[ G T W @ 26.08.2004. 15:36 ] @
Ko od vas moze da napravi 3D model nove Zastavine
puske M-21 koja ulazi u naoruzanje Vojske Jugoslavije od sledece godine?

Koliko sam ja obavesten do sada niko u svetu nije napravio 3D model ove puske. Zasto neko od vas ne bi bio prvi?

Svima koji su zainteresovani da naprave ovaj model ja cu poslati ZIP fajl sa fotografijama ove prelepe puske.
Na osnovu ovih fotografija može da se napravi realan model. ZIP fajl je velicine 1,5 megabajt. Po zelji fotografije mogu da rasporedim u dva ili tri manja ZIP fajla.
Puska sadrzi dosta delova naseg Kalashnikova (M-70) tako da postoji mogucnost da ovaj model napravite modifikacijama modela M-70 ukoliko ih imate.

Za uzvrat trazim da mi posaljete modele kada budu gotovi!

Inace puska je do jaja! Svaka je opremljena snajperom, vidljivim i nevidljivim laserskim nisanom, podcevnim bacacem granata, koristi tri vrste metaka, ispaljuje cetiri vrste granata, probija americki slem na 1300 metara, opciono je opremljena sa dve vrste nocnog (pasivnog IC) snajpera itd.
Veoma je zanimljiva stranom trzistu tako da ce se verovatno vec sledece godina pojavljivati u video igrama. Ko zna mozda ce se pojaviti i u domacoj igri...

------SVE FOTOGRAFIJE KOJE NUDIM ZAINTERESOVANIMA SU ONE KOJE SU OBJAVLJENE U JAVNOSTI I POTPUNO SU LEGALNE-----

[Ovu poruku je menjao G T W dana 27.08.2004. u 21:19 GMT]
[ nemesis @ 26.08.2004. 19:39 ] @
i svaka M70 pushka moze da se opremi sa gomilom te opreme
ali se neoprema ... zashto :) .. zato shto bi se digla cena oruzija :) ...
a poshto se u 90% deistava te pushke ne koristi neishta od toga onda se to ugradjuje samo u formacisko naoruzanje posebnih jedinica :) ...

[Ovu poruku je menjao cs_coyote dana 27.08.2004. u 00:39 GMT]
[ Lord_Sauron @ 26.08.2004. 20:05 ] @

Ovdje ima toliko grešaka da ne znam odakle da počnem. Znam da ovaj forum treba da se bavi 3D-om ali ovo ne mogu da propustim, izvinjavam se.

Citat:
G T W: Svaka je opremljena snajperom

Sada si nam dokazao da ne znaš šta je snajper (tj. ko je snajper)

Znam da si oduševljen puškom, ali si takav zbog pogrešnih informacija

Citat:
G T W:
Inace puska je do jaja!

Potpuno se slažem, ali ne zbog onoga što si ti naveo. Postoje drugi (mnogo značajniji) razlozi zašto je ta puška dobra, ali ovo nije mjesto za takvu raspravu.
[ zoso @ 26.08.2004. 20:11 ] @
ma daj ja mislim da ljudi na ovom forumu su zainteresovani da cuju nesto o ovoj pusci, nije srodna tema ali ako modelatori ne maju nista protiv, ipak je tovid nekog masinstva i industriskog dizajna.
[ Lord_Sauron @ 26.08.2004. 20:20 ] @

Htio sam da dodam i ovo nego mi je nestalo struje ;)

Citat:
G T W: probija americki slem na 1300 metara

Šta uopšte znači američki šlem? Ako misliš na kevlarski šlem, na 1300 m sa 5,56 municijom, bolje se preračunaj, ili nam pokaži gdje si našao taj podatak.

Ako baš ima zainteresovanih, i uz dopuštenje moderatora, napisaću neke osnovne podatke o pušci, ali ako znam da mi neće biti izbrisano. Dešavalo se da se odvalim od pisanja na neku temu (npr. ronjenje) pa da mi se to obriše ;)
[ cs_coyote @ 26.08.2004. 22:44 ] @
Citat:
Lord_Sauron:
Ako baš ima zainteresovanih, i uz dopuštenje moderatora, napisaću neke osnovne podatke o pušci, ali ako znam da mi neće biti izbrisano.

