!!....


ja se potpuno slazem sa tobom, vidi ovako npr. Kad neka tetka stane na semafor u juznokorejskom pikolinu, pa joj sve lepo, udobno, automatski menjac, puna ergonomija... a onda kao iz vedra neba nesto vruum stane pored nje - ono ferrari, cakce kao sat, robustan, beskompromisan,... te tetka preko ramena baci pogled i kaze, pix,... kakav zastareli hardware.

I tako,... ja potpuno razumem tetke, to je mnogo dobro, one polako startuju, jos ASR ako imaju, nikad nece da proklizaju, a ferrari,... ponekad je extra komplikovan, ali ti ponekad pruza i extra zadovoljsto...

a kad mak nije PPC onda PC :)), i kad je vec FreeBSD onda je i *NIX.
[ KBB @ 13.07.2004. 09:47 ] @
Sa koje si ti planine sisao?
Klasicni zatucani pc-jas.
[ infoxpress @ 13.07.2004. 11:04 ] @
Ja odnedavno imam MAC G3 na svega 300 MHz i 128 MB RAM.
ATI Radeo 128 graficka itd... HDD 6 GB
Uzeo sam ga samo radi testiranja.

PC na istom taktu (300 Mhz) sa toliko malo memorije i prostora bi "cvileo" za jos resursa..Mac radi sa MAc OS X Panther glatko i perfektno...

Jednostavno moj Athlon ne moze iako je najmanje 3 x brzi takt ne moze d a se poredi sa njim. Jeidno sta radi sporije (razumljivo) je prikaz DIVX filmova. Inace ostale stavri - brze su jendostavnije i LEPSE...

Sastoji se od slicnih komponenti kao i PC ali nije moguce bas sve komponente menjati izmedju njega i PC - recimo memorije, HDD itd... baziran je na PowerPC procesoru - to je RISC procesor dakle druga tehnologija ...

Mac je definitivno mnogo bolji od PC.

Trenutno koristim oba ali cu defintiivno preci samo na MAC.

Citat:
bakiman: Znaci ja ako hocu da imam MacOC onda moram da kupim masinu Macintosh???

Pa to je extra glupo!
[ juzznjak @ 13.07.2004. 12:31 ] @
Citat:
Sa koje si ti planine sisao?
Klasicni zatucani pc-jas.


meni kazes? pa jesu tebe u ravnici ucili sta su stilske figure (neki odn nizzih razreda)?

ako sam preterao, onda se svima izvinjavam, mada mislim da je bilo lako za shvatiti. Elem, ma volim ja maka, kako da ne, godinama... stare ljubavi :), a to MS i Apple je sada vec mnogo "blaza" prica, jako je dobro sto je sve veca kompatibilnost, ja jos uvek kukam kako nemam USB na mom Powerbook-u (Wallstreet), a sada... sve sto imas tamo imas i ovamo, skoro svaka periferija (novija) radi u obe varijante.

[ neshke @ 13.07.2004. 20:00 ] @
Ljudi prekinite da se lozite na te fore dodje neko kome je extra dosadno i
pocne temu o vektorskim i skalarnim sistemima pa onda sledece ide ko ima
veci, bolji , brzi , koji moze vise itd ..... zar vam nije dosadilo !!!!
[ KBB @ 14.07.2004. 09:55 ] @
Citat:
meni kazes? pa jesu tebe u ravnici ucili sta su stilske figure (neki odn nizzih razreda)?

ako sam preterao, onda se svima izvinjavam, mada mislim da je bilo lako za shvatiti. Elem, ma volim ja maka, kako da ne, godinama... stare ljubavi :), a to MS i Apple je sada vec mnogo "blaza" prica, jako je dobro sto je sve veca kompatibilnost, ja jos uvek kukam kako nemam USB na mom Powerbook-u (Wallstreet), a sada... sve sto imas tamo imas i ovamo, skoro svaka periferija (novija) radi u obe varijante.Ja stvarno ne znam kako si se ti nasao prozvanim.
Moja poruka je bila za ovog sto pita sta je to Macintosh i od cega se on sastoji.
[ juzznjak @ 14.07.2004. 13:28 ] @
bio je post jedan za drugim... ex, pa u brzini :)
[ macuser @ 04.10.2004. 21:21 ] @
bakiman: Znaci ja ako hocu da imam MacOC onda moram da kupim masinu Macintosh???

Pa to je extra glupo!

