[ vilyu @ 13.02.2002. 18:22 ] @
Cao svima!:) Ja sam totalni pocetnik u ovim vodama. Ono sto me interesuje je povezivanje racunara sa ostalim "kucnim" uredjajima. Za pocetak sijalica, a kasnije i nesto komplikovanije. Dakle, interesuje me sta mi je od komponenata potrebno da prikacim na racunar? Razmisljao sam da za sam pocetak prikacim neki relej koji prima signal od 5 V, a propusta 220, na paralelni port koji znam da programiram. Da li mi je lakse da kupim neki AD i DA konvertor? S obzirom da sam cetvrta godina srednje, i iz BG-a, interesuje me da tako nesto bude jeftino i da moze da se kupi u Jugi. Veoma sam zahvalan za svaku pomoc, uputstvo, savet, link, ...

Puno pozdrava
[ alex @ 13.02.2002. 20:41 ] @
Uopste ti nije potreban AD / DA konvertor ako hoces samo da palis i gasis uredjaje. Za to je dovoljna plocica sa relejima na koju ces se kaciti paralelnim portom.

Mada, znatno lepse je sve to raditi sa malim finim mikrokontrolerom
[ filmil @ 14.02.2002. 08:35 ] @
Citat:
alex:
Mada, znatno lepse je sve to raditi sa malim finim mikrokontrolerom ;)

I skuplje :> odnosno kad vec imas racunar.

poz.
[ vilyu @ 14.02.2002. 08:41 ] @
Da li mozes onda da mi kazes gde da nadjem tu plocicu, i koja je njena oznaka? Ne bih zeleo da uzmem pogresnu, pa da ostetim paralelni port. Takodje me interesuje sta se tacno podrazumeva pod mikrokontrolerom, kako se on povezuje sa racunarom i cene/performanse jeftinijih. Hvala puno.

[Ovu poruku je menjao drdrksa dana 25.07.2002 u 01:58 PM GMT]
[ alex @ 14.02.2002. 10:19 ] @
Citat:
filmil:
I skuplje :> odnosno kad vec imas racunar.

Eh, i ti sad.. Nisam pominjao cenu, vec sam samo rekao da je lepse i zabavnije, a uz to i sprecava neiskusne da sprze kompjuter (pa se onda pitamo sta je u sustini skuplje, kad uzmemo i taj rizik u obzir)..

:)

poz, alex.
[ alex @ 14.02.2002. 10:55 ] @
Citat:
vilyu:
Da li mozes onda da mi kazes gde da nadjem tu plocicu, i koja je njena oznaka? Ne bih zeleo da uzmem pogdesnu, pa da ostetim paralelni port.

Kada sam rekao plocica, nisam imao u vidu nijednu vec gotovu plocicu, vec plocicu koju mozes sam da napravis (nacrtas shemu u PCB-u ili ekvivalentnom programu i osvetlis plocicu :).

Najbitnije ti je da nabavis odgovarajuce releje, koji mogu da kontrolisu uredjaje na 220V, ali da imaju kontrolni input od 5V. Ipak, moras uzeti u obzir i zastitu samog paralelnog porta odgovarajucim komponentama.

Postoji na internetu koliko hoces vec gotovih relejnih plocica, pa mozes da potrazis.

Citat:

Takodje me interesuje sta se tacno podrazumeva pod mikrokontrolerom, kako se on povezuje sa racunarom i cene/performanse jeftinijih. Hvala puno.

Mikrokontroler je IC kolo, a mozes na njega gledati i kao vrlo mali procesor, koji na sebi ima EEPROM u koga mozes smestiti kod koji ce mikrokontroler izvrsavati. Na ovom forumu je vec bilo reci o mikrokontrolerima.

Najzastupljeniji mC je PIC, koji pravi firma MicroChip, ali je on vec zastareo i sve se vise koristi mocni Atmelov AVR sa RISC arhitekturom i sa 10 MIPS-a, sto je i vise nego dovoljno za upotrebu tog mC-a za raznorazne svrhe.

Poz, alex.
[ Ivan Tanasic @ 18.02.2002. 15:53 ] @
Citat:
alex:
Uopste ti nije potreban AD / DA konvertor ako hoces samo da palis i gasis uredjaje.

Nije, ali je pozeljno da ima jer ce kolko tolko sutra zeleti ad napravi nesto ozbiljnije...
Citat:

Za to je dovoljna plocica sa relejima na koju ces se kaciti paralelnim portom.

Paralelni port ??? Zasto ne bi kacio na serijski ili recimo USB?

Citat:

Mada, znatno lepse je sve to raditi sa malim finim mikrokontrolerom

Znatno lepse i zabavnije

Uz to, dosta mocnije, jer tu onda postoje razne dodatne mogucnosti, al smatram da je AD/DA konvertor ili serijski/paralelni port dovoljno za pocetak.

Ivan
[ DjordjeRd @ 13.05.2002. 17:08 ] @
Alo, ljudi!!! I mene zanima kako da kontrolisem logicki nivo na, recimo 4. pinu PC serijskog 25-pin porta. Ili znate, ili ne. Dakle?
[ vilyu @ 14.05.2002. 12:16 ] @
Ne znam da li postoji serijski 25-opinski port, ali ako te interesuju specifikacije paralelnog i kako ga programirati, tj. slati npr na cetvrti pin jedinicu, a na peti nulu, te podatke mozes naci na adresi:
http://www.doc.ic.ac.uk/~ih/doc/par/doc/intro.html

Inace, uspeo mi je eksperiment sa relejima, paralelnim portom i naponima od 5 i 220 V, tj. paljenje i gasenje sijalice. Jel moze neko sad da mi da oznaku jednostavnijeg DA konvertora, pa da ga potrazim po ovim nasim "elektronskim" firmama? Hvala.
[ Ivan Tanasic @ 15.05.2002. 15:35 ] @
http://www.beyondlogic.org/ rules sto se tice ovakvih trema.

a sto se tice ad konvertora, jednostavno odes tamo i objasnis da ti trea prost i jeftin a/d konvertor i da oces malo da se igrad i oni ti daju sta treba da ti daju :) samo pazi da ti ne daju recimo maximov a/d konvertovr jer ces njega mocis da nabijes u bulju samo :)) (to je ad konvertor u obliku cipa i koristi se kad imas ovakve potrebe ali na nekom uredjaju koji nije nakacen na pc... ono sto tebi treba je pci/isa/nesto trece kartica ad konvertor)

Uzivaj :)))