[ Iznogud @ 26.08.2004. 09:50 ] @
Treba mi savet oko raspodele servera. Naime, uvodi se poprecna veza sa provajderom i na raspolaganju imam dva racunara, jedan pentijum IV a drugi pentijim I. Potrebno je da u DMZ budu DNS, mail server, Web server, proxy server. Kako bi bilo naj optimalnije servise raspodeliti na ova dva servera. Radi se o osrednjoj firmi, gde se ne ocekuje bog zna kakav saobracaj prema Web serveru(web sajtu firme), u proseku stotinak mailova u oba smera, i lokalni LAN ime 30-tak racunara koji povremeno izlaze na internet.

I jos jedno pitanje:na racunarima ce biti linux, i u dilemi sam koji DNS da koristim, BIND ili DJBDNS. Ako moze savet i za ovo.
[ VRider @ 26.08.2004. 15:15 ] @
Taj promet o kome ti govoris (Web, mail, dns, proxy) moze da gura i sam Pentium I.
A za DNS ti preporucujem DJBDNS. U Bindu se na svakih godinu dana (u proseku) nadje krupan bug, dok je DJBDNS, za sada, imun na to u potpunosti.
[ nemesis @ 26.08.2004. 21:43 ] @
shta fali BIND-u ?
pogotovo ako mu je u DMZ :)... znachi treba mu za keshiranje ... :)) ...
pa njemu ustvari ceo posao moze a zavrshi i neka win mashina :) ... :)))
[ Iznogud @ 27.08.2004. 06:27 ] @
Hm,
jos jedno pitanjce. Posto cu od provajdera dobiti vise javnih IP adresa, kako ih raspodeliti; tj, ako na jednom racunaru imam dignut recimo http server i mail server da li se oboma dodeljuje ista IP adresa (obzirom da su na istom racunaru, a on ima jednu mreznu karticu) ili razlicita ili se pak to maskira nekim privatnim IP adresama. Ako moze neko da mi malo pojasni ovu raspodelu IP adresa - jedan racunar a na njemu vise servisa (servera) - javne ili privatne IP itd...
[ dpop @ 27.08.2004. 11:56 ] @
A da ti malo pogledaš na netu nešto slično ovom doc
http://chuvakin.org/cgi-bin/ax...http://www.chuvakin.org/ispdoc
neće škoditi .... a može i biti korisno :)