[ miokus @ 24.07.2004. 13:06 ] @
Imam Cisco 7940 IP telefone u mrezi u firmi.
Da bi smanjio troskove long-distance telefoniranja (internacionalnih poziva) koji sada idu preko PSTN-a sta mi je potrebno da uradim?

Pozive je, po meni, potrebno preusmeriti preko IP na internet do nekog Carriera u svetu (npr. IPSmarx na www.ipsmarx.com), on tu preuzima terminaciju i usmerava poziv na destinaciju.

Zna li ko nesto vise o ovome? Treba li mi gateway ili gatekeeper odmah iznad IP telefona (mislim da ne treba ni jedno ni drugo)?

Hvalja ljudi

Vanja
[ Gojko Vujovic @ 24.07.2004. 16:12 ] @
Kako trenutno telefonirate u okviru firme?

Obično se to radi sa cisco callmanager softverom. Njime setuješ da ti je taj gateway u svetu dostupan na neki prefix, npr. 99 i onda internacionalni broj, a callmanager prebaci to putem IP-ja gde je već potrebno i tebi je telefoniranje transparentno. Treba ti naravno dobra interent konekcija za to, mali ping, itd.
[ MyWay @ 26.07.2004. 20:46 ] @
Hmmm, da li ja po navici vidim gremline, ili je to zato što dolazim iz druge priče?
Kome nije čudno što CCNA koji ima Cisco 7940 u firmi (vid' firme!) postavlja banalna pitanja i usput reklamira nekog carriera?

Btw, Gojko, debelo cenim da imaju i callmanager u firmi jer:
- su u kinti kad daju pare za 7940
- cenim da 7940 neće da radi bez CM (baš bih se iznenadio kad bih čuo da je iko u Ciscu i razmatrao tu mogućnost)

Možda grešim dušu, ali ne verujem....
[ Gojko Vujovic @ 26.07.2004. 20:59 ] @
Pazi CCNA zvanje nema veze sa voip-om tako da je vrlo moguce da neko ko je polozeni ccna nije ni cuo za cisco call manager, niti bi morao da zna sta je to i cemu sluzi. :)

A jasno je da bi Cisco voleo da svi koriste CM, ALI tu se ne pitaju samo oni.. konkurencija je divna stvar, ti telefoni traze SIP gateway i radice i sa non-cisco softverom. Konkretno za 7940 ti je dovoljan asterisk gateway + 'skinny' driver (setuje se par stvari u skinny.conf i to radi ko bombona). Ima i drugih resenja, pogledati po netu ono gugl pa voziii.
[ Gojko Vujovic @ 26.07.2004. 21:02 ] @
Ali skrenuli smo sa teme... odgovor korisniku koji je postavio pitanje
bi ukratko glasio da kontaktira lice koje je zaduzeno za management call
managera u njegovoj firmi i da se dogovore oko setovanja izlaza na
pomenuti carrier.
[ MyWay @ 26.07.2004. 21:15 ] @
asterisk -open source linux based .... e ovo bi moglo i u Advocacy
Ma sve može Gojko, i da položi CCNA a da ne čuje za CM i da se zeza sa asteriskom (jer kao što smo zaključili - nije čuo za CM), samo je to maaalo verovatno.
Zato mi čudno sve zvuči...
[ markom @ 27.07.2004. 09:24 ] @
Dobro, dobro, ti si alergičan na sve prefiokse ispred telefonije koje nemaju reči "Telekom Srbija", al' to nije problem ovog foruma, već monopola koji će da vam ukinu, ako da Bog i sreća junačka ;-)

Elem, kao što Boki reče, 79xx telefoni rade i sa Asteriskom, koji je, baj d vej, odličan. Mi u firmi imamo imamo redundantni setup CM-ova, ali se ja kanim da prvom prilikom to penzionišem i zamenim Asteriskom. CM je, generalno, đubre jedno neopevano za bilo šta što nije jednostavna PBX primena.

Marko.
[ MyWay @ 27.07.2004. 11:34 ] @
Beep. wrong
Alergičan sam na non 64Kbps telefoniju. A što se tiče 'večne' teme - moje firme i monopola, vidimo se dogodine. Onda ću lagano da krenem da vas citiram...

Dva pitanja za tebe:
1. wtf is Boki koga citiraš?
2. zašto je CM (pardon CCM ) đubre i šta bi tvoja firma dobila prelaskom na asterisk?

Last but not least, ima li ovo veze sa ovom temom?
[ Gojko Vujovic @ 27.07.2004. 11:46 ] @
Marko, ono, dobro istestiraj ti taj Asterisk, po default instalaciji zna da bude dosta nestabilan. Tj. najgore su odradjeni ti moduli koji su naravno jos uvek u razvoju ali morao sam i rucno par puta da ispravljam greske u kodu kako bi to radilo. Dobro, to su vec lepote opensorsa ali CM ti radi out of the box, a ne znam koliko vremena imas da se zezas sa ovim.
[ markom @ 27.07.2004. 12:16 ] @
Elem, CCM je, kao što rekoh predviđen da radi kao jednostavan PBX. Kako moja firma ima IPT setup gde ima više od jedne firme kojima pružamo servis preko jedinstvenog CCM-a, to je veoma messy. Ciscov pristup tom problemu je da se CCM-ovi rasporede distribuirano po firmama gde je potrebna IPT, ali to kinda defeats the purpose managed servisa. Dalje, Unity messaging centar je prepun bagova već godinama, stabilan, ali kad nešto crkne, možeš da plačeš dok čekaš da ti TAC pošalje patch :-(. Ciscova IPT rešenja nisu baš najsrećnija. Avaya je prilično iznad.

Što se tiče non-64k telefonije, znači alergičan si i na GSM? :-)

Marko.

P.S. Advokasiju je mesto u advokasi temi. Na pitanje ko je Goki/Boki moraćeš odgovora da potražiš tamo ;-).
[ MyWay @ 27.07.2004. 12:47 ] @
O da, sve što nije 8bita sa sampling fr. 8KHz je druga liga (možda sam too traditional ili too demanding, ali tako je)
Uostalom ko ima nešto protiv toga nek uporedi pa nek vidi...(ne mora Telekom samo, može i da se postavi G711 codec u IP-u, pa da se vidi šta je 64K )
[ markovm @ 29.07.2004. 01:42 ] @
Citat:

Zna li ko nesto vise o ovome? Treba li mi gateway ili gatekeeper odmah iznad IP telefona (mislim da ne treba ni jedno ni drugo)?


jel imas neki jaci cisco router pored telefona?


-----
ATA rulez