[ ii2908 @ 24.08.2004. 12:19 ] @
Pocinjem neki posao, i u posljednjih nekoliko mjeseci se upoznajem sa nekim CAD aplikacijama i trazim onu koja bi mi najvise odgovarala. Trenutno radim sa ProE WF 2003 i imam nekoliko pitanja.

- Konfiguracija ProE je nevjerovatno nakaradno uradjena i mislim da je to zaostavstina iz proslih vremena i proslih operativnih sistema. E tu me interesuje da li postoji mogucnost da konfiguracioni fajl i fajl sistemskih boja ne mora po svakom podizanju aplikacije da se ponovo ucitava, odnosno postoji li mogucnost da ti setinzi ili fajlovi budu default.

- Crtanje u skeceru. Primjetio sam da kod crtanja nepostoji nigdje informacija o poziciji kursora kada treba da se postavi neka tacka ili zavrsi crtanje objekta. Informacije o dimenzijama i polozaju dobijam tek po zavrsetku crtanja objekta. Da li postoji neka opcija za ovo koju ja nemogu da nadjem? Da li je koncept crtanja u ProE drugaciji? Malo je tesko postavljati objekte a onda po dobijanju dimezija namjestati poziciju i dimenzije. Da li postoji neko bolje i preciznije nemjestnje snap-a nego ono koje samo lepi pointer uz grid.

- Da li se moze negdje naci biblioteka standardnih materijala (info fajlovi) i koliko je tu uopste bitno za samu izradu nekog predmeta.

E sada nesto uopsteno. Koliko je u Srbiju bitno uopste koristinje ovkve aplikacije u izradi nekih predmeta? Mislim u kakvom stanju je proizvodnja i masine Srbiji, stepen automatizacije. U stvari koji program da se koristi koji ce ti dati bilo kakvu sigurnost da kada dodje do trenutka proizvodnje (ili izrade modela svejedno, plastika, metal, drvo...) da ce se najlakse to odraditi?
[ icman @ 24.08.2004. 15:26 ] @
Ako trebate jednostavan a mocan CAD software, preporucujem IronCAD. Koristi solid, parametarsko modelovanje. Ima bazu podataka, srafovi, matice, zupcanici, opruge i sl.. Pozicioniranje modela u prostoru, koje Vam je kako vidim problem u IronCAD-u je reseno fantasticno, alatkom triball, (treba videti da bi se uverili). Fajlovi koje IronCAD eksportuje su potpuno kompatibilini sa ProE (Granite One, Pro/E Neutral, CATIA, Acis, Parasolid, stl...)........www.IronCAD.com

Dragan
[ sanibo @ 25.08.2004. 13:02 ] @
Za Pro E ces dobiti odgovor od Spellinga ili nekog vicnijeg sa ProE od mene.
Ja cu pokusati da ti dam odgovor na uopsteno ono zadnje pitanje.
Koristenje ovih skupih alata za projektovanje i konstruisanje je pozeljno prvo licno za tebe, a drugo zavisi od narucioca posla kakve masine i opremu ima na kojima ce tvoj projekat pretvoriti u stvarnost. Za tebe je dobro kod ukoliko dodje izmene na projektu koju lako azuriras, zatim kad si sve izmodelirao delove i sklopove veoma brzo napravis radionicke crteze za i izradu, smanjenje broja gresaka na dokumentacij koje se javljaju narocito kod delova koji se ponavljaju u vise sklopova, kod sledeceg projekta veoma lakio ugradis i iskoristis vec jednom isprojektovane delove itd itd...