[ incognito @ 30.07.2004. 10:46 ] @
Zna neko gde to nabaviti?

Naime, imam Abit IC7-MAX3 plocu koja nema RS-232 prikljucke (cak je totalno ignorisan serijski kontroler koji postoji na cipsetu), pa tako moram da nadjem neki USB koji nece imati problema u BSD-ju.

Ovaj moj trenutni (Diamond Supra Express2, Conexant (ex Rockwell) HCF cipset) je na 'izdahu' a ne zelim da opet kupim neko win-djubre, tako da ne dolaze u obzir ni oni za koje postoje drajveri.

Ukratko, hocu kvalitetan, hardverski modem, u rangu US Robotics 56k RS232 v92 modema ( http://www.usr.com/products/home/home-product.asp?sku=USR5686E ), ali sa USB prikljuckom ili interni na PCI liniji (sto je gotovo nemoguce naci ovih dana).

Zna neko gde se tako nesto moze naci u BG-u???

Napomena, moze se naci US Robotics 56k USB v92 poprilicno lako, medjutim to je onaj baziran na Conexant chipset-u (model USR5633A), i koji nema teorije pogurati u ne-windows okruzenju.
[ hwfanatic @ 01.08.2004. 15:03 ] @
US Robotics se odavno tako više ne zove. Probaj da ga potražiš pod 3Com... Evo, kreni odavde.
[ tdjokic @ 01.08.2004. 15:33 ] @
Nisu li svi USB uredjaji po definiciji win-uredjaji, odnosno softverski podrzani?
[ Miroslav Cvejić @ 01.08.2004. 16:46 ] @
Ja upravo testiram Sweex USB 56k V.92 modem (Smarlink SmartUSB56). Postoje drajveri i za Linux (piše na sajtu, nisam probao). Modem me prijatno iznenadio.

Na poslu je uspeo da se nakači na 48kbps kroz centralu (nijedan modem nije uspeo preko 40k), i u sred surfanja je zvonio telefon i iskočio je prozor sa porukom "You have just missed the call" (jer se neko od kolega javio na drugom telefonu). Dakle, provereno radi V.92 (Modem on hold), Caller ID tek treba da probam. Sam modem je smešan, ima samo jednu LED diodu, nema eksterno napajanje. Na odnedavno digitalnoj centrali (277****) se kači na 46666 V44 bez problema, jače od toga je uspeo samo USRobotics Soft koji je terao 50k (i jednom samo 52666), dok je Intel536EP uspeo maksimalno da se nakači na 40k. Conexant HCF je uspeo 40k takođe. Uspeo je da održi vezu i posle dizanja slušalice na telefonu, dok se tu gorepomenuti USRobotics obrukao.

SmartLink ima jako dobre drajvere. U systrayu se pojavi jedna simpatična ikonica gde se može pokrenuti mali prozor koji simulira 7 dioda kakve imaju normalni eksterni modemi (AA, CD, SD, RD, OH, CS, TR) i detaljnije se vide podaci o brzini konekcije, kompresije, protoka itd. Tu je i opcija "put modem on hold". U sebi ima neki smešni zvučnik, mada može da se uključi "Soft speaker" pa se biranje broja i cvrčanje čuje preko zvučne karte.

Ne zakucava mašinu dok diže/spušta slušalicu, jedva da ima povećanja korišćenja procesora dok bira broj ili se konektuje.
[ Miroslav Cvejić @ 08.08.2004. 12:22 ] @
Izbegavati externi USB Sweex modem. Modem radi odlično dok radi, kad prestane, onda se ne može konektovati ni na jednog provajdera. Ili jednostavno zakuca računar pri pokušaju konektovanja. Rešenje je reinstalirati drajvere. I tako u nedogled.

Testirao sam US Robotics V.92 USB.

Bruka i sramota!!!

Na digitalnoj centrali (277****) nije uspeo da se nakači na EUnet, SezamPro i Verat. Na YUBC se jedva nakačio na 12kbps. :(

Preko ISDNa se takođe kačio na mizerne brzine (12-32kbps) i to iz više pokušaja. V.92 kao ima, ali nešto nisam uspeo da ga nateram da radi... Uključen je Caller ID i Call Waiting (ISDN) i dok je modem nakačen na YUBC (koji kao ima V.92) telefon zvoni ali modem ne reaguje. Ne prijavljuje dolazeći poziv.

Caller ID mu odlično radi. Samo AT+VCID=1 i to je to... Jedini plus za modem koji košta 50€.

Smor godine. Sada slede RS232 modemi...

P.S. USB modemi nisu hardverski.
[ tdjokic @ 08.08.2004. 15:00 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić:Smor godine. Sada slede RS232 modemi...