Kako glupo? To su dvije razlicite arhitekture i logicno je da nisu kompatibilne.Cak i kada bi postojao osX za pc platformu, opet nebi to bilo to.
[ DeLacy @ 05.10.2004. 00:42 ] @
Citat:
nije glupo, mac se koristi za profesionalnu upotrebu i nema mu ravna, i sto se tice brzine, stabilnosti......jedan mac na 700 mhz radi brze nego pc na 2000 -dolazi pitanje sto, pa zato sto kod pc-a podaci idu u levak(magistrala) a kod mac-a kao kroz sito i da ne nabrajam:)


Malo kasno videh ovu temu, ali nisam mogao da odolim.

Moram priznati da sam pre mog prvog susreta sa Mek računarom, a upravo zbog ovakvih (polu)tačnih priča o Meku zaista imao iluziju da je to nešto jako dobro i potpuno profi i 100x puta brže i 500x bolje od Wintel kombinacije. Nakon dosta druženja sa istim, moram konstatovati da je ta tvrdnja jako daleko od istine.

Izneću samo ukratko jedan primer (mada ih se mogu setiti nekoliko ;> ) - radim u prepress studiju, i imamo dva osvetljivača sa potpuno istovetnim softverskim RIP-ovima (raster image processor, harlequin 4.5) - samo što je jedan prilagođen Windows, a drugi Mek računarima.
PC računar (tad je bio) - Compaq P II/350, HD Quantum 12 GB-5400 rpm, 256 MB PC100 SDRAM, S3 grafička, Win2000, a Mek je (još uvek) G4/500, 256 MB PC133 SDRAM, 20 GB 7200 rpm disk, MacOS 9.2.2. Koristio sam iste PS fajlove kao test na obe platforme, za sam RIP je rezervisano 128 MB na obe platforme. Samo ripovanje je izuzetno procesorski zahtevan posao, tako da sam u startu pretpostavio da će Mek pojesti PC-ja za doručak. Rezultat: za ono što PC/350 MHz izripuje za minut, Meku G4/500 MHz treba dva minuta, i to u oblasti u kojoj bi Mek trebalo da ima upravo najveću prednost nad PC-jem: prepress.
Da ne bude sve tako crno, Mek je zaista lep na oko ;>, lak za instalaciju, a još lakši za korišćenje - navikao sam se na njega za 10 minuta. Nema zezanja sa kojekakvim drajverima ove ili one verzije, programima koji su se uselili u registry i koji neće da se deinstaliraju.
Kao ni PC, nije ni Mek imun na povremena ukucavanja i zaglavljivanja, tako da mislim da niko ne može tvrditi kako je jedna platforma apsolutno stabilnija, brža i uopšte bolja od one druge.
[ Mac OS Tigar @ 16.10.2004. 19:19 ] @
ja sam imao srecu da mi je cale doneo kuci Macintosh 512 1986 godine i od tada koristim Mac prvo kroz skolu a onda i na fax-u inace sam 1978 godiste
[ davorp @ 08.11.2004. 21:20 ] @
po mojim testovima ripanje i video encoding je brzi na mom powerbook-u 1.5ghz neko na ocevom pc-u 2ghz pentium.Osim toga mac os je baziran na unixu (freebsd) sto ga cini najboljim za internet i mrezu a ako se tome jos doda da je imun na viruse i po mom misljenju najnoviji safari znatno je brzi i jednostavniji nego internet explorer.Meni powerbook nikada nije zaledio ili je neka aplikacija zaledila niti sam izgubio podatke. Desilo mi se nekoliko puta da mi je DVD sa filmom zaglavio u citacu posto ga isti nije mogao procitati i to je sve. PC jedino koristim za stampanje preko IP-a posto imam stari stampac i ubacivanje firmware-a u dig.satelitski receiver.
[ henrik @ 09.11.2004. 14:57 ] @
Ripovi se već nekoliko godina (primer Harlequin) prave i testiraju prvo za Win, a zatim za Mac, pošto se Win pokazao boljim pri tom procesu. Mac slovi za jaku prepress mašinu još tamo od kraja 80tih, on to i jeste, jak je, stabilan (ne 100%), nema registry kao win pa mu se ne upetljava svašta u sistem, deinstaliraš programe tako što baciš ikonicu u trash bolje mu je upravljanje resursima sistema, ali je win mnogo prilagodljiviji, ima mnogo više shortcutova, i na kraju (što nimalo nije nebitno) mnogo jeftiniji. Čak ne bih rekao da je Mac brži (kada se upoređuju mašine kompatibilne jačine), samo je stabilniji. Mada, meni je winXP stabilan do jaja, samo treba znati šta može a šta ne.

