[ brcha @ 15.08.2004. 01:08 ] @
Dakle, pitanje je koje programe koristite na LinuXu. Svakodnevno, povremeno, retko.

Tu se uglavnom uključuje koje okruženje koristite (Gnome, KDE, Xfce, WM, ...), koji mail klijent koristite, web browser, internet dialer, video/audio player, programske jezike, ... Znači sve što biste VI voleli da vidite u distribuciji LinuX-a.
[ brcha @ 15.08.2004. 01:25 ] @
Evo mog odgovora:

Svakodnevno koristim KDE, Ximian Evolution, Konqueror, Kinternet, GkRealm, Konsole, Kopete, Acrobat Reader, xmms, vi i gvim

Od programskih jezika (i sl) koristim gcc, python, perl, latex i povremeno mono c# i sun java-u.

Kad zatreba, koristim gimp, audacity, qt designer, glade, argouml, xfig, dia, convert/display (ImageMagick), blender, povray, gqview, xine, k3b

Elem, vi navalite, ispišite šta volite da koristite, bez čega ne možete da zamislite linux i slično, a ja imam u planu kad završim sa ispitima da napravim neku distribucijicu, pa mi dobro dođe da znam šta ljudi vole da vide

Pozdrav
Brcha
[ VRider @ 15.08.2004. 01:41 ] @
Fluxbox, Mozilla, Gaim, XMMS, MPlayer, GQview, perl, uxterm, vi, sudo, perl, Apache, MySQL (PostgreSQL), FooBillard, OpenOffice, xpdf, xcalc, gftp, GIMP, pppd, fortune, CUPS. Ovo nisu programi koje cesto koristim, vec su ovo otprilike svi programi koje koristim .
[ burex @ 15.08.2004. 02:15 ] @
Graficko okruzenje: KDE, mada bi bilo dobro da se utrpa iceWM ili fluxbox
Programi:
Cesto: XMMS, Xine, Konsole, Konqueror, KEdit, Kate
Ponekad: Mozilla, Open Office i GIMP...
Retko: Kandy, KwikDisk (ili kako se vec zove...)
Nikad: KPPP, jer nikako da nadjem driver za modem...
Programski jezici: Object Pascal tj. Kylix (open source edition)
[ rilax @ 15.08.2004. 02:57 ] @
Uh, vrlo chudna kombinacija programa:
kernel 2.4.26, XFree86 4.neznam_kolko
Uglavnom GNOME, redje KDE, vrlo retko xfce i WindowMaker
KPPP; Galeon/Epiphany, redje Mozliu i FireFox, nikad Operu ni Konq; KMail; X-Chat; LICQ
OppenOffice Draw i Writter, ponekad onaj HTML editor, ostatk paketa vrlo retko
Gimp tu i tamo; GQView, ponekad neki drugi wiever, trenutno nemam instaliran ni XnView koji mi je omiljeni a ni JCDSee
MPlayer, redje Xine, odna XMMS
Kylix 3.0 Open, KDevelp, Free Pascal
Ponekad Blue Fish ili neki drugi HTML editor, od tekst editora obichno gedit ili kedit
[ formeye @ 15.08.2004. 08:08 ] @
KDE, Firefox, Thunderbird, Kate, Kopete, GIMP2
[ Palma @ 15.08.2004. 08:52 ] @

KDE, Mozzila, Licq, Apache, Konsole
[ vladab @ 15.08.2004. 09:05 ] @
KDE, opera/mozilla, kwrite, XMMS, MPlayer, gcc, Kylix, konzolu, emacs, KPPP, GTKSee. A, da, kmail, mySQL i verovatnio jos po nesto.

[Ovu poruku je menjao vladab dana 15.08.2004. u 13:36 GMT]
[ Slobodan Milivojevic @ 15.08.2004. 09:50 ] @
Ovako:
KDE, ponekiad XFCE, ostalo vrlo retko.
Editors: Kwrite, Kate, pico, gedit...
Web: Mozilla / firefox (redje konqueror)
Mail: Mozilla Mail
Multimedia: xmms, mplayer
CD Burning: k3b
IM: psi
Dialer: kppp
FTP: ncftp, gftp

Ostalo: ssh, xchat, gimp, apache, mysql, php...
[ caiser @ 15.08.2004. 10:39 ] @
FluxBox, Opera, Mozilla (samo za gmail), GAIM, gnome-terminal, XMMS, ThunderBird, KPPP, GIMP, GThumb, joe, mplayer.
[ axez @ 15.08.2004. 11:00 ] @
Graficko okruzenje mi nije toliko bitno tako da ga necu nabrojati...svejedno mi je.

