[ Skaarj @ 24.08.2004. 12:42 ] @
Cujem da ce SBB spustiti cene svojih internet usluga. FLAT64 nestaje a FLAT128 ce kostati 1500 din mesecno.

Takodje, paketi ce sada ukljucivati vise saobracaja za istu cenu...

Zna li neko nesto zvanicnije npr. kada treba da pocnu da primenjuju te cene?
[ BytEfLUSh @ 24.08.2004. 18:23 ] @
Ja znam isto što i ti - zapravo, tek danas sam postao korisnik SBB-a (aaahh... sa 56k na 512k :) ), i za sada sam veoma zadovoljan. Čuo sam istu stvar, trebalo bi da bude od 1.9., ali nisu sigurni.

Nadam se da će jednom biti kao u SAD - $50 za 256k (ili beše 512k?)... Flat, naravno...

[hmmm... kad bolje razmislim, 256k će sada biti i ovde za oko $50... onda sam mislio na 512k]
[ srdjandakic @ 25.08.2004. 00:14 ] @
Na novosadskom sajtu http://ns.sbb.co.yu/cenovnik.html imas novi cenovnik od danas/sutra (25.08)

LIGHT 150
150 MB
30 dana 300,00 din.

START 320
320 MB
60 dana 600,00 din.

PLUS 670
670 MB
1.200,00 din.

EKSTRA 1400
1400 MB
2.400,00 din.

TURBO 2600
2600 MB
4.200,00din.

FLAT RATE

Propusna moć Cena (din)
Dinamička IP Realna IP
128 Kb/s 1.500 6.510
256 Kb/s 2.970 12.990
512 Kb/s 5.850 23.250
1024 Kb/s - 40.740
[ srdjandakic @ 25.08.2004. 00:22 ] @
BTW, nije ni u svetu dzabe:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3593912.stm
[ bOkIcA @ 25.08.2004. 00:48 ] @
Bas me zanima koliko ce vremena trebati ostalim provajderima (u NS) da odreaguju.
[ shima @ 25.08.2004. 03:36 ] @
Malo off topica - izvinite ali sta cu (ocajan sam :-)...
Moze li se ikako taj kablovski internet u NS dobiti a da se NE uracunava i TV signal tj. TV
predplata?
Ja u zgradi (Liman III) imam dva kablovska provajdera (SBB i KDS-NS) ali oba traze harac za TV
predplatu a meni to ne treba i ne mogu da platim... treba mi "samo" internet.
Ima li jos neki kablovski provajder u NS a da nudi samo internet?... BTW na koje si tacno provajdere
mislio?
[ Skaarj @ 25.08.2004. 08:29 ] @
Na zalost ne moze. Moras imati kablovsku da bi dobio Internet. Nikako drugacije... :(
Jedini drugi izbor ti je wireless.
U ns samo kds-ns i media plus/sbb nude internet, pri cemu je sbb mnogo agiliniji i povoljniji.
[ pctel @ 25.08.2004. 10:11 ] @
Znaci, sada je jednaka cena (1500) za verat 256kbps i sbb 128kbps, mada je kod verat-a prikljucenje visestruko skuplje. Sad me interesuju misljenja sta je od ova dva bolji izbor za one koji mogu da biraju.
[ ddz @ 25.08.2004. 11:06 ] @
Ja sam na SBBu jako dugo, dečko koji mi je instalirao mi je rekao da sam među prvih 50 korisnika. SBB je imao svoje bubice (hint: moji ljutiti postovi od ranije), ali čini mi se da su najzad preležali dečje bolesti. Pre par meseci sam razmišljao o uvođenju Veratovog Wirelessa, ali sam imao dva problema: oprema i priključenje nisu baš jeftini, a tu je uvek i problem hroničnog radio zagađenja u centru grada (živim na 50m od Slavije).