Zaključak: sve je to isto. Ako znaš da radiš svoj posao, radiće ti oba dobro. Ako ne znaš, nema ti pomoći. A uvek će biti zatucanih win/mac/lin retarda koji će da pljuju operativne sisteme na kojima nikad nisu odradili jedan posao.
[ nesh @ 11.11.2004. 15:51 ] @
On Tue, 09 Nov 2004 15:57:29 +0000, "Beograd (henrik)" wrote:


Citat:

Ripovi se već nekoliko godina (primer Harlequin) prave i testiraju prvo

za Win, a zatim za Mac, pošto se Win pokazao boljim pri tom procesu. MacU čemu bolji? RIP-ovanje je skoro čist "number crunching" gde CPU 100%

dolazi do izražaja, a o sirovoj CPU snazi i RISC vs CISC ne moramo

ponovo da pričamo. Btw. nisam video da Creo uopšte i pomišlja da razvija

PS/M za CISC platformu (Brisque takođe radi na PowerPC mašini).


Citat:

slovi za jaku prepress mašinu još tamo od kraja 80tih, on to i jeste,

jak je, stabilan (ne 100%), nema registry kao win pa mu se ne upetljava

svašta u sistem, deinstaliraš programe tako što baciš ikonicu udovoljno je reći "unix inside" ;)


Citat:

trash bolje mu je upravljanje resursima sistema, ali je win mnogo

prilagodljiviji, ima mnogo više shortcutova, i na kraju (što nimalo

nije nebitno) mnogo jeftiniji. Čak ne bih rekao da je Mac brži (kada

se upoređuju mašine kompatibilne jačine), samo je stabilniji. Mada,

meni je winXP stabilan do jaja, samo treba znati šta može a šta ne.Uporedi cene "brand" PC-a i mac-ova i videćeš da odavno PC nema veliku

prednost u ceni. Odnos "pare & muzika" je odavno na strani mac-a. Da, šta

znači "kompatibilne jačine"? Koja je PC "kompatibilna" jačina za moj

2 x 1.8GHz G5 (sa full 64bit-nim os-om)? Dual Itanium/Opteron na ???GHz sa

kojim os-om i sa kojom cenom?


Što se prilagodljivosti tiče :D

Win nikada imao ni P od prilagodljivosti (koristio sam od win 3.1 pa sve

do XP-a). OK radi samo ono što je m$ odlučio da radi, teško se portuje

sw sa drugih os-ova... iako, moram da priznam, igre lepo rade ->

najćešća upotreba windowsa kod nas ;).


Sa druge strane Mac OS X je "ispod haube" čist BSD Unix na kome mogu da

rade i sve normalne Unix aplikacije, npr. ovo pišem preko news-a i

koristim Pan news reader koji je napisan za Linux - sve što je trebalo je

da skinem sors i da ga prekompajliram pod X-om (za one koji ne umeju ili

ih mrzi da to rade ima i bin verzija) koristeći razvojni sistem koji sam

dobio *besplatno* uz sam os. Sve u svemu, ja mogu da "vrtim"

aplikacije za Mac OS X, OS 9, *nix (i Linux) bez dodatnog ulaganja u bilo

sta i sve to "out of the box" dok se još sećam zadnje "avanture" sa

"kalemljenjem" X klijenta na win xp.


Uz OS X dobijaš kompletne *nix alate, apache (web server), razvojno

okruženje xcode (gcc) i sl. Isto to na win-u je pooooveći dl - reda oko

500Mb (bez gui razvojnog okruženja) ili bih morao da platim neki VC ili

sl.


I još jedna stvar, mac mašine imaju oooogroman rok upotrebljivosti,

npr. na mac-u starom 4-5 godina (G4 566Mhz) savršeno rade najnoviji

os-ovi i aplikacije, a moj, bivši, pc star 2-3 je već imao muku sa radom

pod XP-om i novijim win aplikacijama.


