[ Cyrix @ 29.07.2004. 20:56 ] @
zeleo bih da cujem neka iskustva drugih u vezi ove distribucije.
do sada sam bio na windowsu i ponekad samn drzao prvo redhat 7.3 pa redhat 9.
ovaj os su mi preporucili posto se prebacujem sa win-a i treba mi podrska za neke win programe.

[Ovu poruku je menjao Cyrix dana 30.07.2004. u 01:17 GMT]
[ axez @ 29.07.2004. 22:19 ] @
Pa ja ne znam nikog zivog da to koristi...;)

Ajde ti to lepo instaliraj pa ti nama javi svoja iskustva..:)
[ tdjokic @ 30.07.2004. 02:32 ] @
Ovde http://www.distrowatch.com/table.php?distribution=xandros imas gomilu osvrta na Xandros ( MadPenguin • OSNews • Linux Journal
2.0: Mad Penguin • UnixReview • Planeta Linux (Spanish) • OSNews • kickstartnews • The Register • DesktopOS • Cahtech • OSNews • DesktopOS • Desktop-Linux.net • ExtremeTech • DistroWatch • Open • LinuxReview • MadPenguin • OSNews • DesktopOS
1.0: ExtremeTech • Linurati • LinuxLookup • DistroWatch • Consulting Times • OSNews • OSNews •) pa bi ti mozda nesto od toga koristilo.

Ukoliko nemas nacina da ga sam skines ili dobijes od nekoga, mozes ga i kupiti kod nekog od prodavaca izlistanih u temi navedenoj u mom potpisu.
[ BIG FOOT @ 03.08.2004. 13:36 ] @
Ukoliko želiš da pređeš na lin i zaboraviš win,X-OS je prava stvar(dok
se ne izvežbaš).
Bitno je da modemi rade,imas CrossOver(win emulator),xmms(MP3)...
Najiskrenije preporucujem svima :)
Ako budes imao jos neko pitanje,tu sam.
Pozdrav,
BIG FOOT
[ overburn @ 03.08.2004. 14:36 ] @
26.07.2004 je izasla verzija Xandros 2.5, ali koliko po spisku paketa u njoj vidim gotovo nista nije unapredjena u odnosu na 2.0.
Najbitnija razlika je u update-ovanom CrossOver Office plug-in-u (sada je u njemu verzija 3.0.1) koji se razlikuje od onog starog po tome sto podrzava Lotus Notes 6.5.1, Microsoft Project 2000/2002 i Microsoft Outlook XP.
Sto se iskustava sa Xandrosom tice moja su u principu pozitivna - laka instalacija, dobro podrzan hardver, jako dobar file manager (Xandrosov) lak za koriscenje i sa dobro podrskom za mreze (ukljucujuci i one sa kombinacijama linux - windows masina), zaista dobar Codeweavers CrossOver emulator - podrzava Photoshop, Dreamweavera, kao i gomilu drugih najcesce koriscenih desktop windows aplikacija koje se instaliraju i koriste jako lako.
Mane - pa, nesto slabija multimedijalna podrska od one na koju sam navikao u recimo Mandrake-u (neprepoznavanje tv-karte, nijedan softver za gledanje tv-a, nedostatak mplayer-a u osnovnim paketima softvera) ... I na kraju, jedna od najvecih mana po meni - znatno sporiji rad u odnosu na savremene Linux distribucije - verovatno prevashodno posledica 2.4 kernela (doduse, ovo je moguce korigovati upgrade-om kernela na seriju 2.6).
[ noctua @ 03.08.2004. 14:57 ] @
Pozdrav!

