[ VRKY @ 21.07.2004. 10:34 ] @
Može li ko postovati DOS nardebe ja znam neke ali bi želio više znati.... pa ako neko ima i zna molio bi ga da postuje...
I jedno pitanje je li isto ovo :

FORMAT C: i FDISK

[ markom @ 21.07.2004. 10:36 ] @
Nije. Jedno formatira particiju, dok drugo manipuliše particijama.

Marko.
[ VRKY @ 21.07.2004. 11:29 ] @
A ima li koja univerzalna naredba za Format da se ne treba pisat FORMAT C: FORMAT D: itd....
[ markom @ 21.07.2004. 11:39 ] @
Šta ti zapravo hoćeš da postigneš? Tj. šta želiš da formatiraš?

Marko.
[ VRKY @ 21.07.2004. 11:47 ] @
Ma uzeo sam neku knjigu o dOSU pa me malo počelo zanimat, a to za formatiranje me zanima jer u knjigi ne piše da ima univerzalna naredba za Formatiranje HDD- ova
[ markom @ 21.07.2004. 11:57 ] @
Pa ima... FORMAT. To formatira particiju, kao što ti rekoh. Ako hoćeš da izbrišeš sve particije i "formatiraš ceo hard", tome služi FDISK+FORMAT kombinacija.

Marko.
[ VRKY @ 21.07.2004. 12:11 ] @
Da mislio sam na formatiranje svih particija bila to jedna bile to 4 ali da ih sve formatira... Kako bi to onda izgledalo (mislim na naredbe)
[ markom @ 21.07.2004. 12:13 ] @
!?

format c:
format d:
...

Marko.
[ VRKY @ 21.07.2004. 12:30 ] @
Ma znam to....
[ Marcony @ 21.07.2004. 12:41 ] @
Sto se tice DOS naredbi, otvori Command Prompt i otkucaj HELP. Dobices sve DOS naredbe koje ima WinXP.
[ Shadowed @ 21.07.2004. 13:03 ] @
To onda nisu DOS komande nego komande XP-ove konzole.
@vrki. Napravis ultimateformat.bat fajl i u njemu napises ovo format c:, format d:... i korstis ga za formatiranje celog diska (svih particija). Dodse, u DOS-u ne moz' tako da nazoves fajl (8.3)...
[ reiser @ 21.07.2004. 15:42 ] @
Postavis brojac od c do z i radis format.

Code:
for %i IN (c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z) DO FORMAT %i:

Verovatno ima i kraci nacin, umesto (c d e .... x y z) stavis (67, 1, 90) i umesto FORMAT %i: stavis FORMAT ???(%i):. Umesto ??? treba da ide naredba za konvertovanje brojeva u njima odgovarajuce ASCII znakove, samo sto ne znam kako glasi.

Poz, Marko.
[ home @ 22.07.2004. 09:25 ] @
Pa, ako te toliko interesuje DOS, instaliraj sebi DOS 6.22, podignes OS i ukucas HELP i eto stiva.
[ VRKY @ 02.08.2004. 08:47 ] @
Znate li još koju dobro naprdbu za Dos
[ sudyxor @ 02.08.2004. 09:35 ] @
"dobru" naredbu?
za šta?

imaš npr. za štampanje sa mrežnog štampača:

net use lpt1 \\ime_host_racunara\ime_stampaca
copy ime_fajla prn

da li je dovoljno "dobra" naredba?
[ techgirl @ 02.08.2004. 16:14 ] @
VRKY
ja ih znam bas mnogo ali necu da ti kaaaazem....zato sto znam za sta ti trebaaa :))
ako znas virus da napravis, DOS ce biti smesan za tebe...
[ VRKY @ 03.08.2004. 07:53 ] @
@techgirl
O čemu ti.... To me znaima... Evo sve nardbe koje znam neke nisu baš točne .....