P.S. USB modemi nisu hardverski.
Izvini Miroslave, ali mi nesto nije jasno, ali zaista, nije flame, ni zafrkancija: Covek je pokrenuo temu jer ima plocu BEZ SERISKIH I PARALELNIH portova. Trazi hardverski USB, ako to ima. Ti na kraju dva opsirna odgovora kazes da USB modemi nisu hardverski, cime si odgovorio na pocetno pitanje. Niko nije trazio test standardnih USB modema.

Odgovor za incognita bi mogao biti dodatna PCI kartica sa seriskim portom. To postoji, prodaje se tu i tamo i isto tako je softverska stvar - trebaju joj drajveri, tako da verovatno ispadne isto - bilo da koristi dodatnu karticu sa seriskim portom pa onda hardverski, ekterni, seriski modem ili da ubode unutra Intel 536 pa da ga koristi pomocu drajvera.
[ Miroslav Cvejić @ 08.08.2004. 17:17 ] @
Ova dva USB modema koja sam imao prilike da probam nisu se proslavila. Ima kao drajvera za Linux za onaj SmarLink ali to može mački o rep da se okači. Modem je softverski da gore ne može biti. Čim on može da zakuca mašinu...

Jedini pravi hardverski eksterni modem ide na serijski port. Neko je pominjao (na ESu, nedavno) Sweex rs232 modem sa Ambient čipom. Pominje se neka cena od 25-27€. Ali opet to ne ide na USB.

Ja lično imam nekoliko PCI kartica sa serijskim portom, pa ako nekom treba nek šalje pp.
[ djricky @ 09.08.2004. 00:14 ] @
a da proba sa "serial (COM) to USB" adapterom?

video sam na par mesta u BG-u da se prodaju, mada stvarno nisam testirao da vidim kako to funkcionise...
[ tdjokic @ 09.08.2004. 01:40 ] @
Koliko ja razumem, njemu bi trebao "USB to serial" adapter, on NEMA NA PLOCI seriski port. Ni paralelni, nista, samo ove nove stvari - USB, Ethernet, FireWire. Mnogo nova neka ploca i sve nesto super... Da ima seriski, bilo bi OK, on bi koristio seriski modem, taj je ionako najbolji u vezi drajvera - uopste mu ne trebaju.

Vidim na netu da postoje obe stvari, ali su opet u igri drajveri, pa je sve na pocetku. Trazi se modem sa osobinama eksternog, seriskog a da moze da se prikljuci na USB port.
[ hwfanatic @ 09.08.2004. 03:14 ] @
USB i RS232 su dva vrlo različita standarda, iako oba serijska... Jeste li vi sigurni da takvi adapteri postoje (i rade)?
[ tdjokic @ 09.08.2004. 04:38 ] @
Evo primera: http://usbstuff.com/serial.html , naso sam neke i sa podrskom za Linux i Mac itd., ali poenta je da su za sve to potrebni drajveri, a covek je trazio modem kao eksterni, seriski bez drajvera a za USB. Na Google odes i ukucas "USB to serial adapter" ili "serial to USB adapter" i izbaci ti tamo nekih ... strah me da kazem ... veliki broj pozicija.
[ RumRum @ 16.08.2004. 06:03 ] @
Definitivno, PCI Serial kartica (sa jednim ili više COM portova) i modem koji se kači na COM port. Imam LAVA SSerial-PCI (PCI Bus Single 16550 Serial Board) i USR 5630 Faxmodem koji super rade pod SuSE8.2 i Win2K.
Podešavanje (na oba OS) je vrlo prosto.
Pozdrav,
A
[ tdjokic @ 16.08.2004. 17:51 ] @
Citat:
RumRum: Definitivno, PCI Serial kartica..
Tvoj odgovor ima veliku vrednost jer je baziran na proverenoj funkcionalnosti. Ako ti nije tesko, daj uporedjenje podesavanja PCI Serial kartice sa instalacijom drajvera za modem. Nadam se, da je Serial kartica mnogo laksa za podesavanje, iako sam stalno govorio da je valjda isto podesavati Serial karticu ili winmodem i bilo bi super ako sam pogresio. Na ploci imam seriski i paralelni port, ali kad god ukljucujem kablove, cvikam da cu nesto slomiti i 'proklinjem' pronalazaca ATX sistema :-)
[ Miroslav Cvejić @ 16.08.2004. 19:43 ] @
Da se ja malo ubacim (jer sam mu ja dao tu PCI Serial karticu), podešavanje je sledeće:

Ubodete je u PCI slot i ona zauzme prvi slobodan IRQ i stvori prvi sledeći COM port. I to je to... Postoje kao neki drajveri (za Windowse, a na sajtu ima i neko "uputstvo" za Linux) ako se desi da OS sam ne prepozna port. I to je cela nauka.