Posle ovog sniženja cena definitivno prestajem da razmišljam o alternativama. Za flat mi je svejedno da li je 128 ili 256k - ako surfujem svodi se na isto, a kad skidam nešto veće onda ili spavam ili nisam kod kuće. Naravno, tu je i simptom zasićenja flatom: posle tri meseca mirrorovanja Interneta, stvarno više nemam šta da skidam
[ stargatenow @ 25.08.2004. 12:31 ] @
Zna li neko da li je moguce (kao sto je bilo najavljivano) da se koristi Verat-ov flat preko SBB-ove infrastrukture?
[ pctel @ 25.08.2004. 12:44 ] @
Verat-ovci su prilicno jasni, internet je toliko, a ti da li ces da ga hvatas bezzicno, da li ces da doneses laptop i stolicu, razvuces UTP i sedis ispred njihove zgrade, ili ces ici preko sbb-a, telekoma, ili nekog treceg, njima je svejedno. Sa SBB-om verovatnono moze da se postigne neki dogovor, ali treba i njima da se plati, pa se postavlja pitanje da li ima ekonomskog opravdanja placati i jednima i drugima kad mozes samo jednima. Ako si mislio da placas verat-u, a da pristupas preko sbb-a, to sigurno nece moci, nisu ovi iz sbb-a bas toliko glupi da razvlace kablove da bi neko to besplatno koristio.
Od sbb-a do verat-a imas 20-30ms ping, sto i nije tako lose, mada u srecnija vremena bilo je i 5-6 ms.
[ Vranac @ 25.08.2004. 12:57 ] @
Ja sam u NS u Lukijana Musickog, ovde ni kds ni sbb jos nisu pustili kablovski, tako da od sbb-a nista za sada. A trenutno sam na shitty wifi konekciji.
Jel neko zna kad sbb (media-plus) ima nameru da pusti kablovski kod mene u ulicu?

BTW:
trenutno placam iste pare za 64kbs flat kao sto bi na sbb za 128kbs flat,
a usput imam i shaper da mi ogranicava transfer p2p konekcije i ftp upload konekcije itd
[ amadeuss @ 25.08.2004. 14:34 ] @
Ja sam uzeo flat 64 pre nekih mesec dana (bgd) ,i download mi je 60-110 KB/s.
Naravno,ja se ne bunim zbog toga,ali,da li je i kod vas koji imate flat 64 prisutna ova pomalo neverovatna brzina downloada?
[ Skaarj @ 25.08.2004. 15:01 ] @
Citat:
Vranac: Ja sam u NS u Lukijana Musickog, ovde ni kds ni sbb jos nisu pustili kablovski, tako da od sbb-a nista za sada. A trenutno sam na shitty wifi konekciji.
Jel neko zna kad sbb (media-plus) ima nameru da pusti kablovski kod mene u ulicu?

SBB kablovski internet ima korisnike u Kraljevica Marka.... Tako da ni Lukijana Musickog nije daleko... Samo prvo treba kTV... Za to cete morati da dogovorite nesto sa njima. Ukoliko ima dovoljan broj zainteresovanih mozete da ih zovete i da probate da ubrzate stvar... Mislim da je prikljucak na TV 3000din po stanu.
HTH
[ Vranac @ 25.08.2004. 15:39 ] @
Nismo se razumeli, CEO ovaj kraj je pod KTV media-plus, samo jos nikako da se smiluju da puste i kablovski internet u ovaj deo.
Pitam da li neko zna kada ce pustiti kablovski net

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 25.08.2004. u 17:56 GMT]
[ ddz @ 25.08.2004. 15:55 ] @
Citat:
Ja sam uzeo flat 64 pre nekih mesec dana (bgd) ,i download mi je 60-110 KB/s.
Naravno,ja se ne bunim zbog toga,ali,da li je i kod vas koji imate flat 64 prisutna ova pomalo neverovatna brzina downloada?

Ako ti je tako sve vreme, to je zbog rupe u sistemu. Modem se ne resetuje po prelasku na sporiji paket (kao sto se ne resetuje ni po prelasku na brzi), tako da do sledeceg gasenja/resetovanja modema imas istu brzinu.

