[ Comrade @ 22.07.2004. 17:47 ] @
Zelim da naucim python jer svi kazu da je lak.
Hocu da pokusam da pisem skripte kao u sh a sve sto sam naso na netu su neke salate i neke gluposti .
Da li neko zna neki tutorial, za python, koji bi mi koristio.
[ alex @ 22.07.2004. 18:03 ] @
Pre svega, mogao bi da pocnes od zvanicnog Python websajta.. Tamo postoji i sjajan dokument koji se zove Beginner's Guide to Python, a takodje i Tutorial - naucite Python za jedno popodne.

Python je jezik sa veoma cistom i jednostavnom sintaksom, veoma lak za ucenje i jako jako dopadljiv zbog lakoce rada i udobnosti koje pruza, a narocito brzine razvoja programa. Mogucnost interaktivnog rada sa Python interpreterom je jos jedan veoma bitan plus.

Za sve ostalo sto ne mozes da nadjes na zvanicnom Python sajtu, koji je stvarno prepun informacija, mozes slobodno pitati ovde na forumu.

Srecno pajtonisanje
[ filmil @ 22.07.2004. 18:09 ] @
Samo da se nadovežem, moram da priznam da je OP u pravu kad kaže da su tutorijali o pajtonu malo „kupusasti“. Mnogi imaju pristup tipa „hej, da vidiš kako je ovaj pajton lepa i laka stvar, vidi range(0,1)“ umesto da lepo zavežu i objasne šta gde stoji.

Zato je IMHO za pajton jako bitno imati neku knjigu usput, mada u principu sve može da se iskamči iz referenci na www.python.org. Jedna ne tako sjajna ali prilično dovoljna je Essential Python.

UBR, zna li neko neki editor koji dobro podržava rad sa pajton sorsovima? Video sam onaj eric3 IDE, ali sam se maltene zgrozio kada sam video da ima bag u indentaciji koda (?!?!?).

f
[ filmil @ 22.07.2004. 18:42 ] @
UBR upravo sam video da je Trustudio izdao verziju 1.0 svog editora za Python (između ostalog) koji za razliku od prethodnog 0.4 — radi. :)

f
[ Comrade @ 23.07.2004. 00:40 ] @
Da ali kako da primenim sunkcije loops itd.
Mislim moze neki primer ako naprimer hocu da izbrisem sve fajlove u odredjenom direktorijumu koji pocinju na d.
[ Cube4EVER @ 11.09.2004. 18:56 ] @
Najbolja knjiga za Python se zove Dive Into Python, prava stvar...Bacite oko na www.diveintopython.org
[ toroman @ 05.04.2005. 20:39 ] @
U vezi ovih editora ... Evo šta sam ja sve probao

SPE: editor baziran na wxPythonu - dobar je, fin interfejs, dolazi sa Regexp builderom i wxGlade-om - programom za pravljenje interfejsta

X-EMACS: veoma stabilan i sa mnogo pluginova, previše težak za naviknuti se. pokretljiv i na windowsu uz pomoć net install aplikacije (60 MB sa svim paketima)

DrPython - ništa posebno

IDLE - ugrađen uz standardni python paket - po meni - najbolji editor !!!

jEdit - iako i nema baš neke čvrste veze sa pythonom - podržava syntax highlighting i tako to

nEdit - najbolji text file editor za linux što se tiče jasnoće interfejsa, stabilnosti i podrške , svakako ima syntax highlighting

VisualPython - ovo smeće relamira ActiveState kao plugin za Micro$oft Vi$ual $tudio i nemam komentara ...

KDEVELOP - ovaj moćni IDE omogućava rad sa python projektima. Samo za linux (milslim na ide)

ANJUTA - čak i ovaj linux gtk ide omogućava rad sa python projektima

WinPython - ovaj ide koristi native windows interfejs, dobija se u paketu winpython (com interfejs za python) - ništa posebno ali radi, ima highlighting i interaktivnu konzolu

... etc... ako neko ima još neki editor neka ga predloži, ja trenutno ipak korisim samo idle ali za veće projekte, mislim da bi mi bilo potrebno nešto "jače"

dalje, ono što me nervira jesu boje kod nekih editora kao naprimjer winpython. omiljene boje su mi one kod IDLE-a, ona narandžasta tema ...