Dok se ne ne uvede tema namenjena tehnici, ne vidim bolje od ove za pisanje o ovoj tematici. Ionako je veliki broj posetilaca ovde iz tehnicke branse.
[ SpelingMistakes @ 27.08.2004. 09:11 ] @
E sad - upravo smo dosli na vrlo osetljiv teren. Ja bar ne bih zeleo da dozvolim da se ovde pojavljuju CAD modeli iste - Moze da se pravi u maxy, mayi cemu god, ali precizni modeli ne bi smeli da se nadju ovde, iz raznoraznih razloga. Postoje vrlo dobri razlozi za to - verujte mi
Ovo je interesatna tema, ali pitanje sa kog aspekta se gleda na nju - sa dizajnerskog - onda je za ovde, ali ako se gleda iz aspekta upotrebljivosti, onda je za forum nauka - jer tamo vec ima nekih tema - npr kao sto je - novi Srpski tenk - ali ok - Kako se ce tema razvijati - videcemo. Znaci bilo bi lepo da zacetnik ovde teme, objasni na sta je mislio kad je rekao model - Verujem da je u pitanju prica za neku igricu - ali dok se to jasno ne napise - necu imati precizno definisan stav kako se ponasati.

Pozdrav i pohvala za bas interesatnu temu.
[ G T W @ 27.08.2004. 09:15 ] @
Sve podatke sam našao na zvanicnom sajtu vojske

Jugoslavije www.vj.yu
Tacnije u odeljku tog sajta: casopis vojska br 646
Strane 19-47
SPECIJALNI PRILOG MODEL VOJNIKA 21. VEKA

Ako neko smatra da neki od podataka nisu tacni
trebao bi da napise email urednicima casopisa
"Vojska" i da im kaze sta to nije tacno. Ako su stvarno
napisali gluposti, verujem da ce ljudi rado ispraviti
gresku.

Zelim da mi Lord_Sauron objasni sta je to snajper
posto on ocito bolje zna. ja sam konkretno mislio na
ono sto se strucno zove "opticki nisan". A opticki nisan
bar devedeset posto ljudi iz naroda naziva "snajper".
Sto se mene tice nije bitno sta pise u recnicima
strucnih izraza vec ono sto narod govori. Napisao sam
rec "snajper" prvenstveno zato jer sam poruku
namenio ljudima koji se bave 3D modelovanjem a ne
strucnjacima za oruzje kao sto je Lord_Sauron

Podatke o atraktivnosti puske nisu bitni za samu
izradu 3D modela. Naveo sam ih sa zeljom da
prikažem koliko ova puska moze biti atraktivna za
industriju video igrara tj. jedno od najboljih trzista 3D
modela

Pozivam sve koji znaju neke detalje o pusci koji zaista
mogu da pomognu u izradi ovog modela (a to su
prvenstveno dimenzije) da ih ovde ostave.

IZNENADJEN SAM DA SE DO SADA NA OVOM
FORUMU NIJE JAVIO NIKO KO MOZE DA
NAPRAVI TAJ MODEL!
AKO SE NA PRIMER JEDNOG DANA ZAPOSLITE U
NEKOM STUDIJU ZA IZRADU MODELA I DODJU
VAM LJUDI KOJI PRAVE NEKU VIDEO IGRICU SA
PITANJEM: MOZETE LI DA NAPRAVITE MODEL
PUSKE M-21 STA BI IM ODGOVORILI? DA LI
BISTE I NJIMA SMISLJALI SLICNE IZGOVORE?

Svi koji misle da tema koju sam postavio nije
primerena forumu 3D modelovanje, molim da jos
jednom razmisle.

U gotovo svim polpularnim pucacinama modeli oruzja
su jedan od najvaznijih elemenata jer su igracu stalno
pred ocima. Smatram da bi izrada modela ove puske

bila izuzetno korisna stvar za ljude iz jugoslavije koji se
bave izradom video igara. Takodje smatram da je
izrada 3D modela ove puske odlicna vezba za sve one
koji se bave 3D modelovanjem a imaju ambicije da se
zaposle u industriji video igara.

NADAM SE DA CE UBUDUCE NA OVU PORUKU
DA ODGOVARAJU LJUDI KOJI MOGU I ZELE TO
DA NAPRAVE! ZA RASPRAVU O TEHNICKIM
KARAKTERISTIKAMA OVE PUSKE PREDLAZEM
DA OTVORIMO TEMU NA NEKOM DRUGOM
FORUMU.