Ako je tako samo povremeno (npr. download velikih .txt/.doc fajlova), to ti je standardna kompresija u komunikaciji.
[ Skaarj @ 25.08.2004. 16:54 ] @
Citat:
Vranac: Nismo se razumeli, CEO ovaj kraj je pod KTV media-plus, samo jos nikako da se smiluju da puste i kablovski internet u ovaj deo.
Pitam da li neko zna kada ce pustiti kablovski net

Da nismo se razumeli.... LM, opet vazi savet dat ranije. Ukoliko vas je vise zainteresovanih onda su vece sanse da se signal za internet pusti. Otprilike to je sistem po kom SBB radi...
[ Vranac @ 25.08.2004. 17:21 ] @
Citat:
Skaarj: Da nismo se razumeli.... LM, opet vazi savet dat ranije. Ukoliko vas je vise zainteresovanih onda su vece sanse da se signal za internet pusti. Otprilike to je sistem po kom SBB radi...

Super, znaci nikad posto je ovde gerijatrija i studenti podstanari (posto su ovde kuce)

sto znaci da samo ako komsija pobedi kao gradonacelnik mogu da se nadam kablovskom netu
[ Gojko Vujovic @ 25.08.2004. 17:27 ] @
Evo da vam kazem da ce Verat rado da vas pusti na svoju mrezu bilo kao
rezidencijalne korisnike ili kao firme ukoliko vam SBB realizuje vezu do
verata. Fizicki i logicki ona postoji, samo treba da vam daju pristup do
naseg VPN servera. U veratu uplatis net i dobijes user/pass za taj VPN i
vozis. I postoje korisnici koji imaju takav pristup, ali izgleda da se
to selektivno deli, kriterijumi su mi nepoznati.

Dakle, pritisak na SBB. :>
[ BytEfLUSh @ 25.08.2004. 20:21 ] @
Sad je i zvanično - www.sbb.co.yu
[ voja_pfc @ 26.08.2004. 12:57 ] @
Joj kad ce to kod mene. J**** ti glupi IKOM.
zvao sam sbb ali ih jos nema...
[ ssteva @ 26.08.2004. 19:53 ] @
Ima i zackoljica sa ovim maksimalnim i garantovanim protokom u zavisnosti da li je paket za home ili business.
Time skidaju odgovornost da kada uplatis 256 flathome, dl ide brzinom od jedva 64 kpbs.
Evo sta pise na sajtu
Citat:

FlatHOME - Paketi su namenjeni pretežno kućnim korisnicima. Označena je maksimalna propusna moć koja se ostvaruje paketom, bez fiksne IP adrese.

FlatBUSINESS - Paketi su namenjeni pretežno pravnim licima, sa garantovanom propusnom moći na paketu i fiksnom realnom IP adresom.
[ pctel @ 26.08.2004. 21:48 ] @
To i nema mnogo logike, je business korisnicima uopste ne treba neki protok - oni obicno koriste e-mail, posete po neki site i slicno, dok home korisnici skidaju tone programa, muzike, cak i filmova
[ BytEfLUSh @ 27.08.2004. 00:17 ] @
A šta ako ima više umreženih računara ili ako hoće da dignu server....

Obično ne ide "jedan komp - jedna konekcija", jel da?
[ Gojko Vujovic @ 27.08.2004. 02:09 ] @
Dve mrežne kartice na taj računar koji je povezan, druga mrežna u switch i shareuješ tu konekciju na koliko hoćeš kompova.
[ SpellCaster @ 27.08.2004. 02:30 ] @
Mozda je glupo pitanje, ali cu ipak da pitam :)

Nikako da skontam sa sajta i postova - da li je SBB wireless ili kablovski ISP? Ili oba?

[ mikson @ 27.08.2004. 02:37 ] @
kablovski
[ BytEfLUSh @ 27.08.2004. 03:04 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: Dve mrežne kartice na taj računar koji je povezan, druga mrežna u switch i shareuješ tu konekciju na koliko hoćeš kompova.

Ma ne, možda se nisam dobro izrazio - mislio sam kao reply na pctel-ov post gde kaže da business korisnicima ne treba toliki bandwidth - ako ima više mašina, treba i jača konekcija.

