[ s-o-n-i-c @ 27.08.2004. 11:19 ] @
C-740, 750, 760, 765? UZ...

Dosta sam vagao i verovatno cu da uzmem nekog Olympusa, kako vidim po review-ovima imaju dobar kvalitet slike, dobar makro mod, solidne mogucnosti snimanja nocu.. stativ imam..

josh nalazim i po oglasima povoljno (verovatno kradeno) Konica Minolta Z2 i Z3 aparate..

Canon S1 IS je dosta skuplji iako ima image stabilizer..

planiram da spiskam oko 350 Eur.. pomoc, last words before buy, pokolebajte me ;)
[ AMomcil @ 27.08.2004. 12:28 ] @
Evo da te pokolebam...

Minolte Z1/Z2 su mnogo brze od Olympusa (nisam probao ove posle C750, ali videh merenja). Posebno se to odnosi na brzinu fokusiranja, ali vazi i za druge operacije - npr. brzo uzastopno slikanje, razmak izmedju slikanja itd.
Takodje mi je Minolta bolje lezala u ruci i bila nekako laksa i logicnija za koriscenje. Olympus i dalje ima nesto bolju sliku, mada su vrlo blizu - Z1 lici na C730 (sa sve CA), Z2 je bolji i vrlo je blizu sa C750. Olympusi su i manji.

Zanimljiv je i Fuji S5000. Jeste slika kontroverzna, ali su mi komande bolje (to je subjektivno), i brzi je (ne bas kao Minolta) - to je objektivno.

Kodak DX6490 je odlican takodje. Ima manje mogucnosti od Oly-a, ali je bolji kao ukupan porodicni aparat - veci LCD, laksi za koriscenje, slike vise obradjene za stampanje.. Oly je vise za hobiste, Kodak za skljocanje.

Nemam bas nista protiv Oly-a, pravi i dalje mozda najbolje slike u klasi, puni su mogucnosti. Medjutim da uzimam za sebe takvu long-zum kameru, prvo bih ganjao Minoltu/Panasonica, a posle Olympus/Fuji/Kodak. Canon mi je preskup.
[ IvanJ @ 01.09.2004. 14:08 ] @
Ja imam C760 i generalno sam zadovoljan. Jako prirodne boje, dobra ostrina (cak je dobro i kada se stavi Sharpness na minimalnu vrednost -5 pa kompletno ostri u PS-u). Jedino je jako tezak aparat za upotrebu. Potrebno je jedno mesec i po dana uhodavanja da bi se upoznao.
Vrlo moguce da je Minolta Z3 primetno bolji aparat od njega zbog raznih gadgeta kao sto su AntiShake, Bulb rezim i 35 - 420mm objektiv.

MANE:
Fokusiranje u losim svetlosnim uslovima je ocajno - ovo je outdoor kamera, za sve ostalo pomaze jedino sreca da je AF uspeo da uostri iako nije dao Lock ili korscenje manual focus-a koji je na strelice. Napolju je fenomenalna.
Iako kazu da je seamless zoom ipak postoji nekih dvadesetak koraka zoom-a
Za pravilnu ekspoziciju pomaze jedino Live Histogram posto slika na EVF-u ili LCD-u izgleda mnogo bolje eksponirana nego sto zaista jeste. Lako je zasititi neki od kanala posto je histogram (live) samo sa osvetljenjem, a ne i pojedinacnim kanalima.
TIFF je gotovo beskorisan posto je 8bitni i kamera se zakucava kad snimas, a zauzima mnogo prostora. SHQ JPEG ispadne sasvim solidnog kvaliteta.
U Digital-u u testu aparata koji je objavljen kod nas postoje dve krupne greske u specifikacijama za Oly c760> ovaj aparat NEMA AFAssist lampicu i najsporiji shutter speed je 15, a ne 16 sekundi.

[ DDMM @ 01.09.2004. 18:44 ] @
Vlasnik sam C770. Ova masina spada u klasu preko 350.

Moje zamerke:
- kad ima malo svetla digne expoziciju u nebese ( 1-2-3-4 sekunde), nece da dira ISO iako je stavljen na AUTO.
- Generalno je spor, sporo paljenje, mnogo mu treba da izostri ( mada ume da bude brz ).
- mali broj Mpixela
- meni je malko neintuitivan.

Ono sto valja.
- kad je dobro svetlo slike su majstorske.
- ZOOM prava stvar!
- video materijal 640x480 u 30fps. Kakvo god bilo svetlo slika je veoma dobra.

Ovo je i malo cudno. Kao da isti softver ne radi pri fotografisanju i snimanju video matrijala.

Zakljucak:
Bilo koji ultra-zum aparat da uzmes neces pogresiti. Barem iz mog iskustva cesto mi je trebao malo jaci zum. ...

[ Calibra 4WD @ 02.09.2004. 00:15 ] @
Olympus C760 se moze naci u BG regularno sa garancijom od 1god za 340evra i mislim da je stvarno odlicna kupovina za te novce.
Ako mozes da se protegnes jod 90-ak evra onda razmisli o C770
[ AMomcil @ 02.09.2004. 13:55 ] @
Za 340 zaista jeste!

Kalibra:
Da li se mogu nabaviti uvodni modeli Olympusa i Minolte: C725 i Z10? Za koju kintu, ako mogu?
Oni su dosta jeftiniji, puni su kontrola i mogucnosti, dobrih slika, dugacak zum. Idealni za svakog ko hoce vise zuma i puno kontrole za manje para. Nesto kao A70/75 sa dugackim zumom..
[ Calibra 4WD @ 02.09.2004. 14:38 ] @
Ja mogu da nadjem jedino Minoltu Z1 i one su oko 300evra
[ s-o-n-i-c @ 15.09.2004. 11:29 ] @
qq lele..

hvala svima na sugestijama.. AMomcil je napisao ono do cega sam i sam dosao istrazujuci.. Vrlo sam blizu odluke da uzmem neki od Konica Minolta Dimage Z serije..

E sad, uvek ima neka caka.. iako je Z1 svega 299 a Z2 dostunih 399 evra, mene plasi jedna stvar a to je ono preklapajuce ogledalce na oba modela koje je Konica napravila i za Z1 i za Z2 a user-utisci na dpreview kazu da se MASI ljudi (znaci ne jednom liku nego nesto tipa desetorici) zaglavilo ogledalce recimo prvog dana koriscenja aparata, nekima u prvih sat vremena a nekima u prvoj nedelji.. iako ima garanciju smaranje je ovo ..

verovatno je zato Konica u Z3 izbacila preklapajuce ogledalce i stavila odvojeni EVF (+ dodala anti shake i sl..)

Z3 bih ja sad nekako najradije kupio al jos ga nema kod nas.. a kad dodje pitaj boga kolko ce da koshta...

hvala svima i poz jos jednom..
[ Arrow @ 18.09.2004. 00:16 ] @
Neznam ko je srecni dobitnik, ali bila Minolta Z3 za 330 eura nova na oglasima.
Ja zakasnio.

Arrow
[ s-o-n-i-c @ 20.09.2004. 11:51 ] @
ja sam mogao da je kupim, ali to je bilo bez garancije pod sumnjivim okolnostima.. izbegavam takve kupovine..

mislim, kad sam pitao za garanciju, lik mi je rekao: pa nemam, ja sam to kupio napolju i proshvercovao... ja: pa dobro, a napolju ne daju garanciju? on: nema garanciju!

eto..