[ devnull @ 24.08.2004. 08:54 ] @
Mozete mi pokazati neki example koriscenja adduser funkcije. npr: adduse username sta dalje/? I kako izbrisati Usera? |
[ devnull @ 24.08.2004. 08:54 ] @
[ BaCkSpAcE @ 25.08.2004. 16:42 ] @
Kreiranje korisnika se vrsi tako sto ces napisati: vi /etc/passwd && vi /etc/shadow
u passwd fajlu ces napisati jednu liniju tipa: backspace:x:501:501:Moje ime:/home/backspace:/bin/bash u shadow fajlu ces napisati: backspace:$1$iyx2aaGv$siF27bI1u2tab9EzDvGq41:12483:0:99999:7::: S tim sto ovo $1$iyx2aaGv$siF27bI1u2tab9EzDvGq41 predstavlja password u kriptovanom obliku, koji mozes dobiti komandom mkpasswd. Onaj prvi broj gore 501 moras promeniti ako ga vec imas koriscenog negde u nekom drugom korisnickom nalogu... To je to ukratko... A ako ti je bas zapelo za adduser ili useradd, onda idi man adduser (ili man useradd )... [ Mitrović Srđan @ 25.08.2004. 21:04 ] @
naravno da nemas potrebe da upisujes iz nekog editora u /etc/passwd fajl kako bi dodao korisnika....posto vidim da nemas neke osnovne predstave o unix sistemima
ipak da ti znas c sad bi drko sistemske pozive a ne adduser ako zelis da dodas usera samo kucas adduser <ime> zatim ces slediti ako se tako moze nazvati "wizard" u kom ces upisati kao sto je backspace vec pricao uid (user id) ako zelis da imas prava kao root stavis 0 mada to ne bi trebao raditi obicno je default 500 zatim gid (group id), home dir,i shell npr /bin/ksh...zavisi koji zelis ako oces da niko ne moze da se loginuje na taj login stavis za shell /bin/false mada ne znam sto bi to radio.e da tu je druga po redu sifra medjutim ako je sifra shedovana onda ces videti samo xu etc/passwd fajlu ali tu je /etc/shadow.... [ Sundance @ 25.08.2004. 23:15 ] @
devnull, na osnovu tvojih pitanja covjek stekne dojam da si MS placenik koji je ovdje dosao da sramoti linux zajednicu... de se vrati na dobri stari so-called OS zvan windoze :)
[ leka @ 26.08.2004. 00:02 ] @
devnull, maltene svaki Linux program ima svoj help u vise oblika. Za tebe je u ovom slucaju najbitniji onaj koji se dobije tako sto se kuca komanda --help .
Dakle, kucaj: adduser --help i dobices sintaksu. [ littleboy @ 26.08.2004. 00:03 ] @
Citat: blood: naravno da nemas potrebe da upisujes iz nekog editora u /etc/passwd fajl kako bi dodao korisnika....posto vidim da nemas neke osnovne predstave o unix sistemima ipak da ti znas c sad bi drko sistemske pozive a ne adduser E moj blood kolko se ti brukas tim svojim postovima to je sramota l;) Jel ti ono ... manca nesto u rodu.. fazon krv nije voda l;) [ BaCkSpAcE @ 26.08.2004. 01:49 ] @
Nemojte mi mancu da dirate ;) Manca kako wireless, cms i ostale sanjarije ;)
[ neo01 @ 30.08.2004. 11:39 ] @
Casopis je za svaku pohvalu! :-) S obzirom da je delo dobrovoljnog rada i da su mnogi tekstovi poceli sa objasnjenjem BAS KAKO TREBA (npr. PHP), zelim uspesnu buducnost istog... :-)
Da li ce mozda postojati neki sajt gde ce moci stalno da se gledaju novi brojevi? Ili npr. barem neko stalno mesto za download istih? Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|