Mada, sve zavisi od firme, ali uglavnom je tako...

P.S. - Ja sam priključio modem na USB, pa nemam problema oko umrežavanja

[ vertig0 @ 27.08.2004. 14:56 ] @
Citat:
Ima i zackoljica sa ovim maksimalnim i garantovanim protokom u zavisnosti da li je paket za home ili business.
Time skidaju odgovornost da kada uplatis 256 flathome, dl ide brzinom od jedva 64 kpbs.

kako sad ide dl onima koji su uplatili flathome 128 Kb/s ili 256 Kb/s po novim cenama?
[ iinmii @ 27.08.2004. 18:08 ] @
Evo od juče sam na FLAT128 i mogu reći da sam JAKO zadovoljan, dl je oko 15-15,5 KB/s stalno, jedino što su s*ebali je to što su svima resetovali password-e za email (mislim da su spajali ns server sa beogradskim, pošto je sad isti sajt i za nas).

Inače FLAT128 je ustvari 128k Down i 64k Up... Ne znam da li je neko pomenuo, ali sam to tek juče skontao kad sam zvao da proverim pošto mi je upload išao nešto sporo (oko 6K)
[ BlueIce @ 27.08.2004. 20:13 ] @
Smradovi, takve stvari bi trebale da budu napomenute, ako već ne u cenovniku a onda u ugovoru (btw, piše li ti šta o tome u tvom ugovoru?).
[ BytEfLUSh @ 28.08.2004. 00:39 ] @
Upload ti je skoro uvek sporiji od download-a.
[ BlueIce @ 28.08.2004. 07:34 ] @
Izvinjavam se mislio sam da to važi kod samo kod ADSL-a, a da je CABLE simetričan... Za trenutak sam pomislio da su izmislili aCABLE :)
[ Gojko Vujovic @ 28.08.2004. 07:46 ] @
Je l mislite da je to neko tehničko ograničenje kablovskog sistema koji koriste? Sumnjam.
[ BlueIce @ 29.08.2004. 08:27 ] @
Ni ja ne mislim, zaboravio sam da napomenem da sam bio ironičan u poslednjoj poruci :)
Znači ipak su izmisli aCABLE (Asynchronus CABLE)? Lepo, još samo da ga patentiraju :(((
[ ddz @ 29.08.2004. 09:36 ] @
Svuda u svetu je flat uglavnom asimetričan. Najveći broj korisnika od servisa interneta koristi samo web i mail, a koliki bandwidth može biti potreban za slanje http zahteva? ;)

Da samo podsetim da su i 56k protokoli (k56flex, x2, v90) asimetrični. DL je u idealnim uslovima na 56k, ali UL je i dalje 33k6 (ili beše čak 28k8, ne sećam se više)

P. S. zainteresovala me je tema, sledi c/p iz http://broadband.motorola.com/nis/pdf/migrating_to_docsis_2.pdf

Citat:
With DOCSIS 1.0 data transmission is asymmetric, with most of the bandwidth reserved for the
downstream link from the CMTS to the cable modem. This enabled the operators to quickly deploy
applications like Web browsing and e-mail while efficiently utilizing available bandwidth. CableLabs
began interoperability certification in June of 1998 and the first cable modems and CMTS platforms
were DOCSIS-certified in the spring of 1999. Vendors scrambled to gain DOCSIS certification, and the
race to build out broadband infrastructure accelerated worldwide.