CD - Prikazati ime staze trenutnog direktorija : CD
CLS - Prebrisati ekran : CLS
COPY - Naciniti kopiju datoteke : COPY C:Dat1 A:Dat2
DEL - Izbrisati jednu ili više datoteka : DEL Beskor.txt
DIR - Prikazati popis datoteka na disku : DIR C:
DISKCOPY - Napraviti tocnu kopiju diskete : DISKCOPY A : A:
FORMAT - Formatiranje diskete/diska : FORMAT A:
MORE - Pregledati tekstualne datoteke ekran po ekran : MORE < Imedat
REN - Preimenovati datoteku : REN Starroime Novoime
TYPE - Prikazati datoteku na ekranu i omoguciti pregledanje njezina sadržaja : TYPE Nesto.doc
CHKDSK - Saznati status diska : CHKDSK A:
COMP - Usporediti sadržaj dviju datoteka redak po redak : COMP Prviredak Drugiredak
DATE - Prikazivati datum : DATA
DEFRAG - Podešavati disk : DEFRAG
EDIT - DOS editor : EDIT
FC - File compare : FC
HELP - Pomoc u DOS-u
MD - Kreiranje nove datoteke : MD C:\Proba
MODE - Oblikovanje mnogo toga na racunalu : MODE
MOVE - Premještati datoteke : MOVE C:\Proba D:\Proba
PATH - Stvara DOS - ovu stazu pretraživanja : PATH
TIME - Prikazivati vrijeme : TIME
TREE - Vizualni prikaz strukture cvrstog diska : TREE
UNDELETE - Spašavanje datoteke s ruba ponora i povratiti ono što se može povratiti : UNDELETE
UNFORMAT - Može rašciniti sve što je ucinila naredba FORMAT
VER - Ime DOS-a Verzija : VER
XCOPY - Isto ko Copy samo brže : XCOPY C:Dat1 A:Dat2
APPEND - Kao i Path : APPEND
ASSIGN - Prisili DOS da zanemari jedan disketni pogon : ASSIGN
DISKCOMP - Usporeduje dvije diskete : DISKCOMP
EXIT - Izlaz iz DOS -a : EXIT
MEM - Izvijestit ce o memoriji racunala : MEM
RMDIR - Služi za brisanje subdirektorija : RMDIR
DELTREE - Jaca i nemilosrdnija verzija naredbe DEL : DELTREE C:\Proba
FDISK - Upotrebljava se samo kad 1. put instalirate HDD : FDSK C:\
SHARE : Ima neke veze sa mrežom : SHARE
CTTY : Kad je otipkate možda ce te iskopcati Monitor i Tastaturu : CTTY
[ kUdtiHaEX @ 03.08.2004. 09:29 ] @
Citat:
VRKY: @techgirl
MD - Kreiranje nove datoteke : MD C:\Proba

Davno sam se ja bavio DOS-om.... mada josh uvek znam sve komande ;) Elem, MD ne pravi fajl vec direktorijum (akronim za Make Directory).
Razlika izmedju RMDIR i Deltree /y (moja omiljena) je u tome sto sa RMDIR ne mozes obrisati direktorijum koji ima ijedan fajl u sebi, dok sa deltree to mozes bez ikakvih problema plus sto Deltree brise dati direktorijum i sve poddirektorijume...

Zaboravio sa na vaznu komandu, ATTRIB, za dodelu atributa fajlovima i direktorijuma (hidden, read-only...).
[ VRKY @ 03.08.2004. 10:10 ] @
Zeznuo sam se tu što si rekao..... Znam da je to Make Directory
[ techgirl @ 03.08.2004. 13:10 ] @
@techgirl
O čemu ti.... To me znaima... Evo sve nardbe koje znam neke nisu baš točne .....

Ja o tome da mi je simpaticna tvoja aktivnost na virri koju pratim sa punom paznjom...
Inace je pitanje bas interesantno....uprkos tome sto se bas univerzalna komanda za format svih drajvova odjednom na hdd...a na koji si dao akcenat ...ne koristi prakticno...jer za tim realno ni nema potrebe...

caos
[ Goran Mijailovic @ 03.08.2004. 13:21 ] @
@tech
Citat:
univerzalna komanda za format svih drajvova odjednom na hdd...a na koji si dao akcenat ...

al' je zato zgodna za iskoristiti je nekako primenjenu u nekom virusu jel', ili sto da se ogranicavamo samo na win moze i nesto za linux pa da isformatiramo sve zivo :))), samo sto se to u Linuxu ne zove formatiranje vec: "pravljenje fajl sistema"...
[ dzezer @ 03.08.2004. 15:06 ] @
A znas sta je meni cudno!
Kako takav vrsni programer koji je napisao tako puno virusa i crva da nezna radiri u DOS-u?

Ajd mi molim te odgovori na to!
Bas me zanima!
[ Burgos @ 03.08.2004. 15:16 ] @
Mozda zna da radi u Un*xu :-). Ne moraju svi da znaju da rade u nekoj od MS plaformi...
[ Goran Mijailovic @ 03.08.2004. 15:38 ] @
Citat:
dzezer: A znas sta je meni cudno!
Kako takav vrsni programer koji je napisao tako puno virusa i crva da nezna radiri u DOS-u?

Ajd mi molim te odgovori na to!
Bas me zanima!