Da li neko zna kako je moguce (i da li je moguce) skinuti xandros ali bez torrenta?
Pokusavam vec duze vreme ali mi ne uspeva jer torrent nece da radi :((
Neki HTTP link bi dobrodosao!
[ Mister Big Time @ 25.08.2004. 04:45 ] @
upravo kuckam sa Xandros-a 2.0 , mogu reci da su prvi utisi odlicni! Cak mi je i Win modem prepoznao bez problema...
[ tdjokic @ 25.08.2004. 04:55 ] @
koji winmodem imas?
Citat:
Mister Big Time:Cak mi je i Win modem prepoznao bez problema... :)
[ euripyd @ 25.08.2004. 18:09 ] @
instalacija dvojke je prosla sa 5 klikova ukupno i trideset minuta...
Malo mi odokativno deluje profesionalnije od red hata 9 ili mandrakea 9...
[ nedvis @ 27.08.2004. 17:42 ] @
Ja koristim Xandros Desktop 2.0 Business Edition na jednom od svojih pet kompjutera i mogu da kazem da je izvanredan.
Pomalo je konzervativan u smislu izbora softverskih paketa ( starije,stabilne verzije) ali RADI ono sto je obecao. Ja sam se opredelio za biznis verziju jer ona ima tzv. Windows authentication tako da se Xadros-Linux PC vrlo lako ukljucuje na lokalnu network mrezu baziranu na Windows 2000 serveru , naprimer gde mozes ,onda, da koristis sve shared resources , Exchange server ( mail server) i t d.
To je i prvi Linux za koji sam platio oko stotinu dolara , ali mislim da vredi svaki ulozeni peni. Treba li da kazem i to da trenutno imam sve najsvezije Linuxe ( SuSE 9,1 , Mandrake 10, Fedora Core 2 , Knoppix , Lindows/Linspire 4,5 kao i neke manje ili vise egzoticne kreacije poput onih koje budis sa USB flas memorijskom karticom ili one koji su iskljucivi multimedia systemi ( kao J.A.M.D. naprimer) , fantasticni YOPER i jos uvek moj omiljeni Corel Linux .
Iako smatram da su SuSE 9,x i Mandrake 9/10 atraktivniji ( kako po izgledu tako i prema broju paketa) Xandros je moj favorizovani distro ako je rec o ozbiljom radu i projektima.
Xandros 2.0 BE dolazi sa Sun Microsystem Star Office-om , ali vam mogu reci da su mi novije verzije Open Ofisa ( 1.1.2 ) privlacnije, ako ni zboge cega drugog, a ono zato sto mogu svaki dokument koji uraim da exportujem u Adobe PDF format ili da kreiram zanimljive Macromedia Flash prezentacije.
Sa vrlo malim programcicem ( CSS descrambler) koji se moze naci na Internetu mogu da gledam i DVD filmove , moja digitalna kamera Oregeon Scientific radi fenomenalno , a tu su i jos neki drugi fantasticni programi koji se jednostavno skinu i instalisu preko besplatnog Xandros networka.Uzgred budi receno Xandros perfektno detektuje Lucent-ove Windows-modeme ( narocito one starije od pre cetiri-pet godina).
Najkrace receno : Xandros je za ozbiljan rad i ljude koji imaju potrebu da se kace na Windows servere i jos uvek ne mogu da se otarase Mikrosoftovih ofis programa ( Word, PowerPoint, Access, Excell,Publisher...). Ne zelim da kazem da su ostali Linuxi "neozbiljni" , vec samo to da sa Xandrosom - buduci da je tako krojen od strane svojih kanadskih autora- nema puno experimentisanja.
Ko zeli malo vize uzbudjenja i petljanja oko konfuguracija sistema i davanja licnog pecata sistemima onda je bolje da se ide na Mandrake,Red-Hat/Fedora, SuSE,Gentoo,Debian,Slackware itd.
Osim toga mislim da je Xandros kao komercijalni distro vise krojen za small-business korisnike a manje za obicne kompjuterske smrtnike i siroke populaciju. Ona besplatna verzija Xandrosa koja je na raspolaganju za download nije vredna truda, jer nema ono sto je u Xandrosu najvredinije : Cross-over windows runtime emulator i sposobnost da se korisnik ukaci na Windows servere.
Ovde mozete naci prezentaciju o Xandros Desktop Business Edition sa screenshots
uradjenu u PDF formatu .
http://www.geocities.com/n_visnjic/xandros/xandros-snap.pdf
Prezentacija je uradjena u Open Office 1.1.2 i konvertovana u ( poprilicno glomazan) Adobe *.pdf fajl od 1185 Kb. Stoga se ne cudite ako vam moj Yahoo/Geocities uzvrati odgovor da stranica nije na raspolaganju toga casa kada je vi zelite pregledati
(prokleti bandwith).

nedvis , Columbus , OHIO , USA petak , 26. avgust 2004. 12: 30 PM EST
[ Mister Big Time @ 03.09.2004. 01:05 ] @
Citat:
tdjokic: koji winmodem imas?

Lucent (ne Agere vec onaj stariji, proizveden pocetkom 2000).