[ mikap @ 23.07.2004. 11:37 ] @
Kako da pomocu php-a izbrojim trenutne posetioce sajta ? jel to nesto preko sesija ili kako ? |
[ mikap @ 23.07.2004. 11:37 ] @
[ Zoran Rašković @ 23.07.2004. 18:01 ] @
To se radi na osnovu IP adrese, na primer.
Logika: // nađi IP adresu usera // uporedi tu IP adresu sa IP adresama koje su unete u bazi sa timestampom od npr maximum 5 minuta unazad // ako NE POSTOJI ista takva adresa { // ubaci trenutnu IP adresu u bazu } // inače { ništa, nastavi dalje } // prebroj koliko u bazi ima različitih IP adresa unetih u poslednja 5 minuta ( "select distinct address from tabela where time > date_sub(now(), interval 5 minute"). To je broj usera na sajtu u poslednja 5 minuta. Može i sa txt fajlovima. [ LaMpiR @ 26.07.2004. 02:47 ] @
evo ti tutorial kako mozes to uraditi sa javom
http://stardeveloper.com/artic...?article=2001112001&page=1 evo sa hotscripts http://www.hotscripts.com/PHP/.../Counters/Real-Time/index.html a evo jedan direktan link :-) http://liquidfrog.bestdirectbuy.com/download.php?file=5 [ bluesman @ 26.07.2004. 03:11 ] @
IP adrese su nepouzdane, bolje da uzme session_id()
[ noctua @ 26.07.2004. 10:18 ] @
Pozdrav svima!
Citat: bluesman: IP adrese su nepouzdane, bolje da uzme session_id() Slazem se sa ovim jer sta ako ti se desi da korisnik dolazi iza nekog proxy-ja? Koliko se secam proxy prosledjuje serveru uvek svoj IP i moze ti se desiti da imas 100-ak korisnika koji dolaze sa istog proxy-ja (ovo narocito vazi za univerzitetske korisnike koji moraju da koriste univerzitetski proxy) a ti da ih belezis kao jednog... E, ono sto nisam siguran je da li proxy u header-u zahteva prosledjuje i IP maxine koja trazi neku stranicu? I da li je moguce saznati od proxiy-a pravi IP maxine sa koje stize zahtev? A i kako tretirate DHCP mahine? Ima li tu neke razlike? [ afwt @ 26.07.2004. 14:37 ] @
Negde sam davno procitao da moze da se izvuce pomocu $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'] ili tako nesto. Ali, koliko se secam, to nije bas pametno zbog:
1. Proxy mora da bude podesen da pusta tu promenljivu, a vecina admina to ne ukljucuje iz sigurnosnih razloga 2. U toj promenljivoj stoji interna IP adresa kompa u mrezi, pa ne znam za sta ti to moze trebati osim za neku vezu sa intranetom. [ Zoran Rašković @ 27.07.2004. 02:31 ] @
Jesu ip adrese nepouzdane naravno, al mogu da posluže donekle.
A postoji i onaj slučaj sa korisnicima AOL-a kojima se IP adresa menja dok su na vezi :) [ bluesman @ 27.07.2004. 11:27 ] @
Nisu samo AOL vec i compuserver i mnogi drugi. Nije samo problem sto im se menja nego sto ime je svima ista. Dakle, kada 5 ljudi dodju na tvoj site svi imaju isti IP a onda kada ostvore sledecu stranu - nekima se promeni a nekima ne. Pa opet na trecoj strani - svi imaju isti... i tako ako brojis preko IP adresa, broj posetilaca ti je iz sekunde u sekund razlicit drasticno.
[ mikap @ 28.07.2004. 22:39 ] @
Fala na odgovorima nikad nije siurno ali otprilike moze
[ bOkIcA @ 29.07.2004. 14:19 ] @
Najjednostavnije i najtacnije bi po meni bilo da u jednu tabelu pises "session_name" (primarni kljuc) i "timestamp" (NOW).
Iz te tablele izlistas "count" sa "timestamp-om" manjim za, recimo, 10 minuta i to prikazes kao "Broj korisnika aktivnih u zadnjih 10 min. = ". Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|