Pozdrav svima. Btw, za učenje pythona pogledajte python manual, Dive Into Pyhon i How to think like a computer scientist with python

[ Au197/79 @ 06.04.2005. 21:59 ] @
Uz wxPython se dobija mnoštvo nekakvih editora i šelova. Postoji i listanje atributa i metoda pri pritiskanju tačke na nazivu reference, mada meni to radi poleovično u editorima a u šelovima radi odlično. Takođe se prikazuju tipsovi kada se ukuca "(".

jEdit ima dosta dodataka za sam python (i jthon) kao i mogućnost da on ctags spoljnjeg programa dobije spisak metoda (dodatak code browser). Postoji i command xml fajl za python (za Console dodatak).
[ toroman @ 07.04.2005. 17:48 ] @
Citat:
Comrade: Da ali kako da primenim sunkcije loops itd.
Mislim moze neki primer ako naprimer hocu da izbrisem sve fajlove u odredjenom direktorijumu koji pocinju na d.


Tek sam sad ovo vidio, evo razbu samo za tebe program koji to radi:

Code:

import os

direktorijum = "C:\\temp"
prefix = "d"
for path, folders, files in os.walk(direktorijum):
    for filename in files:
        if filename.startswith(prefix):
            os.remove(os.path.join(path,filename))


prva linija uključuje os modul. U njemu se nalaze neke funkcije i pod moduli za "interakciju" sa sistemom. Dalje, u slijedeće dvije linije imaš jednostavno pripajanje stringova varijablama i onda imaš python-liku petlju - sa tri varijable i poziv generatora os.walk() . Generator funkcija os.walk() ide kroz dati direktorijum i vraća liste svih fajlova i direktorijuma a i put do direktorijuma. Trenutno, u gornjem primjeru varijabla folders se ne koristi ali eto, tu je čisto da znaš šta tu treba da stoji.

for filename in files:
Files je lista, a ova petlja vadi svaki element iz liste, pridružuje ga varijabli filename i obrađuje kod
if filename.startswith(prefix):
os.remove(os.path.join(path,filename)

Dakle prvi red ovog koda provjerava da li filename počinje sa prefixom ('d' u ovom slučaju) i ako je tako, poziva funkciju os.remove koja briše fajl. Ime fajla koje se predaje funkciji os.remove gradi se pomoću funkcije os.path.join(a,b,c,d...). Ova funkcija u skladu sa STANDARDIMA SISTEMA spaja puteve a,b,c,d ... Tako da je gornji kod sasvim portabilan :)


Pozdrav


EDIT: Zaboravio sam da stavim jednu zagradu, sad je ok :)
[ m.aleks @ 26.04.2005. 07:53 ] @
Citat:
toroman: U vezi ovih editora ... Evo šta sam ja sve probao


http://www.xored.com/trustudio - Eclipse plug-in za PHP & Python. Trenutno ga koristim za PHP. Nisam se puno bavio njegovim Python delom. Ovo moze da bude dobro resenje za vece projekte. Izgleda mi kao projekat koji ima buducnost, mozda gresim.

btw. http://www.xored.com je Plone CMS.


[Ovu poruku je menjao m.aleks dana 26.04.2005. u 17:25 GMT+1]
[ toroman @ 26.04.2005. 11:06 ] @
mislim da je u pitanju .com domena a ne .org

pa eclipse mi je previshe glomazan, spor tako da mi i nije nestho omiljen, u svakom slucaju sigurno je medju boljim kad se radi sa velikim projektima (najbolji?)

hah plone, a bash su ga uredili :) gotivno nema shta
[ alex @ 26.04.2005. 11:56 ] @
Srecko,

Sta podrazumevas pod "rad sa velikim projektima"? Kako kvalifikujes okruzenje kao "najbolje za rad sa velikim projektima"?

Ostavimo se argumenata "previse je glomazan" i slicnih.

Iskoristio bih priliku da izdvojim Komodo kao, po mom skromnom misljenju, najbolje okruzenje za Python programiranje s kojim sam imao prilike da radim.

Pored standardnih opcija koje ostala okruzenja podrzavaju (syntax highlighting, code inspection, code completion, help integration itd) izvrsno se integrise sa sistemima kontrole verzija (CVS, SourceSafe, SVN, Perforce), i omogucava visekorisnicki rad sa projektima - sto je upravo glavna kvalifikacija za, kako kazes, rad sa velikim projektima.

Stvarno odlicno okruzenje.

P.S. Sto se tice njihovog uredjivanja plone sistema, ne vidim razlog sto bi menjanje palete boja bio razlog za odusevljenje. :)
[ toroman @ 26.04.2005. 20:28 ] @
Šta, kao eclipse nije glomazan? Treba ti 512 MB i procesor >2GHz da bi radio normalno ...