[ G T W @ 27.08.2004. 10:01 ] @
Odgovor na Moderatorovu poruku:

Ja nisam preterano upucen u izraze iz obrasti 3D modelovanja. Pod pojmom 3D model podrazumevam ono sto ljudi na forumu "3D Programiranje" jednostavno nazivaju "3D model". Kao sto sam rekao nisam strucnjak za vasu oblast i ne znam da definisem sta je to 3D model ali sam siguran da to NIJE NIKAKAV CAD MODEL i NIKAKVA SIMULACIJA RADA OVE PUSKE i NIKAKVA ANIMACIJA! To je prosto 3D model upotrebljiv u 3D video igrama. Nije mi toliko bitan format u kojem ce model biti (bitno je samo da nije neki od neprihvacenih ili eksperimentalnih formata) sve se moze konvertovati u zeljeni format. STVARNO MI NIJE JASNO STA JE TAKO ZBUNJUJUCE U TOME STO SAM NAPISAO 3D MODEL?!

MOJ CILJ broj 1. pokretana ove teme je da pruzim dobru inspiraciju kolegama koji se bave game developmentom ili se pripremaju za izradu video igre.

MOJ CILJ broj 2. pokretanja ove teme je da usmerim ljude koji se bave 3D modelovanjem u jednom komercijalnom pravcu a to je izrada modela za video igre. Ubedjen sam da je izrada modela ove puske sada u vreme kada jos niko u svetu to nije uradio jedna odlicna vezba i jedno veoma vazno iskustvo za sve koji svoju buducnost vide u profesionalnim vodama industrije video igara. Oni koji ne zele da jednog dana rade za industriju video igara mogu jednostavno da ignorisu ovu temu i ostave na miru ljude koji ovo ozbiljno shvacaju.

BIO SAM VEOMA OZBILJAN KADA SAM POSTAVLJAO OVU TEMU. NISAM NI SANJAO DA CE TO IZAZVATI KOMPLIKACIJE I NEJASNOCE!

Da podsetim: kljucna rec iz moje poruke koja je izazvala nedoumice je "3D MODEL".
A koliko se secam ovaj forum se zove 3D modelovanje. Zar nije ocigledno da je cilj 3D modelovanja izrada 3D modela. Ne posecujem cesto ovaj forum ali mi se cini da se vecina ovde navikla da razgovara o svemu drugom osim o izradi 3D modela. Mozda je to ono sto vas zbunjuje.

[Ovu poruku je menjao G T W dana 27.08.2004. u 21:21 GMT]

[Ovu poruku je menjao G T W dana 27.08.2004. u 21:22 GMT]
[ pailhead @ 27.08.2004. 10:29 ] @
Citat:
G T W: Odgovor na Moderatorovu poruku:
STVARNO MI NIJE JASNO STA JE TAKO ZBUNJUJUCE U TOME STO SAM NAPISAO 3D MODEL?!

heheheheh, ne pokreci ovo pitanje ponovo. Nas moderator jos nije razgranicio te pojmove "3d modela", i odgovor koji ce dati na ovo pitanje (nakon sto izbrise moju poruku) ce biti nesto tipa:

"Mladicu, da ti odgovorim, ja sam se bavio animacijom 10 godina u jednom od najvecih studia u evropi, i jedinstvenih u svetu, bla bla bla (o tom studiu), stoga znam sve o 3d modelovanju za animacije i igrice. Drugo, ja sam zavrsio masinsku tehnicku skolu, projektovao sam jahte, stolove, gitare, zgrade, i radio na njihovom razvoju od pocetka do kraja. Tako da kad kazem "3d model" ja mislim na "ozbiljne" cad modele, a ne tamo neke "zezalice" sto se rade u "programima" poput "Rhino" i "max", to su "neozbiljni" "programi" koji "daju" tamo neke "lepe rendere" i u sustini ne prave 3d modele, nego neke slicice. Pravi 3d modeli se prave u ProE, (nikako u catii) a renderuju u MAYA-i. Mnogi ljudi ne shvataju, to sam objasnjavao i pailheadu, VELIKA JE RAZLIKA IZMEDJU PROJEKTOVANJA I 3D MODELIRANJA!"

Hehe mozda nece morati ni da je brise, a moze mozda samo i copy paste da uradi.

