[ kristian! @ 15.07.2004. 17:38 ] @
Mucim se trazeci po e-book-ovima da nadjem objasnjenja kako kodirati bez visual studia. Jako me frustrira kada vidim brdo nekih fajlova i sav taj rad klikanja i prevlacenja... Pa sam krenuo da pravim najobicnijih par stranica sa log in i opcija checkbox-va kojima se odlucuje sta izvuci iz baze. Sve ide preko query stringa.

problemi nastaju kada OnClick="Button_Click" pa klim
<script runat="server">

private void Button_Click(object sender, EventArgs e){
if (ocija1ChkBox.Checked){
'kod koji kaze da treba da se izvrsi opcija1
}else{
'opcija2
}
</string>
<% if (opcija1){%>

<table>
<tr><td><% iz baze%></td></tr>
</table>

<%}else{%>

<table>
<tr><td><% iz baze%></td></tr>
</table>

<%}%>

Da li ima negde ne netu e-book za kodiranje asp.net c# BEZ! VS i da li to ima smisla raditi tako.
Ja ovako znam bar sta radim i sta sam uradio i koji fajl sta sadrzi.
[ sstanko78 @ 15.07.2004. 20:10 ] @
Koristi microsoft .NET framework SDK
[ veljaradenkovic @ 15.07.2004. 23:28 ] @
Mozda je dobro da prvih nekoliko primera uradis bez nekog idea; ako pazljivo citas i obratis paznju vise na to kako stvari funkcionisu nego na to da li rade mozda i nije dobro .
Ali posle bi trebao da se odlucis za neki alat.

Imas http://www.asp.net/webmatrix/. (ranije su takodje rucno morale da se kompajliraju klase za code behind ali verujem da su to sredili)

Ja za ovaj znam da je bio besplatan ako neko zna neki drugi neka ti kaze.
[ jablan @ 16.07.2004. 07:45 ] @
Citat:
kristian!: Mucim se trazeci po e-book-ovima da nadjem objasnjenja kako kodirati bez visual studia. Jako me frustrira kada vidim brdo nekih fajlova i sav taj rad klikanja i prevlacenja... Pa sam krenuo da pravim najobicnijih par stranica sa log in i opcija checkbox-va kojima se odlucuje sta izvuci iz baze. Sve ide preko query stringa.

Pretpostavljam da si ti u ASP.NET došao iz ASP (ili PHP) sveta. Pa ako ti je namera da zadržiš programerske navike iz ASP-a, bolje je da na njemu i ostaneš. Upravo je to "brdo fajlova" u .NETu prednost nad ASP-om: prisiljava te da odvojiš prezentaciju od logike i praktično te sprečava da pišeš "špageti" kood sa izmešanim HTML-om, VB-om i SQL-om na jednom mestu.

Potrudi se malo da provališ kako funkcionišu codebehind-ovi, event-i i slične stvari pre nego što kreneš da pišeš ASP kood u ASP.NET-u.

Ništa gore nema za .NET programera od toga da dobije da ispravlja kood koji je pisao ASP-ovac. Užas i strahota.
[ Dragi Tata @ 16.07.2004. 13:31 ] @
Citat:
jablan:  Upravo je to "brdo fajlova" u .NETu prednost nad ASP-om: prisiljava te da odvojiš prezentaciju od logike i praktično te sprečava da pišeš "špageti" kood sa izmešanim HTML-om, VB-om i SQL-om na jednom mestu.


Nažalost, u ASP.NET 2.0 ponovo vraćaju "špagete" i web developeri su oduševljeni time.
[ degojs @ 16.07.2004. 13:37 ] @
Pa sad.. :) Koliko sam razumeo nije obavezno mešanje?