PS
Covek ima 13 godina
[ BytEfLUSh @ 03.08.2004. 15:48 ] @
VRKY, kad već znaš da radiš u Unix-olikim sistemima (pa, u nečem valjda znaš??? onda jedino što preostaje je Unix prompt...) neće ti biti teško da skontaš DOS. Slično je u principu, samo što se sintaksa razlikuje, i DOS je prilično siromašniji.

[ Burgos @ 03.08.2004. 16:14 ] @
BytEfLUSh, rekao sam da MOZDA zna da radi u Unix-u, ali decko programira u VB , pa mu Unix verovatno nije jaca strana (nije ni meni posle 6 meseci rada u Linuxu, Windows koristim samo za surf jer nemam 35 evra da platim hardverski modem :-(...
[ dzezer @ 03.08.2004. 18:49 ] @
Ma nebi bas rekao da je radio na Linuxu.
Meni se vise cini da je on neki frajer koji kupi tude radove po netu i onda se hvali njima a vidi se da nezna ni osnove DOS-a :)

Mrzim takve tipove!!!!!!!
[ BytEfLUSh @ 03.08.2004. 19:00 ] @
Nije ti potreban hardverski modem...

http://linmodems.org/

[ rajco @ 04.08.2004. 09:51 ] @
Citat:
BytEfLUSh: Nije ti potreban hardverski modem...

http://linmodems.org/

sve zavisi od toga koji modem vec ima. meni je intel 536ep i lako sam nasao drivere mada ga nisam probao posto imam i hardverski U.S. Robotics.

sto se tice Vrky-a mislim da je to najveci sarlatan na forumu koji samo kupi tudje radove postujuci ih kao njegove. pored toga barem 98% njegovih postova su cista glupost koje pise samo da bi imao sto vise poruka misleci da je to merilo znanja.

iako ce moderatori najverovatnije obrisati ovaj post ipak sam morao da ga napisem gledajuci njegove komentare(gluposti) na viri i sire.
[ VRKY @ 04.08.2004. 09:59 ] @
Mislite vi što hoćete.... ja sam samo pitao za neke DOS naredbe a vi odmah prolupali....
[ dzezer @ 04.08.2004. 18:28 ] @
Ma nisu bitne samo te DOS naredbe vec opcenito. Vecina tvojih postova je ili pokupita sa neta ili je jednostavno glupost.
Sory ali to je istina!!!
[ Burgos @ 04.08.2004. 20:06 ] @
@rajco, u pravu si, samo za moj modem nema drajvera .
[ techgirl @ 05.08.2004. 05:37 ] @
VRKY
ja sam se malo nasalila upravo zato sto sam vec citala sta si pisao...to nije razlog da se uzbudjujes...sto se mene tice...slobodno nastavi da se igras kako god...mene ne smeta a ti ces nauciti...100%
btw nije niko prolupao nego ljudi samo kazu sta misle pa moze to nekad da bude neprijatno, navikni se.
:)

bye
[ GZ73000 @ 06.08.2004. 12:09 ] @
Za formatiranje:

FORAMT: x.-

Poz.
[ Burgos @ 06.08.2004. 12:52 ] @
Da se ne bi više mučio pogledaj [url http://www.computerhope.com/msdos.htm]ovo[/url].

PS Namestio sam modem, vidite moj OS.

[Ovu poruku je menjao Burgos dana 12.08.2004. u 20:28 GMT]
[ VRKY @ 09.08.2004. 05:58 ] @
Hvala
[ cyBerManIA @ 13.08.2004. 16:27 ] @
Citat:
dzezer: Ma nisu bitne samo te DOS naredbe vec opcenito. Vecina tvojih postova je ili pokupita sa neta ili je jednostavno glupost.
Sory ali to je istina!!!

U pravu je.
Ja sam prvo naucio rad u dosu,pa Win3.11 (nadogradnja na win3.1),pa zatim 98,pa XP,programiranje,web design ,.....
[ vvranic @ 11.10.2004. 10:22 ] @
Imam jedno jednostavno pitanje. Kada mi na monitoru, dok sam u MS DOS-u, stoji
samo C:\> , sta treba da otkucam da bih usao u direktorijum Windows, koji je na C particiji.
[ filjo @ 11.10.2004. 10:37 ] @
cd imedir

[ Binary Mind @ 11.10.2004. 11:42 ] @
ATTRIB je jako korisna stvar u DOS-u :) kao i DELTREE, XCOPY i jos neke. I ja sam jako davno radio u DOS-u, a sad se taj rad u glavnom svodi na servisiranje masina sa starim Win 9x sistemima. SYSEDIT i prckanje po sistemskim file-ovima :). Da takodje koristim NTFSDOS PRO ponekad da povratim po nesto izbrisano ili korumpirano u NT sisteme.