ajde posto se nakupilo pitanja za mene da vam odgovorim svima u jednoj poruci.
predatore, ne kaci se graficki terminal na X server, vec se na takvom terminalu pokrece X server na koga se kace klijent aplikacije koje se izvrsavaju na jacoj masini (u mom slucaju celeron sa 192 MB rama, u daljem tekstu amber).
gojko i mrvo, sto se bootovanja tice, ne koristim boot rom, vec boot disketu (i to 5.25"/1.2MB, stari flopi koji sam dobio sa masinom). na boot disketi se nalazi linux kernel, ip adresu dobija preko BOOTPa (doduse sa druge strane koristim dhcpd, mada sam probao i sa bootpdom, obe varijante rade dosta dobro), podeseno je da root fajl sistem mountuje preko mreze (NFS root filesystem opcija u linux kernelu i onda jedna rdev(1) komanda, vidi manual stranu ;o), mrzelo me da pravim minimalnu lilo boot disketu, oduvek sam smatrao da je pravljenje boot/root disketa dosadan i zamoran posao), i ovo radi jednako lepo kad je sa druge strane tftpd ili mountd, mada mi se opet ovo potonje resenje vise svidelo, nekako je modernije :o). na amberu se nalazi rudimentarna instalacija linuxa (dobro i nije bas toliko rudimentarna, ima preko 100 MB, mrzelo me je da izbiram mnogo i da stripujem sve bajnarije i biblioteke, a imam ve'iki disk) u posebnom direktorijumu koji se exportuje na sporet (486 masina) preko NFSa.
e sad mrzi me mnogo detaljno da objasnjavam sve detalje oko podesavanja i pisanja rc fajlova za bootp/dhcpd i tftpd/mountd, ali ako me budete castili pivom, napisacu mini-howto. uglavnom, kao "finishing touch" na amberu sam podigao XDM, podesio sporet da se podize u runlevelu 4, i namestio u rc.4 (zestoko modifikovani slackware linux je u pitanju) da se podigne xfstt (truetype fontove ipak treba imati) i X server (jednostavno exec X -query amber). posto se ispostavilo da je situacija sa RAMom krajnje gusta, pade mi na pamet da namestim da sporet swapuje preko mreze sto je zvucalo kao narocito suluda ideja jer nisam video nigde da neko to radi. elem napravio sam sa
Code:
dd if=/dev/zero of=/tftpboot/sporet/swapfile bs=1k count=16000 ; mkswap /tftpboot/sporet/swapfile
fajl, dodao u kernel na sporetu loopback block device support, i mountovao swap fajl kao /dev/loop0 block device. zatim
Code:
swapon /dev/loop0
i sto je najlepse od svega, to radi :o)).
morao sam jos i da uzemljim eternet i kucista vezivanjem na radijator i cesmu, jer me je izrazvaljivalo 12V milion puta dok sam sve namestio. ipak jos uvek se ponekad desi da se X server na sporetu zaglupi, moguce je zato sto su mrezne karte ipak obicni ISA NE2000 klonovi, mada je zanimljivo da posle uzemljavanja sve mnogo stabilnije radi. u stvari kad malo bolje razmislim nisam ni siguran da mi se ijednom blokirao X od tada... ima jos nekih sitnijih problema, recimo sto na amberu koristim FreeBSD a exportovani root file system mi je na ext2 particiji, posto sam tanak sa prostorom na UFSu, ali to su vise sitniji detalji vezani za moju konkretnu konfiguraciju. kad me ne bi mrzelo da reparticionisem, i to bih sredio. nazalost, veliki sam lenjivac, eto mrzelo me je i sve ovo da objasnim kako valja.