Nego, covek je verovatno mislio da ce se naci masinci koji vise po forumima i izradjuju precizne cad modele raznoraznih industrijskih predmeta, kao sto arhitekte na jednom drugom forumu projektuju kuce iz zezanja, posto naravno mnogo je rasprostranjenije dizajniranje nego zezanje u zezalicama poput 3dsmaxa, lw, maye, jer tesko da se moze naci neko ko bi sklopio 500 poligona i napravio lo poly pusku za igricu.
[ G T W @ 27.08.2004. 17:16 ] @

Postavio sam temu za raspravu o karakteristikama ove puske

nalazi se na forumu "MadZone"

tema se zove: "Puska M-21 informacije i rasprava!"

[ Lord_Sauron @ 27.08.2004. 18:03 ] @

Evo ja ću do večeras (nemam vremena sad) na MadZone-u da napišem nešto detaljnije o toj pušci ;)
[ SpelingMistakes @ 27.08.2004. 18:42 ] @
Evo primera Cad modela - Mislim da nema previse razloga za praviti frku oko toga sta je Cad model a sta "obican 3d model" - capisko - Iz tog razloga sam insistirao da se razgranici o cemu se radi - Nadam se da sada svi vide da razlika ne da postoji nego je cak mozda i previse ocigledna - Sto se tice "naseg moderatora" pa evo on se trudi da neko nesto iz svega ovoga nauci - nadam se da u tome i ponekad i uspem - Necu vise brisati poruke nego cu ih ostaviti da se vidi kako ko razmislja i sta pise. Sto se tice same teme, mesto joj je ovde, jer se u medjuvremenu iskristalisalo sta se ocekuje - tacnije sve sto nekome treba da bi odlucio da li ce da radi ili ne je tu - Ostalo je na korisnicima foruma da odluce -

[img][att_url][/img]
[ SpelingMistakes @ 27.08.2004. 18:44 ] @
[img][att_url][/img]
[ G T W @ 27.08.2004. 19:26 ] @
Slike su impresivne,takav kvalitet je skoro idealan.
Naravno mene interesuje samo spoljasnjost i bilo bi lepo kada bi na puski bile i realne teksture.
[ pailhead @ 27.08.2004. 20:15 ] @
takav kvalitet jeste impresivan
ali zar stvarno ocekujes da vidis takav kvalitet u igrici?!?

mislim, ne znam kako funckionisu proe povrsine, ali pretpostavljam da su sve neke matematicke funkcije ili nesto slicno, i da bi ubacio u igricu prvo treba da je pretvoris u poligone, odnosno mali skup poligona kako bi uopste moglo da radi
[ G T W @ 27.08.2004. 21:57 ] @
Odgovor pailheadu:

Video sam demoe od Virtools Dev 3 koji imaju takav kvalitet.
Virtools Dev 3 je predvidjen da se u igru importuju gotovi 3D modeli. U njemu se ne moze vrsiti modelovanje ali zato kakav objekat importujes, takav ce biti u igrici.
Inace da bi se napravilo nesto sto se zove video igra u Virtools Devu neje neophodno komplikovanje sa matematickim funkcijama.
[ G T W @ 27.08.2004. 22:00 ] @
Ja imam vrlo malo iskustva sa 3D modelovanjem ali evo napisaacu vam svoju viziju kako bih ja napravio model ove puske. Vi mi recite sta je ispravno a u cemu gresim.

Prvo bi naprvio desetak prostih geometrijskih tela tipa: prizmi, kvadra i sl. (ne znam vise ni tacne nazive geomtrijskih tela) i dva valjka (jedan za cev, drugi za gasnu komoru).

zatim bih menjao dimenzije svakom od ovih tela dok ne dobijem istu srazmeru (sirine, duzine i sl.) kao dimenzije koje mogu izmeriti na fotografijiama.

zatim bih ova prosta geometrijska tela slagao u parove (koji bi cinili slozenije elemente u finalnom modelu) kao sto su gornji i donji deo sanduka, doinji deo sanduka i rukohvat, donji deo sanduka i sanzer, donji deo sanduka i prednji rukohvat, prednji rukohvat i cev, prednji rukohvat i gasna komora, gasna komora i sklop prednjeg nisana, gasna komora i spoj komore sa cevi...
...u svakom paru bi jednom od njih menjao velicinu (sve tri dimenzije -srazmerno) dok ne bi postao srazmerne velicine prema drugome. Tada bi ta dva objekta slepio (combine, merge ili nesto trece) u jedan.
Ovim bi od ukupnog broja prostih tela dobio duplo manji broj nesto slozenijih tela (objekta). Istim principom bi i ta novonastalae slozenije objekte medjusobno kombinovao i posle dve do tri ovakve faze dobio bi se primitivan model ove puske (doduse bez kundaka, podcevnog bacaca i snajpera koje bi radio u narednim fazama) na koji bi se dodavanjem malih i preciznijih elemenata kasnije dobio detaljan model.