Citat:

Zaključak: sve je to isto. Ako znaš da radiš svoj posao, radiće ti

oba dobro. Ako ne znaš, nema ti pomoći. A uvek će biti zatucanih

win/mac/lin retarda koji će da pljuju operativne sisteme na kojima

nikad nisu odradili jedan posao.Najveći problem je u tome što mac useri koji kritikuju win (u većini

slučajeva - kao i ja) su doosta radili i na win, sa druge strane najveći

broj win korisnika koji "pljuju" po mac-u nikada nisu ništa ozbiljno

uradili na istom.


p.s. koristim win od 3.11, linux od slackware 2.0, Mac OS negde od 7.0

tako da imam i više nego dovoljno iskustva sa svima.


p.p.s. moja top lista :)))


1. Mac OS X

2. Linux

|- zavisno od namene

Mac OS 9 /

...

3. Win (ako baš ne mogu da ga izbegnem, a i za igranje nije loš ;) )


p.p.p.s. Mac ne koristim samo za prepress (iako mi sada u pozadini PS/M 8

ripuje fajlove a moj G5 1.8 MP to i ne oseća a i "ladno" mogu da igram

Halo sa max efektima dok to radim), koristim ga i kao čistu desktop

mašinu (net, mail, dvd, divx, sound), razvojnu mašinu (internet &

intranet aplikacije u pythonu, ponešto cpp-a), igranje, ...


--

Đorđević Nebojša

Studio Quattro - Niš

Registered Linux User 282159

[http://counter.li.org]
[ davorp @ 11.11.2004. 18:04 ] @
Samo da dodam,ljudi cesto kazu mac je samo za graficare i ljude koji se bave design-om, e pa sa tim se ne bih slozio. Graficari koriste mac zato jer u vrjeme kada su nastajale prve verzije popularnig dtp i photo editing programa postojale su uglavnom verzije samo za mac te je stoga logicno da su ljudi profesionalci kupovali mac da bi mogli koristiti te programe. Inace, mac je stvoren za sve zivo i sve zadatke osim mozda igre radi 1000 puta bolje nego PC
[ nesh @ 12.11.2004. 07:50 ] @
On Thu, 11 Nov 2004 19:04:53 +0000, "europe/usa/australia (davorp)" wrote:


Citat:

Inace, mac je stvoren za sve zivo i sve zadatke osim mozda igre radi 1000

puta bolje nego PCProbaj Halo ili Ghost Recon na Mac-u i na PC-u pa ćeš videti da je i za

igre :)


--

Đorđević Nebojša

Studio Quattro - Niš

Registered Linux User 282159

[http://counter.li.org]
[ henrik @ 12.11.2004. 09:04 ] @
Citat:
Uporedi cene "brand" PC-a i mac-ova i videćeš da odavno PC nema veliku

prednost u ceni. Odnos "pare & muzika" je odavno na strani mac-a. Da, šta

znači "kompatibilne jačine"? Koja je PC "kompatibilna" jačina za moj

2 x 1.8GHz G5 (sa full 64bit-nim os-om)? Dual Itanium/Opteron na ???GHz sa

kojim os-om i sa kojom cenom?


Koliko košta tvoj sistem? U odnosu na neki Opteron sa recimo 2GB memorije i vrhunskom pločom, SCSI, bla bla. Nemoj mi reći da je jeftiniji.

Citat:
I još jedna stvar, mac mašine imaju oooogroman rok upotrebljivosti,

npr. na mac-u starom 4-5 godina (G4 566Mhz) savršeno rade najnoviji

os-ovi i aplikacije, a moj, bivši, pc star 2-3 je već imao muku sa radom

pod XP-om i novijim win aplikacijama


Vidiš, meni se takve stvari ne dešavaju na peceu.

Citat:
Najveći problem je u tome što mac useri koji kritikuju win (u većini

slučajeva - kao i ja) su doosta radili i na win, sa druge strane najveći

broj win korisnika koji "pljuju" po mac-u nikada nisu ništa ozbiljno

uradili na istom


Ja sam se veoma retko (skoro nikada) sretao sa time. Uglavnom je praksa da fanatici "alternativnih" operativnih sistema pljuju win ili tako nešto, to je taj fazon "mislite drugačije", mi smo vrlo posebni itd, kao ovaj tigar sa zanimljivim nickom. Jednostavno, meni je svejedno, ne kažem ja da je Mac loš, upravo ovo šaljem sa njega, ali hoću da kažem da je davno, odn. kada su krenuli NT sistemi na winu, prestalo da važi ono kurčenje kako je Mac ozbiljna mašina, a win igračka. Recimo da je bolji možda 20% sveukupno, ali to ne opravdava njegovu elitističku cenu.
[ MrNo @ 12.11.2004. 13:36 ] @
Po kojoj osnovi ti mislis da su elitisticke cene. Idi na Dell-ov web site recimo i izaberi jedan od njihovih workstation-a, i konfigurisi ga otprilike isto kao i dual G5. Videces da su cene iste. Na primer Panther je isto tako jeftiniji OS od Windows XP-a. Znaci ako hoces podrsku i kvalitetne delove moras da platis...
[ duskosp @ 13.11.2004. 22:50 ] @
Par dodataka:
Citat:
I još jedna stvar, mac mašine imaju oooogroman rok upotrebljivosti,