Dalje, dobro sam rekao, dobar je u velikim projektima, nije mi jasno šta ima tu da citiraš i objašnjavaš ... eh ... govorim iz iskustva sa Javom :)

I konačno, plone je baš moćan, izjava je kompliment i šta imaš protiv toga?

Nemoj da me nerviraš, plz ...

Komodo ... to je valjda komercijalan program? Nije onda za mene :(
[ alex @ 27.04.2005. 10:24 ] @
Srecko,

'Ajde sad lepo procitaj ponovo moju poruku. Pa onda procitaj sve to sto si napisao. Ja bih rekao da to sto si napisao nema nikakve veze sa onim sto sam ja napisao.

Citat:
toroman: Šta, kao eclipse nije glomazan? Treba ti 512 MB i procesor >2GHz da bi radio normalno ...


Napisah ja da se ostavimo takvih argumenata, jer je to subjektivna stvar. Nekima je glomazan zbog nedostatka resursa, nekima nije. Prema tome, to nije nikakav argument, pa se ne bi trebalo ni osvrtati na njega.

Da ne spominjemo da je 512Mb i 2Ghz+ CPU sada standardna konfiguracija.

Citat:

Dalje, dobro sam rekao, dobar je u velikim projektima, nije mi jasno šta ima tu da citiraš i objašnjavaš ... eh ... govorim iz iskustva sa Javom :)


Ja bih te ponovo priupitao sta je, po tebi, bitno za rad u velikim projektima? U svojoj poruci sam, pri spominjanju Komodo okruzenja napisao sta je meni bitno za rad na projektima - ponajvise, integracija sa sistemima kontrole verzija.

Ako Eclipse (odnosno TruStudio) nema tu opciju (a koliko sam video na sajtu, nema), onda po mom misljenju i nije nesto preterano dobar za rad na velikim projektima.

No, ako si ga preporucio kao dobrog za to, zanima me zasto si to napisao, jer mora da imas neke druge argumente za to.

Citat:

I konačno, plone je baš moćan, izjava je kompliment i šta imaš protiv toga?


Moj remark se odnosio na njihovo uredjivanje plone sistema, ne na tvoj kompliment - citaj pazljivije.

Citat:

Nemoj da me nerviraš, plz ...


Preporucio bih ti da pazis sta izjavljujes. To sto si napisao moze da se protumaci na vise nacina, od kojih mi se nijedan ne svidja.

Citat:

Komodo ... to je valjda komercijalan program? Nije onda za mene :(


Jeste, komercijalan je. No, s obzirom da postoji Personal varijanta koja je znatno jeftinija, verujem da ga vredi kupiti jer ima odlicne mogucnosti.

Za kraj da napomenem da ce poruke sa tematikom licne i/ili uvredljive prirode biti brisane. Postoji sistem Privatnih Poruka za te stvari.
[ m.aleks @ 27.04.2005. 20:07 ] @
Citat:
alex: Srecko,
Ako Eclipse (odnosno TruStudio) nema tu opciju (a koliko sam video na sajtu, nema), onda po mom misljenju i nije nesto preterano dobar za rad na velikim projektima.


Eclipse ima podrsku za CVS. Mislim da je jako dobra, ali je vrlo lako moguce da ima i boljih (nisam jos stigao da pogledam Komodo).

Sve u svemu OK za free kombinaciju.

Postoji i Subversion plug-in i koristio sam ga neko vreme, ali je malo klimav.
[ toroman @ 28.04.2005. 13:19 ] @
Moja poslednja poruka je izbrisana ljudi... Pod objašnjenjem da je uvredljiva, a nije ...

Ko što rekoh, odlazim sa foruma, bye :(
[ alex @ 28.04.2005. 13:47 ] @
Poruke se brisu kada nisu u skladu sa korisnickim pravilnikom. To moze a i ne mora da ti se svidja. Ukoliko imas primedbu na brisanje, pravac forum "Predlozi i Pitanja" i podnesi zalbu. Prosto.

Kada bi svi odlazili sa ES-a jer se neko ne slaze s njihovim misljenjem ili jer im je poruka obrisana ne bi ovde nikoga ni bilo. Svasta.


alex.
[ Radoyitza @ 24.09.2005. 02:39 ] @
How to Think Like a Computer Scientist (http://www.ibiblio.org/obp/thinkCSpy/) je zakon ako učiš programirat od nule i to na Pythonu!!!

[Ovu poruku je menjao Radoyitza dana 24.09.2005. u 03:40 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Radoyitza dana 24.09.2005. u 03:41 GMT+1]