Za neke manje sajtove, možda baš i nema velike potrebe za razdvajanjem.
[ Dragi Tata @ 16.07.2004. 14:09 ] @
Ne znam. Ja sam jednom bio u situaciji da pokušam da updatujem neke ASP stranice. To je bilo takvo zamešateljstvo da ti ne mogu opisati. Gomila HTML-a, client side JavaScripta i server side VBScripta, a sve izmešano i na jednom mestu. Užas.
[ spartak @ 16.07.2004. 14:22 ] @
Citat:
Nažalost, u ASP.NET 2.0 ponovo vraćaju "špagete" i web developeri su oduševljeni time.

@Dragi Tata
Nisam znao, zasto (vracaju) i zasto (su odusevljeni)?

Mozes ti i bez VS da radis, ali ako hoces da koristis codebehind ne gine ti kompajlovanje iz komandne linije. A ako neces, ne moras za .NET framework ni da pises aplikaciju - kao sto ti ljudi vec rekose.
[ mmix @ 16.07.2004. 16:00 ] @
Citat:
spartak@Dragi Tata
Nisam znao, zasto (vracaju) i zasto (su odusevljeni)?


Oduševljeni su zato što im mozgovi rade linearno (ili programerski rečeno ne-objektno) i ne mogu da skontaju kako asp.net funkcioniše i ne umeju da iskoriste njegov pun potencijal pa u svom neznanju kvalifikuju asp.net kao prekomplikovan
A zašto vraćaju, pa zato što gorepomenutih ima više, dovoljno da pokrenu lavinu, uvek je bilo lakše praviti se glup nego nešto naučiti. A pošto je klijent uvek u pravu ma koliko retrogradno zvučali njegovi zahtevi, MS je vratio špagete. Srećom nisu obavezni. Sad je na ozbiljnim menadžerima u ozbiljnim dev-shopovima da uhvate korbač u ruke i tuku nove developere na prvu pojavu špageta inače ode mas' u propas'
[ kristian! @ 16.07.2004. 18:04 ] @
DA imam znanje PHP-a. mislim da je dobro imati razlicite fajlove za html kod i server side ali posto imam logiku php-a u glavi hocu tako da programiram strane a posle da znam koji kod kako da odvajam po fajlovima. No dinamicki ispisivanje html koda ne znam kako da uradim a da to ne bude sa kod blokovima izmesani sa html kodom tj.SPAGETE!
[ Dragi Tata @ 16.07.2004. 18:25 ] @
Mislim da bi tebe zanimalo ovo:

http://www.wintellect.com/abou...prosise/downloads/chapter5.pdf
[ jablan @ 19.07.2004. 07:40 ] @
Citat:
degojs: Pa sad.. :) Koliko sam razumeo nije obavezno mešanje?

Za neke manje sajtove, možda baš i nema velike potrebe za razdvajanjem.

Uvek ima potrebe za mešanjem. Na stranu sve priče o tome da sutra neko drugi treba da čita (i ispravlja) taj kood; ako ni zbog čega drugog, ono zbog performansi treba odvojiti codebehind. Codebehind klase se kompajliraju, aspx stranice se uvek interpretiraju (ili keširaju, ali malo fajde od toga).
Citat:
kristian!: ...posto imam logiku php-a u glavi hocu tako da programiram strane a posle da znam koji kod kako da odvajam po fajlovima.

Zaboravi na to. Logika "uradiću prvo ovako, a posle ću da se vratim da ispravim" nikad ne funkcioniše.
Citat:
No dinamicki ispisivanje html koda ne znam kako da uradim a da to ne bude sa kod blokovima izmesani sa html kodom tj.SPAGETE!

U ASP.NET-u pogrešno je posmatrati stvari na taj način da treba da ispisuješ stranicu; treba da shvatiš svoju stranicu kao skup kontrola koje imaju svaka svoje event-e i svaka se za sebe "iscrtava", pre nego "ispisuje".

Izgleda da nisi radio windows aplikacije; lakše je izgleda ljudima koji su radili Delphi na primer da skapiraju ASP.NET nego ASP-ovcima.