npr. na mac-u starom 4-5 godina (G4 566Mhz) savršeno rade najnoviji

os-ovi i aplikacije, a moj, bivši, pc star 2-3 je već imao muku sa radom

pod XP-om i novijim win aplikacijama.
Imam jednog iz prve serije G4, onog na 350 MHz i sa Yikes plocom (kao i iz G3). Osim VirtualPCja 6, nista jos nije odbilo da radi. Panther radi naravno. VLC prikazuje DIVX savrseno, itd itd.
Jednom sam cak u nastupu rasejanosti ubacio dodatni CD drajv tako sto sam racunar otvorio i drajv spojio sa kablom i napajanjem, zaboravivsi da ga pritom iskljucim. I sta se desilo? Pa, ubacih CD i on se najnormalnije mountovao. Dakle, 100% idiot proof hardver. To volim.
Citat:
Probaj Halo ili Ghost Recon na Mac-u i na PC-u pa ćeš videti da je i za

igre :)
Prva stvar sto sam instalirao na Meku kad je stigao (OS 9 ne racunam) bio je Quake 3, sa framerateom kao bolji crtani film. Kad je dosadna baba iz susednog stana cula urlike, stektanje i detonacije, prestala je da ima pik na nas i o'ma smo se sprijateljili... ih, kad se samo setim...

I jedno pitanje: da li se ljudi cesto ovako sentimentalno odnose prema racunarima i da li je to platform-zavisno?
Pozdrav, Dule
[ nesh @ 24.11.2004. 09:14 ] @
On Fri, 12 Nov 2004 10:04:53 +0000, "Beograd (henrik)" wrote:


Citat:

Koliko košta tvoj sistem? U odnosu na neki Opteron sa recimo 2GB memorije

i vrhunskom pločom, SCSI, bla bla. Nemoj mi reći da je jeftiniji.2100E, a brzi pogled na pakomov cenovnik mi napravi sporiju mašinu za

1500E+ i to sa tajvanskim zzz class komponentama. BrandName sigurno

prilazi cenom još više.


Citat:

pod XP-om i novijim win aplikacijamaVidiš, meni se takve stvari ne dešavaju na peceu.

[/quote]

da i P2/500Mhz moze da bude upotrebljiv pod win xp :)))))))Citat:

Ja sam se veoma retko (skoro nikada) sretao sa time. Uglavnom je praksa da

fanatici "alternativnih" operativnih sistema pljuju win ili tako nešto,

to je taj fazon "mislite drugačije", mi smo vrlo posebni itd, kao ovaj

tigar sa zanimljivim nickom. Jednostavno, meni je svejedno, ne kažem ja

da je Mac loš, upravo ovo šaljem sa njega, ali hoću da kažem da jeJa nisam otišao u win conf da pljujem po win-u....


Citat:

davno, odn. kada su krenuli NT sistemi na winu, prestalo da važi ono

kurčenje kako je Mac ozbiljna mašina, a win igračka. Recimo da je bolji

možda 20% sveukupno, ali to ne opravdava njegovu elitističku cenu. ----Bilo nekad, od pojave g3, bolje rečeno g4 serije cene su sišle u domen

običnih "smrtnika" :)


p.s. pc ko pc nije tako loš, evo glavni mrežni server mi je pc (1Ghz

celeron) - pod linuxom, samo nekako ... ma win je problem ;)


p.p.s. biće pc server dok ne pazarim neki jeftiniji mac g3/g4 max 500Mhz

da ga zameni :)) lepše radi pod 24/7 opterećenjem ;)


--

Đorđević Nebojša

Studio Quattro - Niš

Registered Linux User 282159

[http://counter.li.org]
[ nesh @ 24.11.2004. 09:21 ] @
On Sat, 13 Nov 2004 23:50:49 +0000, "Beograd (duskosp)" wrote:


Citat:

I jedno pitanje: da li se ljudi cesto ovako sentimentalno odnose prema

racunarima i da li je to platform-zavisno? Pozdrav, DuleKoliko sam mogao do sada da vidim, najveći "skakači" su korisnici wintel

mašina - možda kompleks inferiornosti ;) mnogo se ređe dešava da

korisnici ostalih mašina idu pod "tuđim" konferencijama i pljuju po

istim :)


--

Đorđević Nebojša

Studio Quattro - Niš

Registered Linux User 282159

[http://counter.li.org]
[ henrik @ 24.11.2004. 12:49 ] @
A ko pljuje Mac? Da li moram da ga hvalim do besvesti da se to ne bi podvelo pod pljuvanje? Kao što sam već napomenuo, apsolutno mi je svejedno na čemu radim, tj. radim na čemu mi daju ako mi obavlja posao, isto važi i za hardver i za softver. Ni jedna mašina ne spava sa mnom u krevetu, tj. ne ložim se ni na PC ni na Mac. Koliko mi se čini, to su samo jebene mašine sa svojim prednostima i manama, a imam ženu i decu za ostale vidove ljubavi.
[ Riblja corba @ 08.07.2005. 17:56 ] @
vau kakva tema...
a stali ste sa pricom...


Mozda bi sve bilo srecnije sa PC-jem da su proizvodjaci pc komponenti malo bolji jedni prema drugima,da imaju jednu veliku saradnju (oko toga sta je sa cim kompatibilno) itd...

A taj MAC nije da ga mrzim, ali mislim da je Britansko-Americko proseravanje..
[ Toni @ 09.07.2005. 09:39 ] @
Citat:
davorp: Samo da dodam,ljudi cesto kazu mac je samo za graficare i ljude koji se bave design-om, e pa sa tim se ne bih slozio. Graficari koriste mac zato jer u vrjeme kada su nastajale prve verzije popularnig dtp i photo editing programa postojale su uglavnom verzije samo za mac te je stoga logicno da su ljudi profesionalci kupovali mac da bi mogli koristiti te programe. Inace, mac je stvoren za sve zivo i sve zadatke osim mozda igre radi 1000 puta bolje nego PC


Ovo se ne bih složio što si izneo za „grafičare“. U svetu se još uvek najviše koristi za dtp quark 4 + silni njegovi dodaci i coreldraw...(niko neće da menja ono što radi dobro, a i prilagođavanje mašina za osvetljavanje, ploče itd je skup i problematičan proces.) a znamo šta je sve izašlo posle toga na tržište. Takođe i grafičari koji prate trebdove nemaju potrebe da koriste Mac kada recimo Adobe kada izda CS ili CS2 izda ih u istom periodu.

Jedino zašto grafičari koriste mac je to što ima mnogo bolju kalibraciju boja provučenu kroz sve delove sistema. Nema da na ekranu bude drugačije nego na štampaču ako si podesio sve. A na PC moraš da radiš kojekakve mahinacije za takav posao da bi to bilo dobro.

[Ovu poruku je menjao Toni dana 09.07.2005. u 10:44 GMT+1]
[ bakiman @ 09.07.2005. 13:30 ] @
Znači zaključak: PC-u je cena mnogo prihvatljivija nego kod MACa, a pritom daje realne performasne, dok MAC daje ako sam dobro razumeo 1000 puta bolje performanse od PCja.

E pa ljudi današnji PCi su i više nego dovoljno brzi, čovek jednostavno ne može da stigne da mu zadaje komande jer se one trenutno izvršavaju, a za MACa je onda potrebno 1000 ruku da bi imao potpun osećaj performansi, a čovek to nema niti će imati tako da je to iživljavanje.

A drugo je ako treba MAC za neke poslove kojima čovek ne upravlja koj sam radi zadati posao, a vidim da ljudi koriste MAC za kućnu upotrebu, e to ne mogu baš najbolje da razumem. Dati mnogo više para od PCa za mnogo više performansi koje ne mogu da se iskoriste je čista glupost.

To je kao kada bi ste uzeli najbrži motorcikl koji ide 350kmh da vozite po Beogradu gde teoretski ne može da se ubrza ni do 150kmh. A puknete 15000e umesto 1500e za koje bi mogao da se uzme 125ccm koji ide 160 recimo.