Zatim

Mozilla, sylpheed-claws ili u poslednje vreme kmail, Psi, gcc, perl, nasm, gmake, autoconf, automake ( volem da kompajliram stuff ).
blender pomalo, licq kad ne radi es jabber server...;)
Xchat
Overnet
Mplayer obavezno, redje Xine
Cinelerra kad je jednom bildujem iz CVS-a, sad me extra mrzi.
winex ili wine ( upravo pokusavam doom3 preko wine-a dok ne izadje linux binary )
Gimp retko
ssh, nmap i ostalu bratiju
su, checkinstall
midnight commander
Editor najvise vim i pico
OpenOffice.org za kancelariju
XawTV za gledanje TV-a
[ L I L I T @ 15.08.2004. 12:16 ] @
I ako mi linux nije milo društvo za desktop
ali bez nekih ''sitnica'' stvarno ne bih mogla ....
Recimo:
ssh,iptables,apache,samba i sl.

A kad se primoram na linux kao desktop rešenje onda je tu obavezni
gnome,emacs/pico,xmms,xterm,psi,liferea,thunderbird,
firefox/opera/galeon,gThumb,pppd,cdrecord
... i ko zna koja sve open source čuda ;)
[ filmil @ 15.08.2004. 13:14 ] @
LaTeX, maxima, eclipse, matlab, j2sdk, gcc, python, emacs, reftex,

pymacs, latex-preview, xcircuit, dia, sodipodi, celestia, dcgui-qt,

oddmuse, apache, xmms, xine, gaim, xchat, jade, cougaar, protege, skype,

ghostview, ghostscript, cvs.
[ d3wil @ 15.08.2004. 13:52 ] @
koristim KDE okruzhenje a od programa:
Xmms, Xine, MPlayer, The GIMP, XChat, Gaim, iptables, ssh, KPPP, KMail, Mozilla Firefox
OpenOffice.org, eDonkey (Overnet), LimeWire, nmap, KWrite.....
[ AelTHeGriN @ 15.08.2004. 22:59 ] @
Vecina kao sto vidim koristi KDE. Ne zelim flejm, ali meni Gnome od 2.x verzije izgleda mnogo bolje od bilo kojeg KDE-a, mozda zaostaje u brzini, ali je meni mnogo bolji i pregledniji.

Dakle koristim Gnome, terminal, apt i ine, iptables, Sylpheed, Pan, Firebird/fox, LICQ, Kvirc, Ethereal, Nmap, Nessus, Nautilus, gcc, python (IDLE), tar, wvdial, OO, xmms, mplayer, gedit, pico, vim, k3b, psad, anacron i mislim da je to to...
[ _owl_ @ 15.08.2004. 23:05 ] @
pppd, ssh, samba, apache. mysql, php, iptables, tc
U stvari ja bas i ne koristim linux (bar ne za desktop).
[ tarla @ 15.08.2004. 23:26 ] @
KDE (rijedje Gnome i XFCE)
K3B
Psi
Kmail (ponekad Thunerbird)
Firefox i ponekad Mozilla
Samba (svakodnevno)
KPPP
Gimp, KSnapshot, gThumb, Mplayer, XMMS, gFTP, Kget, Xchat, Open Office i ponekad Abiword.
za mrezu jos koristim KNetLoad

jos koristim Quanta-u za cackanje oko html-a,php-a itd
[ djnesh @ 16.08.2004. 16:16 ] @
GNOME (od svega po malo) :)
FireFox
Evolution
Pan
Apache
Python
XEmacs
mplayer
Webmin
Open office .... mislim da je dovoljno, kompajler i sl da ne pominjem
[ mrp @ 16.08.2004. 20:01 ] @
Gnome ili fluxbox (kako kad)
Xterm
Firefox
Joe
Ximian Evolution
Xpdf
OpenOffice
Psi
MPlayer
XMMS

... i jos ponesto.

