[ Simke @ 23.08.2004. 07:17 ] @
Zanima me da li se iko ovde bavi developmentom u FileMaker-u? Citao sam malo o njemu, ukljucujuci i par clanaka gde ga uporedjuju sa Access-om, pa me zanima da se malo poigram sa njim. Kakva su vasa iskustva, tj. verdi li truda?
[ madamov @ 23.08.2004. 08:21 ] @
Nisam ga odavno pokretao, mislim još od verzije 5, trenutno aktuelna je verzija 7. FileMaker je lak za učenje i u njemu ćeš brže uraditi neke stvari nego u Accessu. Medjutim, bar do verzije 5 je to bio slučaj, jedini način da nešto specifično isprogramiraš u njemu su bili skriptovi u AppleScriptu. Ne znam da li se nešto menjalo u medjuvremenu. Prednost FileMakera u odnosu na Access je što postoji i za Windows i za Macintosh.

Ja koristim 4D koji ima lakoću učenja kao FileMaker, a isto postoji i za Maca i za Windows. Reč je o alatu sa kojim možeš da praviš prave klijent-server aplikacije, ali i one jednostavnije za koje inače koristiš FileMaker ili Access. Evo jednog linka sa PDF-om u kojem se upordjuju ova tri alata: ftp://ftp.4d.com/ACI_PRODUCT_R...S/4D_Access_FMP_Comparison.pdf