PozdraV
[ duskosp @ 09.07.2005. 20:08 ] @
Citat:
...E pa ljudi današnji PCi su i više nego dovoljno brzi, čovek jednostavno ne može da stigne da mu zadaje komande jer se one trenutno izvršavaju, a za MACa je onda potrebno 1000 ruku da bi imao potpun osećaj performansi, a čovek to nema niti će imati tako da je to iživljavanje...
Imas pravo, u smislu da ukupnu efektivnu brzinu rada na racunaru odredjuje brzina coveka x brzina interfejsa covek-racunar x brzina racunara (u najsirem smislu), ali imaj u vidu dve stvari:
1. ono "1000 puta" je bila hiperbola, u stvarnosti je valjda do 3 puta;
2. ima poslova koje racunar treba da radi satima i to bez uplitanja covekovih ruku. E tu dolazi do izrazaja razlika u brzini samih racunara.
Citat:
... ako treba MAC za neke poslove kojima čovek ne upravlja koj sam radi zadati posao, a vidim da ljudi koriste MAC za kućnu upotrebu, e to ne mogu baš najbolje da razumem. Dati mnogo više para od PCa za mnogo više performansi koje ne mogu da se iskoriste je čista glupost. To je kao kada bi ste uzeli najbrži motorcikl koji ide 350kmh da vozite po Beogradu gde teoretski ne može da se ubrza ni do 150kmh...
Opet si u pravu, ali ti podrazumevas da kucna upotreba racunara istovremeno znaci i manje ozbiljnu upotrebu od poslovne, zbog rizika od gubitka podataka:
1. kod (istina, jeftinijih) non-brand-name x86 racunara postoji (valjda) problem pouzdanosti samih komponenti, te se rizikuje kvar i gubitak podataka.
2. brand-name x86 racunari su danas gotovo jednako skupi kao i (brand-name) Mekovi. Tu se javlja problem u kolicini virusa za Windows platformu, te se rizikuje "format c:" i gubitak podataka
3. brand-name x86 sa UNIX/Linux OS-om je super, ali nije znacajno jeftiniji od Maca, tako da se moze birati prema licnom afinitetu, potrebama itd.

Reinstalacija sistema iz bilo kog razloga koja bi uz to znacila i npr. gubitak slika cerkice, za mene je katastrofa koju je tesko izmeriti novcem. Zato se te slike i nalaze na ovom iBooku (cista kucna upotreba) sa kog pisem. Eto.
Pozdrav
[ BytEfLUSh @ 10.07.2005. 02:04 ] @
Bakiman, šta smatraš pod "korišćenjem PC računara"? Igranje GTA? CounterStrike? Ne verujem da si ikad koristio Mac pošto u tom slučaju ne bi rekao da "PC izvršava komande u istom trenutku". Ta izjava je notorna glupost. Ni Mac ne izvršava komande toliko brzo, a kamoli PC.

Iako ja lično koristim PC (Windows) platformu (i navikao sam na nju), imam veliko poštovanje ka Mac zajednici, i da imam više para sigurno bi uzeo neki Macintosh računar. Takođe, što se mene tiče, ova tema je zrela za lock zbog sve češćih upada okorelih PC-ovaca koji brane svoj izbor po svaku cenu, ali ostaviću moderatoru ovog foruma da to odluči.

[ boki @ 15.07.2005. 02:02 ] @
Citat:
1. kod (istina, jeftinijih) non-brand-name x86 racunara postoji (valjda) problem pouzdanosti samih komponenti, te se rizikuje kvar i gubitak podataka.
2. brand-name x86 racunari su danas gotovo jednako skupi kao i (brand-name) Mekovi. Tu se javlja problem u kolicini virusa za Windows platformu, te se rizikuje "format c:" i gubitak podataka
3. brand-name x86 sa UNIX/Linux OS-om je super, ali nije znacajno jeftiniji od Maca, tako da se moze birati prema licnom afinitetu, potrebama itd.


1) Sto bi na non Breand masinama postojao rizik od kvara? Pa isti hdd-ovi ugradjuju i u brand i u non-brand.

2)Tu koristis Anti-Virus. Kao prvo ako dobro znas sta smes a sta ne smes jako tesko ces se i zaraziti virusom. Ako bas se i zarazis i unisti ti ceo sistem onda izvuces podatke pre nego sto uradis format C: zar ne ?

