[ techtris @ 21.07.2004. 17:41 ] @
Pozdrav... nadam se da neko moze da mi pomogne.

Pre par meseci Windows XP je poceo prilicno cesto da prijavljuje da se oporavio od ozbiljnih System Error-a. Kompjuter se zakucavao i restartovao iskljucivo prilikom bootovanja ili za vreme shutdown procedure tacnije bas pre nego sto bi kompjuter trebalo da se iskljuci. Sablon po kojem se ovo desavalo nije postojao. Bilo je nasumicno - nekada vise puta dnevno, a nekada jednom nedeljno ili redje.

Microsoft Online Crash Analysis je uporno prijavljivao da neki drajver izaziva ove krahove, ali nije mogao da utvrdi sta je tacno u pitanju. Ovo je pocelo da se desava kada sam umesto ZoneAlarma poceo da koristim Kerio Personal Firewall. Mislio sam da je problem nastao zbog njega ili zbog zaostalih komponenti ZoneAlarma koji smetaju Kerio PF, formatirao sam hard disk i ovoga puta odmah instalirao Kerio. System Crash-evi nisu nestali, a pocela su i zamrzavanja Windowsa i plavi ekrani smrti koji u Windows-u XP nisu bas tako uobicajeni (bar za mene do tada nisu bili)

Instalirao sam Dachshund AntiCrash (softver poput starog Nortonovog Crash Guarda) da bih isprobao koliko zaista pomaze prilikom ovakvih situacija i on je par puta presreo i sprecio system crash i pojavljivanje BSOD-a. Posle jedno mesec dana deinstalirao sam i Kerio, i instalirao Sygate PF Pro ne bih li eliminisao probleme. Posle toga vise nije bilo plavih ekrana ali se problem sa nasumicnih system crashevima nastavio.

Imam najnovije nForce2 drajvere, a misleci da je problem mozda u upisu/citanju podataka sa hard diska probao sam i sa i bez nForce IDE drajvera (tj. sa default Windows IDE kontroler drajverima), medjutim desava se ista stvar.

U poslednjih nekoliko dana broj crasheva se povecao, a danas mi se desilo da se Windows 4 puta uzastopno zakuca na Welcome screen-u uz 12 system errora logovanih u Event Viewer-u za svega 2 minuta. Neke ideje sam u startu odbacio - iako nisam ukljucio stalni monitoring temperature u kucistu mislim da pregrevanje komponenti nije problem jer kompjuter radi manje vise stabilno u smislu da sada nema zamrzavanja prilikom visesatnog rada. Takodje, ako se komponente suvise greju nema neke logike da se crash-evi desavaju pri butovanju.

Desava mi se medjutim, da me kursor prilikom pozicioniranja teksta u Notepadu ne slusa na par sekundi ili odbije da se postavi iza odredjene reci. Sumnjao sam u ispravnost RAM-a ali testovi nikada nisu pokazivali da postoji neki problem. Jednom prilikom mi DVD-ROM uredjaj nije bio dostupan citav dan i posle visestrukog restartovanja, da bi se sutradan njegov drive letter ponovo video. Ono sto je jos zanimljivo je da se kompjuter osetno uspori posle koriscenja eksternog USB reka i kopiranja vece kolicine podataka sa ili na njega.

Voleo bih da je problem softverski ali se plasim da ipak nesto u racunaru otkazuje ili nije ispravno. Imate li vi neku ideju?
U prilogu su neki logovi iz EventViewera, nadam se da neko zna da ih procita, to bi verovatno pomoglo.

Konfiguracija je slececa:
AMD Athlon XP 2500+ (Barton core) BOX
Kingston 512 MB Value (x1) PC 3200/400 Mhz
ASUS A7N8X Deluxe 2.0
Connect3D ATI Radeon 9600 128MB
LeadTek WinFast 2000 Expert
TEAC CD-W552E
DVD DV516-D
Sweex 56k modem - Intel Ambient Chipset
120GB Maxtor Diamond Max +9 (PATA)
[ Binary Mind @ 21.07.2004. 21:56 ] @
Koliko se ja secam error code 23 (0X00000023) se vezuje za file sistem i to FAT dok se error code 24 vezuje za NTFS. Ovo vazi za sve NT sisteme u koje spada i Windows XP. Reformatiraj hard i ponovo instaliraj Windows i probaj kako ce da radi i pazljivo instaliraj program po program da vidis da li je neki od programa krivac za crasheve. Nekako ti je otisao FS na hardu. U tom slucaju se predlaze da deinstaliras sve antivirusne programe, programe za defrag, backup, firewall-ove i da pokrenes neki dijagnosticki alat za HDD. Naravno mozes da u command prompt-u upises chkdsk/f kako bi se popravili eventualni problemi. Takodje moze da znaci da ti nesto nije hardverski u redu sa hard diskom ili ATA kablom.
[ Goran Mijailovic @ 22.07.2004. 00:18 ] @
23 Data error (cyclic redundancy check). ERROR_CRC
24 The program issued a command but the command length is incorrect. ERROR_BAD_LENGTH
[ Binary Mind @ 22.07.2004. 08:01 ] @
Stop Error 0x00000023: FAT_FILE_SYSTEM
A problem occurred within a read or write to a FAT16 or FAT32 file system drive. There may be a physical problem with the disk, or an Interrupt Request Packet (IRP) may be corrupted. Other common causes include heavy hard drive fragmentation, heavy file I/O, problems with some types of drive-mirroring software, or some antivirus software. Run ChkDsk or ScanDisk as a first step; then disable all file system filters such as virus scanners, firewall software, or backup utilities. Check the file properties of FASTFAT.SYS to ensure it matches the current OS or SP version. Update all disk, tape backup, CD-ROM, or removable device drivers to the most current versions.

