[ icobh @ 22.07.2004. 11:10 ] @
Zdravo,

evo pošto sad u septembru krećem u IV razred s.š. a u četvrtom iz programiranja učim jezik c/c++.Ja sam odlučio da krenem malo ranije sa učenjem tako što sam si skinuo neki free c++ kompiler i kupio neku knjigu "Misliti na jeziku C++ - Bruce Eckel" ali sam skontao da sam se zeznuo sa ovom knjigom.Umjesto da se napravi neki mali uvod u c++,da se objasni čemu šta služi, zaglavlje programa itd a on odman na void. E sada tražeći neke simple po netu nešto sam i skontao ali mi ostaje ono Include. U folderu Include imam xxx.h.Pretpostavljam da su tu f-je ili procedure ili ne znam ni ja šta c++ ima ali nekontam kad otvorim neki npr windows.h u text editoru kako da nadjem imena tih f-ja i kako se one pozivaju. I treba mi još ono kad kompajliram program i pokrenem da mi on radi u windows-u, da neidem na Command prompt pa onda gledao šta sam napravio.
[ MilošV @ 22.07.2004. 11:32 ] @
Citat:
kupio neku knjigu "Misliti na jeziku C++ - Bruce Eckel" ali sam skontao da sam se zeznuo sa ovom knjigom.

Sjedi, evo ti 1! :)
Malo bolje pogledaj tu knjigu, jedna je od najboljih...
[ filmil @ 22.07.2004. 12:18 ] @
Odgovori na mnoga osnovna pitanja nalaze se u C++ FAQ-u. Skraćeno izdanje je na http://www.parashift.com/c++-faq-lite/, a odatle neće biti problem da se nađe i produženo.

f
[ Dragi Tata @ 22.07.2004. 13:40 ] @
Citat:
Miloš Vukotić:
Malo bolje pogledaj tu knjigu, jedna je od najboljih...

Ne slažem se. Knjiga je konfuzna i koristi potpuno pogrešan sistem prezentovanja jezika. Preporučujem "Accelerated C++" Koeniga

http://www.acceleratedcpp.com/

Postoji i prevod na srpski, ali uvek zaboravim kako se zove.
[ icobh @ 22.07.2004. 15:16 ] @
OK.Je*o knjigu.Znači ono za windows niko nezna.
[ Dragi Tata @ 22.07.2004. 15:49 ] @
To "za windows" si tako razumljivo objasnio da sam odustao da čitam posle prve rečenice. Probaj da objasniš opet šta te interesuje.
[ Reljam @ 22.07.2004. 15:57 ] @
icobh, stvarno treba da procitas neku knjigu ili c++ faq. Ali cisto da ti pomognem da ne bi uzaludno trazio po faqu: u principu header fajlovi nisu mesto gde ti trazis imena funkcija (pogotovu ne windows.h - to nije namenjeno da ga ljudi citaju). Imena funkcija i opis kako se koriste nadjes u helpu, na webu ili tako vec nesto. Sam header je potreban kompajleru a ne tebi.

Takodje, gledaj da instaliras MS Visual Studio, uz njega ide jako dobar help (MSDN).
[ Lord_Sauron @ 22.07.2004. 15:59 ] @

U include su ti biblioteke funkcija, a pozivaš ih sa include, npr

Code:

#include <iostream.h>

int main()
{
    cout<<"Hello icobh, this is c++, over !";
    return(0);                
}

Citat:
icobh: Zdravo,

I treba mi još ono kad kompajliram program i pokrenem da mi on radi u windows-u, da neidem na Command prompt pa onda gledao šta sam napravio.

Pa u početku se radi konzolarno programiranje, šta si očekivao GUI !?!
[ dr ZiDoo @ 22.07.2004. 16:15 ] @
Koja škola?

Moj savjet je da ništa ne kupuješ, nego fino uplati sebi 50 internet sati, prelistaj dobro par foruma i proguglaj malo. Naćeš bruka dobrih tutoriala, upustava, programa, soursova etc.
[ icobh @ 22.07.2004. 17:32 ] @
Elektrothehnička škola "Nikola Tesla" Jevrejska 48. a to za windows sam tako dobro objasno da ljepše nemože. Znači kad pokrenem gotov program, pali mi se dos aplikacija koja u roku od 1/10 dijela sekunde nestaje, e profa mi je pokazivao kako da zadržim taj program da radi ali me tada c++ nije zanimao pa sam zaboravio.E da include. Neko kaže to je biblioteka f-ja a drugi da treba kompajleru,šta je sad istina? naravno da treba kompajleru ali zbog čega?
[ Shadowed @ 22.07.2004. 18:01 ] @
Otvori kozolu i iz nje pokreci program. Tako ce ti ostati konzola posle zavrsetka programa.