115.2kbit/s je maksimalan protok.

Ovo sve piše na sajtu. Nisam probao lično jer nemam slobodnih PCI slotova u kući.
:(


Imam još kartica ako je neko zainteresovan.
http://www.lavalink.com/products/serial/prod_sserial_pci.html
[ whitie2004 @ 17.08.2004. 07:26 ] @
Malo kasno, ali da se ipak ukljucim ...

Vec duze vreme koristim USB noname modem. Kada ga nakacim na usb, racunar mi kreira nov virtualan serijski port. Podesavanje tog porta je tipicno kao i za svaki drugi serijski port sa izuzetkom brzine, gde se srecu stvarno velike vrednosti.

Cena je jedan sarovani IRQ. U nekim mojim probama stigao sam do tri nakacena modrema i 12-tog serijskog porta pod winom..

Cip za analogni deo i komunikacija sa telefonom sasvim uobicajeni - kopija modela od 10 eura...
[ tdjokic @ 17.08.2004. 18:35 ] @
Citat:
whitie2004: Malo kasno, ali da se ipak ukljucim ...

Vec duze vreme koristim USB noname modem
Da li su ti potrebni neki drajveri (odnosno da li su drajveri za njega vec ukljuceni u tvoj Windows)? Pitanje teme je - da li postoji USB modem koji radi kao RS232 - ubodes i odmah radi, bez obzira na OS i bez ikakvih drajvera. Jer, ako funkcionise uz pomoc drajvera, onda znaci da ce i za rad u Linuxu biti potrebni drajveri i onda je cela stvar identicna koriscenu winmodema za PCI slot.
[ Miroslav Cvejić @ 17.08.2004. 19:34 ] @
Idemo opet iz početka.

USB modemi nisu hardverski. Svi do jednog se oslanjaju na procesor i višemegabajtne drajvere. Pravi hardverski modem se kači na RS232, ima par primeraka za PCI i muzejski primeri ISA modema, i nije mu pottreban drajver. Eventualno .inf fajl za Windows.

To što USB modemi naprave COM port pa se na njega kače je druga stvar. Pogledajte u properties USB kontolera koliko resursa je pojeo USB modem. USB uređaji bično troše po koji procenat, dok modem pojede >20%.

Upravo se igram sa nekim eksternim noname modemom sa Rockwellovim čipom. narano, COM port. Radi ko zmaj, a dok diže slušalicu, bira broj i konektuje se zauzeće procesora 0%. Dok je sa više vrsta USB modema zauzeće procesora išlo do 15%.

Čim u uputstvu za modem piše da je minimum Pentium (MMX ili II) potreban, znači da nije hardverski. Za USRobotics piše za jedan model da je potreban samo računar sa slobodnim serijskim portom a za drugi (Message modem) 486DX. ;)

Toliko o tome...
[ whitie2004 @ 18.08.2004. 07:30 ] @
Drajver je potreban za svaki usb uredjaj, ma kako on prost bio. On se dinamicki montira i skida kako ti ukljucujes ili iskljucujes uredjaj. Nista od toga nije stalno u kernelu. Drajver za moj uredjaj nije postojao u XP-u. Tamo je samo jedan genericki model, sta li ... Konekcija na mikrosoftovu update bazu i sve je automatski bilo OK.

Kada covek kaze da je kupio neku najnoviju plocu bez serijskog porta predpostavljam da mu procesor ima multimedija ekstenziju i da ima vise od 32M memorije. Ako ti u vreme kerbera i 1024 bitnog sifriranja komunikacije, obican modem blokira racunar ... nema tu ni racunara ni komunikacije !

Sto se hardvera tice vec sam rekao -> kopija najeftinijeg win modema plus interfejs ka usb. U opstem slucaju moze biti i hardverski modem, ali se u danasnjim uslovima ekstremno jakih glavnih procesora ne isplati.
[ incognito @ 18.08.2004. 08:50 ] @
Evo i ja da se ukljucim kao autor teme... Bio malo zauzet pa nisam mogao ranije...

1) Vi predpostavljate da koristim Linux, a meni je mnogo vaznija funkcionalnost u FreeBSD-u. Za Linux se kako tako mogu skrpiti drajveri i za ovo sto trenutno imam (Linuxant beta drajveri - ne zato sto su besplatni, nego ovi novi ga ne prepoznaju pa su mi sami likovi iz Linuxant-a poslali beta drajver) - nazalost ovaj drajver NE RADI u BSD-u.