Pretpostavljam da je izrada modela ljudi ili nekih čilaca mnogo teža ali me to i ne interesuje.

[ pailhead @ 28.08.2004. 00:04 ] @
heh
video sam i ja demoe virtoolsa
cak sta vise prijatelj moj je programer koji radi kao programer u dev timu virtoolsa.

ali u svakom slucaju, to sto si ti video u virtoolsu, je bio demo sa par objekata gde se moze utrositi puno poligona na jednu stvar, ili si video neke efekte pa ti se ucinilo da je hi poly model.

[ G T W @ 28.08.2004. 00:48 ] @
Pa model bi u svakom slucaju bio dobro iskoriscen bez obzira na kvalitet.Ako bude uradjen i lo poly, dobro je. Naravno upotreba nije ogranicena samo na Virtools Dev.
[ Lord_Sauron @ 28.08.2004. 05:21 ] @
Pošto ne mogu da nađem onu temu u MadZone-u (izgleda da su je izbrisali) a već sam napisao članak, postovaću ga ovdje pa nek moderator odluči.

Evo da konačno nešto napišem ;)

Razvoju strijeljačkog oružja za vojnika 21. vijeka pristupilo se na zahtijev Vojske Jugoslavije (tada se jos zvala tako ;) i uprave pješadije (odatle i naziv "M21"). Oružje je moralo da bude posmatrano kao sistem koji integriše novi NATO kalibar, mogućnost ugradnje čitave lepeze nišanskih uređaja i mogućnost ugradnje potcijevnog bacača granata.

Razmatrana su mnoga riješenja, naročito francusko (FA MAS), britansko (Enfield) i austrijsko (Steyr AUG), ali se brzo odustalo od "bul-pap" konstrukcije (za one koji neznaju, na takvoj pušci okvir za municiju nalazi se iza rukohvata). Kako je i ranije na bazi domaćeg "kalašnjikova" M70 već razvijano oružje M80, M82, M90 i M95 u kalibru 5,56x45, odlučeno je da se u tom pravcu i nastavi. M21 je bazirana na provjerenom AK47 sistemu.

Puška M21 je kalibra 5,56x45 NATO, sa zrnom SS109, i radi na principu pozajmice gasova. Zadržan je "sistem kalašnjikova", gdje zatvarač rotira krećući se po lučnom žlijebu. Dosadašnja tri položaja za regulaciju količine pozajmljenih gasova zamjenjena su jednim, fabrički fiksiranim položajem. Ovo pojednostavljenje povoljno utiče na vojnika u borbi, jer isključuje dilemu oko izbora položaja regulatora.

Sanduk puške je od presovanog čeličnog lima, zaštičenog bruniranjem. Poklopac sanduka više nije odvojiv, već je šarnirom povezan sa sandukom u prednjem, a klasično zabravljen u zadnjem dijelu.

Cijev, duga 460 mm, ima korak uvijanja od 7 inča (177,8 mm) - što je uslov za korišćenje NATO zrna tipa SS109. Poligonalno bušena cijev je jeftinija i jednostavnija za proizvođača a i bakrenisanje unutrašnjosti cijevi se znatno smanjuje. Cijev je iznutra tvrdo hromirana, što znatno produžava njen vijek i olakšava održavanje.

Mehanizam za otvaranje vatre je modifikovan u smislu uvođenja komande regulatora paljbe i sa strane pištoljskog rukohvata. Poluga regulatora paljbe sa desne strane ista je kao i ona na puškaka M70. Obije poluge-komande međusobno su spregnute. Ova nova poluga na pištoljskom rukohvatu omogućava otvaranje i izbor režima paljbe u preklopljenom položaju kundaka, i to ne mjenjajući hvat oružja.

Kundak je posebna priča. Osnova su dva metalna uključka, dok je tijelo od čvrstog polimera. Preklapa se u desnu stranu. U prednjem (sklopljenom) položaju, je blago zabravljen, i lako se, povlačenjem, dovodi u otvoreni položaj. I u prednjem, sklopljenom položaju kundaka omogućeno je manipulisanje ručicom zatvarača.