3) Znaci sve se izgleda svodi na *nix vs. win...
[ hulja @ 16.07.2005. 18:54 ] @
mislim da je stvarno doslo vreme da se ova tema zatvori.
ja kod kuce imam i pc i mac i mislim da je mac bolja platforma jos jednom platforma ali stvarno ne vidim potrebu prepucavanja koje se ovde sada pravi.
neka svako radi na kojoj kod hoce platformi ili na vise njih i to je to.
samo opaska za poslednji post da se isti hard diskovi ugradjuju i u non brand i brand masine.
nije tacno.postoje klase diskove i diskovi bolje klase se uzimaju od proizvodjaca i ugradjuju u brand masine.
[ MacMladen @ 18.07.2005. 08:39 ] @
...i ti diskovi, bar kad je reč o Apple-u, imaju drugačiji firmware o čemu govori i nalepnica sa odštampanom jabukom.

A kod nas dolaze i diskovi iz škarta što je simtomatično kada se kupuje jeftiniji disk od nekog ko nije zvanični uvoznik (mislim na prodavce opreme koji uzimaju robu iz veleprodaje) pa onda neko zbog viših cena (što je i normalno) viče "uuuu, ciganjenje!"

Sve ima svoj razlog, čak i ako je taj razlog hir prodavca ili kupca, svako ima pravo da radi šta misli da je ispravno kao i što drugi ima pravo da uradi nešto drugo.

Prostije rečeno, hulja lepo kaže: koristi ono što ti prija.

I ja koristim Mac i Win platforme, i ne ustručavam se da kažem kada je na Win nešto bolje mada se to veoma retko dešava. A to je verovali ili ne nešto zbog čega mi je žao jer bih voleo da Win više doprinosi i da zaista postoji konstruktivna konkurencija.

A pitanje šta je bolje Brand/Non Brand/Mac/Win... Samo zavisi šta je za šta potrebno i koliko novca imaš. Svaka opcija ima svoje tržište, ima nekih situacija kada se preklapaju ali je to ređe.

Kod non-brand računara problem je i u usklađenosti komponenti i nije isto kada naizgled iste komponente ugrađuju Dell, IBM ili Shit computers kod Kids-Next-Door.
[ Darko Selakovic @ 20.07.2005. 11:45 ] @
"Shit computers... Kids-Next-Door"

Kakvo dočaravanje!!!
Al šta ti vredi dočaravanje kad većina ne razlikuje brand od... Kids-Next-Door!!! Misliš da je njima bitno da li je mašina tiha, da li je tastatura i miš OK, o monitorima da ne komentarišem... kakav je operativni sistem... JOK, njima je bitno koliko ventilatora ima, kome je veće kućište, kome je veći hard...
[ boki @ 21.07.2005. 06:47 ] @
Citat:
Misliš da je njima bitno da li je mašina tiha, da li je tastatura i miš OK, o monitorima da ne komentarišem... kakav je operativni sistem... JOK, njima je bitno koliko ventilatora ima, kome je veće kućište, kome je veći hard...


al si ga lupio... Pa nekom je vaznije da je masina tisa nekom je vaznije da je brza. (meni je vazno i jedno i drugo pa svuda imam potenciometre :) )

Inace ovo kome je veci kuciste i ovo za mis i tastaturu bas i ne razumem... Svako ko ima ogranicen budzet mora da odluci da li ce uloziti u tastaturu i misa ili u brzi procesor. Ja se ne lozim na neke tu super miseve i tastature. Dovoljna mi je da su ispravni i u dobroj meri funkcionalni (tastatura da ima jos par dugmica, narocito za volume i mis da ima ona 2 dugmica back,forward i da ne laguje).
[ Darko Selakovic @ 22.07.2005. 11:16 ] @
Citat:
boki: al si ga lupio... Pa nekom je vaznije da je masina tisa nekom je vaznije da je brza. (meni je vazno i jedno i drugo pa svuda imam potenciometre :) )

Inace ovo kome je veci kuciste i ovo za mis i tastaturu bas i ne razumem... Svako ko ima ogranicen budzet mora da odluci da li ce uloziti u tastaturu i misa ili u brzi procesor. Ja se ne lozim na neke tu super miseve i tastature. Dovoljna mi je da su ispravni i u dobroj meri funkcionalni (tastatura da ima jos par dugmica, narocito za volume i mis da ima ona 2 dugmica back,forward i da ne laguje).Jesi li radio kad na Mac-u?
[ henrik @ 22.07.2005. 14:55 ] @
Mislim da tema polako odlazi u opasan smor. Nije ovo Advocacy ni SMS chat na SOSu.
[ Riblja corba @ 26.07.2005. 10:53 ] @
Henrik
Citat:
Nije ovo Advocacy ni SMS chat na SOSu.


Ali se,cini mi se , sve veci broj tema pretvara u to!
Sta ces dolaze neki novi slinci.