2) I ja sam postavio pitanje s' dozom rezerve - savrseno sam svestan da USB uredjaji zahtevaju drajvere. Samo sam ja trazio onakav USB uredjaj koji nece traziti ni jedne druge drajvere sem drajvere za sam rad USB interfejsa (sto danas i Linux i BSD imaju i odlicno fercera)

3) Pomisljao sam ja o kartici koja ce mi dodati serijski interfejs (jer kao sto rekoh, niti ploca ima prikljucke, niti izvode na ploci, niti kontrolu u BIOS-u - jednostavno ploca ne zna za nista starije od par godina... sto ne znaci da je ploca losa, naprotiv svima bih je preporucio ). Medjutim, da li ce se taj serijski interfejs ponasati na isti nacin kao i onaj koji se podrazumeva uz cipset, Ili cu morati da trazim drajvere za isti (a verovatnoca je 99.9% da ne postoje za BSD)? Ako postoji PCI kartica koja ce to da odradi na 'low-level-u', dakle da sama stvori COM portove bez intervencije ikakvih drajvera, neka neko kaze gde to 'cudo' nabaviti... Za RS232 modem cu se lako snaci... Ako ta 'Lava' kartica to moze, rado cu je kupiti.

4) Sto se ovog poslednjeg tice, trenutno mi u masini 'kuca' PIV 3.2 Prescott, sa 2GB Kingston HyperX-a, tako da su resursi najanji problem. Problem su, kao sto vec rekoh, drajveri. Zalim za vremenima ISA modema (a nemam plocu sa ISA portovima vec nekih 3-4 godine) - tad sam imao odlicni USR 36600bps koji je so-far najbolji modem koji sam ikada video.

Zar ljudi koji vole 'novotarije' i ne drze istu plocu/procesor/whatever po 3 godina u masini (kao svaka prosecna srbenda) moraju da vecito muce?... Vise od godinu dana nisam imao zvuk ni u Linux-u ni u BSD-u kad sam kupio SB Live! Platinum, duze od toga nisam imao hardversku aksceleraciju na nVidia TNT2 Ultra (nekada cudo od kartice), brdo stvari mi cesto nedostaju. Modem mi nije bio problem do Novembra prosle godine - bar sam pre toga imao plocu sa RS232 interfejsom, ali od kako sam kupio ovu plocu, samo moj stari modem, i samo u Linux-u sa 2.4.x kernelom (pored Windows-a) radi...

I onda se mnogi cude zasto se vecina ljudi (pored neupucenosti i predrasuda) ne usudjuje da predje na Linux/BSD/Unix/Whatever... Pola moje masine nema, ili ima jako slabu podrsku u tim sistemima...
[ Miroslav Cvejić @ 18.08.2004. 14:33 ] @
Ništa lakše, evo ti kartica, ubodi je pa probaj da li ti odrađuje posao.

Javi se na PP da se dogovorimo oko detalja....
[ tdjokic @ 18.08.2004. 18:42 ] @
http://www.lavalink.com/techsu...faqtext/sserial_pci_linux.html a ovde je izneto objasnjnje rada u Linuxu pa pogledaj, verovatno je slicno i u BSD-u. Vrlo je jednostavno.
[ whitie2004 @ 19.08.2004. 07:28 ] @
Svi UNIX sistemi definitivno vole serijske portove i ne bi trebalo biti problema sa drajverima. Multiport kartice prakticno i ne obitavaju na win, os2 i mac sistemima. E sad, to sto svi administratori pokvare raspolozenje kad se pomene doticna kartica ... Svima nam je laknulo kada se pojavila mrezna oprema u nasim krajevima...

Cela prica vodi ka mozda i najboljem resenju. Dali si razmisljao o nekoj jeftinijoj SOHO akses point instalaciji. Dlink ima zaista jeftina resenja. A onda samo mrezni kabl i malo petljanja sa privatnim adresama. Nista drajveri. A AP gurnes negde pod sto da te drustvo ne zeza sto si gigabitni port povezao na to "djubre" :-)

Doduse, znam dosta ljudi sto su stare masine od 20 eura aktivirali u ulozi rutera / fajavola. Stvar je vrlo korisna i bas su juniksasi prepoznatljivi po tim konstrukcijama...
[ incognito @ 19.08.2004. 10:55 ] @
Razmisljao sam ja i o tome... Neki matori Pentium (sa brdo starih standarda) da mi sluzi kao AP pa da ovo moje 'cudo' zakacim preko mrezne.

Medjutim, ne treba mi jos jedan zujavac u sobi (dobro mogu ja da ga izmestim na terasu ili gde vec, ali ipak), a ne bih bas na tako jadnu masinu da kacim vodena hladjenja... A i nemam mesta za jos jednu kutiju... Pored UPS-a, woofer-a i ovog mog mezimca stvarno ne ostaje dovoljno mesta.

A kartica mi se cini kao jako fino resenje....