U dokumentu takođe piše da je prema DOCSIS 1.X standardu upstream ograničen na 10.24Mbps, za downstream nisam siguran, moj modem (Motorola SB4200e) može da izvuče maksimalno 51Mbps.
[ Gojko Vujovic @ 29.08.2004. 15:49 ] @
Jedna je priča kakav je to servis "obično", a druga sasvim kako je definisana ugovorom ili oglasom. Ako tamo ne piše to za asimetričnost, imate sva prava na tužbu. No nisu to neke pare za pretplatu tako da ne verujem da se to bilo kome isplati.
[ BytEfLUSh @ 31.08.2004. 18:13 ] @
Pa lepo piše da koriste DOCSIS 1.0 standard. Na korisniku je da proveri kakav je tu odnos up/down-load.
[ iinmii @ 01.09.2004. 02:59 ] @
Ne koriste DOCSIS 1.0 nego EuroDOCSIS 1.1!!!
Bitna razlika pošto se DOCSIS 1.0 relativno lako uncap-uje, a EuroDOCSIS 1.1 još uvek nije provaljen :(

U principu ne postoji neki fixni odnos UP/DOWN, to provajder sam postavlja u konfiguracionom fajlu modema prilikom inicijalizacije, ali ipak bi trebali negde da napišu koliko je to.
[ BytEfLUSh @ 01.09.2004. 13:20 ] @
Moja greška...

Svejedno, oni navode koliki je down, a ukoliko te zanima upload - pitaj. To ti nigde ne garantuju (u ugovoru i sl.), pa ih definitivno ne možeš tužiti.
[ chupcko @ 01.09.2004. 14:06 ] @
Eh, pa ne mozes ih tuziti za nesto sto ne stoji u ugovoru :), samo za ono sto stoji i oni prekrse :).
[ karlowap @ 19.09.2004. 15:11 ] @
Koja je to fora za START paket?! Jel ja imam 2 meseca pristupa internetu za 600 dinara ili 1 mesec pristupa i drugi mesec sam bez pristupa pa mi onda uzimaju modem???
[ BytEfLUSh @ 20.09.2004. 00:49 ] @
Nemaš 1 ili 2 meseca pristupa, imaš prenos koliki uplatiš (više ni ne znam koliko je za start paket, mrzim prepaid - otišlo mi oko 500MB za jedan dan), a moraš uplatiti novi paket za najviše dva meseca od dana uplaćivanja START paketa ili ti uzmu modem...
[ karlowap @ 20.09.2004. 08:54 ] @
Znam ja da imam taj ograničeni protok (npr. Start 300 MB mislim). Ali koliko vremena mogu da ga koristim? Mislim da ne mogu zauvek da imam tih 300 MB i da ih tošim :-)... Znam da, ako ih potrošim za dva dana, moram da kupim novi paket. Ali meni je neko rekao da I AKO ne istrošim paket za jedan mesec moram kupiti novi. E da li se tamo radi o jednom mesecu ili dva meseca(Start paket)?! Znači rok trajanja (Light paketa) je jedan mesec, kao što tamo piše (ne znam ko je postovao cene i trajanje...), a da li je rok trajanja Start paketa jedan mesec ili dva meseca??? Mislim da me je neko razumeo :-)
[ Skaarj @ 20.09.2004. 12:28 ] @
Paket START (150 megabajta) traje 30 dana od dana aktivacije. Ukoliko te megabajte ne potrosis gubis ih posle isteka tih 30 dana.

Svi ostali paketi traju do 60 dana ili ukoliko ih ne potrossis i ranije (sto sa brzinom od 512k koju imaju prepaid paketi i nije neki problem).

Kada si platio 600 din prilikom prilkjucenja imas DVA meseca da te pakete potrosis, posle toga gubis preostale megabajte...

[ abstractee @ 20.09.2004. 12:40 ] @
Neko je spomenuo da mu je ogranicen transfer p2p
jel to ogranicava provajder?
[ Cybernoid II @ 20.09.2004. 13:43 ] @
Citat:
abstractee: Neko je spomenuo da mu je ogranicen transfer p2p
jel to ogranicava provajder?