[ Miroslav Strugarevic @ 16.08.2004. 20:55 ] @
Lista:

+ Rhythmbox
+ The GIMP
+ Gnome Terminal
+ Nautilus
+ WvDial
+ Opera/Epiphany/Firefox (u zadnje vreme Operu)
+ GVim
+ Grip/Sound-juicer
+ Ximian Evolution

Gnome Desktop preferiram.
[ tdjokic @ 16.08.2004. 21:38 ] @
@brcha: "Elem, vi navalite, ispišite šta volite da koristite, bez čega ne možete da zamislite linux i slično, a ja imam u planu kad završim sa ispitima da napravim neku distribucijicu, pa mi dobro dođe da znam šta ljudi vole da vide"

Distribucija ima vec i previse - www.distrowatch.com. Ako stvarno nesto zelis da uradis, onda bolje saradjuj ili sam napravi neki program, kao ono nedavno vladek gnome-kppp valjda, tako nesto.

U principu nije problem dodati neki program (ako postoji) i sve vise je distribucija koje nude samo osnovu, cesto na samo jednom CD-u (Linspire, Yoper, Mepis, PCLOS, Knoppix), pa posle sam dodajes sta hoces. Sustina je bas u toj osnovi i sumnjam da ces je ti napraviti bolje od vec postojecih, bez namere da te vredjam.

Meni recimo u Linuxu nedostaje samo jedan dobar off-line engleski recnik/ Znam da postoji, ali mi je prevelik za download. Distribucija koja ga vec ima na jednom od 2 CD-a mi nije odgovarala iz nekih drugih razloga i to je to. Ostale stvari mi odgovaraju sa bilo koje prosecne distribucije, moje potrebe su ekstremno skromne.
[ filmil @ 16.08.2004. 22:52 ] @
Citat:

Meni recimo u Linuxu nedostaje samo jedan dobar off-line engleski recnik/ Znam da postoji, ali mi je prevelik za download.
Glupo pitanje, ali kako može dobar rečnik da bude mali za download. Valjda dobar rečnik == više reči == veća arhiva?

f
[ tdjokic @ 17.08.2004. 00:33 ] @
Citat:
filmil: Glupo pitanje, ali kako može dobar rečnik da bude mali za download. Valjda dobar rečnik == više reči == veća arhiva?
Nije ti uopste glupo pitanje, meni je to jasno, ja sam mu samo naveo primer programa (paketa) koga on verovatno nece staviti u svoju distribuciju i tako cu imati n+1 distribuciju u kojoj NEMA tog recnika.
[ VRider @ 17.08.2004. 03:01 ] @
WordNet - 12MB. Ja mislim da nije preveliko. 40 minuta preko dial-upa.
[ zi:: @ 17.08.2004. 07:42 ] @
Dižem glas za WordNet: stvarno odličan hijerarhijsko složen jednojezični rečnik. Često ga koristim.

Od ostalih stvari koje koristim svakodnevno:
konzola: centericq, mutt, wget, lynx
kterm (mnogo kterma)

browser: firefox sa pluginovima
mail: thunderbird
messanger: kopete (zna i jabber i icq i još mnogo toga)
muzika: xmms
video: mplayer
pdf: acroread, xpdf (oba su dobra, acroread je lepši, ali xpdf je brži)
slike: kview, kuickshow
editor: večiti VI

mnogo sitnih alata kao kcalc, kruler, kmag ...

servise kao squid, samba neću pominjati, jer je naglasak na klijentu ovaj put :)

[ forgotten @ 17.08.2004. 20:33 ] @
Koristim OpenBox WinMenager a ne znam da li on radi pod KDE ili GNOME :)

Inace od program koristim: samo Maya5 za Lin i XMMS uz mayu, avi play, i vise ljudi ama bas nista mi ne treba :D
[ Dundjerski Nemanja @ 18.08.2004. 21:58 ] @
Enlightenment, galeon, xchat, pine, wvdial, mplayer, vi, gcc...