[ SunTzu @ 29.08.2004. 15:20 ] @
Trenutno se nalazim u procesu migriranja svega sto radim, na Linux. Na zalost dosao sam i do najgore stvari a to je CAD i 3D resenje pod Linuxom. Treba mi softver koji je besplatan za koriscenje u komercijalne svrhe. Crtam i modelujem otprilike "jednom mesecno", dakle bas retko i stoga mi zaista nije potrebno nikakvo resenje koje kosta 3-4000 $.
Kad se javi potreba za CAD crtezom to su obicno skladisni ili proizvodni sistemi (viljuskari, regali, dizalice i sl.). Takodje koristim neke osnovne tehnike animacije (path constraints u max-u npr.). Dosad sam ceo posao zavrsavao u AutoCad-u tako sto nacrtam layout, uradim extrude arhitektonske osnove, izvezem u Max i prosetam se kroz objekat. Sve u svemu, nista napredno i komplikovano. Mislim da je sada jasnije zasto mi ne treba nikakav slozen paket.

Od free softvera sam dosad isprobao anim8or koji je odlican ali radi pod Win-om i Blender. Blender je takva jedna zbrka koja ne lici ni nasta sto sam dosad sretao. Njega bih poceo da ozbiljno ucim samo u krajnjem slucaju. Jos jedan problem predstavlja sto koristim gomilu 3ds fajlova (viljuskari npr.) koje importujem u Max-u i time stedim sebi dosta vremena. Ne bih voleo da prelaskom na novi paket moram da se lisim tih "import modelcica". Takodje mi je jasno da previse zahtevam i da cu verovatno morati da se odreknem neceg na sta sam naviknut pod Max-om i AutoCad-om.

Isprobao sam i Varicad i mogu da kazem da je sjajan, ali kosta.

E sad, zanima me da li je neko mozda imao, ima ili resio slican problem?

Pogledao sam i sledece zanimljive linkove, gde ima mnostvo softvera, ali je malo toga, cini se, upotrebljivo.

http://www.tech-edv.co.at/lunix/CADlinks.html

http://www.tech-edv.co.at/lunix/MODlinks.html

http://www.tech-edv.co.at/lunix/UTILlinks.html

Bio bih vrlo zahvalan za bilo kakav savet!
[ sanibo @ 31.08.2004. 07:25 ] @
VariCAD je jedno veliko "smece" za profesionalce, ali ako tebi odradjuje posao i to je resenje. I kosta samo 300$. AutoCAD LT je oko 2000$ a svaka druga opcija je skuplja i krece se do negde otpirilike 8000-9000$. Nisam bas ubedjen da ces naci cad softver pod linux-om koji je besplatan.
pozdrav