Stop Error 0x00000024: NTFS_FILE_SYSTEM
A problem occurred within NTFS.SYS, the driver file that allows the system to read and write to NTFS file system drives. There may be a physical problem with the disk, or an Interrupt Request Packet (IRP) may be corrupted. Other common causes include heavy hard drive fragmentation, heavy file I/O, problems with some types of drive-mirroring software, or some antivirus software. Run ChkDsk or ScanDisk as a first step; then disable all file system filters such as virus scanners, firewall software, or backup utilities. Check the file properties of NTFS.SYS to ensure it matches the current OS or SP version. Update all disk, tape backup, CD-ROM, or removable device drivers to the most current versions.

Evo sta gospoda iz MS-a kazu na tu temu:

http://www.microsoft.com/resou...reskit/en-us/prmd_stp_swhw.asp

linuxscg mozda si me pogresno razumeo kad sam pomenuo error code umesto stop 0X23.

[ Goran Mijailovic @ 22.07.2004. 11:30 ] @
OK u pravu si
[ nMatija @ 23.07.2004. 00:44 ] @
Imao sam slican problem i zamenom napajanja sam se resio muka. Naime, greska je bila u tome sto mi je napajanje bilo preslabo da napaja sve uredjaje pa mi je nasumicno gasilo hard disk na sekund dva i onda su mi se desavala sranja kao i tebi. Najbolje pozajmi napajanje i probaj a nebi bilo lose da otvoris stranicu kucista i da malo poslusas ponasanje diska (krcanje preskakanje gasasenje itd itd)
[ Binary Mind @ 23.07.2004. 01:11 ] @
Da li se mozda secas gresaka koje su ti se pojavljivale kada se to desilo. Obicno kada je napajanje problem pojavljuje se vise nepovezanih stop errora.
[ techtris @ 23.07.2004. 11:43 ] @
Hm.... ne verujem da je napajanje, imam Chieftec 360W (mada naravno i ono moze da se pokvari).... pre ce biti da hard disk otkazuje, u svakom slucaju moracu da otvorim kuciste danas, a tako me mrzi da to radim po ovom vremenu (osim toga Chieftec kucista su teska). Provericu da se nije nesto otkacilo ili olabavilo... to je jedino sto mogu da uradim.

Evo sta se desilo pre dva dana.... Windows tj. Online Crash Analysis mi je prijavio da je problem bio u drajverima za graficku kartu. Jupi, super... resen problem pomislim ja... medjutim...stavim ja nove drajvere... lepo radi 24h... i danas opet Dachshund AntiFreeze presretne i spreci System Crash ovoga puta usred koriscenja racunara. :(... A inace pre neko vece je isti program tj. njegov AutoRepair pronasao i popravio osecenje na sistemskim fajlovima i u fajl sistemu. Zaboravio sam da napomenem da hard disk ima dve particije, sistemska od 20 GB i ova druga na kojoj sve cuvam od 100GB. Obe particije su NTFS formatirane. Da li bi problem sa ostecenim FAT drajverom koji ste pomenuli ovde izazvao stop error tj. restart na sistemu sa NTFS formatiranim particijama? Video sam FASTFAT.SYS error u BSOD-u pre par meseci, ali se to desilo jednom.

Nabavio sam SpinRite 6, i u svakom slucaju cu jedan dan odvojiti za testiranje hard diska. Motherboard Monitor cu takodje da instaliram i da pratim temperature. Nesto mi ipak govori da je maticna ploca neispravna. Videcemo da li sam u pravu.
[ Binary Mind @ 23.07.2004. 23:46 ] @
Da i maticna ploca moze biti problem ali najverovatnije da ce biti IDE kanal na kome se nalazi HDD. U slucaju da je samo to problem mozes kupiti PCI IDE adapter karticu i tako da ga resis. Mada u svakom slucaju je bolje zameniti celu plocu. Budzenje je OK ako se nema para da se kupi nova ploca u istoj kategoriji ili bolja.