Obicni korisnici se kace na net preko VPN-a sto znaci da mozes da primas konekcije samo na otvorene portove (koje je otvorio tvoj program za p2p), sto u principu znaci da ces imati manji odliv fajlova (imaces LowID za e-donkey). Priliv podataka nije ogranicen na nivou protokola.
Dok biznis korisnici imaju realne ip adrese i mogu da primaju konekcije na proizvoljne portove.
[ karlowap @ 20.09.2004. 19:12 ] @
Da, ali ja nisam uplatio 600 dinara (dva paketa) već 1500 dinara (Flat128 ). Lik koji mi je to instalirao mi je rekao da Flat 128 traje mesec od priključenja(da mogu da se konektujem)
Citat:
Svi ostali paketi traju do 60 dana ili ukoliko ih ne potrossis i ranije
Jel računaš i Flat pod tim paketima?! Meni ovde ništa nije jasno
[ BytEfLUSh @ 20.09.2004. 19:56 ] @
Priča ti o prepaid-u... Kod flat-a nije bitno koliko si preneo - mesec dana si na netu...
[ siklosi @ 07.02.2005. 10:18 ] @
Pa nece biti da je flat neogranicen, bar kod SBB-a u Kragujevcu. Ja sam prvi mesec kada sam uzeo flat svukao oko 16GB i otkacili su me sa net-a (i to naredni mesec retroaktivno) jer sam mnogo skinuo i uveli su limit od 15GB na flat 128kbps :)
[ Raven45 @ 07.02.2005. 12:20 ] @
Citat:
siklosi: Pa nece biti da je flat neogranicen, bar kod SBB-a u Kragujevcu. Ja sam prvi mesec kada sam uzeo flat svukao oko 16GB i otkacili su me sa net-a (i to naredni mesec retroaktivno) jer sam mnogo skinuo i uveli su limit od 15GB na flat 128kbps

O ne... pa neće valjda i to.... nadam se da to neće biti slučaj i sa Beogradom, mada po tim standardima koje si naveo, prošli mesec sam bio na granici . (15gb)
[ banej @ 07.02.2005. 20:04 ] @
Vrlo neprofesionalno od strane sbb-a da korisnike 'skida' sa mreze, trebalo bi da u samom ugovoru ili na neki drugi nacin da nas obaveste o principima 'fair use', inace u engleskoj nekoliko ISP-a dozvoljava dnevnu kvotu od 1 Gb posle cega korisnik biva prvo upozoren pa iskljucen sa mreze.
pozdrav
[ vasquez @ 08.02.2005. 02:46 ] @
Neznam za Englesku ali znam za Svedsku, Svajcarsku, Holandiju i Njemacku - flat je flat i tacka.. u Holandiji su jednom poznaniku nakon enormnog downloada poslali mail u kome ga ljubazno mole da "ne pretjeruje".. i to je sve sto mogu, u ugovoru pise bez ogranicenja i najvise sto mogu je da te ljubazno zamole da povedes racuna, a ti hoces neces.. i sbb zvanicno pise "bez ogranicenja" tako da covjek moze slobodno da im digne haos ili cak da ih tuzi.. oni su ti koji krse ugovor
[ djmrky @ 22.04.2005. 11:46 ] @
kakva su iskustva sa KDS-ovim internetom u Novom Sadu (flat 256 ili 128k)
jer imam nameru da ga probam

Dusan
[ Salko Dinamitas @ 22.04.2005. 15:54 ] @
Citat:
vasquez: Neznam za Englesku ali znam za Svedsku, Svajcarsku, Holandiju i Njemacku - flat je flat i tacka.. u Holandiji su jednom poznaniku nakon enormnog downloada poslali mail u kome ga ljubazno mole da "ne pretjeruje".. i to je sve sto mogu, u ugovoru pise bez ogranicenja i najvise sto mogu je da te ljubazno zamole da povedes racuna, a ti hoces neces.. i sbb zvanicno pise "bez ogranicenja" tako da covjek moze slobodno da im digne haos ili cak da ih tuzi.. oni su ti koji krse ugovor

Mnogi provajderi na zapadu imaju ogranicenja i full flat ume da bude nerazumno skup. Recimo, mozes da uzmes 40GB protoka za €30 ili full flat za €80. pa kada racionalno pogledas vise od 40GB sigurno neces ni preneti tako da je ovo drugo cisto bacanje para.

Takodje ima i dobrih fora poput one da kada ispucas svoju kvotu prebacuju te na 64k rezim do kraja meseca.