Površine za zabravljivanje kundaka čine dva naležuća konusa, koji, habanjem, samo još dublje upadaju jedan u drugi, tako da nema neprijatnog klimanja (kao na M70). Vijek ovog preklapajućeg kundaka praktično je neograničen. Oslonac za rame je prilagođen za prijem gumenog amortizera, koji se koristi prilikom upotrebe bacača granata.

Prednji podkundak je od crnog brizganog polimera, sa vertikalnim rebrima, koja spriječavaju proklizavanje. Krajevi podkundaka dosta su visoki, tako da, pri normalnom hvatu, ne dozvoljavaju kontakt šake sa vrelim metalnim površinama gasnog cilindra. Pritom je omogućeno maksimalno hlađenje, jer je gornji kraj kundaka otvoren.

Pištoljski rukohvat takođe je polimerski, i znatno veći i udobniji od onog na M70. Prilagođen je za rukovanje golom, ali i šakom u rukavici.

Mjesto za pozajmicu gasova je na 200 mm od usta cijevi, i tu se nalazi integrisana gasna komora, koja je, ujedno, postolje prednjeg mehaničkog nišana, koji se podešava po pravcu i visini, pomjeranjem mušice.

Mehanički nišani međutim ovdje su samo pomoćni. Puška M21 koncipirana je tako da joj osnovni nišan bude dnevni optički nišan jednostavne konstrukcije. Pored toga predviđeni su pasivni noćni optički nišan, kolimatorski refleksni nišan (pogodan za CQB - Close Quater Battle), laserski obilježivač cilja kao i bilo koji drugi nišanski sistem predviđen za montiranje na Viver (Picatini) šini.

Puška M21 posjeduje i držač noža, smješten iza kompenzatora odskoka i trzaja puške. Nož (sličan onome na M70) postavlja se na cijev u horizontalnom položaju, kako bi se ostavlio mjesta za potcijevni bacač granata.

Toliko za večeras. O potcijevnom bacaču granata (PBG) uskoro, ukoliko bude zainteresovanih ;)
[ Buum @ 28.08.2004. 13:08 ] @
Sjajan članak! Hoćemo još, hoćemo još! :)

Da li se zna kada će se i da li će se krenuti u serijsku proizvodnju ove izvanredne puške, te opremanje istom regularnih vojnih jedinica, a ne samo specijalaca?
[ SpelingMistakes @ 28.08.2004. 20:10 ] @
Ovo je forum koji je namenjen cisto dizajnerskom pogledu na doticno oruzje - Znaci cak i tema sama definise o cemu se ovde radi, pa cu Vas stoga zamoliti (cak i na svoju sopstvenu zalost) da ipak nastavimo o dizajnerskom aspketu a da pricu koja je inace zapoceta, pa zakljucana zbog vrlo nemilih reci i dogadjaja, i na koju se ceka reagovanje nadleznih (korisnik je blaclistovan i jos stosta se dogadja) - znaci da tu pricu ipak ostavimo za neku drugu temu - koju bi po mojoj preporuci trebalo pokrenuti na forumu NAUKA, ali preporucujem da se sa tim saceka, iz vec pomenutih razloga.
[ Lord_Sauron @ 28.08.2004. 20:49 ] @
Pa evo trudio sam se da tekst bude čisto tehničke prirode, jer kao što reče cs_coyote, na ovom forumu su pretežno ljudi iz tehničke branše.

Žao mi je ako sam nešto uprskao ;)

P.S. Nisam upoznat šta se desilo na MadZone-u (ukoliko mislis na njega), nisam uopšte gledao poslije one moje poruke u kojoj najavljujem ovaj članak (među prvima).
[ SpelingMistakes @ 29.08.2004. 01:09 ] @
Ma sve u redu, ali nije prica o tehnickim podacima jedino sto cini temu pogodnom za dizajn forum ali ok - Na kraju krajeva neka kolege dodaju svoje misljenje pa da vidimo sta nam je raditi u odnosu na iznad napisan tekst.

Mislim da definitivno treba napraviti razliku izmedju "dokumentaristickog" pristupa temama kao sto je ova (i npr novi Srpski tenk na forumu nauka) i i dizajnerskog priistupa - ali ok - Meni ne bi uopste smetalo da pricamo i o jednom i o drugom na istoj temi, ali mislim da to nije izvodljivo jer neko ko nema znanja o dizajnu ne moze pricati sa nekim dizajnerom na istoj "nozi" a i obrnuto, jer neko koga zanima "vojska generalno" ima obilje i podataka i tema i naravno misljenja i informacija koje moze razmenjivati sa istomisljenicima ili nestomisljenicima, ali dizajner tu ima malo "sansi" - (sa druge strane tema bi morala definitivno da se cita na preskoke i imali bi smo "dve struje" u jednoj temi) Meni su obe oblasti dovoljno poznate ali verujem da ostalima na ovom forumu nisu. - Da se vratimo imenu teme - i vidimo mozda kakvi su pristupi dizajniranju ovih i ovakvih stvari - jer ce to verujem dizajnere vrlo zanimati - A mozda i "dokumentaristi" nesto nauce
[ zoso @ 29.08.2004. 17:11 ] @
ma dajte ljudi ne radi se ovde o odavanju vojne tajne niti nebudimo toliko strogi pa sta ako nije toliko dizajnerska tema , pa pola tema ovde nema veze sa dizajnom, nema ljutnje mislim da ova puska i nije neki dizajnerski poduhvat, vec proizvod koji ima svoje specificne tehnoloske zahteve i to dizajn dolazi na zadnjem mestu.
[ shima @ 29.08.2004. 23:06 ] @
Mogu li se nova oruzja (ili puske pa i uniforme) ubaciti u neku postojecu igru npr. Counter
Strike?(Ne igram, niti poznajem CS)

Kako se to radi tj. ubacuje?

Moze li se to nekako (pravljenje novih oruzja i ubacivanje u postojece igre) naplatiti i kako?
[ pailhead @ 30.08.2004. 10:58 ] @
Citat:
shima:
Moze li se to nekako (pravljenje novih oruzja i ubacivanje u postojece igre) naplatiti i kako?

Moze.
na dva nacina, u banci recimo preko racuna i ugovora na primer, ili na ruke - kesh.
[ SpelingMistakes @ 30.08.2004. 15:20 ] @
Poceli ste vrlo off topic da se igrate - Pogledajte malo naslov teme - ako nemate sta pametno da napisete - nemojte to ni da raidte - http://www.elitesecurity.org/tema/66482 Evo tema o pusci je vracena i nadam se da ce svi sada biti zadovoljni - Ovu temu necu menjati i brisati nepotrebne postove - Ali Lord_Sauron neka postuje svoj tekst opet na toj temi na forumu Nauka

[ Mare-Car @ 22.03.2005. 14:46 ] @
Cao,

jedan moj prijatelj je vec dugo napravijo model puske M-21 za GTA:Vice City. Ovo je (mislim) vec treca verzija modela:

Link na njegovu stranu cu jos staviti...:D

Cao,
Mare
[ Faxy @ 22.03.2005. 23:31 ] @
Konkretno,

Posalji mi slike puske na:
[email protected]

a vi nastavite da se raspravljate u nedogled...
[ Mare-Car @ 10.05.2005. 14:15 ] @
Desno Klikni i save as....

Inace, evo ti Link na njegov sajt, pa ga kontaktiraj:
http://home.arcor.de/07867132arcor-online/index.html
[ J45TR3B @ 10.05.2005. 14:22 ] @
da to je treca verzija, a evo ova je "final"
http://gta-action.planet-multi...721_m21g-a_Kopie.jpg&x=490

model je u jednim objektu, nema nikakvih animacija..;) za cega bi ti trebala?
[ darko666 @ 31.08.2006. 21:41 ] @
cao

Slucajno sam naleteo na tvoje pitanje, a nakon sto sam video odgovore drugih, morao sam da se uclanim samo da bi ti pomogao

zainteresovan sam da napravim tu pusku!

Posalji mi fail

[email protected]

Od kada dobijem slike racunaj na model za deset dana max ( ipak imam ispite)

Autiser Darko
[ abishai @ 31.08.2006. 22:11 ] @
Ako on jos uvek proverava ovo :)
[ M-84 AB1 @ 01.09.2006. 11:28 ] @
Hehe tema se vratila iz mrtvih.
[ darko666 @ 01.09.2006. 12:20 ] @
upravu ste

tek sam sada video poslednji odgovor od pre godinu dana!

Gledacu da odgovaram na nesto malo svezije :)